Review: EZVIZ DP1 Smart Doorbell – slimme deurbel met 4,3″-touchscreen

01 december 2018 + 10 minuten 0 Reacties
ezviz-dp1-smart-doorbell-foto-1

Met de EZVIZ DP1 Smart Doorbell doet de Chinese fabrikant een poging het kijkgaatje in de voordeur onderdeel te maken van het smarthome. Je krijgt hiervoor een cameradeurbel voor aan de buitenkant en een klein touchscreen voor aan de binnenkant van de voordeur.

EZVIZ DP1 Smart Doorbell – doosinhoud en design

EZVIZ levert de EZVIZ DP1 Smart Doorbell compleet af met allerlei schroeven en ophangmateriaal. Uiteraard tref je ook in de doos de camera en het touchscreen aan, evenals een handig boekje waar basaal de installatiestappen in vermeld staan. De camera is een rond gevaarte met een platte achterkant, waardoor die recht op de deur plaatsneemt. Aan de camera zit een klein cilinder vast met daaraan weer een kabel, waardoor die via het kijkgaatje in de deur kan worden aangesloten aan het touchscreen aan de binnenkant.

Op de cameramodule zit overigens ook meteen de bel. De bel zal dus voortaan in het midden van je deur zitten, wat voor bezoekers even wennen is. Het is niet voor iedereen even duidelijk waar de bel nu precies zit, omdat je dat ding niet echt op de voordeur zelf verwacht. Dit kost slechts tijd, dus een heel groot irritatiepunt is het niet. Het scherm beschikt over een aan-uitknop, een mini-usb-aansluiting (voor het opladen) en een micro-sd-kaart, waarmee je de beelden kunt opnemen. Ook is er de camera-aansluiting natuurlijk.

Het design van beide producten (de camera en het touchscreen) is niet heel denderend of opvallend, maar wel functioneel. De grijze en zwarte kleuren doen weinig goed voor de esthetiek van de gang, maar met zulke neutrale kleuren is het nou ook weer niet zo dat het nergens bijpast. Vooral het scherm oogt een beetje retro-futuristisch en leeft een designfilosofie na van hoe we in de jaren tachtig en negentig keken naar gadgets uit de toekomst. Gelukkig lijkt het met de bouwkwaliteit wel goed te zitten; alles voelt heel stevig aan.

EZVIZ DP1 Smart Doorbell – installatie

Het installeren vergt wat tijd, maar is uiteindelijk een fluitje van een cent. Het systeem wordt geleverd met drie soorten schroeven. Hier in Nederland, en bij een normale voordeur, heb je waarschijnlijk de kleinste schroef nodig. Mocht de deur dikker zijn, geen paniek: er worden nog twee grotere schroeven meegeleverd. Je hoeft geen gaten te boren om het touchscreen te bevestigen of iets dergelijks, aangezien de schroef via de deurspion in de cilinder van de camera wordt gedraaid. Daardoor houdt het zichzelf vast, als het ware.

De stappen die staan vermeld in het meegeleverde boekje zijn uitgebreid genoeg om meteen te begrijpen wat er wordt bedoeld, dus binnen no-time zou de camera moeten hangen. Je plaatst eerst de camera, daarna de montagesokkel en vervolgens pas het scherm. Voordat je dit doet, doe je er goed aan dat scherm eerst volledig op te laden. Geef het station even de tijd, aangezien de accu via micro-usb wordt opgeladen. Je kunt de bel ondertussen wel alvast voorbereiden door de sokkel en de camera te bevestigen, mocht je dat prettig vinden.

Heb je het touchscreen opgeladen en hangt de hardware aan de deur? Dan kun je de EZVIZ-applicatie downloaden vanuit Google Play of de App Store. De app is volledig gratis te gebruiken. Bovenin de app rechts staat de mogelijkheid een apparaat toe te voegen. Tik je daarop, dan kom je in een camerazoeker terecht waarmee je een qr-code kunt scannen. Die qr-code vind je onder het kopje Firmware op het touchscreen. Zodra de code is gescand, herkent de app het systeem en wordt alles meteen automatisch toegevoegd aan de applicatie.

EZVIZ DP1 Smart Doorbell – in gebruik

Het knopje op de deurbel moet wel goed worden ingedrukt. Je hoort al een kleine klik wanneer je weinig druk zet, maar helaas gaat de deurbel dan niet meteen af. Je moet dus nog iets verder doordrukken. Vervolgens gaat de bel af (met een deuntje dat je zelf kunt instellen middels het touchscreen) en krijg je een notificatie. In die notificatie is meteen te zien wie er voor de deur staat: je krijgt dus rechtstreeks toegang tot de camerabeelden, waardoor je dus vanaf de bank of vanachter je bureau kunt zien wie er aanbelt.

Stel dat dat nou niet het geval is, dan loop je naar de voordeur en krijg je meteen te zien, op dat touchscreen van 4,3-inch, wie er voor de deur staat. Sta je net achter de deur, omdat je bijvoorbeeld in de gang staat, dan kan het tot twee seconden duren voordat dat scherm is geactiveerd, maar dat is een probleem waar je normaal gesproken dus niet mee te maken krijgt. Hoewel de camera in staat is op te nemen in 720p, zie je dat er niet van af op dat touchscreen: de beelden ogen korrelig en overbelicht, maar niemand is onherkenbaar.

De kwaliteit van de camera komt veel beter tot z’n recht op je smartphone of tablet, waar de beelden stukken beter belicht ogen en minder korrelig zijn. Ook is er veel meer detail zichtbaar en is het kleurenspectrum wat breder. Dat touchscreen biedt dus niet de betere kwaliteit en is best basaal, maar biedt ondertussen dus wel snel de mogelijkheid aan te zien wie er heeft aangebeld. Terwijl je naar de voordeur loopt, kun je soms al iemand herkennen (mocht je gasten verwachten) of zien dat er een pakketbezorger voor de deur staat te wachten.

Middels het touchscreen kun je de camera op allerlei manieren instellen. Niet alleen zorgen er zodoende voor dat het systeem met je wifi-verbinding wordt gekoppeld, ook kun je hier een alarm, de bewegingsgevoeligheid en dus het deurbelgeluid instellen. Ook beheer je het opslaggeheugen ermee en is het mogelijk bijvoorbeeld een dag- en nachtmodus in te schakelen. Dit kan geheel automatisch gaan: er is namelijk ook nachtvisie via infrarood, waardoor je dus zowel overdag als in de avond kunt zien wie aanbelt.

Bovendien is er de mogelijkheid met iemand te praten via tweewegaudio, net zoals dat ook kan met andere slimme deurbellen. Zo kun je dus aan de pakketbezorger vragen of hij het pakket bij de buren kan afleveren, omdat je nu niet thuis bent. Staan je vrienden voor de deur? Dan kun je zeggen dat je bijna thuis bent en dat ze maar even moeten wachten. De camera is overigens ook in staat mensen te herkennen en dat lijkt het systeem foutloos te doen: we hebben alleen meldingen ontvangen die waren veroorzaakt door voorbijlopende mensen.

Houd overigens wel de accu goed in de gaten. Er zit een oplaadbare accu in van 4.600 mAh. Volgens EZVIZ moet je daar, bij normaal gebruik, al gauw drie maanden mee kunnen overbruggen. Het is alleen mogelijk op het touchscreen te bekijken hoeveel energie de accu nog in zich heeft, dat kan dus helaas niet in de app (zoals dat bijvoorbeeld wel kan bij Ring). Is de accu leeg dan kun je de meegeleverde micro-usb-kabel gebruiken voor het opladen. Neem hier wel de tijd voor; dit is niet zo snel gepiept als je zou hopen.

EZVIZ DP1 Smart Doorbell – applicatie

EZVIZ gebruikt één app voor zijn camera’s. Deze app biedt behoorlijk wat mogelijkheden aan, maar kan, zeker in het begin, een beetje onoverzichtelijk aanvoelen. Je moet soms goed zoeken, wil je iets vinden. En dat kan te maken hebben met het feit dat je op drie verschillende plekken allerlei belangrijke instellingen aantreft. Echter, wanneer je meerdere camera’s van dezelfde fabrikant hebt geïnstalleerd en in gebruik hebt, dan lijkt de indeling wel logisch en is alles gewoon toegankelijk. Want sommige dingen gelden voor alle camera’s.

Hoewel je heel veel instellingen kunt regelen via het touchscreen, kun je in de app weer dingen vinden die niet via het schermpje geregeld kunnen worden. Wanneer je de app opent en de juiste camera hebt geselecteerd, dan kom je in een scherm terecht waar je vier dingen kunt doen: spreken, opnemen, momentopname maken en de videokwaliteit aanpassen. Deze opties staan onder het venster waar je een directe stream te zien krijgt van de camera (let wel op: na zes seconden wordt de slaapmodus geactiveerd voor accubesparing).

Onderaan tref je nog een bellijst en galerij aan, waar je de binnengekomen meldingen nog eens rustig kunt bekijken. Er wordt altijd een momentopname gemaakt wanneer iemand aanbelt of voorbijloopt (mits je dat laatste hebt ingesteld). Binnen de instellingen tref je nog een overzicht van enkele opties aan, zoals de intelligente menselijke detectie (die kun je in- en uitschakelen, maar je kunt ook de gevoeligheid nog eens aanpassen), evenals het beheer van het beantwoorden, infrarood-licht en basisinstellingen zoals tijd en datum.

EZVIZ DP1 Smart Doorbell – integraties, abonnement en opslag

Hoewel de app van EZVIZ te koppelen is aan de Google Assistent, verschijnt de deurbel niet in beeld na het koppelen van het EZVIZ- en Google-accounts. Wel komen wel de drie andere camera’s tegen die we hebben getest (de EZVIZ Mini Pano, EZVIZ Husky Air en EZVIZ C6T), maar dus niet de EZVIZ DP1 Smart Doorbell. Terwijl dat wel is aangekondigd en het ons juist handig leek ook de deurbel via de slimme assistent te kunnen bedienen. Daarnaast bestaan er ook nog geen specifieke acties voor IFTTT op moment van schrijven.

Helaas is er momenteel nog steeds geen cloudabonnement beschikbaar voor de producten van EZVIZ in Nederland. Dat betekent dat je je beelden dus niet online kunt opslaan in de cloud. Wel is het mogelijk een micro-sd-kaart in de basis te stoppen, zodat je toch foto’s en video’s kunt opnemen. Gelukkig kun je altijd een screenshot op je mobiele apparaat bekijken, maar wil je de beelden dus voor later bewaren, dan dien je toch echt een micro-sd-kaart aan te schaffen. Die kaart wordt er namelijk helaas niet bijgegeven. Dat is dus een extra investering.

EZVIZ DP1 Smart Doorbell – conclusie

Als je voor jezelf al hebt bedacht dat je graag een slimme deurbel wil hebben (want daar zitten echt voordelen aan), dan is de volgende vraag: welke wil je hebben? Inmiddels bestaan er al een aantal modellen die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Het meest unieke element, een element dat we tot nu toe niet gezien hebben bij Nest of Ring, is het touchscreen van 4,3-inch. Het is fijn om te zien wie er voor de deur staat op het moment dat je naar de deur loopt, zonder dat je daar een handeling voor hoeft te verrichten.

Bovendien kan die deurbel vrij hard ingesteld worden, waardoor je er dus ook zeker van kunt zijn dat je hem altijd hoort (en anders zie je ongetwijfeld wel dat je telefoon aangaat). De menselijke herkenning werkt goed en de deurbel doet verder gewoon wat het moet doen: je laten weten dat er iemand voor de deur staat. De applicatie is toegankelijk en biedt ook toffe mogelijkheden aan voor mensen die meerdere producten van EZVIZ thuis hebben staan, dus op het gebied met de eigen integratie zit het wel goed.

Echter, integratie met andere dingen in je smarthome is helaas beperkt mogelijk. Zo zijn er nog geen specifieke belmogelijkheden toegevoegd aan IFTTT en missen we ook de koppeling met de Google Assistent, waardoor de EZVIZ DP1 Smart Doorbell dus zelfstandig werkt. Ook zien we graag nog wat extra (slimme) opties, zoals de mogelijkheid de bel in de nacht uit te zetten of andere geluiden uit te kiezen (nu zijn er slechts drie). Daarentegen betaal je niet de hoofdprijs voor dit systeem, maar zijn er inmiddels al wel goedkopere opties beschikbaar.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Gemakkelijke installatie
  • Uniek systeem
  • Toegankelijke app

Minpunten
  • Beeldkwaliteit touchscreen niet denderend

  • Weinig smarthome-integraties
  • Geen cloudopslagmogelijkheden

Reacties (0)