Review: Netatmo Healthy Home Coach – binnenluchtkwaliteit monitor

23 juni 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Netatmo-Healthy-Home-Coach-review-1

Het slimme huis draait niet alleen om een intelligent alarmsysteem, slimme verlichting en een connected camera. Er is veel meer dan dat, bijvoorbeeld een slimme klimaatmonitor. In deze review kijken we naar de Netatmo Healthy Home Coach, een binnenluchtkwaliteit monitor.

Wat is de Netatmo Healthy Home Coach?

De Netatmo Healthy Home Coach is in de basis een vrij eenvoudig product, volgestopt met sensoren. Deze binnenluchtkwaliteit monitor houdt het klimaat binnenshuis en de verandering daarvan nauwlettend in de gaten. Alle data is inzichtelijk gemaakt via een speciale app en bovendien kun je notificaties instellen zodra de data een bepaalde grens overschrijdt. Tot slot geeft de Healthy Home Coach tips voor hoe je het klimaat binnenshuis kunt verbeteren.

De Healthy Home Coach beschikt over vier sensoren; een sensor die de luchtvochtigheid in huis meet, een sensor die de luchtkwaliteit (binnenluchtvervuiling) meet, een sensor die het geluidsniveau (dB) vaststelt en een sensor die de temperatuur meet. De Healthy Home Coach heeft een prijs van 99 euro meegekregen.

Design

Wat betreft het design laat Netatmo zien hoe het moet. Alle producten van het bedrijf zijn zeer fraai vormgeven, netjes afgewerkt en misstaan dus ook niet in de tuin of de woonkamer. Hieronder zie je de binnenmodule van het weerstation (zilver) en de Healthy Home Coach (zalmroze).

De Healthy Home Coach is strak vormgegeven, beschikt over een grotendeels aluminium behuizing, voelt premium aan, komt met fancy led-verlichting en kan zonder dat hij opvalt ergens in de woonkamer geplaatst worden. Er is echter wel maar één kleur; zalmroze.

Installatie

Waar bij het eerder geteste weerstation van Netatmo de plaatsing en montage nogal nauw komt is dit bij de Healthy Home Coach niet het geval. Een kind kan de was doen is dan wel eens de uitspraak. Het enige waar je op moet letten is dat je het product niet op (of heel dichtbij) een verwarming of airconditioning plaatst, dat hij niet op de tocht staat of echt in een hoekje weggestopt is, en dat hij niet in direct zonlicht staat. Dit alles, logischerwijs, om de sensoren een accurate meting te laten doen.

De verdere installatie is ook zeer eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is de gratis Home Coach-app downloaden (Android en iOS), een account aanmaken en middels een paar simpele stappen de verschillende producten toevoegen. Middels bluetooth worden het apparaat snel gevonden, waarna je binnen enkele seconden aan de slag kunt.

Overigens zijn twee sensoren ook te kalibreren. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuurmeting ijken als deze niet helemaal overeenkomt met de werkelijke temperatuur. Een geijkte thermometer kan je hierbij helpen. Daarnaast kun je de CO2-sensor (luchtkwaliteit) kalibreren maar het apparaat doet dit zelf ook automatisch.

Overigens kun je de Netatmo Healthy Home Coach ook voor een specifiek doel instellen, afhankelijk van de situatie. Je hebt de keuze uit ‘hele gezin’ (in de woonkamer), ‘baby’ (in de babykamer) en ‘astma’ (wanneer iemand astma heeft en de metingen daar op in moeten spelen).

De app

De Netatmo Home Coach-app is een strak vormgegeven en goed werkende applicatie. Het homescherm is eigenlijk direct het belangrijkste scherm want hier vind je alle informatie over het klimaat binnenshuis. Boven alle data staat de algemene conclusie over het klimaat in de betreffende ruimte, bijvoorbeeld ‘gezond, goed gedaan’. Mocht er een meting buiten de goede waarden vallen dan verschijnt hier een waarschuwing en een tip met wat je er aan kunt doen. Zo kan er staan dat je je huis moet ventileren omdat de luchtvochtigheid of de CO2-waarde te hoog is.

Onder de algemene beoordeling van het klimaat staat de huidige temperatuur, de kwaliteit van de lucht (CO2-meting), het aantal decibel aan geluid en de luchtvochtigheid. Achter de data staat de waardering hiervan, bijvoorbeeld ‘uitstekend’ of ‘normaal’. Tik je op een van deze metingen dan zie een uitleg van de meting en waarom deze data belangrijk is. Daaronder zie je een gekleurde balk met waarden zodat je kunt zien of de metingen in jouw huis nog binnen de goede grenzen vallen.

Mocht je het verloop van een specifieke meting over een langere periode willen zien dan kun je op het grafieksymbool aan de bovenzijde tikken. In horizontale modus (smartphone draaien) zie je dan per sensor de metingen over een langere periode. Je kunt ook de metingen van de afgelopen uren bekijken door op het klokje naast het symbool van de grafiek te tikken. Onderin het scherm krijg je dan de mogelijkheid om per uur terug in de tijd te gaan en de data te bekijken.

Het verdere gebruik van de app is eenvoudig. Er zijn immers niet veel instellingsmogelijkheden. In de instellingen kun je verder nog de WiFi-instellingen aanpassen, Apple HomeKit koppelen om middels Siri informatie op te vragen, een nieuwe Home Coach installeren voor een andere ruimte en iemand uitnodigen om de data te bekijken.

Bij de geavanceerde instellingen heb je de mogelijkheid om –  zoals hierboven al uitgelegd – twee sensoren te kalibreren en meldingen aan te passen. Je kunt zelf geen meldingen aanmaken maar wel kiezen uit zes standaard meldingen die je aan of uit kunt zetten. Bijvoorbeeld de melding voor een te hoge temperatuur of een te hoge CO2-concentratie.

De metingen en notificaties

Nu alles geplaatst en ingesteld is gaat het natuurlijk om de metingen en hoe daarmee notificaties gepusht worden en informatie gedeeld wordt met de gebruiker.

Op het gebied van metingen is zoals gezegd alleen de temperatuur echt te ijken, wat we ook gedaan hebben. De andere data is lastig te controleren op accuraatheid, maar toevallig hadden we tijdens deze review ook het weerstation van Netatmo staan, waar een binnenmodule bijzit die dezelfde metingen doet. Wat daardoor opviel is dat er hier en daar wat afwijkingen in de data kunnen zitten. Qua temperatuur zit er maximaal 1,2 graad verschil in, qua luchtvochtigheid zit er soms tot 2 procent verschil in en qua CO2-waarden kan er 100-300ppm verschil inzitten. Zelfs als we het aantal dB vergelijken kan er 2-3 dB verschil zitten tussen de Home Coach en de binnenmodule van het weerstation. Wat zegt dit ons? We hebben niet te maken met professionele apparatuur en dus kan er een afwijking inzitten. De afwijking is geen groot probleem maar wel iets waar je je van bewust moet zijn als je de data voor bepaalde doeleinden wilt gebruiken. Zie de metingen, met uitzondering van de temperatuur, meer als een zeer goede indicatie.

Na de Home Coach een aantal weken gebruikt te hebben, moet gezegd worden dat we toch regelmatig met het klimaat binnenshuis bezig zijn. Zo nu en dan even de app openen om te zien hoe het staat en in één oogopslag zie je of het klimaat binnenshuis nog gezond is. Zo niet, dan geeft de app handige en eenvoudige tips om de waarden die niet aan de verwachtingen voldoen bij te stellen. Zet een raam open, zorg voor wat minder rumoer of zet die airconditioning eens uit. Het klinkt logisch – en dat is het ook – maar ook ik betrap mezelf erop dat ik normaal gesproken niet echt met het klimaat en de invloed daarvan op je gezondheid bezig ben. De app geeft duidelijk aan wat die invloed kan zijn en waarom je er toch even bij stil moet staan, en dat werkt.

De meldingen doen ook perfect hun werk. We hebben alle meldingen ingeschakeld en dat levert interessante informatie op. Zo stond de tv een avond wat hard en gaf de Home Coach direct aan dat het aantal decibel in de ruimte buiten de ‘gezonde’ waarden viel. Wellicht had hij daar een punt en dus werd het volume wat bijgesteld. Ook krijg je meldingen als de CO2-waarde wat hoog ligt, waarna je een raam opendoet, of da de luchtvochtigheid aan de hoge kant is. Wel moet gezegd worden dat de app een verversingstijd van 10 minuten aanhoudt. Dat betekent dat je elke 10 minuten nieuwe data krijgt, tenzij de metingen een grens overgaan, dan krijg je direct een melding. Bij dergelijke data is dat overigens geen probleem; die 10 minuten met wat extra rumoer of een iets hogere luchtvochtigheid overleven we wel.

Overigens is er nog een optie om op de bovenzijde van de Healthy Home Coach te drukken. Dit zorgt ervoor dat de leds middels kleur tonen wat de status is van het klimaat binnen en bovendien worden de metingen in de app ververst. Handig, ware het niet dat je natuurlijk niet altijd in de buurt van de module bent. We hadden deze verversknop graag ook in de app teruggezien.

Smarthome-integratie

Op het gebied van smarthome-integratie is een Smart Home Bot (beta) aanwezig, wat eigenlijk een assistent is die via Facebook Messenger werkt. Je kunt deze assistent geschreven vragen stellen over bijvoorbeeld het klimaat binnen of buiten. Daarnaast kun je andere Netatmo-producten bedienen, waaronder de Welcome camera. Het is een leuke functie maar niet een die we regelmatig gebruiken. De app openen en de informatie zelf bekijken werkt sneller.

Daarnaast kun je de Healty Home Coach koppelen aan Apple HomeKit waardoor je middels Siri of de Woning-app informatie over het klimaat op kunt vragen.

Conclusie

De Netatmo Healthy Home Coach is een zeer handig en fraai vormgegeven product om het klimaat en de luchtkwaliteit binnenshuis in de gaten te houden. Alle verzamelde data wordt duidelijk en in een mooi jasje weergegeven in de app, je krijgt handige tips om de kwaliteit van de lucht te beïnvloeden en zodra data een bepaalde grens overschrijdt krijg je automatische meldingen. Graag hadden we nog een optie gezien om de data handmatig in de app te verversen, maar dat is eigenlijk het enige minpuntje. Al met al kunnen we de Healthy Home Coach een aanrader noemen voor diegenen die de luchtkwaliteit in huis goed in te gaten willen houden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Maakt je bewust van het klimaat in huis
  • Goede tips en weergave van data
  • Gebruiksvriendelijke app

Minpunten
  • Geen optie om manueel data binnen te halen

  • Smarthome-integratie nog beperkt

Reacties (0)