Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Zo zorg je voor een veilig huis tijdens je vakantie

Geschreven door
Geplaatst op19 mei 2018, 8:30 CategorieTips en advies

De zomervakantie komt er alweer bijna aan en een groot deel van de mensen geniet straks weer van een welverdiende vakantie in binnen- of buitenland. De zomer is ook de periode dat inbrekers op pad gaan. De huizen zijn leeg en een groot deel van het politiepersoneel is op vakantie. Hoe kun je nu met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat inbrekers bij jouw huis geen enkele kans hebben om in te breken en waardevolle spullen mee te nemen? In dit artikel geven we de beste tips voor een veilig huis tijdens je vakantie.

Basistips voor een veilig huis

Uiteraard zijn er enkele basistips waar je je aan kunt houden tijdens je vakantie. Ten eerste is het belangrijk dat het huis een bewoonde indruk maakt. Het is fijn om in een compleet opgeruimd huis thuis te komen na je vakantie, maar inbrekers kunnen dit ook zien. Laat daarom lege glazen, een boek en desnoods een bakje nootjes op tafel staan, laat een lampje branden, vraag familie of de buren om de brievenbus te legen en om een oogje in het zeil te houden en zorg ervoor dat ramen en deuren goed afgesloten zijn. Alhoewel deze tips zeker kunnen helpen om inbrekers af te schrikken, biedt het natuurlijk geen enkele garantie.

Zet smarthome-apparatuur in om je huis veilig te houden

Smarthome-apparatuur wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet voor niets. Waar de keuze vroeger beperkt was, zijn er tegenwoordig steeds meer slimme producten beschikbaar voor mensen om het leven gemakkelijker en veiliger te maken. De smarthome-producten zijn daarnaast steeds beter te betalen. Op het gebied van een veilig huis heb je de keuze uit tientallen, zo niet honderden, verschillende producten. Slimme camera’s, bewegingssensoren, videodeurbellen en beveiligingsverlichting zijn de producten die je kunt gebruiken om jouw huis veilig te houden tijdens je vakantie. Alhoewel ook smarthome-apparatuur geen garantie biedt, zal een inbreker toch echt direct vluchten zodra het alarm van je beveiligingssysteem door het huis klinkt. Zorg dat het duidelijk is dat jouw huis beveiligd is, zodat inbrekers snel een deurtje verder gaan. Hang zichtbare camera’s op en plaats een sticker op de deur dat jouw huis beveiligd is.

Een verlicht huis is een veilig huis

Het is natuurlijk niet voor niets dat een inbreker meestal ’s nachts op pad gaat. Zo blijft de inbreker verborgen voor nieuwsgierige buren en voorbijgangers. Een goed verlicht huis heeft dan ook absoluut niet de voorkeur om bij in te breken. Een simpele tijdschakelklok kan al helpen om het licht op vooraf ingestelde tijden aan en uit te zetten. Wil je iets meer controle? Dan kun je ook gaan voor slimme lichtschakelaars die te bedienen zijn met de stem, via een app of een bewegingssensor. Met name de bewegingssensor is handig als je op vakantie bent. Zodra er beweging gedetecteerd wordt zal het licht aanspringen. Daarnaast is het bij sommige producten mogelijk om tijdschema’s in te stellen, zoals bij de WeMo Light Switch of de TP-LINK Smart Light Switch HS200.

Een gewone buitenlamp die werkt met een bewegingssensor kan al helpen om inbrekers af te schrikken, maar ook slimme buitenverlichting is mogelijk voor een veilig huis en biedt net even wat meer mogelijkheden. Binnenkort komt Philips met Hue-buitenverlichting. maar de Netgear Arlo Outdoor Smart Home Security Light en de Ring Floodlight Cam zijn nu al verkrijgbaar. Deze beide producten zijn speciale beveiligingslampen voor buiten. Beide producten zijn voorzien van een camera, of kunnen samenwerken met camera’s en andere beveiligingsproducten. Zo ontvang jij direct een melding op de smartphone en kun je direct communiceren via de intercom en luidspreker met de ongewenste bezoeker.

Beveilig het huis met slimme beveiligingscamera’s

Nu het huis zowel aan de binnen- als de buitenkant verlicht is op de momenten die jij wilt, is het tijd om te kijken naar de beveiligingscamera’s. Mocht een brutale inbreker toch bij jouw thuis inbreken, dan is het handig dat we de boef direct op beeld hebben. Slimme beveiligingscamera’s brengen jou direct op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rond het huis. Sommige producten maken het daarnaast mogelijk dat buren een notificatie krijgen. Voor mensen op vakantie is dit helemaal handig, zodat buurtgenoten direct poolshoogte kunnen nemen. Er zijn niet alleen losse beveiligingscamera’s te koop, maar tevens camera’s in een pakket met andere handige beveiligingsaccessoires. Zodra het alarm afgaat ontvang jij direct een notificatie op je smartphone en kun je live de beelden bekijken.

Een goedkope optie is de beveiligingscamera van Smart Home Beveiliging, dat los verkrijgbaar is, maar ook in combinatie met diverse pakketten. Naast de 360 graden camera met sirene zijn er ook bewegingssensoren en deur- & raamsensoren van het Nederlandse merk verkrijgbaar. Alhoewel er geen smarthome-integratie mogelijk is in combinatie met andere producten, biedt het merk wel een compleet beveiligingssysteem inclusief diverse accessoires. Het grote voordeel van Smart Home Beveiliging is dat je niet vastzit aan een abonnement.

Tevens interessant zijn de EZVIZ-beveiligingscamera’s. Deze camera’s staan bekend om de scherpe beelden die ze maken en het opvallende uiterlijk. Daar waar goedkopere beveiligingscamera’s vaak een lelijk design hebben, daar is met name de EZVIZ Mini Pano 360 graden wifi-camera een lust voor het oog. EZVIZ heeft ook camera’s om het huis aan de buitenkant in de gaten te houden. Kijk dan eens naar de EZVIZ Husky Air.

Andere interessante opties zijn de Somfy One slimme camera met veel instellingsmogelijkheden en een goede videokwaliteit of de Honeywell Lyric C2 Wi-Fi Beveiligingscamera, dat gemakkelijk in gebruik is, een goede videokwaliteit biedt en tevens goed kan detecteren. Ook Nest en D-Link hebben goede beveiligingscamera’s voor zowel buiten als binnen.

Complete alarmsystemen

Wil je net even wat meer mogelijkheden op het gebied van beveiligingssystemen? Kijk dan eens het WoonVeilig-alarmsysteem. Dit complete systeem bestaat uit diverse sensoren, sirene’s, camera’s en accessoires en hebben zowel HD Buitencamera’s als HD Binnencamera’s in het assortiment. De producten zijn zowel zonder als met abonnement te gebruiken, waarbij je in het laatste geval net wat meer zekerheid, veiligheid en flexibiliteit krijgt.

Wil je, naast een veilig huis, tevens een complete smarthome maken en diverse processen in het huis automatiseren? Kijk dan eens naar het Home Control-pakket van Devolo. Naast intelligente stopcontacten, thermostaten en producten om te zorgen voor energiebesparing heeft Devolo ook bewegingssensoren, deur-/venstercontacten en slimme rookmelders.

Geef inbrekers geen kans

Naast de besproken producten zijn er nog tal van andere vergelijkbare producten op de markt. Smarthome-producten zijn helemaal van deze tijd en dat geeft jouw als consument volop keuze in diverse beveiligingsproducten. In feite kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt al prima beveiligingspakketten voor iets meer dan honderd euro. Wil je met een veilig gevoel op vakantie kunnen gaan? Houd je dan aan de volgende regels: Zorg dat het huis een bewoonde indruk maakt, zorg voor voldoende verlichting in en rond het huis en rust het huis uit met een (zichtbaar) slim beveiligingssysteem. Een veilig huis heb je zelf in de hand.

Kijk voor meer tips over een veilig huis naar het artikel Hoe je je huis slim kunt beveiligen. Hier wordt dieper ingegaan over de mogelijkheden en de kosten. Beveilig niet alleen je huis, maar ook je smarthome-apparatuur. Zorg voor een veilig netwerk en kies altijd moeilijke wachtwoorden. Lees hiervoor het artikel Veiligheid en kwetsbaarheid van je smarthome: dit kun je er zelf aan doen. Meer tips en advies over het smarthome? Kijk dan bij Tips en advies.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.