Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

‘Ontwikkeling dak van zonnepanelen van Tesla verloopt uiterst moeizaam’

Geschreven door
Geplaatst op10 augustus 2018, 11:00 CategorieEnergie

Al in oktober 2016 heeft Tesla een dak gepresenteerd dat volledig uit zonnepanelen bestaat. Tot op heden bleef het nog steeds akelig stil over de ‘Solar Roof’, maar een verslag van Reuters laat wat meer duidelijkheid schijnen over de ontwikkeling. Zo zou de ontwikkeling inmiddels vertraging hebben opgelopen door problemen op de assemblagelijn. Ook zou de bemoeienis van Elon Musk de zaken moeilijker maken.

Het bedrijf van Elon Musk zou in januari gestart zijn met de massaproductie van de zonnedakpannen. Voor de klant zouden er vier varianten beschikbaar zijn. Alhoewel de productie volgens het bedrijf zelf volgens plan verloopt en de eerste zonnedakpannen inmiddels op meerdere woningen zijn geplaatst, duiken er toch andere verhalen op. Reuters heeft acht medewerkers (huidige medewerkers en ex-medewerkers) gesproken van zowel Tesla als Panasonic. Panasonic is Tesla’s partner in de ontwikkeling van het dak met zonnepanelen.

Spanning tussen Tesla en Panasonic

Zo zou er sprake zijn van spanning zijn tussen Tesla en Panasonic. Panasonic zou eigenlijk de productie van de zonnecellen voor rekening nemen, maar Tesla zou inmiddels een deel hebben afgenomen van het bedrijf JA Solar. Deze zouden beter het licht kunnen reflecteren. Panasonic gaat er nog altijd vanuit dat het hun zonnecellen zou afnemen. Het heeft inmiddels grote hoeveelheden geproduceerd, maar Tesla lijkt nog niet heel gewillig om ze af te nemen.

De bemoeienis van Elon Musk gaat met name over het uiterlijk van het dak met zonnepanelen, dat volgens de CEO nog altijd niet aan de hoge standaarden van het bedrijf voldoet. Ook zouden er in de fabriek stapels ongebruikte apparatuur liggen, wat inmiddels feitelijk gewoon te verouderd is om te gebruiken. Ook de overheid lijkt niet helemaal tevreden. Tijdens een eerdere bezichtiging aan de fabriek leek een groot deel simpelweg niet in gebruik te zijn. De overheid heeft flink geïnvesteerd in de werkgelegenheid bij Tesla en het bedrijf moet dan ook 1460 werknemers in dienst nemen en miljarden investeren. Op dit moment zijn er nog slechts 600 medewerkers aan het werk. Ook zou er nog maar één van de vier varianten van de zonnedakpannen daadwerkelijk geproduceerd zijn. Het lijkt dus nog niet helemaal goed te lopen in de fabriek, ook al zegt het bedrijf zelf dat ze goed op schema liggen om de productie later in 2018 op te voeren.

Nederlands alternatief

Wil je zelf ook zonnedakpannen van Tesla op je eigen dak hebben? De installatie neemt twee weken in beslag en vereist een dozijn medewerkers om te plaatsen. Ook moet je nog ergens 100.000 dollar vandaan halen. De zonnedakpannen van Tesla lijken een beetje op een flop te gaan uitdraaien. Inmiddels zijn er ook andere bedrijven met zonneceldakpannen bezig die vaak een veel goedkoper alternatief bieden, zoals het Nederlandse bedrijf ZEP.

Het volledige verslag over de zonnedakpannen van Tesla lees je op de website van Reuters.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.