Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Project Q moet een genderneutrale stemassistent gaan opleveren

Geschreven door
Geplaatst op13 maart 2019, 17:08 CategorieSoftware en apps

Soms kunnen stemassistenten overwegend vrouwelijk of mannelijk klinken: Project Q moet uiteindelijk een genderneutraal alternatief worden. De stem van Q is opgenomen door mensen die zich niet identificeren als man of vrouw.

Project Q: genderneutrale stemassistent

Over het gros van de nu beschikbare stemassistenten zou je kunnen beweren dat ze overwegend vrouwelijk klinken, waardoor ook naar hen wordt verwezen met de woorden ‘ze’ of ‘haar’. En dat terwijl het eigenlijk de stem van een computer is; een object dat noch man of vrouw is. Onderzoekers van van Copenhagen Pride werken nu aan Project Q: een genderneutraal alternatief voor een stemassistent, dat noch mannelijk, noch vrouwelijk moet klinken. Deze stem is opgenomen door mensen die zichzelf niet identificeren als man of vrouw.

Het doel van Project Q is dat we geen stereotypen blijven versterken over de mensen die veel doen in huis. Door te blijven sleutelen aan de stem, en de frequentie tussen de 145- en 175-hertz te houden, zijn de onderzoekers erin geslaagd een stem te maken die volgens 4.600 mensen genderneutraal klinkt. Het resultaat hoor je in de video hierboven. Meestal worden stemmen van stemassistenten gebaseerd het type stem waarbij we ons prettig voelen, maar helaas kan dat stereotypering in de hand werken die vervolgens wordt versterkt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.