Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Ember – slimme mok houdt je koffie en thee op temperatuur

Geschreven door
Geplaatst op2 januari 2019, 8:54 CategorieReviews

In een slim huis wordt niet alleen de vaste apparatuur, de verlichting en bijvoorbeeld het alarmsysteem slimmer, ook de alledaagse accessoires krijgen steeds vaker een slimme make-over. In deze review kijken we naar de Ember, een slimme koffiemok die jouw drankje op temperatuur houdt en je ook inzicht geeft in je cafeïne-inname.

Wat is de Ember?

De Ember komt in twee varianten; een koffiemok (99,95 euro) voor thuis of voor op het werk, en een thermoskan/reismok (179,95 euro) voor onderweg. Beide producten doen hetzelfde; jouw warme drankje op de door jouw gewenste temperatuur houden en daarbij de inname van cafeïne voor je registreren. Beide producten worden gekoppeld aan de Ember-app voor je smartphone. Deze app maakt het mogelijk de gewenste temperatuur te bepalen, een vooraf ingestelde temperatuur te selecteren en inzicht te krijgen in de cafeïne-inname (door koppeling met Apple Gezondheid).

Design

Wij hebben voor deze review de koffiemok ter beschikking, en aangezien ondergetekende voornamelijk thuis achter het bureau werkt is dat ook de variant die het meest geschikt is. Deze mok komt met een prijskaartje van bijna 100 euro en dan mag je verwachten dat het qua design en bouwkwaliteit dik in orde is. Dat is gelukkig ook zo, want de koffiemok ziet er zeer gelikt uit, voelt stevig aan, is gemaakt van keramiek en heeft zelfs aardig wat gewicht (340 gram). Dat gewicht draagt aan de ene kant bij aan een premium gevoel, maar aan de andere kant maakt het je kop koffie ook een stuk zwaarder. Richting de onderzijde van de mok zien we een fancy led-stripje terug dat bijvoorbeeld aangeeft wanneer de mok de drank verwarmt. De Ember-mok is dus strak en modern vormgegeven, net als de coaster (het laadstation). Je kunt kiezen uit een witte en een zwarte variant. Het is overigens een flink grote mok, met een afmeting van 106mm x 82mm x 109mm en een inhoud van 295 milliliter.

De Ember-app

De koffiemokken van Ember worden geïnstalleerd en gebruikt middels de gratis Ember-app voor Android en iOS. De installatie is gelukkig kinderlijk eenvoudig. Je houdt de knop onderop de mok ingedrukt, het ledje wordt na 5 seconden blauw en wanneer bluetooth op je smartphone is ingeschakeld kun je de mok koppelen. Eenmaal gekoppeld kun je het led-lampje een persoonlijke kleur geven (te zien wanneer de mok opgepakt wordt) en een eigen naam geven.

De Ember-app is een zeer eenvoudige, overzichtelijke en strak vormgegeven applicatie die precies doet wat je ervan mag verwachten. Het product is niet moeilijk en dus hoeft de app dat ook niet te zijn. Het startscherm is dan ook direct het belangrijkste. Hier kun je (als je meer mokken hebt) de gewenste mok selecteren en vervolgens zie je de status van die mok. Zit er geen drank in dan staat er ‘leeg’ en zit er wel drank in dan zie je de actuele temperatuur van de drank. In hetzelfde venster kun je door naar links en rechts te vegen zelf een gewenste temperatuur instellen. Veeg je naar boven dan kom je in een venster waar je de vooraf ingestelde temperaturen kunt selecteren.

Hier staan verschillende temperaturen voor koffie, latte, cappuccino, zwarte thee en groene thee. Selecteer een van de presets en de drank wordt direct verwarmd. Onder de presets zit ook nog een theetimer, jawel. Hoe lang laat je het zakje in de mok zitten? De app helpt je erbij. En alsof dat nog niet genoeg is zie je daaronder een knop die je naar leuke recepten voor koffie en thee brengt.

Het is overigens aan te raden je eigen ‘vaste’ drank samen te stellen via de app. Dit doe je door bij de presets op het plusje te klikken en de stappen te doorlopen. Hier kun je het soort/merk koffie dat je meestal drinkt kiezen, aangeven of je creamer gebruikt, de gewenste temperatuur instellen en zelfs aangeven hoeveel koffie je dan drinkt. Hiermee wordt de data verzameld die later in de Gezondheid-app en Inzicht-tab gebruikt kan worden.

Verder is de app eigenlijk niet heel interessant. Het belangrijkste bevindt zich immers op het startscherm. Je kunt nog wel per mok de instellingen (helderheid led, kleur led, meldingen aan/uit, etc) instellen, de firmware van de mokken bijwerken en dus de Ember-app koppelen met Apple Gezondheid, waarover hieronder meer. Al met al een prima app dus.

Cafeïne-inname

Het is met de Ember-producten mogelijk om te zien hoeveel cafeïne je ongeveer op een dag inneemt. Dat doe je door het product te koppelen aan gezondheidsplatform Apple Gezondheid (dus alleen voor Apple-producten), dat in feite de schatting maakt op basis van de data die de koffiebeker heeft opgepikt. De beker zelf weet wanneer die vol of leeg is en kan zien hoe warm het drankje naar keuze is. Met al deze informatie kan de beker ook zien hoe vaak je iets drinkt binnen een bepaalde periode, maar het is niet in staat automatisch te detecteren wát je precies drinkt. Dat detail moet je zelf selecteren in de app, met een zelf ingestelde ‘vaste’ koffie of thee. Apple Health gaat met al deze info aan de haal en meldt wanneer je bijvoorbeeld te veel cafeïne hebt ingenomen op een dag, wat je zowel in de Apple Gezondheids-app als in de Ember-app kunt zien, gekoppeld aan je hartslag en slaapritme (wanneer ingesteld voor analyse).

Gebruik

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; de Ember koffiemok doet precies wat ervan gevraagd wordt. De temperatuur verschijnt direct in de app zodra je de koffie inschenkt en als je een gewenste temperatuur ingesteld hebt krijg je ook direct een push-melding zodra die temperatuur bereikt is. Vervolgens wordt het drankje perfect op temperatuur gehouden. Als je geen preset gebruikt (koffie, thee, etc.) dan vraagt de app je na het inschenken automatisch (push-melding) wat je drinkt. Hiermee kunnen de gegevens verzameld worden voor de Gezondheid-integratie en kun je een preset voor het drankje aanmaken. De leds op de mok geven overigens ook aan wat de status is; knipperen ze wit dan wordt er verwarmd richting de juiste temperatuur, en is het licht stabiel wit dan is de temperatuur bereikt.

Qua gebruik ook moet gezegd worden dat er twee kleine nadelen aan de Ember kleven. Ten eerste mag de koffiemok niet in de vaatwasser en zul je hem dus met de hand moeten wassen. Voor sommigen is dat wat extra moeite. Daarbij moet je de mok goed drogen want de coaster mag niet in aanraking komen met water. Dat laatste is wel een puntje dat in de toekomst verbeterd mag worden – er zijn immers al oplossingen om oplaadsystemen te maken die tegen water kunnen. Natuurlijk kun je de mok goed afdrogen, maar als er wat geknoeid wordt kan dit dus voor problemen met de coaster zorgen.

Afhankelijk van de temperatuur die je instelt gaat de accu koffiemok maximaal een uur mee. Je kunt je drankje dus maximaal een uur warm houden, zonder de coaster te gebruiken. Dat is voldoende overigens, tenzij je je koffie een uur laat staan. In mijn ervaring kan ik de mok zeker twee dagen gebruiken en van verschillende koppen koffie genieten. Gebruik je de coaster, dan zit er geen limiet aan het gebruik. De maximale temperatuur bedraagt 62,5 graden en dat is voor de meeste warme dranken meer dan voldoende.

Conclusie

Soms heb je van die producten die precies dat doen wat ze beloven en waarvan je dus vooraf precies weet wat je koopt. Dit is het geval met de Ember koffiemokken. Het zijn slimme mokken/kannen die jouw warme dranken perfect op temperatuur houden en je daarbij inzage geven in je cafeïne-inname (mocht je dat willen weten). 100 euro voor de mok en 180 euro voor de reismok is een hoop geld, maar gelukkig zie je dat terug in het design, het gebruiksgemak, de bouwkwaliteit en de app. Kleine verbeterpunten zijn het feit dat de coaster (oplaadstation) altijd droog moet blijven en dat de mok niet in de vaatwasser mag, maar dat is iets waar je rekening mee kunt houden. Met name voor diegenen die veel onderweg zijn en diegenen die achter het bureau lang met een kop koffie of thee doen zijn de Ember-mokken een handige toevoeging.

Minpunten

  • Prijzig
  • Coaster moet droog blijven
  • Mag niet in de vaatwasser

Pluspunten

  • Hoge bouwkwaliteit
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Doet precies wat hij moet doen
Smarthome Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.