Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Dyson Pure Cool Desk luchtreinigingsventilator – waardevolle toevoeging voor in huis

Geschreven door
Geplaatst op26 mei 2018, 8:48 CategorieReviews

Of je een luchtreiniger nodig hebt of niet, is nog maar de vraag natuurlijk. Maar de Dyson Pure Cool Desk laat goed zien wat de waarde van zo’n apparaat is in huis — of je hem nu met of zonder wifi wil gebruiken.

Een luchtreiniger kan in veel situaties helpen. Je hebt bijvoorbeeld last van allergieën of verschillende vormen van luchtvervuiling in of rondom het huis, waardoor je niet goed kunt ademen. Zo’n reiniger kan dan in elk geval helpen je huis(kamer) schoon te houden en inzicht te geven in je woonplaats. Je kunt natuurlijk zelf al maatregelen treffen door het ventilatierooster boven je ramen altijd open te hebben staan of een afzuigkap te gebruiken tijdens het koken. Maar met een luchtreiniger kun je net dat stapje verdergaan. Werkt de Dyson Pure Cool Desk goed?

Dyson Pure Cool Desk – design, inhoud en specs

De Dyson Pure Cool Desk wordt geleverd met alle onderdelen die je nodig hebt. In de doos zit natuurlijk de luchtreiniger annex ventilator, maar ook een afstandsbediening, een uitgebreide handleiding, een koolstoffilter en een HEPA-filter. HEPA staat voor high-efficiency particulate air. Dit zijn specifieke luchtfilters die minimaal 85 tot maximaal 99,95 procent van de luchtvervuiling kunnen filteren. Het apparaat beschikt niet over een ionisator, waarmee de lucht zuiverder gemaakt kan worden en je meer zuurstof op kan nemen.

Naast het feit of een luchtreiniger een ionisator heeft of niet, zijn er nog een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden. Zo is deze luchtreinigingsventilator geschikt voor een maximale oppervlakte van zestig vierkante meter. De snoerlengte is 1,8 meter, waardoor je gelukkig wel wat bewegingsvrijheid hebt. De Dyson Pure Cool Desk is zeventig centimeter hoog en daarmee misschien niet heel geschikt om op een bureau te zetten (zoals de naam doet vermoeden), maar dat is iets dat je zelf kunt uitproberen in de praktijk.

Verder is er geen voorfilter aanwezig (waarmee je stof, pollen en haren uit een ruimte kunt halen) en moet je het ook zonder geurfilter doen. Dit zijn eigenschappen die een luchtreiniger veel waardevoller kunnen maken, maar daardoor ook veel duurder. Het ligt er dus aan wat voor soort reiniger je zoekt en wat je bereid bent om uit te geven. We noemen het hier toch even om een beter beeld te geven van het apparaat, aangezien het dingen zijn die een doorslaggevende factor kunnen zijn. Het is niet per se een groot nadeel dat die filters afwezig zijn.

Wanneer je bekend bent met de luchtreinigers en ventilatoren van Dyson, dan zal het ontwerp van het apparaat je niet vreemd zijn. De witte ring aan de bovenkant leunt op een cilindervormige basis. Op die basis zitten de twee vervangbare filters (die filters hoef je, afhankelijk van de te reinigen omgeving natuurlijk, slechts één keer per jaar te vervangen) en dit keer ook een klein display. In combinatie met de meegeleverde afstandsbediening kun je de luchtreinigingsventilator helemaal zonder smartphone bedienen.

Dyson Pure Cool Desk – installatie

Wanneer je de doos hebt geopend dan zie je een aantal onderdelen liggen. Die zijn goed verpakt in karton en plastic, waardoor het vervoer naar huis als het goed is niet voor beschadigen zorgt. De verschillende filters en de ventilator zelf zitten los van elkaar in de doos en datzelfde geldt voor de afstandsbediening. Om de remote heen zitten alvast enkele handige aanwijzingen voor het gebruik van het apparaat, zodat je meteen weet wat je allemaal kunt doen. Vergeet ook zeker niet even die dikke handleiding te pakken uit de grote doos.

Voordat je aan de slag kunt met de Dyson Pure Cool moet je wat tijd vrijmaken om het apparaat in elkaar te zetten. Geen nood, het is gelukkig zo gebeurd. Bovendien levert de fabrikant een uitgebreide handleiding mee voor de luchtreinigingsventilator, met daarin onder meer een stappenplan voor de installatie. Wat je moet doen is de filters plaatsen op de basis van het product. In de handleiding staat dat je eerst de groene filters plaatst en daarna de blauwe, maar bij ons ging het gemakkelijker alles in één keer te plaatsen.

Uiteraard is de luchtreinigingsventilator ook te bedienen middels een app, die te downloaden is op Android en iOS. Je opent de app, maakt een account aan en koppelt je apparaat met je wifi-verbinding door ook je locatie en bluetooth aan te zetten. Je doorloopt de stappen op het scherm en klaar is Kees. Uiteindelijk hoeft het niet zo veel tijd te kosten om alles gereed te maken, maar je moet wel even geduld hebben wanneer dit je eerste slimme luchtreiniger is. Er zijn ook te downloaden updates, waardoor er in het begin foutmeldingen kunnen zijn.

Schrik daar dus niet van, maar geef het apparaat heel even de tijd om zijn dingen te regelen. Kort nadat alles is gedownload en geïnstalleerd, kun je de Dyson Pure Cool Desk meteen gebruiken. Al met al heb je er qua installatie weinig werk aan en dat is goed nieuws. Want wanneer je de filters wil vervangen, dan moet je het proces van het plaatsen van de filters herhalen. Gelukkig wijzen die aanwijzingen voor zich — aangezien je dit vaak één keer per jaar doet, is het wel zo gemakkelijk dat het een simpel kliksysteem is.

Dyson Pure Cool Desk – app

De app van de Dyson Pure Cool Desk oogt modern en overzichtelijk en gebruik je voor een aantal dingen. Zo kun je er alle functies van de afstandsbediening in vinden, waardoor je die dus niet bij de hand hoeft te houden wanneer je iets wil wijzigen in een programma. Links onderin de app staat het icoon van de remote en door daar op te tappen, kom je bij alle knoppen en functies. Hiermee bepaal je de stand, luchtstroom, oscillatie en natuurlijk nog veel meer. Door terug te gaan, kom je weer in het hoofdmenu terecht.

Rechts onderin tref je de knop voor het programma aan. Je kunt een programma selecteren voor een dagdeel, een complete dag of gewoon voor heel de week. Vergeet ook niet even bovenaan Schema actief te selecteren, want anders doet-ie het niet. Per schema kun je een aantal dingen instellen, zoals de stand, luchtstroom, oscillatie, et cetera. Zet je de luchtreiniger echter meteen op de automatische stand, dat kan ook in het schema, dan doet-ie gewoon alles zelf wanneer iets nodig is (oftewel: wanneer de lucht gereinigd kan worden).

Je check hier de kwaliteit van de lucht binnens- en buitenshuis. In één oogopslag zie je de temperatuur, de vochtigheid en de score voor de hoeveelheid fijnstof. Daar wordt een beoordeling aan gehangen, waardoor je dus snel ziet hoe je huis, en de omgeving erbuiten, ervoor staat. Door op het vraagteken te tappen, krijg je een overzicht van de vervuiling, temperatuur en vochtigheid. Dat kun je per uur, dag of per week zien. Ook kun je meteen checken of je last kunt hebben van pollen buiten, van zowel het gras als de bomen.

Daarnaast kun je ook de instellingen van het apparaat induiken. Hier vind je het serienummer, de naam en je thuislocatie (anders kun je je omgeving niet checken). Ook kun je hier zien hoe het gesteld is met de luchtfilters, kun je instellen of je meldingen en automatische updates wil ontvangen en kun je de luchtreiniger verwijderen uit de app, zodat de koppeling verdwijnt. Alle informatie wordt overzichtelijk in beeld gebracht en staat op logische plekken, waardoor je vrij snel de informatie leest of verandert waar je naar op zoek bent.

Dyson Pure Cool Desk – in gebruik

De Dyson Pure Cool Desk in gebruik nemen is erg simpel. Misschien iets té simpel. Je kunt hem bijvoorbeeld op de automatische stand zetten (zowel in de app als met de meegeleverde afstandsbediening), waardoor je er geen omkijken naar hebt. Je installeert het apparaat, stelt hem verder in met de app en laat hem voor de rest z’n gang gaan. De luchtreinigingsventilator gaat aan wanneer het nodig is, zet een tandje bij wanneer blijkt dat de vervuiling erger wordt en gaat ook weer uit wanneer de lucht weer schoon en fris is.

Dat is natuurlijk prima, mits het apparaat goed z’n werk doet. En dat lijkt het wel te doen. In de grafieken, die je kunt vinden in de app alsmede op het schermpje op het apparaat zelf, kun je zien dat de luchtkwaliteit beter of slechter wordt. Op het moment dat de machine aangaat, dan heeft de reiniger een zelf ingesteld doel te behalen waar naar gewerkt wordt en als dat doel is bereikt, slaat het weer af. Ondertussen doe je daar zelf niets voor en moet je aannemen dat het allemaal goed gaat — gelukkig is dat ook het geval.

Wat we toch een beetje missen is meer controle over de situatie. Je kunt hem van de automatische stand halen en hem in- en uitschakelen met een bepaalde hoeveelheid luchtstroom wanneer je dat nodig acht, maar dat slaat haast nergens op, aangezien de automatische stand gewoon goed werkt levert. Wat we missen zijn specifieke standen voor bepaalde soorten vervuiling, want nu pakt het apparaat alles in één keer mee en heb je er geen invloed op. Ook missen we, om daarop verder te gaan, specifieke schema’s voor soorten vervuiling.

De app biedt verder uitleg aan voor de verschillende soorten vuiligheid in huis. Je kunt per soort toelichting opvragen en dat is hartstikke fijn. Zeker voor de mensen die voor het eerst een luchtreiniger in huis halen, want anders is helemaal niet duidelijk wat het apparaat nou precies doet en waarom. Ja, hij reinigt de lucht — maar wat voor soort vervuiling wordt er nu eigenlijk gefilterd? Dat wordt dus allemaal duidelijk gemaakt binnen de app; dit kun je helaas niet opvragen met de afstandsbediening via het kleine scherm.

Waar je wel invloed op hebt, is natuurlijk de ventilatiestand. Je bepaalt hoe hard de wind geblazen wordt. Hoe harder dat gaat, hoe meer lawaai er geproduceerd wordt. In de automatische stand hoor je de Dyson Pure Cool Desk vrijwel nooit, tenzij er ineens hard gewerkt moet worden om de lucht te reinigen. Daarnaast is er nog een avondmodus, die heel zachtjes op de achtergrond z’n werk doet. Ook dan hoor je het apparaat niet, waardoor je hem gerust op je slaapkamer kunt zetten zonder wakker te liggen van het harde lawaai.

De toevoeging van het schermpje blijkt overigens waardevol te zijn. Je kunt er verschillende soorten informatie op weergeven, zoals bijvoorbeeld de constante luchtkwaliteit (zodat je snapt waarom die ineens begint te blazen) of de temperatuur (die soms afwijkt van de thermostaat, maar dat hangt ook weer af van de plek waar je beide apparaten hebt staan). Bovendien kun je veel functies zonder smartphone-app bedienen en bekijken, waardoor je dus ook zonder smartphone of wifi de reiniger kunt gebruiken.

Dyson Pure Cool Desk – integratie

Wanneer je thuis al bent voorzien van een Amazon Echo en stemassistent Alexa, dan is het mogelijk de luchtreiniger met de digitale assistent aan te sturen. Start de Alexa-app op en ga naar Skills. Daar kun je zoeken naar de Dyson-vaardigheid, waarna je hem direct kunt activeren. Vervolgens dien je je Dyson-account te koppelen en ben je er helemaal klaar voor. Vooralsnog werkt Alexa alleen in het Engels en Duits, maar voor veel gebruikers zal dit geen probleem zijn. Je kunt dezelfde functies als op de remote gebruiken.

Dyson Pure Cool Desk – conclusie

Dyson heeft voor puur gebruikersgemak gekozen en ten opzichte van het vorige model  slechts één grote aanpassing gedaan. Op de cilindervormige basis zit nu een klein scherm, waardoor je het apparaat ook zonder wifi-verbinding of smartphone-app kunt bedienen. Handig voor wanneer je dat niet nodig vindt of wanneer je je smartphone niet bij de hand hebt. Gebruik je de app wel, dan krijg je toegang tot veel meer functies, zoals automatische schema’s en uitleg over de verschillende soorten luchtvervuiling.

Bovendien doet het apparaat simpelweg wat het moet doen, helemaal wanneer je hem in de automatische stand gebruikt. Dan heb je er geen omkijken naar. Dat kan ook net een beetje té simpel zijn, zeker wanneer je zou willen dat je wat meer controle over bepaalde soorten vervuiling hebt. Als we die lijn doortrekken dan missen we ook specifieke schema’s voor bepaalde vervuiling, maar uiteindelijk zijn dit nadelen die niet opwegen tegen de voordelen van het dagelijkse gebruik van het apparaat. Het is nu toegankelijk, snel en gemakkelijk.

Het grootste nadeel van de Dyson Pure Cool Desk is misschien wel de prijs. Je betaalt de hoofdprijs voor dit product, maar daar krijg je dan ook een schonere omgeving voor terug. De luchtreinigingsventilator doet zijn werk altijd goed én kan je huis ook nog eens verkoelen. Daarnaast is het fijn dat er ook uitleg wordt gegeven over de verschillende soorten vervuiling en dat je het apparaat snel geïnstalleerd hebt. Dat er dan geen voor- en geurfilters inzitten, kan voor sommige mensen een nadeel zijn — maar dan kun je gewoon verder zoeken.

Het is natuurlijk altijd maar de vraag of je een luchtreiniger in huis nodig hebt of niet. Dat antwoord krijg je pas op het moment dat je er ééntje installeert en gebruikt, aangezien je dan kunt zien hoe het ervoor staat met de luchtkwaliteit. Dyson heeft er in elk geval alles aan gedaan om de informatie overzichtelijk en toegankelijk over te brengen op de gebruiker. Dat niet alleen: ook werkt het systeem prettig en accuraat en maakt het niet te veel lawaai. Klinkt dat allemaal goed? Dan kun je de Dyson Pure Cool Desk zeker overwegen.

Minpunten

 • Weinig integratiemogelijkheden
 • Geen specifieke schema’s en opties
 • Geen vocht- en geurfilters
 • Duur

Pluspunten

 • Bediening met en zonder app (wifi niet nodig)
 • Doet wat het moet doen
 • Eenvoudige installatie en filtervervanging
 • Uitleg over soorten vervuiling

Smarthome Magazine
Beoordeling
8.510Wesley Akkermanproduct • Delen:

Reacties

 1. Martin
  27 mei, 2018 om 11:01

  Leuke review maar ik mis drie dingen. Ten eerste wordt er nergens iets vermeld over de kosten voor het vervangen van de filters. Deze filters kunnen erg prijzig zijn. De onderhoudskosten zouden zeker overwogen moeten worden bij de aanschaf.
  Ten tweede wordt er geen enkele vergelijking gemaakt met eventuele concurrenten. Hoe goed doet deze Dyson het ten opzichte van andere merken?
  Ten derde, hoe is het energieverbruik? Dat is een heel belangrijk punt vandaag de dag. Zeker aangezien dit apparaat 24/7 aan staat.

  Verder had het ook wel leuk geweest als dit apparaat was getest door iemand die daadwerkelijk een allergie heeft (zoals het veel voorkomende hooikoorts). Zijn die mensen echt geholpen met dit apparaat? Schonere lucht klinkt leuk maar als je er niets van merkt heb je er niks aan.

  • Martijn Chel
   27 mei, 2018 om 22:38

   Ik snap je punten Martin, maar een aantal ervan zijn gewoon erg lastig te doen. Je kunt nooit alles meenemen. Zo gaan we niet vergelijken met andere producten wanneer we die niet ervaren hebben. En even ook wat andere producten testen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar, we maken regelmatig dossiers waarin we producten vergelijken, dus wie weet. En, we hebben een aantal eigen experts/redacteuren, helaas allen zonder allergie. Ik zal Wesley wel vragen de opmerking over onderhoud mee te nemen.

  • Wesley Akkerman
   28 mei, 2018 om 9:34

   Onderhoudskosten heb ik niet letterlijk genoemd (zijn 59,90), maar heb wel gezegd dat de filters gemiddeld slechts één keer per jaar vervangen dienen te worden. Dat is ook de uitgave niet, wanneer je je committeert een luchtreiniger. Plus: ze zijn niet heel veel duurder dan filters voor andere luchtreinigers uit dezelfde prijsklasse.

   Energielabel is A.

 2. Karel
  25 november, 2019 om 15:01

  Ik zou graag willen weten wat ik aan energiekosten extra kwijt zou zijn per jaar.

 3. Henry
  15 juni, 2020 om 17:05

  Hoi,
  Ik lees niets over zijn koelingskwaliteit…is het net zo goed als een verrijdbare airco?
  Groet Henry

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.