Review: Philips Hue Still plafondlamp met afstandsbediening

11 augustus 2018 + 10 minuten 7 Reacties
Philips-Hue-still-review

In deze review kijken we naar de Philips Hue Still. Dit is een slimme lamp voor aan het plafond, beschikbaar in een zwarte, aluminium en een witte uitvoering. De lamp wordt geleverd met dimmer.

We hebben de afgelopen maanden al diverse lampen en accessoires van Philips Hue getest, waaronder de Hue Calla buitenverlichting en Hue E14 kaarslamp. Signify, het bedrijf achter Philips Hue, heeft echter ook fraaie armaturen voor aan het plafond in het assortiment. In deze review kijken we naar de Philips Hue Still plafonnière.

Wat is de Philips Hue Still plafondlamp?

De Philips Hue Still is een slimme lamp voor aan het plafond, beschikbaar in een zwarte, aluminium en een witte uitvoering. De armatuur wordt net als een normale armatuur aan het plafond bevestigd, maar beschikt over een ingebouwde Hue led-strip rondom aan de binnenzijde. Je kunt de lamp bedienen met de meegeleverde dimmer, wat als Wireless Control beschreven wordt door Philips. Dit betekent dat je zonder Bridge of app, vanuit de doos de lamp kunt aansluiten en bedienen met de meegeleverde dimmer. Maar als je meer flexibiliteit en slimme mogelijkheden wilt kun je de lamp koppelen met de Hue Bridge, waarna ook bediening middels de Hue-app mogelijk is. De ingebouwde Hue-lamp is een White Ambiance-variant, wat betekent dat de lamp alleen wittinten weer kan geven, van koel daglicht tot warm licht. De Hue Still heeft een maximale helderheid van 2400 lumen en een adviesprijs van 129,95 euro.

Design

Het eerste dat opvalt als we de Hue Still uit de doos halen is dat het nogal een forse plafondlamp is, met een afmeting van 39,1cm x 7,1cm x 39,1cm. Het is dus een serieuze lamp die ook een serieuze ruimte moet kunnen verlichting.

Het design is een kwestie van smaak maar gelukkig heb je een keuze tussen een zwarte, aluminium en witte variant. De kap voor led-strip zelf is in alle gevallen wit. Of hij bij de stijl van je inrichting past is natuurlijk bij iedereen anders; de lamp is in ieder geval vrij modern vormgegeven. Daarbij is de Hue Still is, zoals we van Philips gewend zijn, strak en netjes afgewerkt. Er zijn geen zichtbare schroeven en het geheel voelt premium aan.

Datzelfde geldt overigens voor de meegeleverde dimmer, oftewel afstandsbediening. Deze is geheel van plastic maar ziet er strak uit en heeft ook een premium look and feel. De dimmer komt met een basis die op de muur geschroefd of geplakt kan worden, en de dimmer zelf kan middels magneten tegen de basis geklemd worden. We zien vier knoppen op de dimmer terug; aan, uit, helderheid omhoog en helderheid omlaag. Mocht je de app gebruiken dan kun je de dimmer ook gebruiken voor het selecteren van verschillende scenes en wittinten.

Installatie en montage

Als je een lamp kunt ophangen dan kun je de Hue Still ophangen, zo simpel is het. Echter, het is jammer dat het bedrijf geen pluggen en schroeven meelevert, of voor beginners zelfs een boormal. De Hue Still is namelijk qua boorgaten geen conventionele lamp; de gaten zitten ver uit elkaar en ver uit het midden waardoor de kans groot is dat je nieuwe gaten in je plafond moet boren. Maar goed, na een paar pluggen en schroeven gevonden te hebben, en de gaten op het plafond getekend te hebben is het een kwestie van die gaten boren, de pluggen plaatsen, de basis van de Hue Still aan het plafond schroeven, de draden koppelen en de kap er in drie delen weer opdraaien. Je hoeft er geen gevorderde klusser voor te zijn.

Overigens zitten er wel drie tussenstukjes voor tussen de lamp en het plafond bij. Hier kun je de schroeven indraaien, die vervolgens het plafond ingaan. Deze stukjes houden de lamp op een kleine afstand van het plafond en in de juiste (of verkeerde) hoek kan dit ervoor zorgen dat je de draden richting de lamp ziet lopen. Liefst hadden we gezien dat de lamp strak tegen het plafond hangt.

Gebruik zonder app (Wireless Control)

Je kunt de Philips Hue Still plafondlamp op twee manieren gebruiken. De eerste manier is wellicht interessant voor de beginners, die net met slimme verlichting beginnen en nog geen extra investeringen willen doen. Je kunt de Hue Still namelijk als stand-alone lamp gebruiken, dankzij de meegeleverde en reeds gekoppelde dimmer. Het werkt dan ook zeer eenvoudig; nadat je de lamp gemonteerd hebt kun je de basis van de dimmer op de muur plakken of schroeven en vervolgens met de dimmer/afstandsbediening de lamp bedienen.

Hier komt geen Bridge of app bij kijken; het werkt vanuit de doos. Met de dimmer kun je de lamp eenvoudig aan- en uitzetten maar ook dimmen; van helder naar gedimd. Je hoeft hier verder geen schakelaars in de muur voor aan te passen of andere klussen te ondernemen; je moet er alleen voor zorgen dat de schakelaar – die er hoogstwaarschijnlijk al hing – van de lamp zo staat dat er altijd stroom op de lamp staat. Op die manier kan de dimmer de lamp altijd bereiken.

Tot slot heb je de keuze uit vier standaard lichtscènes; van warm licht naar koel licht. Je kunt door meerdere malen op de aan-knop te drukken door deze scenes ‘bladeren’ en de lamp de gewenste scene meegeven, en hiermee de ruimte waarin de lamp hangt een zwoele sfeer of juist een iets koelere en energiekere sfeer mee te geven. Per scene kun je vanzelfsprekend de helderheid ook weer aanpassen zodat je de sfeer helemaal naar eigen wens is. De scenes geven je meer vrijheid dan alleen dimmen of in- en uitschakelen, en dat zonder app of bridge.

Gebruik met app en Bridge

Nu is de stand-alone functionaliteit natuurlijk ideaal voor wanneer je nog geen compleet Hue-systeem hebt of wilt, en ook het geld er nog niet aan uit wilt geven. Maar, wanneer je de Hue Still wel aan een Philips Hue Bridge koppelt nemen de mogelijkheden toe. Zo kun je na koppeling met de Bridge en de installatie van de app onder meer timers instellen, zelf lichttemperaturen kiezen, scenes aanmaken in combinatie met andere lampen, verschillende wittinten aan de dimmer koppelen, de Hue-lamp koppelen aan andere smarthome-producten (o.a middels HomeKit) en ook de dimmer koppelen aan andere Hue-lampen in huis. Kortom; met Bridge ben je een stuk flexibeler in gebruik en wordt de lamp een stuk slimmer.

Voor het gebruik van de app heb je dus de Hue Bridge nodig. Deze kun je los kopen (52,95 euro) of in combinatie met een set losse lampen. Hoe de Bridge precies werkt en hoe je deze instelt lees je in onze eerdere review van het Philips Hue-systeem. Vervolgens is het een kwestie van de Hue-app downloaden (iOS en Android), een account aanmaken en de app laten zoeken naar de Hue-lampen binnen je netwerk.

De Hue-app is dé plek waar alles bediend en ingesteld kan worden. De koppeling is vrij simpel en een kwestie van de nieuwe Hue Still-lamp toevoegen aan de app. Hiervoor hoef je de lamp alleen aan te zetten en vervolgens kun je deze automatisch vinden in de app. Dit doe je bij de instellingen, onder het kopje lampconfiguratie. Hier kun je de lamp direct ook een naam meegeven. Vervolgens ga je naar Kamerconfiguratie, maak je bijvoorbeeld de ‘Slaapkamer’ aan en zet je hier de Hue Still-lamp in. Dit maakt het wanneer je meerdere lampen in een ruimte hebt eenvoudig om de gehele ruimte aan of uit te zetten, of alle lampen in een scene te laten deelnemen.

De Philips Hue-app heeft onlangs een grote update gekregen waarmee het nog eenvoudiger wordt om lampen eigen kleuren te geven, te groeperen en te bedienen, maar de app van Philips was altijd al gebruiksvriendelijk in onze optiek. Het homescherm (de tab Woning) geeft je een overzicht van alle ruimten die je aangemaakt hebt. Hier kun je een ruimte direct aan- of uitzetten. Tik je op de ruimte dan kun je scenes kiezen of aanmaken, individuele lampen in de ruimte aanpassen qua kleur en helderheid of een kleur voor alle lampen kiezen. Let wel dat de Hue Still dus een White Ambiance-lamp is en dus alleen wittinten kan weergeven, geen kleuren.

De Tab routines geeft je de mogelijkheid om te automatiseren. Bijvoorbeeld het uitschakelen van alle lampen als je weggaat of het langzaam aanzetten van de lampen in de slaapkamer zodra de zon opkomt. Ook kun je timers instellen en zelf routines aanmaken. De tab Ontdek biedt je extra opties, waaronder formules (experimenten), wat eigen betekent dat het betafuncties zijn die nog niet in de app zelf zitten. Ook kun je Hue koppelen aan andere smarthome-producten (Friends of Hue) en Hue-apps van derden downloaden. Tot slot is er de tab Instellingen. Hier kun je de lampen en kamers configureren, accessoires toevoegen, HomeKit (Siri) instellen, de software updaten en widgets aanmaken.

Al met al is de Hue-app een zeer uitgebreide maar gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven applicatie. In eerste instantie is het even je weg vinden in de mogelijkheden en opties, maar binnen no-time heb je door hoe je snel alle lampen in huis en buitenshuis kunt bedienen. Daarbij is de software-ondersteuning voor Hue zeer goed dus er verschijnen regelmatig updates.

Ervaringen

Over onze ervaring met de Philips Hue Still kunnen we vrij kort en krachtig zijn; net als de Hue-producten die we eerder getest hebben voldoet deze lamp aan alle verwachtingen. De plafondlamp heeft voldoende helderheid om een middelgrote kamer netjes uit te lichten maar kan aan de andere kant een mooie, warme sfeer neerzetten wanneer hij gedimd is. Als je de app gebruikt kun je zelf de wittinten (kleurtemperaturen) kiezen en deze aan een scene koppelen, waarna je de scenes weer aan de dimmer kunt koppelen en zo meer controle hebt over het licht in je kamer. Let er dus wel op dat deze lamp geen RGB-kleuren kan weergeven; alleen wittinten.

De bediening is bijna vanzelfsprekend, zeker wanneer je de lamp alleen in combinatie met de afstandsbediening gebruikt. Je zou bijna vergeten dat er geen fysieke connectie tussen de dimmer en de lamp zelf is. De dimmer kan eenvoudig gebruikt worden voor het aanpassen van de helderheid, het aan- en uitzetten van de lamp en het selecteren van de vier standaard scènes. Sluit je de Hue Still aan op de Bridge, dan worden de mogelijkheden eindeloos en kun je de lamp integreren in een compleet, slim Hue-systeem dat met je meedenkt, reageert op situaties en kan communiceren met andere apparatuur. Zo zijn de Hue-lampen in ons huis zo ingesteld dat ze beginnen te knipperen als het alarm afgaat, en dat ze automatisch uit gaan zodra we het huis verlaten.

Je kunt overigens ook nog spraakbediening gebruiken om de Hue-lampen aan te sturen. Als je gebruikmaakt van Apple’s HomeKit is waarschijnlijk Siri de eerste keuze. Geef Siri middels een spraakcommando aan welke lampen, welke ruimte of welke scene ze moet activeren en binnen no-time staat de verlichting aan. Hue werkt ook met Amazon Alexa en Google Assistant dus voor spraakbediening heb je ook keuzevrijheid. Daarnaast kent Hue integratie van verschillende andere smarthome-producten en -diensten dankzij Friends of Hue.

Conclusie

De Philips Hue Still is een perfecte plafonnière voor diegenen die willen beginnen met slimme verlichting. De lamp werkt vanuit de doos direct met de dimmer en vereist, maar wanneer je wilt uitbreiden en meer mogelijkheden wilt ontgrendelen kun je de lamp koppelen aan de optionele Hue Bridge. Pas dan krijg je via de app toegang tot de vele features die Hue zo interessant maken, zoals het aanmaken van scenes, het groeperen van lampen, het koppelen van de lampen met je smarthome en het met je stem bedienen van de verlichting. De Hue Still plafondlamp is zeker niet goedkoop, maar komt met een strak, premium en modern design dat in vele interieurs prima zal passen. De installatie is eenvoudig, maar bij de montage hadden we graag meegeleverde pluggen en schroeven gezien, gewoon omdat je dat tegenwoordig mag verwachten. Verder is er vrij weinig op de lamp aan te merken en kunnen we hem dus zeker aanraden.

De Philips Hue Still is ons ter beschikking gesteld door Coolblue. De plafondlamp is bij de Coolblue te koop voor 129,95 euro.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Plug-and-play
  • Strak design en hoge bouwkwaliteit
  • Mogelijkheden zijn eindeloos

Minpunten
  • Geen goedkope lamp

  • Geen pluggen, schroeven en mal meegeleverd
  • Er zit wat afstand tussen plafond en lamp

Reacties (7)