Review: Athom Homey 2.0 – smarthomehub voor al je slimme apparaten

16 februari 2019 + 10 minuten 5 Reacties
Athom Homey 2 review

Wie de ontwikkelingen in de smarthomemarkt een beetje volgt kent waarschijnlijk de Homey wel. Dit product, een zogenaamde smarthomehub, is van Nederlandse bodem en werd in 2014 geïntroduceerd. Het doel van de Homey is al je smarthome-apparatuur samenbrengen in één hub om het automatiseren van je huis eenvoudig te maken. Inmiddels zijn we vier jaar verder en toe aan Homey 2.0, een nieuwe versie van de software die automatiseren nog eenvoudiger en gebruiksvriendelijker moet maken. In deze review kijken we naar de Homey 2.0.

Wat is de Homey?

De Homey van Athom is een zogenaamde smarthomehub, waarmee je al de apparaten in je smarthome kunt koppelen en ze kunt benaderen om ze te bedienen of ze in scenes (Flows) te gebruiken. De gekoppelde apparaten zijn vanuit de Homey-app te bedienen en je kunt de apparaten toevoegen aan groepen of scenes (Flows) waarmee je bepaalde apparaten automatisch op een specifieke input laat reageren. De hub kan overweg met onder meer WiFi, Bluetooth, radiofrequenties, infrarood, Zigbee en Z-Wave. Daarnaast zijn er via de Homey Appstore apps voor nagenoeg alle populaire smarthome-producten zodat je ze eenvoudig kunt koppelen aan de hub. Je kunt Homey inmiddels zelfs koppelen aan een professioneel KNX-systeem. Het doel blijkt dus ook hier weer uit; het samenvoegen van al je smarthome-apparatuur op één centrale plek, waarmee je vervolgens je huis kunt automatiseren.

Homey 2.0 en nieuwe hardware

Sinds begin dit jaar is er een grote software-update voor Homey beschikbaar. Dit is een gratis software-update voor alle Homey’s die verkocht zijn en komt vooral neer op een gloednieuwe smartphone-app. Gebruikers kunnen nu alle functies van de hub in de applicatie terugvinden en gebruiken. Je kunt andere apparaten bekijken, beheren en toevoegen, Flows maken en beheren, wekkers instellen en allerlei andere variabelen instellen en beheren. De desktopapplicatie, waar voorheen ook uitgebreide Flows mee gemaakt konden worden, is niet meer te gebruiken na de update. Athom zet dus vol in op een gebruiksvriendelijke app die het nog eenvoudiger moet maken om zelf je huis te automatiseren.

Homey Insights is ook compleet veranderd. Voorheen was het zo dat dit onderdeel nogal wat ruimte in beslag kon nemen, waardoor je snel data moest verwijderden. Dat probleem is nu gereduceerd: gebruikers kunnen tot twee jaar aan informatie opslaan en inzien. Dat heeft het bedrijf voor elkaar gekregen door oudere data om te zetten in gemiddelden, waardoor er ook minder ruimte nodig is.

Het onderdeel Homey Music is een onderdeel dat verwijderd is. Wanneer je versie 2.0 op je smartphone of tablet hebt staan, dan kun je speakers en andere audio-apparaten voortaan aansturen als elk ander apparaat in huis. En afhankelijk van de speaker is het mogelijk een Flow op te starten in de vorm van een nummer, afspeellijst of radiostation. Ook de ondersteuning voor spraakbesturing vanuit Homey zelf is naar de achtergrond geschoven. In plaats daarvan kun je de hub nu integreren met de Google Assistant of Amazon Alexa.

Daarnaast zijn er nu ook experimentele functies waar geen officiële ondersteuning voor bestaat, in de vorm van Apple Homekit, Virtual Devices en Built-in Microphone. Verder heeft het team van Athom ervoor gezorgd dat het gebruik van de Homey wederom veiliger is geworden en zijn er natuurlijk nog een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd achter de schermen.

Nieuwe Athom Homey-producten

Athom heeft ook twee nieuwe Homey’s aangekondigd. De eerste is de Homey Pro. Deze versie is ontwikkeld met de power user in het achterhoofd. Aan boord zit een dualcore-cpu geklokt op 1 GHz, samen met 1 GB aan werkgeheugen, waardoor er nu twee keer zo veel applicaties gebruikt kunnen worden. De Homey Pro kost 399 euro. Dan hebben we nog de Homey (Early 2019). Dit is de volgende generatie van Homey, maar dan bedoeld voor de normale gebruiker. Athom belooft dat dit de beste Homey-ervaring tot op heden is, zeker in combinatie met de software-update Homey-versie 2.0. Beide Homey’s hebben verschillen met het eerste model. Zo zijn de nfc-chip en de microfoons verwijderd, omdat bleek dat gebruikers deze niet vaak gebruikten. De nieuwe Homey kost 299. In deze review kijken we naar de Homey (Early 2019).

Een stijlvolle bol als middelpunt van het huis

De Homey is op het eerste gezicht geen geavanceerde computer die je in huis plaatst. Het is zelfs een stijlvolle toevoeging aan het interieur. Het kleine, bolvormige apparaat staat op drie zilverkleurige pootjes, komt met een pulserende of kleurende led-ring en is netjes afgewerkt. Middels de usb-kabel kan de Homey aangesloten worden op een stopcontact en eigenlijk heb je er verder geen omkijken meer naar. Je kunt overigens de helderheid van de led-ring naar beneden bijstellen of de Homey middels kleuren het weer laten tonen.

Eenvoudige installatie

Hoewel de Athom de laatste jaren vooral gebruikt wordt door mensen met kennis van programmeren is het doel van laatste update om ook gebruikers met wat minder verregaande kennis aan te trekken. En een gebruiksvriendelijk platform begint natuurlijk met een eenvoudige installatie. Dat onderdeel heeft Athom inmiddels goed onder de knie want binnen enkele minuten is de Homey geïnstalleerd en te gebruiken. De eerste stap is naar de setuppagina van de website van Homey gaan, waarna je een klein aantal stappen volgt om de Homey aan je eigen netwerk en een aan te maken account te koppelen. Vervolgens download je de app, log je in en kun je van start.

Homey 2.0 app

Een heel belangrijk van de laatste update is de compleet vernieuwde app. Deze Homey-app is hét middelpunt van je huis, waar je al je apparaten kunt vinden, waar je Flows kunt aanmaken en waar je instellingen kunt aanpassen. De app heeft een fris en modern uiterlijk, werkt soepel en biedt zeer uitgebreide mogelijkheden om jouw huis te automatiseren. Enig minpuntje is dat de app heel soms (vooral bij het opstarten) een paar seconden de verbinding met de hub kan verliezen.

De Homey-app is gebruiksvriendelijk en gestructureerd ingericht. Alles heeft een logische plek, waardoor je snel kunt vinden wat je zoekt. Maar, je kunt ook zo diep in de instellingen duiken als je zelf wilt. Het Home-scherm biedt een overzicht van favoriete apparaten, favoriete Flows en belangrijke evenementen op een tijdlijn. Hier kun je dus bijvoorbeeld een apparaat direct activeren (voeg hem als favoriet toe) of een Flow direct starten. De tab Apparaten biedt een overzicht van alle gekoppelde smarthome-apparaten. Deze apparaten kun je zelf aan zones in huis toevoegen, bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer. De derde tab heet Flows en is het deel waarmee je je huis kunt automatiseren. Hier maak je scenario’s/scene’s aan in de vorm van; als dit, dan dat. De laatste tab heet Meer en geeft je toegang tot de geïnstalleerde (en te installeren) apps, wekkers, Logica-elementen en alle instellingen van de Homey zelf. Bij die instellingen vind je onder meer het geheugengebruik van de Homey, het beheer van notificaties en locatie-instellingen, het toevoegen van gebruikers en de integratie van spraakassistenten.

Koppel je smarthome-apparatuur

Nu de Homey ingesteld is en klaarstaat voor gebruik is de volgende stap het koppelen van slimme apparaten die je in huis hebt. Als je al veel apparaten hebt die met een app bediend kunnen worden dan kan het lastig zijn om zelf te weten wat wel en niet compatibel is met de Homey, maar gelukkig is het grootste deel van de (populaire en bekende) apparaten compatibel, via bijvoorbeeld de Z-Wave standaard of via directe ondersteuning middels een app in de Homey Appstore. Via de tab Apparaten kun je zelf gaan zoeken door het merk van één van jouw smarthome-apparaten in te voeren, bijvoorbeeld Nest, Hue of Samsung. Vervolgens krijg je te zien welke ondersteuning er via apps geboden wordt. Zoek je bijvoorbeeld op Nest dan krijg je de Nest-app te zien. Klik je hierop dan zie je in het volgende scherm de apparaten die toegevoegd kunnen worden, in dit geval de Nest Protect en Nest Thermostaat. En hier zien we ook meteen dat niet 100 procent van alle smarthome-producten ondersteund wordt. De Nest deurbel en camera’s komen we hier niet tegen, maar die zou je via een omweg via IFTTT toe kunnen voegen. Enig nadeel van deze oplossing is dat de regels dan werken via de servers van IFTTT, de betreffende fabrikant (Nest bijvoorbeeld) en Homey. Dit kan vertraging en fouten opleveren. Mocht je IFTTT niet willen gebruiken is het wachten op een update van de app of een oplossing vanuit de community.

Wanneer je het product gekozen hebt dat je wilt toevoegen wordt (wanneer van toepassing) gevraagd om in te loggen bij die partij en toestemming te verlenen om toegang te krijgen tot jouw producten. Zodra dat gebeurd is wordt in jouw huis gezocht naar de producten en eenmaal gevonden worden ze in het overzicht van apparaten geplaatst. Niet alles wordt direct in de juiste zone/ruimte geplaatst, ook al heb je dit in bijvoorbeeld de Philips Hue-app al correct aangegeven. Je zult dus zelf de apparaten aan de juiste ruimte moeten toewijzen. In het geval van Philips Hue geldt ook dat alle scenes die op de Hue-hub staan gelinkt worden. Dit zijn ook oude scenes en scenes die door derden (bijvoorbeeld een alarm-app) aangemaakt zijn. En in ons geval zijn er naast de duidelijke, zelf aangemaakte scenes nog tientallen vage, oude scenes te zien. Dat maakt het wat onoverzichtelijk.

Nagenoeg alle producten die wij in huis hebben zijn middels enkele stappen direct toe te voegen aan de Homey-app. Alleen de LG webOS tv (2018), waarvoor een app beschikbaar is, wil zichzelf vooralsnog niet laten koppelen. Het is een bug die volgens de makers in een volgende update van de webOS-app opgelost wordt (gelukkig), maar het laat wel zien dat er geen garantie is dat iets zeker werkt. Het meeste werkte echter zonder problemen, waardoor we nu onderstaande producten kunnen gaan gebruiken om het huis te automatiseren en Flows aan te gaan maken;

  • Hue verlichting (30 lampen)
  • Hue sensoren (3 stuks)
  • Hue switches (4 stuks)
  • Nest Thermostaat
  • Nest Protect
  • Neato Botvac stofzuiger
  • Denon av-receiver
  • Logitech Harmony Hub (afstandsbediening, waarvan de activiteiten los toegevoegd kunnen worden)
  • Spotify Connect apparaten (los toe te voegen als Connect-apparaat om er Spotify naar te kunnen streamen, dus bijvoorbeeld de Denon receiver staat er dan twee keer in)
  • Speakers met Google Cast (3 stuks)
  • Google Home Mini
  • Sonos One
  • Slimme stekker TP-Link
  • LG webOS tv
  • Nest camera’s (IFTTT)

Automatiseren met Flows

Het is natuurlijk leuk dat je al die toegevoegde apparaten nu middels één app kunt bedienen, al is in sommige gevallen die bediening beperkt. Maar, wat het pas echt mooi maakt is dat je die apparaten en sensoren nu kunt gaan gebruiken om een aantal zaken te automatiseren. Dit wordt gedaan middels het ‘if this, then that’-principe. Dit bekent dat de Homey input van apparaat/sensor A ontvangt en dat er met die input een actie getriggerd wordt bij apparaat B (of meerdere apparaten). Je kunt dit zo geavanceerd maken als je zelf wilt, mits je natuurlijk apparaten en sensoren hebt waarmee je ook alle kanten op kunt. Als hier als beginnende gebruiker aan begint is het verstandig het eerst bij eenvoudige Flows te houden, zodat je het principe begrijpt en ook kunt testen hoe iets voor je werkt. De Flows werken met kaartjes die je zelf kunt aanpassen en kunt plaatsen in de ‘Als’, ‘En’ of ‘Dan’ kolom.

Een eenvoudige Flow is bijvoorbeeld; De zon gaat onder (als dit), dan gaat de tuinverlichting aan (dan dat). Je kunt dit nog verder specificeren door bijvoorbeeld aan te geven dat de lichten aangaan 10 minuten voordat de zon ondergaat en dat er bij het aanzetten van de verlichting een specifieke Hue-scene gebruikt wordt. Maar, heeft het aanzetten van de verlichting zin als je niet thuis bent? Nee, dus daar moeten we nog iets voor toevoegen in de ‘En’ kolom. Daar voegen we een kaartje voor Aanwezigheid aan toe, met de voorwaarde dat er iemand (maakt niet uit wie van de gebruikers, het moeten wel gebruikers zijn) thuis is. De Flow wordt dan; 10 minuten voordat de zon onder gaat (als dit) en er is iemand thuis (en dit), dan gaat de tuinverlichting aan met de Hue-scene Ibiza (dan dat). Dit is een vrij simpele Flow, maar het laat je wel zien wat de basismogelijkheden zijn. Je kunt de Flow zelfs testen voordat je hem activeren, door onderaan de Flow op ‘test’ te klikken. Het ‘dan dat’ gedeelte wordt dan voor je uitgevoerd zodat je het resultaat ziet.

Een iets geavanceerdere Flow is de Goedemorgen-Flow die we aangemaakt hebben. Deze Flow wordt geactiveerd door de bewegingssensor van Philips Hue, die beneden in de gang hangt. Daar komt in de nacht niemand voorbij, maar de eerste persoon die opstaat in de ochtend wel. Wanneer die sensor dus een beweging waarneemt wordt de Goedemorgen-Flow gestart. We krijgen dan de volgende Flow: De bewegingsmelder gaat aan (als dit) en de tijd is tussen 07.00 en 08.30 op maandag t/m vrijdag (en dit), dan wordt de temperatuur naar 19 graden gezet (Nest), zegt Homey ‘Goedemorgen’, wordt NPO 2 radio gecast naar de speakers in de woonkamer en wordt het volume van die speakers op 30% gezet. Zoals je ziet kun je met meerdere kaartjes in het ‘dan dat’-gedeelte meerdere apparaten koppelen en een complete scene creëren.

Wanneer je aardig wat sensoren hebt hangen, lampen hebt hangen en apparaten hebt staan dan kun je een verscheidenheid aan inputs gebruiken. Je kunt zelfs de temperatuursensor van de Hue bewegingssensor voor ‘als dit’ gebruiken, waarbij je bijvoorbeeld aangeeft dat wanneer de temperatuur van deze sensor onder de 17 graden zakt de thermostaat van die ruimte aangezet wordt. En de knoppen van de Hue Switch zijn zelf te programmeren, bijvoorbeeld voor het activeren van een speaker waarop Spotify wordt afgespeeld. Apparaten en sensoren die over een accu of batterij beschikken kunnen ook de status daarvan als input aanleveren. Zo kun je jezelf middels een Flow een notificatie laten sturen de batterij van een sensor onder een bepaalt niveau komt. Naast alle apparaten en sensoren kun je via de app inputs als aanwezigheid, locatie, datum en tijd, zonsopgang- en ondergang, spraak, wekkers, herinneringen en zelfs een andere Flow als input gebruiken. Via de Homey Appstore kun je hier diensten aan toevoegen, zoals Buitenradar en een zandloper-functie waarmee je zelf timers kunt maken, bijvoorbeeld voor een lamp met bewegingssensor.

Belangrijk; als je een Homey hebt van begin 2019 of nieuwer dan zijn de kaarten met spraakcommando’s niet meer te gebruiken. Je kunt ze wel toevoegen maar aangezien de microfoon van de hardware verdwenen is zal de kaart niet werken.

Meer geavanceerde mogelijkheden

Hierboven heb ik het in een aantal voorbeelden al even aangekaart, maar je kunt dus ook met tags en variabelen gaan werken. De beginnende gebruiker zal zich daar nog niet aan willen branden, maar als je eenmaal ervaren bent in het maken van Flows en zelf ook wilt onderzoeken en leren bieden de tags en variabelen nog meer mogelijkheden om Flows te maken. Een tag is een specifieke regel die je aan een kaartje hangt. Bijvoorbeeld; de tag ‘temperatuur’ van de Hue bewegingssensor wordt door Homey direct aangemaakt wanneer de sensor gekoppeld wordt. Ditzelfde geldt voor de helderheid, het accuniveau, de CO2-waarde, etc van verschillende sensoren. De tag die aangemaakt wordt kun je vervolgens gebruiken om een Flow te maken. Als de temperatuur van de Hue sensor (als dit) onder de 17 graden komt, dan zet de thermostaat aan (dan dat).

Als je nog verder wilt gaan kun je gaan werken met variabelen, en daarvoor is met name de Better Logic-app een aanrader. Dankzij variabelen kun je specifiekere Flows maken en ook specifieke informatie over je huis opvragen. Neem bijvoorbeeld de Boolean-variabele die je met ‘Ja’ en ‘Nee’ gebruikt. Als je je alarmsysteem activeert met een knop bij de deur, dan laat je deze variabele middels een Flow omzetten naar ‘Ja’, wat betekent dat er niemand thuis is en het alarm aanstaat. Vervolgens kun je de Boolean-variabele gebruiken om andere Flows te activeren. Dus ‘Als Boolean-variabele naar Ja gezet wordt, dan activeer Flow X, Y en Z’. De mogelijkheden wat variabelen betreft zijn eindeloos maar vergen eigen onderzoek, veel proberen en hulp vragen binnen de community.

Spraakbediening

In de vorige generatie van de Homey zat nog een microfoon met eigen spraakbediening ingebouwd. Echter, de meeste gebruikers waren niet echt te spreken over de werking ervan en bovendien zijn er inmiddels al goed werkende spraakassistenten op de markt. Dit heeft ertoe geleid dat de spraakbediening van Homey zelf verwijderd is, en op de nieuwe hardware is ook de microfoon verdwenen. Dit heeft tot gevolg dat spraakbediening direct via de Homey niet meer mogelijk is, maar wel is er ondersteuning voor de Google Assistant en Amazon Alexa ingebouwd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Google vragen om Homey iets te laten uit voeren. Bijvoorbeeld; Hey Google, vraag Homey om de stofzuiger aan te zetten. Je kunt alle apparatuur op deze manier via spraak bedienen en zelfs Flows starten. Helemaal soepel werkt het niet want Homey lijkt niet elk spraakcommando even goed te begrijpen. Op dit vlak valt dus nog wat te verbeteren.

Gebruik

De Athom Homey is een smarthomehub zoals er maar weinig zijn. Een hub waarmee je daadwerkelijk (bijna) alles kunt bedienen en ook alles kunt gebruiken om je huis echt te automatiseren. Maar, als je je huis echt gaat automatiseren dan zul je een groot aantal devices, sensoren en andere apparatuur gaan plaatsen. Op dat moment zal het aantal apps en Flows op de Homey snel oplopen en bestaat er de kans dat het apparaat iets trager wordt. In ons geval zit het werkgeheugen al voor ruim 80 procent vol met de apps die wij gebruiken en heel soms merken we dat de Homey het lastig heeft om zaken te laden. De intensieve gebruiker zal dus al snel moeten kijken naar de duurdere Homey Pro, voorzien van de dubbele hoeveelheid aan werkgeheugen.

We hebben de Homey voor de 2.0-update nooit uitgebreid gebruikt maar wel hier en daar gezien hoe het platform in elkaar steekt en gebruikt kan worden. Met de 2.0-update is er één belangrijk element verbeterd; het gebruiksgemak. Het is voor de beginnende gebruiker nu een stuk eenvoudiger geworden om te beginnen met (eenvoudige) Flows en zo de eigen kennis uit te bouwen. Een duidelijke startguide ontbreekt helaas nog en dus ben je afhankelijk van de fora (die goed gevuld zijn) en Google. Toch zou het een waardevolle toevoeging zijn als er een soort handleiding voor beginners (en gevorderden) is om je wegwijs te maken in de mogelijkheden. Als je er niet bekend mee bent mis je immers een groot deel van het comfort en gemak dat de Homey kan bieden. Simpele Flows lukken nog wel maar als je met tags en andere variabelen wilt gaan werken is de leercurve steil. En dat laatste deel kan de beginnende gebruiker die wil beginnen met het automatiseren van zijn huis afschrikken. Het is in het begin dan ook vooral ‘trial and error’; proberen en zodoende leren. Zeker als je met tientallen Flows gaat werken en ook met meerdere mensen in huis woont gaan de variabelen een grote rol spelen en zul je moeten weten en leren hoe Flows op elkaar inspelen en hoe je een optimaal schema kunt maken.

In onze situatie is het werken met de Homey goed bevallen. Het toevoegen van apparaten verliep – met hier en daar een uitzondering – vlekkeloos, het aanmaken van (relatief eenvoudige) Flows verloopt goed en Flows worden perfect uitgevoerd. Het onderdeel spraak, met integratie van Google Assistant, is vooralsnog een ‘hit and miss’. Daar ligt nog ruimte voor verbetering. Een ander aandachtspunt is de ondersteuning van derden en hoe afhankelijk je daarvan bent. Het is aan de ontwikkelaars van apps om hun software up-to-date te houden zodat jouw apparatuur soepel met de Homey blijft werken. Dit kunnen fabrikanten zijn, maar ook Athom zelf of individuele ontwikkelaars. Updates vinden niet altijd even snel plaats en als één onderdeel van een app voor jou niet werkt kan het dus even duren voordat er een oplossing komt. De community is erg actief, maar soms blijven zaken lang liggen voordat een oplossing beschikbaar komt. Voor de eindgebruiker ligt hier dan echter wel een pijnpunt. Maar, het moet gezegd worden dat in onze situatie vooralsnog alleen de tv niet toegevoegd kan worden.

Werkt echt alles voor de rest zoals ik het wel? Nee, er zijn kleine dingen waar ook wij niet uitkomen. Zo kunnen we geen eigen Spotify afspeellijst aan de Sonos-speaker koppelen bijvoorbeeld, iets dat volgens Athom in een toekomstige update wel mogelijk gemaakt wordt. Een kleine irritatie natuurlijk, maar hoe meer apparatuur je gebruikt hoe meer kleine irritaties er kunnen ontstaan. Na een aantal weken gebruik bleek ook dat voor sommige apparaten/apps de verbinding abrupt stopt, om onbekende reden. Dit was met name bij Spotify Connect en de Harmony hub het geval. Soms verscheen de verbinding weer en in andere gevallen moest de hub opnieuw opgestart worden. Waar het aan ligt is niet duidelijk, maar dit is dus typisch iets dat kan gebeuren wanneer je afhankelijk bent van de software van verschillende partijen. Wanneer de verbinding verloren is worden Flows vanzelfsprekend niet (goed) uitgevoerd en dat kan vervelend zijn. Dat is het nadeel wanneer het platform zo open is en er dus zoveel partijen invloed hebben op jouw gebruikservaring. Wellicht zou Athom daar iets meer bovenop moeten zitten.

Conclusie

Als we alle plussen en minnen bij elkaar pakken dan zijn we aardig enthousiast over de Athom Homey. Deze smarthomehub weet 90 procent van de smarthome-apparatuur samen te voegen in een goede en gebruiksvriendelijke omgeving. De installatie en het koppelen van apparaten is eenvoudig en ook kan de beginnende gebruiker relatief snel eenvoudige Flows aanmaken. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar wil je het maximale uit je smart home halen dan wordt de leercurve een stuk steiler en ben je genoodzaakt om door fora te gaan bladeren. Een handleiding met voorbeelden om het leerproces wat te vereenvoudigen en versnellen zet de deur wijder open naar meer huishoudens, en meer gebruikers betekent vaak ook betere en snellere ondersteuning. Voor die ondersteuning ben je afhankelijk van de community, Homey zelf en fabrikanten, en dat kan ervoor zorgen dat niet alles direct opgelost wordt.

Al met al heeft Athom met Homey 2.0 een grote stap gezet richting de consument die zijn slimme huis wil automatiseren zonder echt te programmeren. Hier en daar valt er nog wat te verbeteren, waaronder de integratie van spraakbediening, het ontbreken van een handleiding, het nog eenvoudiger maken van geavanceerde functies, en het beperkte werkgeheugen wanneer je een groot aantal apps/apparaten wilt toevoegen. De prijs van 299 euro is aan de hoge kant, maar kijkend naar de mogelijkheden en compatibiliteit is het wel één van de meest complete producten om met huisautomatisering aan de slag te gaan. Wel raden we je aan om pas met de Homey te gaan werken wanneer je aardig wat apparaten en sensoren hebt. Pas dan kun je echt een verschil maken met deze hub.

Zodra er updates uitgerold worden waarmee de LG tv verbonden kan worden en eigen Spotify afspeellijsten aan Sonos toegevoegd kunnen worden werken we dit artikel bij.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Gebruiksvriendelijk app
  • Eindeloze mogelijkheden
  • Compatibel met bijna alles

Minpunten
  • Niet goedkoop

  • Integratie spraakbediening valt tegen
  • Geen handleiding voor de beginner
  • Homey Pro must voor de intensieve gebruiker
  • Afhankelijkheid van de community en derden

Reacties (5)