De smarthomehub: wat kun je ermee en heb je er een nodig?

21 juli 2018 8 Minuten 2 Reacties
smarthomehub-artikel

Wanneer je een aantal slimme producten in je smarthome hebt staan, dan kan het een goed idee zijn om te investeren in een smarthomehub. In dit artikel leggen we uit wat zo'n hub nou precies is, wat je ermee kunt doen en of je er nu eentje nodig hebt.

Een huis vullen vol slimme spullen

Wanneer je je huis wil vullen met slimme spullen, dan moet je op een aantal dingen letten. Moet je de apparaten aansluiten op het stroomnetwerk? Is er een draadloze verbindingsoptie? En met welke protocollen kan er verbinding worden gemaakt — en welke andere apparaten zou ik er daardoor op kunnen aansluiten? In dit artikel beantwoorden we niet al die vragen, maar kijken we meer naar de laatste vraag. Het korte antwoord is dat een smarthomehub kan helpen bij het koppelen van je apparaten in huis.

Maar wat is een smarthomehub precies? Het is een fysiek apparaat dat op je internetnetwerk wordt aangesloten, dat verbinding kan maken met andere slimme apparaten en hen onderling kan laten communiceren. Apparaten die je op zo’n hun kunt aansluiten zijn onder meer lampen, thermostaten, wandcontactdozen, bewegingssensoren en schakelaars, maar in principe moeten alle apparaten met wifi aan boord eraan gekoppeld kunnen worden. Denk daarbij aan camera’s, ventilatoren of sensoren die meten of er een lek in huis is.

Onderling communiceren

Zodra er data beschikbaar is van een specifiek product, dan kan de smarthomehub die doorsturen naar een ander product. Zo ‘weet’ product b dat product a iets heeft gedaan en kan er worden bekeken of product b daarop moet reageren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer de bewegingssensoren in huis beweging meten, dat de verwarming aanslaat. Of dat de ventilator (eventueel aan het plafond) of airco aangaat op het moment dat het te warm wordt. Of dat er een alarm afgaat wanneer een camera iemand ‘ziet’ die niet wordt herkend.

Bij zo’n smarthomehub hoort meestal een digitale applicatie, die je op je smartphone of tablet kunt gebruiken (of op een koelkast met een groot scherm of je computer). Zo kun je de verschillende dingen in huis in één overzicht monitoren en kun je bepaalde taken instellen en automatiseren. Ondersteunt een hub bijvoorbeeld IFTTT (If This Then That), dan kan er op gemakkelijke wijze een schakeling aan evenement plaatsvinden op het moment dat er ergens iets wordt geactiveerd (wat je dan zelf helemaal hebt ingesteld).

Soms kan het ook zijn dat apps voor apparaten bepaalde functies niet aanbieden, die wel beschikbaar zijn middels zo’n hub. Neem bijvoorbeeld bediening van buitenaf. Meestal bedien je je smarthome-apparaten vanuit huis en dus hetzelfde wifi-netwerk, waardoor je apparaten kunnen zien dat jij bent wie je zegt dat je bent (of je gebruikt daarvoor de locatiemogelijkheden). Maar er kunnen zich situaties voordoen dat je van huis bent en iets bent vergeten in te stellen. Zoiets kun je dan doen een smarthomehub.

Er is niet één smarthomehub

De smarthomehub heeft niet één verschijning, maar komt in verschillende soorten en maten. Je zult nu waarschijnlijk denken aan third-party apparaten zoals de Amazon Echo-familie, met Amazon Alexa aan boord, maar je kunt ook denken aan Apple HomeKit. Je hebt niet per se een fysieke (extra) hub nodig voor het gebruik van dit protocol. Wanneer je HomeKit gebruikt, dan heb je al Apple-apparaten in huis. Apparaten zoals de Apple TV, iPad en natuurlijk de HomePod kunnen prima functioneren als de benodigde hub.

Een goede smarthomehub biedt ondersteuning aan voor alle of in elk geval de belangrijkste protocollen en niet elke hub doet dat op dit moment. Zo hebben we bijvoorbeeld SmartThings van Samsung of de hub van Logitech — hubs met de belofte dat alle benodigde protocollen aanwezig zijn en benodigde software aanwezig is om al je apparaten in huis in op te laten nemen. Daardoor lijkt zo’n hub een onmisbaar gedeelte van elke smarthome. Bovendien krijgen veel producten ook hun eigen hub mee, anders werken ze niet.

Er zijn diverse protocollen aanwezig om je smarthome-apparaten aan elkaar te koppelen. Een protocol zorgt op de achtergrond ervoor dat er verbinding tussen de apparaten kan worden gemaakt.  Zo zijn wifi en bluetooth een voorbeeld van bekende protocollen, maar er bestaan ook enkele protocollen speciaal voor smart homes gemaakt. In dit artikel lichten we de belangrijkste eruit. Lees daar hier alles over.

Problemen met de smarthomehub

Er bestaan echter wel wat problemen met een smarthomehub. Als je investeert in een specifieke hub, dan betekent dat helaas niet dat je dan klaar bent. Veel ecosystemen en dus producten werken namelijk alleen met hun eigen hub, waardoor je vaak nog moet stapelen (het letterlijk opstapelen van hubs). Bovendien is het zo dat sommige apparaten wel aan de algemene hub gekoppeld kunnen worden, maar dat de functionaliteit dan beperkt is. Zeker wanneer je die functies zou vergelijken met de functies uit de eigen applicatie.

Daarnaast bestaat er nog veel meer verwarring over ondersteuning als je kijkt naar slimme speakers. Deze producten, zeker de Amazon Echo Plus, kunnen óók als een smarthomehub worden gebruikt, maar alleen wanneer de apparaten ondersteuning aanbieden voor de ingebouwde stemassistenten zoals Alexa of Google Assistant. Concurrentie is goed om bedrijven scherp te houden, maar op dit moment lijkt het dus meer voor verwarring te zorgen op de smarthomemarkt. Want welk product werkt nou goed met welke hub?

Dat is een vraag die je je altijd zult moeten afvragen wanneer je een product wil kopen of wanneer je al een hub hebt staan (maar dan draai je de vraag dus om: werkt dit product met mijn hub?). Daarnaast is het zo dat een Amazon Echo of Google Home alleen met bepaalde apparaten kan communiceren op het moment dat de specifieke hub van zo’n apparaat aanwezig blijft, omdat het product in kwestie zelf geen wifi- of bluetooth-ondersteuning heeft. Maar die hub dus wel. Maar goed, zo krijg je wel toegang tot stembediening, natuurlijk.

Smarthomehub in de vorm van een app

Er bestaan ook applicaties die dienst kunnen doen als een smarthomehub. Zo’n hub is dus vaak hardware, maar je kunt het eerst ook zonder proberen. Goede voorbeelden van dergelijke apps zijn Yonomi, Wink, Stringify en Elgato Eve. Deze apps ondersteunen een groot aantal apparaten, maar alleen de apparaten die met wifi verbonden zijn. Het enige wat je dan kwijt zult zijn is je geduld en je tijd, aangezien je wel even de tijd moet nemen om alles goed in te stellen. Als je te maken krijgt met protocollen, dan heb je een fysieke hub nodig.

Maar heb je nu een dedicated smarthomehub nodig?

Wanneer al je slimme apparaten in huis ondersteuning aanbieden voor wifi, dan heb je op dit moment nog geen goede reden om een fysieke smarthomehub te nemen. Met een digitale variant zoals hierboven genoemd, of het razend populaire IFTTT, kom je ook al een heel eind. Begin je net met het aanleggen van een smarthome, dan doe je er wellicht goed aan te investeren in wat kleins, zoals de Google Home Mini of Amazon Echo Dot. Zo kun je voor een relatief laag bedrag bekijken hoe dit bevalt en zie je wat de beperkingen zijn.

Wil je echter de totale controle nemen over je smarthome, dan kun je er goed aan doen zo’n smarthomehub te nemen. Bekijk dan wel eerst goed welke protocollen worden ondersteund en of jouw apparaten die protocollen ondersteunen, want anders heb je er nog steeds weinig aan. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Wanneer je alle belangrijke protocollen laat samenkomen binnen één hub, dan opent zich een wereld van mogelijkheden op het gebied van apparaten koppelen. Hier in Nederland kun je dan denken aan de Homey of Samsung SmartThings.

Meer lezen?

Voor meer achtergrondartikelen kun je terecht in onze sectie voor tips en advies. Zo lees je hier alles over het thuisnetwerk van je smarthome en waar je zoal aan moet denken. We hebben artikelen geschreven over routers, modems en wifi, maar ook over het mesh-netwerk en mu-mimo, een complex wifi-systeem voor sneller internet. Ook hebben we onlangs nog een artikel gepubliceerd over de beveiliging van wifi. Alles over wpa, wpa2 en wpa3 (en wat daar zoal bij hoort) kun je lezen in dit uitgebreide artikel.

Reacties (2)