Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

IFA 2018 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van smarthome?

Geschreven door
Geplaatst op3 september 2018, 9:01 CategorieAlgemeen

IFA 2018 zit er op. We hebben bijna een week lang in Berlijn doorgebracht om onder meer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tablets en phablets te bekijken. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Trends IFA 2018

Als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat de stemassistent steeds prominenter in beeld wordt gebracht. Verschillende stemassistenten, voornamelijk Alexa en Assistant, verschijnen op steeds meer (soorten) apparaten, waardoor bediening met de stem dus heel vaak mogelijk is. Daarnaast wordt software, in de vorm van apps, ook steeds belangrijker voor fabrikanten, omdat een goede gebruikerservaring nou eenmaal een product kan maken of breken, en is het zo dat fabrikanten steeds vaker lijken te willen investeren in slimme basisproducten.

Stemassistenten

Stemassistenten krijgen een steeds grotere rol in een smarthome. Zo’n slimme assistent moet vanuit alle plekken in huis aanspreekbaar zijn, dus is het maar wat handig wanneer je op meerdere plekken een keyword kunt roepen, gevolgd door een stemcommando. Meestal kom je de assistenten tegen op slimme speakers, maar tegenwoordig ook al op camera’s. Tijdens de IFA in Berlijn zijn we de verschillende stemassistenten, maar voornamelijk Google Assistant en Alexa, wederom tegenkomen op speakers met en zonder scherm.

Zo heeft Archos de Hello onthuld. De Archos Hello komt in drie verschillende formaten met een 5″-, 7″- en 10″-scherm. Ze zijn allemaal voorzien van een touchscreen, een geluidssysteem, quadcore processor, bluetooth, wifi en een camera van vijf megapixel. Twee microfoons vangen het geluid van jouw opdrachten op, terwijl de thuisassistent ook voorzien is van een accu. De Hello beschikt over een geïntegreerde app om alle connected apparatuur samen te voegen. Via je stem kun je, net als bij andere slimme assistenten, je smarthome aansturen.

Archos Hello

Ook speakermerk JBL heeft eindelijk laten weten wanneer we hier in Europa aan de slag kunnen met de JBL View, een speaker met een groot touchscreen aan boord.  Gebruik je stem om moeiteloos foto’s te bekijken, audio en video te streamen, videogesprekken te voeren met familie en vrienden, vragen te stellen en meer. De JBL Link View is beschikbaar voor 299 euro en beschikt verder over Chromecast met multiroom afspeelmogelijkheid, een dedicated passive radiator, hd-audiostreaming (24bit/96K) en natuurlijk Google Assistant.

Huawei heeft een opmerkelijke combinatie aangekondigd: de Huawei AI Cube. Een apparaat dat eigenlijk helemaal geen kubus is, maar gelukkig wel slimme eigenschappen heeft. De AI Cube is een handig apparaat, dat er ongeveer net zo uitziet als andere slimme speakers. Het apparaat draait op Amazon-assistent Alexa en beschikt daarmee over een boel verschillende ‘vaardigheden’. De AI Cube brengt daarnaast nog iets belangrijks: de speaker doet ook dienst als internetrouter. Wanneer de AI Cube naar Europa komt, is nog onduidelijk.

Verder zijn er nog een aantal audioproducten met Google Assistant aan boord aangekondigd. Op onze zusterwebsite Homecinema Magazine kun je in het archief terugvinden welke dat zijn. Onder andere de merken Harman Kardon, Libratone en het eerdergenoemde JBL brengen verschillende producten uit die Google Assistant en/ of Amazon Alexa aan boord hebben.

Software

Dat software belangrijk is voor het aansturen van de producten in je huis is niet bepaald een understatement. En steeds meer bedrijven lijken dat te begrijpen, waaronder Tado. Ja, er is een nieuwe thermostaat aangekondigd, maar alle nieuwe, slimme functies zijn toch echt via de app uitgerold. De voornaamste daarvan is de Luchtcomfort Skill, die de luchtkwaliteit binnenshuis zou moeten verbeteren. Volgens Tado° zou daardoor niet alleen de slaapkwaliteit beter zijn, maar zou het leven in huis ook fijner worden.

Fibaro heeft tijdens deze IFA laten weten dat er ook flink gesleuteld is aan de app, genaamd de Fibaro Installer App. Die moet het mogelijk maken voor gecertificeerde installateurs om op afstand een Fibaro Smart Home-systeem te kunnen beheren en onderhouden. Daarmee moet het systeem een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker worden gemaakt in onderhoud. De Installer App is alleen toegankelijk voor gecertificeerde installateurs. Met de app kunnen zij op twee veilige manieren toegang krijgen tot het systeem.

Dit is meer een mengeling van soft- en hardware en over het algemeen is dit ook niet direct interessant voor consumenten, maar Sonos heeft laten weten dat er straks meer mogelijkheden zijn als het gaat om integraties met andere systemen in je smarthome. Op 6 september is de fabrikant voornemens het Sonos-platform volledig open te gooien voor potentiële partners, waardoor third-party apps en smarthome-interfaces meer controle krijgen over de apparaten van Sonos en zijn platform. IFTTT  wordt de eerste dienst die wordt geïntegreerd.

Netwerk

Voordat de IFA in Berlijn van start ging had Devolo eigenlijk al een nieuw product aangekondigd: de Develo Magic. Dit is een nieuw mesh-wifi-systeem. Deze nieuwe productserie maakt gebruik van het bestaande elektriciteitsnetwerk van je huis (powerline) voor internetbereik in elke kamer en zorgt zo voor een stabiele verbinding. Er kunnen datasnelheden van maximaal 2.400 Mbps behaald kunnen worden – dat is dubbel zo snel als huidige Powerline-producten. Voor gebruikers betekent dit hogere snelheid, groter bereik en meer stabiliteit.

En dan hebben we soort manusje-van-alles in de vorm van de Netgear Orbi Voice Smart Speaker, inclusief WiFi Mesh Satellite met ingebouwde Amazon Alexa. Het combineert stembediening om smarthome-apparaten mee te bedienen, terwijl je tegelijkertijd toegang hebt tot wifi met het Orbi Voice WiFi-systeem en een smart speaker met audio van Harman Kardon. Het systeem bestaat uit de Orbi Tri-Band WiFi-router, een Orbi Voice Smart Speaker en WiFi Satellite en is vanaf komende maand beschikbaar met een adviesprijs van 499,99 euro.

Orbi Voice

AVM stelt tijdens IFA 2018 drie nieuwe producten voor het thuisnetwerk voor. Het gaat om de FRITZ!Box 7530, FRITZ!Fon C6 en de FRITZ!Repeater 3000. De nieuwe systeemupdate FRITZ!OS 7 is op dit moment al beschikbaar voor een aantal FRITZ!Box-modellen, waaronder voor dsl en kabel. De nieuwe update geeft gebruikers meer dan 77 updates en verbeteringen voor hun FRITZ!Box. Dankzij de update zijn gebruikers nu ook in staat om smarthomeapparaten van andere fabrikanten te installeren.

Lampen en meer

Ook Lenovo gaat starten met een smarthome-lijn. Tijdens de IFA 2018 in Berlijn heeft de fabrikant diverse producten aangekondigd voor de smarthome, waaronder een Smart Bulb, Smart Plug en een slimme beveiligingscamera. Eerder dit jaar kwam Lenovo al met de Lenovo Smart Display. Alle nieuwe smarthome-apparatuur van Lenovo is te bedienen vanuit de Lenovo Link-app. Alle Smart Home Essentials van het merk zijn vanaf november beschikbaar in de Verenigde Staten. De serie komt uiteindelijk ook naar Europa toe.

Smart Home Essentials

Philips, of beter gezegd Signify, heeft een aantal nieuwe producten gepresenteerd tijdens de IFA 2018 in Berlijn. Zo is de GU10 Spotlight straks ook in White verkrijgbaar en is de Philips Hue Lightstrip Outdoor weer opgedoken. Daarnaast zijn er zes nieuwe partners toegevoegd aan het Friends of Hue: Busch-Jaeger en Illumra op het gebied van wandschakelaars en Kichler, MAKRIS by Imonn, Koizumi en John Lewis op het gebied van nieuwe armaturen die onderdeel zijn van het Hue-ecosysteem.

Verslag IFA 2018

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2018 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2018 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van smart home, home cinema en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nlHomecinemaMagazine.nl, enWearablesMagazine.nl.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.