Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Wi-Fi Alliance certificeert nu producten die wpa3 ondersteunen

Geschreven door
Geplaatst op26 juni 2018, 10:14 CategorieVeiligheid en beveiliging

De Wi-Fi Alliance is begonnen met het certificeren van producten die wpa3 ondersteunen, een nieuw beveiligingsprotocol de wifi-verbinding. Dit is de eerste grote update sinds wpa2 werd geïntroduceerd, veertien jaar geleden. Mogelijk heb je nu wel een nieuwe router nodig.

Wifi-beveiliging krijgt grootste update na meer dan tien jaar: wpa3

Wifi-apparaten gebruiken nu al meer dan tien jaar dezelfde beveiliging. Maar vanaf vandaag komt daar verandering in, aangezien de Wi-Fi Alliance, de organisatie die verantwoordelijk is voor de draadloze verbinding, vanaf nu apparaten certificeert met wpa3 aan boord. Dat is de opvolger van wpa2, het beveiligingsprotocol dat sinds 2004 in gebruik wordt genomen. Het nieuwe beveiligingsprotocol bevat natuurlijk een aantal mooie verbeteringen. Zo zullen hackers het voorlopig moeilijk hebben je wifi-netwerk binnen te dringen.

Hackers en kwaadwillenden zullen niet zomaar meer je wachtwoord kunnen raden door lukraak poging op poging te wagen. Bovendien moeten deze mensen fysiek in de buurt blijven van je netwerk, omdat de netwerkdata voor hen vers moet zijn en blijven. En mochten er toch mensen binnendringen op je netwerk zonder toestemming, dan zien ze slechts een beperkte hoeveelheid data. In feite zien hackers alleen de data die op dat moment door het netwerk wordt verwerkt, maar zien niets van wat je daarvoor hebt gedaan.

Nieuwe router

Voor gebruikers is het eigenlijk alleen maar goed nieuws, aangezien er voor hen niets veranderd aan het idee en het gebruik van wifi zoals het nu al is. Wanneer je verbinding wil maken met een netwerk, klik je hem aan en vul je het wachtwoord in. Daar is dus helemaal niets in veranderd. Echter, wpa3 is er niet zomaar meteen voor iedereen. Voordat iedereen wordt beschermd door dit beveiligingsprotocol zijn we waarschijnlijk jaren verder. Ten eerste dien je een router te hebben die het protocol ondersteunt.

Hoogstwaarschijnlijk moet je dan een nieuwe router kopen of hopen dat je huidige leverancier een update gaat doorvoeren met ondersteunen voor het protocol. Datzelfde geldt voor al je wifi-apparaten in huis: of je moet alles gaan vervangen in huis of je moet hopen dat fabrikant ondersteuning gaan toevoegen via updates. Mocht je nou eerst een apparaat in huis halen dat wpa3 ondersteunt, maar heb je nog geen geschikte router? Geen nood, je kunt dan nog steeds gebruikmaken van het wpa2-protocol.

Volgende generatie wifi

De Wi-Fi Alliance verwacht dat de uitrol van wpa3 volgend jaar een hoge vlucht neemt. Voorlopig is het protocol nog niet verplicht voor fabrikanten. Echter, de volgende generatie wifi, 802.11ax, staat ook op het punt gelanceerd te worden. Verwacht wordt dat de massa deze technologie eind 2019 gaat omarmen en dan zal het nieuwe beveiligingsprotocol ook een stuk populairder worden. Wanneer de adoptie van apparaten met de nieuwe wifi-standaard en het protocol toeneemt, dan wordt wpa3-ondersteuning verplicht gemaakt.

Voor nu moet je het dus nog doen met wpa2. Dat dit protocol al meer dan tien jaar oud is, vormt een minder groot probleem dan je wellicht denkt. De beveiliging wordt namelijk constant geüpdatet om nieuwe exploits tegen te gaan. De Wi-Fi Alliance meldt dat dit ook zal gelden voor zijn opvolger; er zullen dus regelmatig updates uitkomen om nieuwe bedreigingen tegen te gaan. Heel veel bedrijven hebben overigens al aangekondigd over te stappen op de nieuwe beveiliging. Onder meer Qualcomm, die al een chip hiervoor produceert.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.