Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

LiFi is een wifi-netwerk via je lamp

Geschreven door
Geplaatst op22 februari 2019, 18:10 CategorieThuisnetwerk

Signify voert momenteel met meer dan dertig van zijn klanten wereldwijd een experiment uit om de technologie LiFi te testen. Dat is sneller, veiliger en betrouwbaarder dan wifi en zou netwerken een stuk betrouwbaarder kunnen maken.

LiFi: internet via je lamp

LiFi staat voor Light Fidelity en werkt via Ledverlichting, gecombineerd met een LiFi-router. Enerzijds krijg je dan uitstekende lichtkwaliteit en anderzijds meteen een snelle breedbandverbinding. Via je verlichting kan je dan gelijktijdig e-mailen, videoconferences organiseren, een veilige toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk en snel surfen op het internet.

Dit nieuwe type draadloze netwerken is volgens Signify voordelig ten opzichte van wifi omdat het goed past in een omgeving die gevoelig is voor radiofrequenties zoals in ziekenhuizen, of op plaatsen waar wifi-signalen niet of zwak kunnen zijn zoals ondergronds. Ook is het iets dat goed werkt in locaties waar extra beveiliging nodig is. Daarvoor is de technologie zo geschikt omdat licht niet door muren heen kan gaan en je een zichtlijn naar het licht nodig hebt om toegang te krijgen tot een netwerk. Een wifi-netwerk beschikt niet over die extra beveiligingslaag.

LiFi is ook geschikt om te combineren met een wifi-netwerk. Door het spectrum van wifi kunnen er vertragingen ontstaan in het netwerk. LiFi, dat via lichtgolven werkt, biedt een spectrum dat duizend keer zo groot is. Daardoor zou je minder last van vertragingen moeten hebben als je zo’n netwerk in een drukke omgeving plaatst.

Wereldwijde LiFi-proeven

Signify voert wereldwijd proeven uit met LiFi-netwerken. Orange doet bijvoorbeeld een proef met de technologie in een kantoor dat het in de buurt van Parijs heeft liggen. Dan is er nog Atea met een proef in Noorwegen en Incubex met zijn eigen proef in Bangalora, India. Er vinden dus heel wat experimenten met de technologie plaats.

“Onze 30 pilots laten het enorme potentieel van deze technologie zien,” zegt Michel Germe, manager van LiFi bij Signify. “We hebben honderden vragen ontvangen van potentiële klanten uit alle hoeken van de wereld, van wie sommige toepassingen hebben ontdekt die we nooit eerder hebben overwogen zoals de communicatie tussen robots in fabrieken. Naast de 30 proefprojecten hebben we LiFi geïnstalleerd in 26 van onze eigen gebouwen over de hele wereld.”

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.