Zo ben je klaar voor de zomer met slimme buitenverlichting

08 april 2018 6 Minuten 0 Reacties
Philips-Hue-outdoor-3

De zomer is in aantocht en het is de hoogste tijd om de tuin weer helemaal op orde te maken. Wellicht ben je van plan om de tuin dit jaar eens even flink aan te pakken. Denk in dat geval eens aan het plaatsen van slimme buitenverlichting. Net als slimme verlichting voor in het huis bestaan er ook oplossingen voor slimme verlichting buitenshuis. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van slimme tuinverlichting.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor slimme tuinverlichting. Allereerst natuurlijk het gemak om de verlichting altijd en overal aan en uit te kunnen zetten via de smartphone en/of de centrale hub. Ten tweede de veiligheid, zoals slimme verlichting met bewegingssensoren die direct synchroniseren met het beveiligingssysteem in huis. Ten derde, maar zeker niet minder belangrijk, kan slimme buitenverlichting als decoratie gebruikt worden om de tuin beter tot zijn recht te laten komen. Slimme buitenverlichting moet het qua populariteit nog flink afleggen tegenover slimme verlichting in huis. Dat is ook niet zo vreemd, want er zijn nog niet heel veel oplossingen voor slimme buitenverlichting op de markt. De verwachting is dat het dit jaar zal veranderen, want Philips komt met een serie slimme lampen voor buitenshuis op de markt.

Philips Hue-buitenverlichting

De bekendste speler op de markt van slimme verlichting is Philips met de Hue-serie. In juli van dit jaar komt Philips met Hue-buitenverlichting. De nieuwe lijn is geheel bestand tegen allerlei weersomstandigheden en komt op de markt in modellen die alleen wit of wit en kleuren kan presenteren. Zo kun je specifieke delen van de tuin uitlichten of juist voor een kleurrijke sfeer zorgen. Philips brengt buitenspotjes, een zuilmodel en diverse wandlantaarns naar ons land. De zomer is dan echter al in volle gang, dus wil je nu al gaan beginnen met het plaatsen van slimme buitenverlichting dan zul je een andere oplossing moeten bedenken. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden voor handen.

Gewone buitenlamp met slimme verlichting

De makkelijkste manier om slimme buitenverlichting te krijgen is door een Philips Hue-lamp voor binnenshuis buiten het huis te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat het armatuur zoveel mogelijk bescherming biedt tegen de weersomstandigheden. Philips raadt aan om de slimme lampen alleen binnenshuis te gebruiken, omdat de verwachte levensduur anders niet gegarandeerd kan worden. Dit wil echter niet zeggen dat het niet kan werken. Zorg voor voldoende beschutting voor het armatuur en zorg ervoor dat extreme temperaturen en vocht zoveel mogelijk worden vermeden.

De slimme lampen van Philips communiceren via de Philips Bridge met het ZigBee-protocol. Hierbij sturen de lampen ook signalen aan elkaar door. Wil je achterin de tuin gebruik maken van Philips Hue-lampen en is het bereik niet ver genoeg? Plaats ook een Philips Hue-lamp dichter bij het huis, zodat deze het signaal kan doorsturen naar de lampen achterin de tuin. Je kunt vijftig lampen aansluiten op de Philips Hue Bridge, wat meestal meer dan genoeg is om zowel het huis als de tuin te voorzien van slimme verlichting. Naast de Philips Hue-lampen kun je natuurlijk ook lampen van andere merken gebruiken, zoals de IKEA Trådfri of de Osram Lightify.

Slimme lichtschakelaars

Je hoeft echter niets te doen met slimme lampen om slimme buitenverlichting te krijgen. Je kunt het ook doen met slimme lichtschakelaars, alhoewel je met de slimme schakelaars niet de intensiteit of de kleur kunt aanpassen. Het werkt heel simpel. Vervang de huidige lichtschakelaar door een slimme lichtschakelaar en je kunt deze bedienen met de stem, via een app of een bewegingssensor. Vaak is er ondersteuning voor verschillende platformen en sommige slimme lichtschakelaars bieden de mogelijkheid om het licht te dimmen. Een voorbeeld voor betaalbare slimme lichtschakelaars zijn de WeMo Light Switch van Belkin of de HS200 Smart Light Switch van TP-LINK. Vaak bieden de slimme lichtschakelaars ook opties als het meten van het energieverbruik of de mogelijkheid om tijdsschema’s in te stellen. Andere voorbeelden zijn de Ecobee Switch+ met Alexa of de Elgato Eve Light Switch voor Apple HomeKit. Naast slimme lichtschakelaars kun je ook slimme stekkers voor buitenshuis gebruiken. Het bedrijf KlikAanKlikUit biedt verschillende slimme stekkers voor buitenshuis die met een afstandsbediening te bedienen zijn.

Slimme verlichting met bewegingssensoren

Wil je niet alleen slimme buitenverlichting voor het gemak, maar ook om de veiligheid te vergroten? Dan kun je ook geheel nieuwe buitenlampen ophangen. Diverse bedrijven hebben slimme buitenlampen met bewegingssensoren, soms zelfs in combinatie met een camera. Deze lampen zijn specifiek voor gebruik buitenshuis, zodat je weet dat ze goed blijven presteren onder alle weersomstandigheden. Een voorbeeld is de Netgear Arlo Outdoor Smart Home Security Light. Deze buitenlamp met bewegingssensor werkt met de Arlo-applicatie van Netgear en kan ook prima samenwerken met de beveiligingscamera’s van het merk. De gevoeligheid van de sensor en de warmte van de lamp is aan te passen. Teven is er ondersteuning voor Amazon Alexa en IFTTT.

Een ander voorbeeld is de Ring Floodlight Cam. Dit model is voorzien van twee heldere led-lampen, een camera en een sirene. De bewegingssensor bestrijkt een hoek van 270 graden en mensen op het terrein worden direct in een zee van licht geplaatst. Notificaties bij gevaar ontvang je direct op de smartphone en via de intercom en luidspreker kan er direct gecommuniceerd worden. Ring is daarnaast ook bezig met spotjes en andere buitenverlichting die deze zomer in de Verenigde Staten zullen verschijnen. Deze verlichting is tevens te integreren met de andere producten van Ring.

Ook alarmsystemen met Hue- of IFTTT-integratie zijn te gebruiken. Dit werkt op dezelfde manier. Het alarm gaat af en de lichten gaan aan. De Hue-lampen geven automatisch een fel knipperend waarschuwingslicht bij een alarm. Een voorbeeld is het WoonVeilig alarmsysteem.

Het jaar van de slimme buitenverlichting

Zoals je ziet zijn er voldoende opties om slimme buitenverlichting mogelijk te maken. Je zult er echter wel iets voor moeten doen, want de kant-en-klare slimme buitenverlichting staat nog in de kinderschoenen. Vanaf juli lanceert Philips de buitenverlichting in de Hue-serie en ook Ring komt deze zomer met slimme buitenverlichting. Het is te verwachten dat andere fabrikanten snel zullen volgen. Philips was de eerste voor slimme verlichting in het huis en wordt wellicht nu ook de trendsetter voor slimme verlichting buitenshuis. Voor nu is de makkelijkste manier om slimme buitenverlichting mogelijk te maken het vervangen van de lampjes.

Reacties (0)