Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Beste slimme verlichting: met deze merken zit je altijd goed

Geschreven door
Geplaatst op24 december 2018, 8:49 CategorieTips en advies

Voor veel mensen is slimme verlichting de eerste kennismaking met het smarthome. Waar tot voor kort slechts enkele merken beschikbaar waren, daar is de afgelopen tijd een wildgroei ontstaan van verschillende merken op het gebied van slimme verlichting. De slimme verlichting verschijnt in tv-reclames, in tv-programma’s en in advertenties online. Iedereen lijkt een graantje mee te willen pikken van deze snel opkomende markt. Hierdoor kan het voor de consument soms lastig kiezen zijn. In dit artikel kijken we daarom naar de beste slimme verlichting.

Philips Hue

Het bekendste merk op het gebied van slimme verlichting is Philips Hue. De eerste Hue-verlichting verscheen al in 2012 op de markt. Philips Lighting heet tegenwoordig Signify, maar blijft de merknaam Philips gebruiken. Philips Hue heeft slimme verlichting met een grote fitting (E27), kleine fitting (E14) en GU10. Daarnaast kun je kiezen uit White (wit), White Ambiance (diverse tinten wit) en Color (16 miljoen kleuren). Daarnaast zijn er een groot aantal armaturen in deze serie verkrijgbaar. Het merk heeft ook verlichting buitenshuis, zoals de Philips Hue Calla. Voor een volledig overzicht van Philips Hue-lampen voor 2018 en 2019 kijk je in dit artikel.

Een misvatting is dat je perse de Hue Bridge nodig hebt voor deze slimme verlichting. Dit hoeft namelijk niet, maar is wel aan te raden om alles uit de slimme lampen te kunnen halen. Je kunt namelijk ook alleen de Dimmer Switch gebruiken, waar je tot maximaal tien verschillende lampen op kunt aansluiten. Je mist echter erg veel mogelijkheden zonder Bridge, dus het is zeker aan te raden om deze aan te schaffen. De Bridge krijg je standaard bij aanschaf van een starterspakket. Via de bridge kun je tot vijftig verschillende lampen tegelijk aansluiten en aansturen.

De gebruiksvriendelijke app van Philips Hue voor Android en iOS laat je kamers selecteren voor je lampen en routines instellen voor de verlichting. Heb je gekozen voor White Ambiance of Color, dan kun je verschillende scenes instellen of de kleuren handmatig aanpassen. Accessoires als een Dimmer Switch en een bewegingssensor zijn ook verkrijgbaar en zeer gemakkelijk toe te voegen via de app.

Philips Hue werkt met het Zigbee-protocol en biedt uitgebreide mogelijkheden voor integratie met andere smarthome-producten en werkt met Google Home (Google Assistant), Amazon Alexa en Apple HomeKit (Siri). De lampen zijn bijvoorbeeld ook te integreren met producten als de Nest Protect en via IFTTT (If This Then That) kun je zelf ontelbare mogelijkheden uitproberen voor je verbonden apparaten.

De kwaliteit van Philips Hue staat als een huis en dat is mede de reden dat het de populairste slimme verlichting in ons land is. Dit komt echter wel met een flink prijskaartje. Philips Hue is tevens één van de duurste merken als het gaat om slimme verlichting.

Lees ook onze review van Philips Hue.

IKEA Trådfri

Betaalbaarder dan Philips Hue is de slimme verlichting van IKEA. De IKEA Trådfri was eerder alleen in wit verkrijgbaar, maar sinds eind 2017 heeft de Zweedse meubelgigant ook kleurlampen beschikbaar. IKEA heeft een eigen app en tevens een eigen hub, maar de lampen zijn ook compatibel met de bridge van Philips Hue, zij het dat dit proces van verbinden in eerste instantie wat omslachtig werkt. Ook de slimme lampen van IKEA zijn te bedienen met Google Home (Google Assistant), Amazon Alexa en Apple HomeKit (Siri).

In de basis werken de lampen van IKEA hetzelfde als Philips Hue. Je hebt een simpele en gebruiksvriendelijke app en kunt de lampen ook via je stem bedienen. Via de app zijn tevens  scenes aan te maken en uiteraard de lampen te bedienen. Ook kun je dimmen en timers instellen. De hub is niet noodzakelijk, maar wil je meer uit de verlichting halen (net als bij Philips), dan is de aanschaf van een hub zeker aan te raden.

De mogelijkheden zijn alleen net wat beperkter dan bij Philips Hue. Je kunt uit minder kleuren kiezen via de IKEA-app, de lampen ogen wat goedkoper en ook bediening van de lampen terwijl je niet thuis bent en geofencing ontbreekt. Ook valt op dat de lichtkwaliteit van de IKEA-lampen iets minder helder zijn in vergelijking met Philips. De installatie van de hub gaat ook niet altijd even vlekkeloos.

De slimme verlichting van IKEA Trådfri is zeker geen slechte keuze. Het is een betaalbaar instapsysteem dat tevens compatibel is met de bridge van Philips. Zo kun je jouw systeem met slimme verlichting op een goedkope manier uitbreiden door even naar IKEA te rijden. Je zult echter wel enkele concessies moeten doen qua mogelijkheden, maar daar is de prijs dan ook naar.

Lees ook onze review van IKEA Trådfri.

Lifx

Eind oktober van dit jaar werd bekendgemaakt dat Lifx tien slimme wifi-lampen naar Nederland brengt. Deze slimme verlichting werkt iets anders dan die van Philips en IKEA. Je hebt namelijk geen bridge nodig. De benodigde hardware zit direct in de lampen zelf. Je kunt de lampen bedienen met de app of met je stem via de virtuele assistenten Google Assistent, Amazon Alexa, Apple HomeKit (Siri) en Microsoft Cortana. Ook IFTTT wordt ondersteund.

Het bedrijf wil de drempel voor consumenten verlagen op het gebied van slimme verlichting. Je hoeft dus geen hub aan te sluiten, want alle benodigdheden zit in de lamp zelf. De app van Lifx biedt erg veel mogelijkheden voor de gebruiker. Zoveel zelfs, dat het voor de beginner toch wat overweldigend over kan komen. Het goede nieuws is wel dat er veel instelmogelijkheden zijn, maar het duurt even voordat je de app onder de knie hebt gekregen. De prijzen van de lampen zijn vergelijkbaar met die van Philips Hue. Verwacht binnenkort een uitgebreide review over de slimme verlichting van Lifx op onze website.

Osram

Osram heeft verschillende series slimme verlichting in het assortiment. Zo is daar de Smart+-serie met het Zigbee-protocol, dat samenwerkt met Philips Hue en HomeKit, en tevens de Lightify-serie. Naast verlichting voor in huis heeft Osram ook buitenverlichting. Lampen zijn verkrijgbaar in wit of in kleur. Er is tevens ondersteuning voor Philips Hue, Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Home, maar dit kan verschillen per serie. Kijk dus goed of de serie die je aan wilt schaffen compatibel is met het door jouw gewenste systeem. IFTTT wordt ook ondersteund, waardoor er veel mogelijkheden zijn in te stellen. Daarnaast heeft Osram ook andere smarthome-apparatuur in het assortiment, zoals slimme stekkers en bewegingssensoren. Prijzen liggen tussen de Philips Hue-lampen en IKEA Trådfri in.

Welke slimme verlichting moet je nu kiezen?

Met de bovenstaande merken zit je altijd goed. Dit wil echter niet zeggen dat andere merken automatisch van mindere kwaliteit zijn. Ook merken als Innr, Trust Smart Home, TP-Link, WiZ, KlikAanKlikUit en Yeelight kunnen goede keuzes zijn, terwijl er nog veel meer merken in deze markt actief zijn. Kijk daarom goed wat je precies nodig hebt en welke integratie je precies vereist. Wil je ondersteuning voor stembediening? Wil je werken met een bridge/hub? Of juist liever niet? Zoek je HomeKit-ondersteuning? Een veilige keuze is altijd Philips Hue, dat makkelijk te installeren is en veel integratiemogelijkheden biedt. Hiervoor betaal je echter wel een flinke prijs. De andere merken springen hier handig op in door een goedkoper alternatief te bieden, dat in sommige gevallen ook gewoon werkt met de bridge van Philips Hue, zoals IKEA Trådfri, Osram, Innr of Trust Smart Home.

Meer informatie

Wil je meer tips en adviezen over het slimmer maken van je huis? Neem dan onze uitgebreide smarthome tips-pagina door.

 • Delen:

Reacties

 1. Idso Brouwer
  04 april, 2019 om 12:16

  Zijn deze merken ook compatibel met de KlikAanKlikUit ICS2000 controller ?

 2. Mi-lover
  04 september, 2019 om 20:35

  Zelf een setje Milight slimme verlichting aangeschaft. Mooie kleuren en genoeg keuze. Ik zou persoonlijk niet meer zonder kunnen. Mooi systeem, dit is de toekomst.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.