Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Easy Mesh: nieuwe netwerkstandaard laat verschillende mesh-routers samenwerken

Geschreven door
Geplaatst op14 mei 2018, 15:21 CategorieThuisnetwerk

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die verantwoordelijk is voor de wifi-standaard, introduceert een nieuwe standaard voor mesh wifi-netwerken: Easy Mesh. Met deze standaard maakt het voor je netwerk niet meer uit dat je routers van verschillende fabrikanten hebt staan.

Easy Mesh: routers van verschillende fabrikanten werken samen

De mesh wifi-router is ontzettend populair, en niet zonder reden. Door twee, drie of vier routers in huis te plaatsen, creëer je een wifi-netwerk dat ook op de lastigere plekken in huis komt, waardoor je nergens zogenaamde dode zones meer hebt. Maar wanneer je aan zo’n netwerk begint, dan moet je de mesh-routers van dezelfde aanbieder blijven kopen. Wil je toch liever producten van bedrijf x in plaats van y, dan zul je opnieuw twee, drie of vier mesh-routers moeten aanschaffen. Daar wil de Wi-Fi Alliance nu wat aan doen.

De organisatie, die verantwoordelijk is voor de wifi-standaard, introduceert namelijk een nieuwe mesh wifi-standaard: Easy Mesh. Met Easy Mesh is het mogelijk mesh-routers van verschillende fabrikanten te combineren en toch hetzelfde netwerk te behouden. De routers in kwestie moeten de standaard wel ondersteunen, maar dat is de enige vereiste. Dit is een grote, consumentenvriendelijke verandering die voor een doorbraak kan zorgen op de markt voor mesh-routers, omdat het straks dus niet meer uitmaakt welke je koopt.

Natuurlijk moet je wel altijd blijven letten op specificaties en mogelijkheden, maar voor het creëren van het netwerk maakt het niet meer uit. Echter, commerciële bedrijven houden er natuurlijk van hun klanten in te sluiten met producten die niet meteen met producten van andere fabrikanten werken, zodat je wordt gedwongen hun producten te blijven kopen. Bovendien is het zo dat bedrijven niet worden verplicht Easy Mesh te ondersteunen. Dus hoe groot deze doorbraak ook lijkt, in de praktijk kan de impact kleiner uitpakken dan je zou willen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.