Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Alexa kan straks artikelen voorlezen met de stem van een nieuwslezer

Geschreven door
Geplaatst op21 november 2018, 11:54 CategorieSoftware en apps

Amazon blijft werken om Alexa zoveel mogelijk te verbeteren. In de komende weken krijgt de virtuele assistent de stem van een nieuwslezer. Deze ‘Newscaster style’-stem leest artikelen voor net zoals een nieuwslezer, waarbij de nadruk wordt gelegd op bepaalde woorden en delen van zinnen, net zoals wanneer je naar het journaal luistert op de radio. Ook worden er meer pauzes gehouden tijdens het voorlezen van artikelen en wordt er duidelijker gearticuleerd.

De nieuwe stijl is ontworpen met NTTS, oftewel neural text-to-speech-technologie van het bedrijf. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van machine learning om stemmen meer expressie te geven. Op dit moment maakt Alexa gebruik van concatenative speech synthesis. Deze methode wordt al vele jaren gebruikt en hierbij worden woorden simpel gezegd achter elkaar geplakt. Met NTTS moeten zinnen natuurlijker achter elkaar geplakt worden. Het is de bedoeling dat Alexa in de komende weken overgaat op NTTS in plaats van de oudere technologie, zodat interactie ook natuurlijker aan zal voelen.

Machine learning herkende patronen in slechts enkele uren van audio-opnames

De stem van de nieuwslezer is gemaakt door middel van audio-opnames op te nemen van echte nieuwskanalen. Door middel van machine learning heeft het systeem patronen herkent en deze vervolgens geleerd om te kunnen praten als een echte nieuwslezer. Volgens Amazon heeft het systeem slechts enkele uren aan audio nodig gehad om de stem eigen te maken. In de komende weken moet de NTTS-upgrade worden toegepast. Alexa is nog niet te gebruiken in het Nederlands, maar via een omweg kun je het wel in Nederland gebruiken. Lees erover in het artikel Amazon Alexa in Nederland gebruiken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.