Zo zorg je voor een veilig huis tijdens je vakantie

09 juni 2023 + 10 minuten 0 Reacties
alarm systeem beveiliging shutterstock

Misschien maak je je zorgen om je huis en je spullen wanneer je op vakantie bent. Met een aantal handige smarthome-apparaten zijn die zorgen verleden tijd. Deze producten kunnen je daarbij helpen.

Niets is zo fijn als een veilig huis hebben, maar dan moet je natuurlijk wel investeren in een goede beveiliging. Maak je je wel eens zorgen over de spullen thuis wanneer je op vakantie bent, dan hebben we een aantal tips voor je. Je kunt bijvoorbeeld investeren in verschillende soorten beveiligingscamera’s. Camera’s die bedoeld zijn voor binnen en je simpelweg op een kast in de kamer kunt zetten of camera’s die je aan de buitenkant van je woning hangt. En dan heb je natuurlijk nog slimme deurbellen, sensoren, complete beveiligingssystemen en buitencamera’s.

In de afgelopen maanden hebben we veel artikelen gepubliceerd over de verschillende onderdelen van een beveiligde smarthome en in dit artikel pakken we al die info samen, zodat je weet wat er beschikbaar is. Na het lezen van het artikel weet je waar je moet beginnen en als je ergens meer over wil weten, dan kun je terecht in de uitgebreide achtergrondartikelen en recensies die we geschreven hebben. Zoals altijd geldt dat we een greep doen uit onze artikelen en tips. Heb je zelf nog een toevoeging, wees dan zo vrij een reactie achter te laten.

Basistips voor een veilig huis

Uiteraard zijn er enkele basistips waar je je aan kunt houden tijdens je vakantie. Ten eerste is het belangrijk dat het huis een bewoonde indruk maakt. Het is fijn om in een compleet opgeruimd huis thuis te komen na je vakantie, maar inbrekers kunnen dit ook zien. Laat daarom een paar lege glazen, een (opengeslagen) boek en desnoods een bakje nootjes op tafel staan. Houd het schema van je slimme lampen aan (die aan kunnen springen wanneer de zon ondergaat) en vraag familie of de buren om de brievenbus te legen. En zorg er tot slot voor dat ramen en deuren goed afgesloten zijn. Alhoewel deze tips zeker kunnen helpen om inbrekers af te schrikken, bieden ze natuurlijk (en helaas) geen enkele garantie.

Zet smarthomeproducten in voor een veilig huis

Smarthomeprpoducten worden steeds populairder en dat is natuurlijk niet voor niets. Waar de keuze vroeger beperkt was, zijn er tegenwoordig steeds meer slimme producten beschikbaar voor mensen om het leven gemakkelijker en veiliger te maken. De producten zijn daarnaast steeds beter te betalen. Op het gebied van een veilig huis heb je de keuze uit tientallen, zo niet honderden, verschillende producten.

Slimme camera’s, bewegingssensoren, videodeurbellen en beveiligingsverlichting zijn de producten die je kunt gebruiken om jouw huis veilig te houden tijdens je vakantie. Alhoewel ook smarthome-apparatuur geen garantie biedt, zal een inbreker toch echt direct vluchten zodra het alarm van je beveiligingssysteem door het huis klinkt. Zorg dat het duidelijk is dat jouw huis beveiligd is, zodat inbrekers snel een deurtje verder gaan. Hang zichtbare camera’s op en plaats een sticker op de deur dat jouw huis beveiligd is.

Een verlicht huis is een veilig huis

Het is natuurlijk niet voor niets dat een inbreker meestal ’s nachts op pad gaat. Zo blijft de inbreker verborgen voor nieuwsgierige buren en voorbijgangers. Een goed verlicht huis heeft dan ook absoluut niet de voorkeur om bij in te breken. Een simpele tijdschakelklok kan al helpen om het licht op vooraf ingestelde tijden aan en uit te zetten. Wil je iets meer controle? Dan kun je ook gaan voor slimme lichtschakelaars die te bedienen zijn met de stem, via een app of een bewegingssensor. Met name de bewegingssensor is handig als je op vakantie bent. Zodra er beweging gedetecteerd wordt zal het licht aanspringen.

En zoals gezegd kun je investeren in een slim lampensysteem. Denk dan aan Philips Hue, WiZ, Innr of het aanbod van Ikea. Dergelijke producten werken allemaal met een app, die onder meer een handig schema aanbiedt. Met dat schema kun je instellen dat de lampen aanspringen wanneer ze zon ondergaat. Dan gaan ze of in één keer aan of ze maken gebruik van een soort omgekeerd dimeffect. Vergeet niet in te stellen dat de lampen (eventueel op net even andere tijden) ook weer uitgeschakeld worden, zodat het lijkt alsof je op een gegeven moment naar bed gaat. Vergeet ook niet te kijken naar je buitenverlichting en andere manieren waarop je je tuin slimmer maakt. Alles kan helpen om potentiële aanwezigheid van mensen te simuleren.

Beveilig het huis met slimme beveiligingscamera's

Nu het huis zowel aan de binnen- als de buitenkant verlicht is op de momenten die jij wilt, is het tijd om te kijken naar de beveiligingscamera’s. Mocht een brutale inbreker toch bij jouw thuis inbreken, dan is het handig dat we de boef direct op beeld hebben. Slimme beveiligingscamera’s brengen jou direct op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rond het huis. Sommige producten maken het daarnaast mogelijk dat buren een notificatie krijgen. Voor mensen op vakantie is dit helemaal handig, zodat buurtgenoten direct poolshoogte kunnen nemen of de politie kunnen inschakelen.

Ondanks het feit dat je binnen- en buitencamera’s op twee totaal verschillende plekken gebruikt, is het wel handig wanneer ze op elkaar lijken of binnen dezelfde app of hetzelfde smarthomeplatform te gebruiken zijn. Zo is een sterke internetverbinding van belang, aangezien je wil voorkomen dat je beelden mist of dat de camera er een tijdje uit ligt. Zorg dus voor een goede wifi-dekking, door bijvoorbeeld te investeren in een wifi-repeater of een meshnetwerk. Daarnaast kan het soms een oplossing zijn te zoeken naar een camera met een ethernetpoort, bijvoorbeeld.

Wanneer beveiligingscamera’s overkoepelende factoren of systemen hebben, dan kunnen ze vaak op elkaar reageren. Hebben ze ook support voor bijvoorbeeld Google Home, IFTTT of Apple HomeKit, dan kunnen ze zelfs handelingen verrichten op basis van informatie vanuit bewegingssensoren of andere meetinstrumenten. Voor veel camera’s heb je tegenwoordig een cloudabonnement nodig. Maar met een beetje zoeken vind je ook modellen die een micro-sd-kaartsleuf aanbieden. Dat laatste biedt een aantal voor- en nadelen.

Het voordeel is dat je niets hoeft te betalen voor een cloudabonnement. Dat kan al enkele euro’s per maand of tientallen euro’s per jaar schelen. Het nadeel is dat boeven de camera kunnen meenemen, waardoor je de opgenomen beelden kwijt bent. Veel camera’s, bijvoorbeeld die van Arlo, werken met een speciale hub waar je een sd-kaart in kunt stoppen of harde schijf aan kunt koppelen. Wanneer je die verstopt, kun je mogelijk toch je beelden veilig offline opslaan. En dankzij de beveiligde verbinding tussen de hub en je smartphone, kun je de beelden toch op vakantie opvragen.

Wanneer je een camera koopt voor een veilig huis, dan moet je letten op een aantal specificaties. Zo is meestal een resolutie van 720p of 1080p voldoende voor het opnemen van beelden. Maar er zijn ook opties met de 4k-resolutie. Daarnaast doe je er goed aan te kijken naar systemen die hdr aanbieden, zodat je toegang krijgt tot een breder kleurenspectrum en daardoor meer details kan vastleggen. Camera’s met nachtzicht hebben onze voorkeur, aangezien je ook in de nacht wil zien wat er gebeurt in of rondom je huis.

We hebben in de afgelopen maanden een aantal producten getest, waarvan je hieronder de reviews kunt lezen. Deze apparaten zijn op z’n minst de overweging waard.

Slimme deurbel voor zicht aan de voordeur

Als je je smarthome wilt beveiligen, dan kun je ook eens kijken naar slimme deurbellen of een slim slot. In de meeste gevallen is het zo dat je hier producten gebruikt van twee verschillende fabrikanten (een enkele uitzondering daargelaten). Met een slimme deurbel kun je checken wie er voor de deur staat en eventueel in contact komen met die persoon, gewoon vanuit de app op je smartphone. En met een slim slot voorkom je dat mensen zomaar binnenkomen. Uit ervaring weet ik dat een slim doorboren minstens dertig tot veertig minuten kost.

Voor slimme deurbellen gelden nagenoeg dezelfde voorwaarden als voor slimme beveiligingscamera’s. Zo moet je erop letten dat de resolutie hoog genoeg is, is het handig als hdr aanwezig is en zou het beter zijn wanneer je invloed hebt op de activiteitenzone (dat deel van de straat of oprit dat je ziet). Zeker wanneer je merkt dat je last hebt van valse meldingen is zo’n optie handig. Je bepaalt dan namelijk wanneer de deurbel reageert en wanneer niet. Verder moet je letten op een goede wifi-dekking in huis en de manier waarop je een deurbel installeert en gebruikt. Sommige modellen werken uitsluitend op een accu, sommige moeten aan het stroom en bij de overige modellen kun je kiezen.

Een slim slot moet in de basis de mogelijkheid aanbieden het huis te betreden zonder sleutel. Wanneer je wil dat de deuren de brievenbus legen of de planten water geven, dan kun je een digitale sleutel aanmaken waar alleen zij mee naar binnen kunnen. Die digitale sleutel is opgeslagen op de smartphone van de gebruiker en kun je elk moment intrekken wanneer je wil. Bij een goed slim slot kun je zelfs een houdbaarheidsdatum instellen; na die datum heeft de persoon in kwestie geen toegang meer tot je huis.

We hebben in de afgelopen maanden een aantal producten getest, waarvan je hieronder de reviews kunt lezen. Deze apparaten zijn op z’n minst de overweging waard.

Complete alarmsystemen

De wereld van alarmsystemen kan complex zijn voor een persoon die hier doorgaans niets mee doet. Je kunt investeren in allerlei dure systemen, maar je kunt ook kijken naar wat je reeds in huis hebt staan. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van een Ring-deurbel, dan kun je kijken of het complete alarmpakket je wellicht aanspreekt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Netatmo. Dat merk biedt verschillende camera’s en sensoren aan, die voor een veilig huis kunnen zorgen. Zo is je alarmsysteem dus als het ware modulair.

Wanneer je toch kiest voor een (simpel) alarmsysteem, dan krijg je meestal te maken met een hub, wat sensoren (voor bij de ramen en deuren) en een bedieningspaneel. Dat paneel biedt veelal dezelfde opties aan als binnen de app. En als je mazzel hebt biedt dezelfde fabrikant ook nog andere producten aan die je in je eigen netwerk kunt opnemen, zoals slimme stekkerdozen, rookmelders en natuurlijk camera’s en sirenes. Sommige beveiligingscamera’s, meestal voor buiten, bieden een sirene, lamp en camera in één product aan.

Tot slot is het belangrijk om te letten op de beveiliging van het systeem. Wil je het echt als alarmsysteem gebruiken? Dan is een gecertificeerd alarm aan te raden. Het Ajax alarm is hier een voorbeeld van. Het alarmsysteem is namelijk gecertificeerd volgens de Euro-norm EN 50131-1 Grade 2 standaard. Dit betekent simpel gezegd dat het niet eenvoudig is om het systeem te omzeilen of de jammen. Kies je toch voor een gecombineerd of all-in-one systeem zonder certificaat, let dan goed op hoe de communicatie tussen alle apparaten wordt afgeschermd voor de buitenwereld en of alles ook werkt wanneer de internetverbinding uit mocht vallen.

We hebben in de afgelopen maanden een aantal producten getest, waarvan je hieronder de reviews kunt lezen. Deze apparaten zijn op z’n minst de overweging waard.

We hebben daarnaast ook wat andere producten getest.

Vooral de laatste twee opties zijn bedoeld voor gevorderden. Je stapt dan bewust af van een kant-en-klaarsysteem. Daardoor krijg je meer vrijheid als het gaat om producten, instellingsmogelijkheden en automatiseringen. Dergelijke systemen zijn in de basis losse hubs die je instelt via je browser of een app en die je koppelt aan tal van producten van verschillende merken. Deze systemen vergen wat extra moeite en kennis — maar zijn op de lange termijn de moeite waard.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over slimme beveiligingsmogelijkheden voor je smarthome, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (0)