Review: Netatmo Personal Weather Station met regenmeter en windmeter

16 juni 2018 + 10 minuten 2 Reacties
Netatmo-weerstation-review-2

Meestal testen we producten als camera's, lampen, stofzuigers of alarmsystemen, maar het slimme huis is breder dan dat. In deze review kijken we naar het Personal Weather Station, een slim weerstation van Netatmo dat middels een app te gebruiken is. Het weerstation is uitgebreid met een regenmeter en een windmeter.

Wat is het Netatmo Personal Weather Station?

Het Netatmo Personal Weather Station is een weerstation dat je inzicht geeft in het weer buiten en het ‘weer’ binnenshuis. De basis bestaat uit een binnenmodule (ook wel de hub) en een buitenmodule. Middels de buitenmodule kun je voor buiten de temperatuur, de luchtdruk, de luchtvochtigheid, de luchtkwaliteit en natuurlijk de weersvoorspelling zien. De binnenmodule geeft je inzicht in de luchtkwaliteit, de temperatuur, de geluidskwaliteit (aantal dB) en de luchtvochtigheid. De metingen van beide apparaten kun je middels de Netatmo Weather Station-app bekijken. Deze basisset heeft een adviesprijs van 169 euro. Op de foto hieronder zie je de binnenmodule, met daarnaast de Netatmo Welcome camera en de Netatmo Home Coach die we later testen.

Regenmeter en windmeter

Om het weer buiten nog beter in de gaten te houden heeft Netatmo een aantal add-ons uitgebracht. Zo kun je een extra binnenmodule aanschaffen als je de metingen ook in een tweede of derde ruimte wilt laten uitvoeren. Daarnaast is er een regenmeter (69 euro) beschikbaar waarmee het aantal millimeter regen gemonitord kan worden, en kun je een windmeter (99,99 euro) toevoegen om de windactiviteit te monitoren.

De metingen van beide apparaten verschijnen in de app en vormen samen met alle data een compleet weerstation. Overigens heeft Netatmo ook nog een bevestigingssaccessoire in het assortiment. Voor 24,95 kun je de regen- of windmeter hiermee aan de muur of aan een paal bevestigen. Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van het basis weerstation, de regenmeter (met mount) en de windmeter (met mount).

Design

Wat betreft het design laat Netatmo zien hoe het moet. Alle producten van het bedrijf zijn zeer fraai vormgeven, netjes afgewerkt en misstaan dus ook niet in de tuin of de woonkamer. Ja, de windmeter en de regenmeter zijn volledig van plastic gemaakt en dat doet wellicht wat af aan het premium idee, maar daar stappen we snel overheen omdat je het er niet aan afziet. De twee producten zijn wit met zwart gekleurd en vallen niet teveel op.

Met name de binnenmodule en buitenmodule zijn strak vormgegeven, beschikken over een grotendeels aluminium behuizing, voelen premium aan, komen met fancy led-verlichting en kunnen zonder dat ze opvallen ergens in de tuin en de woonkamer geplaatst worden.

Installatie en montage

Bij een weerstation is installatie en montage een onderdeel wat nogal wat aandacht vergt. De sensoren van de verschillende producten werken namelijk het best onder bepaalde omstandigheden, op een bepaalde hoogte en in een bepaalde positie. Laat ik voorop stellen dat ik geen weerdeskundige ben en dat ook niet van plan ben te worden, dus er moeten hier en daar wat compromissen gesloten worden om de producten te plaatsen.

De binnenmodule en de buitenmodule zijn het eenvoudigst. De binnenmodule plaatsen we bij een stopcontact (met kabel dus) in de hoek, niet boven een verwarming en niet direct in het zonlicht. Vanuit deze positie kan de ruimte goed geanalyseerd worden. De buitenmodule (met batterijen) moet onder een overkapping of afdakje geplaatst worden, buiten bereik van nattigheid en direct zonlicht. We hebben de buitenmodule dan ook tegen de buitenmuur van het huis, onder de overkapping geplaatst. Klein nadeel hiervan (wat later bleek) is dat het daar warmen wordt dan buiten de overkapping en dus een iets vertekend beeld geeft over de buitentemperatuur. Maar, ook dat is weer een compromis en er was niet echt een andere beschutte optie.

Het monteren en installeren van de regenmeter en de windmeter is een lastiger verhaal. In de vrij minimale handleiding staat wel getoond (niet geschreven) hoe de producten het beste geplaatst kunnen worden, maar dat is alleen de ideaalsituatie. Wat Googlen is toch vereist om te kijken of jouw situatie op een of andere manier geschikt is voor de sensoren. Zo moet de regenmater het liefst 0,5-1,5 meter boven de grond staan, met liefst ook 3 meter aan alle kanten geen obstakels. Nou, dat is dus precies midden in onze tuin en dat is geen optie.

Ook moet de windmeter in de ideaalsituatie op 10 meter hoogte staan, bovenop het dak dus, wat ook geen optie is, tenzij je echt heel veel waarde aan de metingen hecht (voor je moestuin, beroep, etc.). Het is dus een uitdaging om toch een situatie te creëren waarin de metingen voldoende accuraat zijn en je de producten goed kunt plaatsen. In ons geval bleek een paal achterin de tuin de beste optie. Beide producten zijn aan deze paal gehangen, met de windmeter zo hoog mogelijk (bijna 4 meter) en de regenmeter zo laag mogelijk (2.7 meter). De sensoren hebben rondom nergens last van (geen dicht gebouwde wijk gelukkig) en bovendien kun je in de app de hoogte van de windmeter invoeren zodat er in de metingen gecompenseerd wordt zodra je onder de 10 meter gaat. Maar nogmaals, als je echt iets met de metingen wilt gaan doen dan is de ideaalsituatie (zoals in de handleiding getoond) wel aan te raden. Je kunt de verschillende modules tot maximaal 100 meter van de binnenmodule plaatsen, afhankelijk van hoeveel dikke muren ertussen zitten.

Installatie

Waar de montage hier en daar een uitdaging is, is de installatie in de app zo eenvoudig als het maar kan. Het enige dat je hoeft te doen is de gratis app downloaden (Android en iOS), een account aanmaken en middels een paar simpele stappen de verschillende producten toevoegen. Middels bluetooth worden de apparaten snel gevonden, waarna je binnen enkele seconden aan de slag kunt. Natuurlijk kun je elk product (en het hele systeem) desgewenst een eigen naam meegeven.

Overigens zijn diverse sensoren ook te kalibreren. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuurmeting van de binnenmodule ijken als deze niet helemaal overeenkomt met de werkelijke temperatuur. Ook kun je de hoogte van de windmeter instellen om te compenseren als deze lager dan 10 meter hangt, en kun je de regenmeter kalibreren om zo accuraat mogelijk het aantal millimeter vast te stellen. Dat laatste doe je door 100ml water rustig in de regenmeter te gieten en het aantal kantelingen van de bakjes te tellen. Deel het aantal milliliter door het aantal kantelingen en vul dat getal in, in de app.

Hoe werkt het?

Voordat we naar het gebruik en de metingen kijken is het wellicht interessant om te weten hoe de regenmeter en de windmeter precies werken. De sensoren voor de binnen- en buitenmodule spreken voor zich, en Netatmo geeft bij elke meting duidelijk aan wat het precies betekent. De neerslag wordt gemeten met een regenmeter met tuimelbakjes. Het water doet de bakjes tuimelen en een magneet op de bakjes registreert het aantal tuimelingen. De windmeter is voorzien van vier ultrasone omvormers die continu signalen uitzenden. De windmeter gebruikt de schommelingen in die signalen om de windsnelheid en de windrichting betrouwbaar en nauwkeurig te meten. De communicatie tussen de modules vindt plaats middels radiofrequenties, waardoor de batterijen lang mee moeten gaan en ook langere afstanden overbrugt kunnen worden (tot 100 meter volgens Netatmo).

De app

De Netatmo-app voor het Personal Weather Station is een strak vormgegeven en goed werkende applicatie. Het homescherm is eigenlijk direct het belangrijkste scherm want hier vind je alle informatie over het klimaat binnen en buiten. Je ziet voor binnenhuis de huidige temperatuur, de kwaliteit van de lucht (CO2-meting, aangegeven met een groene, gele, oranje of rode gaswolk), het aantal decibel aan geluid en de luchtvochtigheid.

Daarboven zie je de weersvooruitzichten, en als je hierop klikt zie je een uitgebreidere weergave. Daar weer boven zie je de metingen voor buiten, met onder andere de luchtkwaliteit (ozon), de temperatuur, de luchtdruk, de luchtvochtigheid, het aantal mm aan neerslag en de windrichting en sterkte. Draai je de smartphone horizontaal dan krijg je grafieken voor al deze elementen te zien. Dit is dus het scherm wat je het meeste zult gebruiken. De indeling is duidelijk en het gebruik is eenvoudig.

Vanuit de linkerzijde kun je een menu oproepen. Via dit menu krijg je toegang tot onder meer de grafieken, de instellingen en de ‘weathermap’. Deze weathermap is een kaart met alle sensoren die er in jouw omgeving hangen. Je kunt dus eenvoudig vergelijken met andere Netatmo-gebruikers in de omgeving, en zodoende ook het weer iets beter voorspellen. Ook heb je via het menu toegang tot de Smart Home Bot, wat eigenlijk een bot is die via Facebook Messenger werkt en je op commando de metingen kan voorschotelen. Daarnaast kan deze bot andere Netatmo-producten voor je bedienen, zoals de camera en de thermostaat. Eerlijk gezegd hebben wij dit niet gebruikt, want even de app openen voor meer informatie is sneller dan via Messenger een vraag typen.

Dan hebben we nog de instellingen van de app. De belangrijkste instellingen vind je bij jouw eigen weerstation. Hier kun je de namen wijzigen en de status van de verschillende modules inzien, waaronder het ontvangst en de batterij. Ook kun je mensen uitnodigen die jouw weermetingen mogen inzien via een een eigen app, kun je de sensoren (CO2, temperatuur, wind en regen) kalibreren/ijken en kun je de meldingen aanpassen.

De meldingen staan standaard aan, onder meer voor als het begint te regenen, als het CO2-gehalte boven een bepaalde norm komt en als het begint te vriezen. Er zijn zo meer dan 10 standaard meldingen die je kunt activeren of deactiveren, maar je kunt er zelf ook aanmaken. Je kunt handmatig meldingen voor binnen of buiten toevoegen, aan de hand van de verschillende metingen die gedaan worden.

Hier en daar is de vertaling niet 100 procent soepel, er zitten twee of drie kleine bugs en het duurt even voordat je weet waar alles zit en wat het betekent, maar al met al is de applicatie gebruiksvriendelijk, modern en strak. Je kunt overigens ook via de website van Netatmo inloggen, waar je een mooi overzicht van al je metingen krijgt.

De metingen en notificaties

Met al die mooie sensoren en modules ben je er natuurlijk nog niet. Het moet allemaal vanzelfsprekend ook goed en accuraat werken zodat je iets aan de metingen hebt. Nu ben ik zoals gezegd geen professionele weerman met ijkapparatuur, maar met wat research en het vergelijken van data kun je een eind komen.

Kijkend naar de binnenmodule kunnen we eenvoudig de vergelijking trekken met andere sensoren in huis. Zo hebben we ook de Netatmo Home Coach (review verschijnt later) en de Nest thermostaat staan, waarvan de Home Coach letterlijk naast de binnenmodule staat en dus eigenlijk dezelfde resultaten zou moeten geven. Als we de resultaten van deze apparaten vergelijken dan zien we dat ze allemaal iets afwijken. Qua temperatuur zit er maximaal 1,2 graad verschil in, qua luchtvochtigheid zit er soms tot 2 procent verschil in en qua CO2-waarden kan er 100-300ppm verschil inzitten. Zelfs als we het aantal dB vergelijken kan er 2-3 dB verschil zitten tussen de Home Coach en de binnenmodule. Wat zegt dit ons? We hebben niet te maken met professionele apparatuur en dus kan er een afwijking inzitten. De afwijking is geen groot probleem maar wel iets waar je je van bewust moet zijn als je de data voor bepaalde doeleinden wilt gebruiken. Zie de metingen meer als een zeer goede indicatie. Alleen de temperatuur is exact te ijken, dus die zou je zelf nog af kunnen stellen.

De buitenmodule, regenmeter en windmeter zijn wat lastiger te vergelijken maar lijken een eerlijke weergave van de verschillende metingen te geven. Deze metingen kunnen we namelijk vergelijken met de metingen van andere Netatmo-gebruikers in de omgeving. Natuurlijk is een en ander afhankelijk van de exacte plaatsing. Onder een overkapping is het immers warmer dan onder een dakgoot, en het ligt er ook maar net aan in welke richting de sensor geplaatst is. Zowel de temperatuur als de windmetingen komen in veel gevallen genoeg overeen met de metingen van andere gebruikers in de omgeving om ze als redelijk accuraat te bestempelen, wel na de compensatie voor de windmeter ingevoerd te hebben. De regenmeter is wat lastiger aangezien regen – zeker in deze periode met hoosbuien – zeer plaatselijk kan zijn. Toch lijkt de regenmeter een fair beeld van de neerslag te geven.

Over de regenmeter hebben we wel wat opmerkingen, want helaas geeft de app in ons geval geen melding direct als het gaat regenen. Dit is de enige melding die direct moet verschijnen – de rest van de meldingen is afhankelijk van de 10 minuten verversingstijd. Op onze iPhone komen echter alle meldingen binnen, behalve de directe melding over de beginnende regen. Netatmo zegt dat dit een serverprobleem is en onderzoekt het momenteel. Bovendien wordt een korte bui soms niet als zodanig herkend waardoor er dus geen regenmeting verschijnt. Het aantal druppels is waarschijnlijk te weinig voor een goede meting, of ze drogen te snel op. Als je de was buiten hebt hangen kan deze dus wel aan de natte kant zijn. De regenmeter is niet superaccuraat aangezien kleine buien over het hoofd gezien kunnen worden, maar als het even doorregent krijg je toch een aardig idee van de hoeveelheid regen die gevallen is.

Afgezien van de directe melding over de beginnen de regen doen de meldingen precies wat je ervan mag verwachten. Zodra een bepaalde waarde van een van de sensoren bereikt wordt krijg je een notificatie op je smartphone. Niet meer en niet minder. Ze zijn echter compleet afhankelijk van of de sensor iets meet, en de maximaal 10 minuten vertraging door de verversingstijd van de app. Graag hadden we een optie gezien om direct nieuwe data op te vragen of de verversingstijd te passen. De regenmeter met de melding over de beginnende regen is hierop de uitzondering maar die werkte in ons geval (nog) niet.

Overigens is er nog een optie om op de bovenzijde van de binnenmodule te drukken. Dit zorgt ervoor dat de leds middels kleur tonen wat de status is van het klimaat binnen en bovendien worden de metingen in de app ververst. Handig, ware het niet dat je natuurlijk niet altijd in de buurt van de module bent. We hadden deze verversknop graag ook in de app teruggezien.

En dan nog een laatste puntje; de batterijduur. De buitenmodule, de regenmeter en de windmeter werken op AAA-batterijen en hoewel we de batterijduur niet kunnen testen in een korte periode moeten ze volgens Netatmo ongeveer een jaar meegaan.

Smarthome-integratie

Op het gebied van smarthome-integratie zijn de mogelijkheden nog beperkt. Er is een Smart Home Bot (beta) aanwezig, wat eigenlijk een assistent is die via Facebook Messenger werkt. Je kunt deze assistent geschreven vragen stellen over bijvoorbeeld het klimaat binnen of buiten. Daarnaast kun je andere Netatmo-producten bedienen, waaronder de Welcome camera. Het is een leuke functie maar niet een die we regelmatig gebruiken. De app openen en de informatie zelf bekijken werkt sneller. Ook is er onlangs integratie met Amazon Alexa en de Google Assistant aangekondigd, wat betekent dat Alexa of de Google Assistant je de metingen voor kan lezen.

Gelukkig is er ook IFTTT-ondersteuning aanwezig. Dit houdt in dat je de metingen als actie kunt inzetten. Via de IFTTT-app of -website kun je bijvoorbeeld de Philips Hue-lampen rood laten kleuren zodra het CO2-niveau te hoog wordt. Ook kun je de Nest-thermostaat uit laten zetten zodra de temperatuur boven een bepaald niveau komt. Dit is erg handig en werkt goed, maar houd er dus wel rekening mee dat er een vertraging van 10 minuten in kan zitten door het om de 10 minuten verversen van de data in de app. Dat maakt IFTTT voor bijvoorbeeld de garagedeur sluiten als het veel regent wellicht niet heel handig.

Overigens heeft Netatmo ook een samenwerking met verschillende weerdiensten, waaronder Weather Underground. Enige tijd na installatie, en nadat gecontroleerd is of dat het systeem geen vreemde waarden geeft, verschijnt jouw weerstation in de app van Weather Underground, als onderdeel van een grotere kaart met alle stations.

Conclusie

Met een totaalprijs van bijna 400 euro is het Netatmo Personal Weather Station (met mounts, regenmeter en windmeter) geen goedkoop systeem. Je kunt sensoren en meters voor een stuk minder geld krijgen, maar hetgeen dit systeem interessant maakt is natuurlijk de directe inzage in de metingen via de app, het verwerken van die metingen in grafieken, en het koppelen van die metingen aan andere producten (IFTTT) en conclusies over je klimaat binnen en buiten. Het is een compleet systeem dat je een fraai inzicht geeft in alles dat met klimaat en comfort binnen- en buitenshuis te maken heeft.

Hoewel het systeem er gelikt uitziet en dus redelijk accurate metingen geeft zijn er wel wat verbeterpunten. Zo lijkt er qua metingen toch wat verschil te zitten tussen twee Netatmo-producten met dezelfde functionaliteit (Home Coach en binnenmodule), en ook hadden we graag een knop in de app gezien waarmee we direct, manueel nieuwe informatie van de sensoren kunnen ophalen. Liefst hadden we nog een instelling gezien waarmee we zelf de verversingstijd kunnen aanpassen, en dan nemen we de kortere levensduur van de batterij voor lief. Tot slot hadden we graag wat extra instructies gezien voor een ‘compromisplaatsing’. Niet iedereen kan de sensoren op exact de gewenste positie plaatsen, dus wat zijn goede alternatieven en wat voor extra maatregelen kun je nemen? Hier is wat hulp vanuit de fabrikant wel bij gewenst. Overigens gaan we er vanuit dat het probleem met de directe regenmelding binnenkort opgelost wordt.

Voor diegenen die puur het klimaat buiten en binnen in de gaten willen houden is alleen het basisstation voldoende. Wil je alleen binnen alles in de gaten houden dan is de Home Coach interessanter (review verschijnt later). Houd er wel rekening mee dat de metingen geen exacte wetenschap zijn door plaatsing, foutmarges en andere factoren. De regenmeter en windmeter lijken vrij accurate metingen te geven, al kan de regenmeter een korte bui missen. Belangrijk voor deze twee producten is echter de plaatsing en daarom zijn ze in onze optiek met name geschikt voor diegenen die daarin geen compromissen willen sluiten en de data belangrijk vinden voor specifieke doeleinden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Strak design en snelle installatie
  • Uitgebreid inzicht in klimaat binnen en buiten
  • Gebruiksvriendelijke app

Minpunten
  • Geen optie om manueel data binnen te halen

  • Wind- en regenmeter geschikt voor kleine doelgroep
  • Metingen binnen- en buitenmodule zijn indicaties

Reacties (2)