Review: Nanoleaf Canvas Smarter Kit – lichtgevend kunstwerk aan de muur

23 februari 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Nanoleaf Canvas

De Nanoleaf Canvas is een modulair lichtsysteem dat je helemaal naar wens aan kunt passen. In deze review bekijken we de Nanoleaf Canvas Smarter Kit met negen panelen en ingebouwde Rhythm-module.

De Nanoleaf Canvas is een modulair lichtsysteem met vierkante panelen. De panelen plaats je zoals je zelf wilt. Je kiest een eigen patroon en creëert hiermee je eigen kunstwerk aan de wand. Is het een leuke gimmick? Of biedt de Nanoleaf Canvas echt een meerwaarde in de wereld van slimme verlichting?

Wat is de Nanoleaf Canvas?

Nanoleaf ken je misschien al van de Aurora. De Nanoleaf Aurora bestaat uit slimme ledpanelen (driehoeken) die je naar eigen wens kunt ophangen en vervolgens van kleur en intensiteit kunnen veranderen. De panelen zijn onderling gekoppeld en via de app kun je ze aansturen. Hierbij kies je uit diverse effecten met kleurovergangen, waarbij je als het ware een lichtgevend kunstwerk aan de muur hebt hangen. Later kwam hier nog een Rhythm-module bij, waarbij de ledpanelen ook konden reageren op muziek.

Nu is daar de Nanoleaf Canvas. Dit keer geen driehoeken, maar rechthoekige panelen van vijftien bij vijftien centimeter. Wij hebben de Nanoleaf Canvas Smarter Kit mogen ontvangen. Deze startersset kost 199,95 euro en komt met één bedieningspaneel, acht gewone panelen, linkers (om de panelen onderling te verbinden), plakstrips en de benodigde kabel en stekkers. De Rhythm-module is dit keer ingebouwd.

Installatie van de Nanoleaf Canvas

Volgens Nanoleaf zal de installatie van de Smarter Kit ongeveer twintig minuten in beslag nemen. Zoals we wel vaker van smarthome-apparatuur gewend zijn is de bijgeleverde handleiding weer erg karig qua informatie. Het is de bedoeling dat je daarom video’s gaat bekijken van het installatieproces. Deze korte video’s voldoen uitstekend. In slechts een paar minuten tijd laat de vrouw in de video’s precies zien wat je moet doen om de led-panelen aan de muur te hangen.

Dit ophangen van de led-panelen kun je echter niet lukraak gaan doen. Aan de achterzijde van de led-panelen zie je diverse openingen voor de zogenaamde ‘linkers’. Hiermee kun je de led-panelen onderling met elkaar verbinden. Je kunt de panelen precies verticaal of horizontaal naast elkaar hangen, maar ook half-om-half. Hierbij is het wel belangrijk dat de aansluitingen voor de linkers precies op de juiste plek zitten. Gelukkig biedt de app een uitstekend hulpmiddel om je eigen kunstwerk te maken.

Voordat je begint is het namelijk zaak om de app te downloaden en deze te openen. De app heeft een hulpmiddel bij het maken van je eigen kunstwerk. Hierbij kun je zelf de negen panelen plaatsen zoals je zelf wilt. Probeer verschillende designs uit en je krijgt tevens te zien hoe het paneel precies moet hangen zodat de linkers op de juiste plek aangesloten kunnen worden. Heb je een design gemaakt waar je tevreden over bent? Kies de AR-modus en je krijgt in augmented reality te zien hoe het design er op jouw muur uit zal komen te zien. Een zeer handig en welkom hulpmiddel.

Voordat je begint met ophangen is het wel handig om de panelen volgens jouw gekozen design op tafel te leggen met de aansluitingen voor de linkers op de juiste plek. Zo voorkom je straks problemen bij het ophangen. Bij de Smarter Kit zijn verschillende plakstrips bijgevoegd. Ruim voldoende om drie plakkers per led-paneel te gebruiken. Via een andere korte video op de website van Nanoleaf zie je hoe je dit het beste kunt doen.

Plak drie plakkers op een led-paneel, haal de bovenste beschermlaag van de plakkers eraf en druk het led-paneel dertig seconden tegen de muur aan om deze vast te laten hangen. Vervolgens pak je een volgende paneel (vergeet de linkers niet) en herhaal je deze stappen totdat ze alle negen aan de muur hangen. Doordat de plakstrips aan de achterkant iets uitsteken, zou je ze volgens Nanoleaf in theorie gemakkelijk weer moeten kunnen verwijderen door aan een plakstrip te trekken. Het geheel zit echter zo stevig vast, dat ik bang ben dat ik straks de halve muur mee naar beneden trek. Denk er dus goed over na waar je de Nanoleaf Canvas op wilt hangen. Hangen alle led-panelen? Dan is het een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en de stappen in de app volgen.

Design

Als de Nanoleaf Canvas uit staat ziet het er niet bepaald mooi uit. De bouwkwaliteit van de panelen is goed, maar al die witte vlakken op de muur doet niet veel voor een goede sfeer in huis. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden, want je zult de Nanoleaf Canvas wellicht niet altijd aan hebben staan. Je zit dan dus met vierkante witte vlakken op de wand. Staan de panelen echter aan dan valt dit nadeel in één klap weg, want wat een fantastisch lichtgevend kunstwerk is de Nanoleaf Canvas.

De vierkante led-panelen bieden geen egale kleur. Sterker nog, ieder paneel is eigenlijk in vier vlakken onderverdeeld. Ieder vlak heeft daarnaast lichtere delen en donkere delen. Beoordeel je ieder paneel op slechts een enkel vlak, dan lijkt het eigenlijk helemaal niet zo mooi. Wanneer je echter alle panelen aan hebt staan dan ontstaat er iets magisch in huis. Juist doordat de panelen geen egale kleur bieden ontstaat een hypnotiserend effect, die verder versterkt kan worden door te spelen met de verschillende kleureffecten in de app.

Beoordelen we de Nanoleaf Canvas puur als slimme verlichting, dan doe je dit apparaat eigenlijk tekort. Je kunt de panelen normaal wit licht door het huis laten schijnen, en dit kan tevens behoorlijk fel, maar kijken naar negen vierkante panelen met wit licht is niet bepaald sfeerverhogend. De Nanoleaf Canvas komt pas echt tot zijn recht wanneer je speelt met de kleurovergangen en effecten. Ieder paneel van vijftien bij vijftien centimeter kan 16,4 miljoen kleuren laten zien. Net als bij andere slimme verlichting zul je de ruim zestien miljoen verschillende kleuren natuurlijk nooit in de praktijk kunnen onderscheiden. Toch komen de verschillende tinten rood, blauw of bijvoorbeeld roze duidelijk verschillend over. Alles is aanpasbaar via de zeer gebruiksvriendelijke app van Nanoleaf, of je nu een effect kiest of juist één kleur op de panelen wilt laten zien.

App

Na het instellen van de Nanoleaf Canvas in de app kom je in het hoofdmenu (Dashboard) terecht. In de bovenste helft kun je de verlichting aan of uit zetten en dimmen. Daaronder zie je vier verschillende categorieën, namelijk Basic, Color, Rhytm en Interactive. Basic bestaat uit verschillende tinten wit licht, Color bestaat uit verschillende kleuren en kleurovergangen, Rhythm laat je een effect kiezen hoe de panelen moeten reageren op muziek en Interactive laat je zelfs simpele spellen spelen met de panelen.

Onderaan de app zie je dat het Dashboard is geselecteerd. Hier staan verder nog Discover (voor het ontdekken van nieuwe licht- en kleureffecten), Explore (voor handige tips) en Schedules voor het instellen van automatische schema’s. Standaard zijn er al behoorlijk wat scenes in de verschillende categorieën beschikbaar, maar via Discover heb je toegang tot zeer veel nieuwe effecten. Hier vind je niet alleen extra effecten van Nanoleaf zelf, maar ook van andere gebruikers. Zo zijn er duizenden verschillende effecten direct beschikbaar om te downloaden. Ook jij kan hieraan bijdragen, want via het plusje op het dashboard kun je zelf aan de slag om effecten in de vier verschillende categorieën te maken. Dit werkt erg gemakkelijk en binnen no-time heb je zelf de mooiste effecten in elkaar gezet. Je kunt niet alleen de kleuren kiezen, maar ook de effecten, hoe snel de kleuren moeten veranderen en op welke wijze dit moet gebeuren. Alles wat standaard al qua mogelijkheden beschikbaar is kun je zo zelf niet alleen namaken, maar tevens helemaal verbeteren naar je eigen smaak of compleet nieuwe effecten maken.

De app is erg overzichtelijk. Iedereen zal dan ook snel zijn of haar weg in de applicatie kunnen vinden. Alle functies zijn binnen enkele klikken binnen handbereik. Gebruikers die niet zelf effecten willen maken kunnen via Discover gemakkelijk nieuwe effecten downloaden. Wil je toch echt zelf aan de slag? Dan heb je binnen een paar minuten al je eerste effect helemaal zelf gemaakt.

Touch

Een functie waar Nanoleaf zelf erg trots op is de touch-bediening. De panelen kunnen namelijk reageren op jouw aanrakingen. Raak je een paneel aan, dan verandert de kleur of gaat er een waterdruppel-effect door de omringende panelen heen. Ook kun je via de eerder genoemde Interactive-categorie in de app bepaalde games op je panelen spelen door middel van aanraking. Zo is het mogelijk om Pac-Man, Memory of Whack-a-Mole te spelen. In totaal zijn er vijf verschillende interactieve spellen met de panelen te spelen. Het is leuk om een keer geprobeerd te hebben, maar ook niet meer dan dat. Eigenlijk is alleen Memory leuk. Vooraf krijg je snel een flits te zien waar twee dezelfde kleuren verstopt zitten. Vervolgens gaan de panelen uit. Jij moet vervolgens twee dezelfde kleuren bij elkaar zoeken door de panelen aan te raken. Voor de overige interactieve spellen heb je al snel veel meer panelen nodig. Pac-Man op negen panelen is gewoon te weinig en Whack-a-Mole mist een doel. Hierbij moet je zo snel mogelijk de panelen weer uitdrukken die aangaan. De interactieve spellen blijven voorlopig een gimmick.

En dat geldt eigenlijk ook voor de algehele aanraakbediening. Het is grappig om even een paneel aan te raken als je langsloopt of even langs een aantal panelen te swipen. De kleuren veranderen en na tien seconden zal het weer de ingestelde effecten gaan volgen. Dit zul je de eerste dagen wel even regelmatig doen, omdat het grappig is om te zien hoe de panelen veranderen. Na een paar dagen heb je dit echter wel gezien. Daarnaast werkt het ook net niet helemaal prettig. Het bedieningspaneel reageert veel minder goed dan de overige panelen. Ook gaat de Nanoleaf Canvas soms uit als je net even te enthousiast hebt gedrukt. Wat het doel is van de aanraakbediening is dan ook niet helemaal duidelijk. Wellicht brengt Nanoleaf ons in de toekomst meerdere mogelijkheden voor de aanraakbediening, want de huidige aanraakbediening is eigenlijk overbodig. Afgezien dan van het bedieningspaneel. Hier vind je diverse knoppen als een aan/uit-knop, dimmen of versterken, inschakelen Rhythm of een ander effect. Wil je dus niet de app openen om het lichtsysteem te bedienen, dan kan dit ook gewoon op het controlepaneel.

Rhythm-module

De Nanoleaf Canvas komt, in tegenstelling tot de Nanoleaf Aurora, direct met een ingebouwde Rhythm-module. Dit betekent dat de verlichting reageert op geluid. Niet alleen op je stem, maar ook bijvoorbeeld op muziek of het geluid van je favoriete film of serie. De ingebouwde microfoon vangt geluid op en vertaalt dit naar oplichtende panelen. Hierbij zijn ook diverse effecten beschikbaar en tevens kun je hier gemakkelijk zelf een effect voor creëren. Heb je mensen over de vloer en een feestje in je eigen huis? Dan is de Rhythm-module een leuke extra om je huiskamer in een discotheek te veranderen. Ook tijdens het luisteren van muziek kan de Rhythm-module zorgen voor een betere muziekbeleving. De ingebouwde microfoons vangen geluid goed op, zelfs als de geluidsbron wat verder weg staat. Tijdens gesprekken of het kijken van films biedt het echter geen meerwaarde en is het alleen maar storend.

Integratie

De Nanoleaf Canvas biedt ondersteuning voor onder andere Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit en IFTTT. Zo kun je de verlichting met je stem bedienen en dit werkt erg gemakkelijk. Zelf heb ik Google Home geprobeerd, waarbij de Nanoleaf Canvas gewoon als slimme verlichting in de Google Home-app verschijnt. Je kunt met je stem de Canvas aan- en uitzetten, kleuren en effecten veranderen of het licht dimmen of versterken. De integratie voor verschillende platformen is echt een meerwaarde en zorgt ervoor dat de Nanoleaf Canvas echt onderdeel kan zijn van je smarthome in plaats van dat het blijft bij een los product.

In gebruik

Ondanks de diverse mogelijkheden op het gebied van aanraakbediening, de rhythm-module en de integratie met diverse slimme assistenten, zul je de Nanoleaf Canvas voornamelijk gebruiken als sfeerverhogend lichtsysteem. Zodra je de app helemaal onder de knie hebt gekregen zijn er een aantal kleur- en lichteffecten waar je meestal naar terug zult keren. Persoonlijk is het Northern Lights-effect hier de favoriet. Dit effect biedt zes warme kleuren die van links naar rechts op de panelen zullen verschijnen. Verlaag de snelheid van het effect en je hebt de hele avond plezier van een rustgevend kleureffect op je zelf gemaakte kunstwerk.

Waar andere mensen rustig worden van het kijken naar een aquarium met vissen, daar kan de Nanoleaf Canvas eenzelfde effect hebben op mensen. Na een drukke werkdag kun je echt even voor de Nanoleaf Canvas gaan zitten. Zet een rustig kleureffect aan op de muur en je zult binnen no-time zelf ook helemaal zen zijn. En wil je je creatieve kant eens loslaten, dan biedt de app je een perfecte plek aan om op een gebruiksvriendelijke wijze zelf effecten te maken.

De huidige prijs van 199,95 euro voor de Smarter Kit met negen panelen is een prima prijs, maar je zult al snel meer panelen willen hebben. In totaal kun je vijfhonderd panelen op één bedieningspaneel aansluiten. Het is dan ook jammer dat de uitbreidingssets met vier extra panelen eigenlijk veel te duur is. Hiervoor zul je 79,99 euro moeten betalen. Voor twaalf extra paneeltjes ben je dus zo 240 euro kwijt en dat is eigenlijk teveel.

Conclusie

De Nanoleaf Canvas is echt een apparaat dat je niet zult missen als je er nooit mee in aanraking bent gekomen. Je hebt het eigenlijk gewoon niet nodig. Zodra je er echter in aanraking mee bent gekomen zul je het direct willen hebben. Het is zeker niet onmisbaar in huis, maar is wel veel meer dan alleen een gimmick. Het lichtsysteem biedt echter wel veel gimmick-functies die je na verloop van tijd niet meer zult gebruiken. Dit klinkt vol tegenstrijdigheden, en dat is de Nanoleaf Canvas ook eigenlijk zelf wel, maar toch ben ik razend enthousiast over het product. Het modulaire lichtsysteem tovert iedere muur om in een kunstwerk van hoge kwaliteit, maar de vele gimmick-functies als aanraakbediening en de Rhythm-module bieden eigenlijk niet echt een meerwaarde. Ook zonder die extra functies zou de Nanoleaf Canvas de aanschaf echter zeker waard zijn.

Als modulair lichtsysteem creëer je met de Nanoleaf Canvas je eigen kunstwerk in huis. De verschillende kleur- en lichteffecten zijn helemaal naar wens aan te passen via de zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app. Het past misschien niet bij iedere inrichting, maar wil je slimme verlichting in huis dat het net even anders doet dan Philips Hue of IKEA Tradfri, dan heb je met de Nanoleaf Canvas een uniek lichtsysteem waar iedere bezoeker in huis direct het fijne van wilt weten. Zorg er wel voor dat je het lichtsysteem direct goed ophangt, want even snel verplaatsen of een ander design plaatsen is niet zo gemakkelijk en kan de muur beschadigen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Maak zelf je eigen kunstwerk
  • Zeer gebruiksvriendelijke app
  • Duizenden effecten beschikbaar
  • Maak zelf je eigen effecten

Minpunten
  • Aanraakbediening geen meerwaarde

  • Uitbreidingspanelen erg prijzig
  • Verplaatsen panelen kan muur beschadigen

Reacties (0)