Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: EasyControl CT200 van Bosch en Smart Radiator Thermostat

Geschreven door
Geplaatst op31 maart 2019, 8:31 CategorieReviews

Slimme thermostaten worden steeds populairder. Alhoewel de meningen verdeeld zijn of je nu echt energie kunt besparen met een slimme thermostaat, staat het gemak van overal waar je maar bent de temperatuur op afstand in huis te kunnen veranderen buiten kijf. Nu is daar Nefit/Bosch met de EasyControl CT200. Dit product is onder de merknaam Bosch op de markt gekomen, maar is eigenlijk de opvolger van de Nefit Easy slimme thermostaat. Het bedrijf kiest er echter voor om de slimme thermostaat onder het wereldwijd bekende merk Bosch op de markt te zetten.

Wat is het?

De EasyControl CT200 van Bosch is een slimme thermostaat met zoneregeling voor de verwarming en warm water. Het werkt namelijk samen met de Smart Radiator Thermostat van Bosch, een slimme radiatorknop die je op iedere radiator in het huis kunt plaatsen. Zo kun je per vertrek de temperatuur onafhankelijk van elkaar regelen. De slimme radiatorknoppen werken op twee (meegeleverde) AA-batterijen. Overigens hoef je geen slimme radiatorknoppen aan te schaffen. De slimme thermostaat is ook los te koop, maar dan mis je uiteraard wel de zoneregeling.

De slimme thermostaat is compatibel met EMS 1.0- en EMS 2.0-toestellen. In andere woorden, dit zijn de meeste toestellen van Bosch en Nefit. Andere protocollen als OpenTherm, iRT en Aan/Uit-toestellen worden ook ondersteund, maar hiervoor zul je een adapter tussen de thermostaat en de CV-ketel moeten plaatsen. De EasyControl is een modulerende thermostaat, behalve bij Aan/Uit-toestellen in combinatie met de adapter.  De EasyControl  CT200 van Bosch heeft een prijs van 256,14 euro en is verkrijgbaar in een zwarte of een witte uitvoering, in combinatie met drie slimme radiatorknoppen is de prijs 410,19 euro. De EasyControl Adapter van Bosch heeft een prijs van 43,33. Wil je uitbreiden met slimme radiatorknoppen? Hier zul je 61,17 euro per stuk moeten betalen.

De EasyControl CT200 is geen zelflerende thermostaat in de zin dat het jouw ritme automatisch zal herkennen. Wel kan het reageren op je aanwezigheid met de Home/Away-functie (geofencing). Hierbij wordt gedetecteerd of je aanwezig bent aan de hand van de locatie van je smartphone en vervolgens wordt hier de temperatuur op aangepast. Functies als aanwarmvervroeging (voor het bereiken van de gewenste temperatuur op de ingestelde tijd van het programma), weersafhankelijk regelen en een open haard-functie zijn ook aanwezig. Aanwarmvervroeging is het enige deel van de thermostaat wat zelflerend is. De eerste weken na gebruik zal het systeem gaan testen wanneer het precies warm in huis is op de door jouw ingestelde tijd. Via de EasyControl-app kun je het systeem bedienen. De app geef je ook inzicht in je energieverbruik. De app is te downloaden voor iOS ( iOS 9 en hoger) en Android (Android 4.4 en hoger).

Installatie

Het goede nieuws is dat je niet zelf aan je CV-ketel hoeft te sleutelen om deze slimme thermostaat van Bosch te installeren. Haal de oude thermostaat van de muur, schroef de twee draadjes los, plaats de nieuwe bevestigingsplaat, schroef de twee draadjes weer vast en plaats vervolgens de nieuwe thermostaat. Dat is eigenlijk alles, tenzij je geen EMS 1.0- of EMS 2.0-toestel hebt. En dat was bij mij het geval.

Alhoewel ik een cv-ketel van Nefit heb (Nefit ProLine NxT), moest ik alsnog de adapter gebruiken. Dit blijkt namelijk één van de weinige cv-ketels van Nefit te zijn die werkt via het OpenTherm-protocol. Voor een goede communicatie tussen de EasyControl CT200 en mijn cv-ketel moest de adapter dus geplaatst worden. Deze plaats je tussen de cv-ketel en de slimme thermostaat in. Je kunt gewoon de kabel doorknippen bij de cv-ketel en beide uiteindes in de adapter plaatsen. Voor een huurwoning vond ik dit minder verstandig. Mocht ik in de toekomst gaan verhuizen, dan wordt het wat lastiger om het geheel in de oude staat terug te brengen. Een gemakkelijke oplossing is dan om even naar de bouwmarkt te rijden en een nieuwe kabel te halen. Hiervoor heb je een zogenaamde belkabel nodig. Naast de thermostaat wordt deze ook gebruikt voor bijvoorbeeld de deurbel en de intercom.

De ‘belkabel’ vanuit de thermostaat in de cv-ketel.

De kabel vanuit de thermostaat kun je aan de onderkant uit de cv-ketel halen. Even twee schroefjes losdraaien en klaar. Deze uiteindes plaats je in de adapter. De nieuwe gekochte belkabel plaats je tenslotte tussen de adapter en de cv-ketel.

Vervolgens is het een kwestie van de EasyControl-app downloaden, de stappen volgen en de thermostaat verbinden met je wifi-netwerk en je bent klaar. De installatie van de EasyControl CT200 van Bosch is erg eenvoudig in vergelijking met andere slimme thermostaten. Je hoeft dan ook geen monteur te laten komen die aan de cv-ketel moet sleutelen. Het is simpelweg een kwestie van draadjes loshalen (aan de buitenkant van de cv-ketel) en de adapter er tussenplaatsen. Heb je een EMS-toestel? Dan hoef je alleen de oude thermostaat te vervangen voor de nieuwe.

De EasyControl Adapter naast de cv-ketel.

Design

Het design van de EasyControl CT200 is in eerste instantie even wennen. Het lijkt op een tablet van 7-inch die je aan de muur hebt hangen. Heel anders dan de ronde thermostaten van Nest of de vierkante van Tado.  Toch valt er weinig op het design aan te merken. Je kunt de slimme thermostaat bedienen in de cirkel van het display, wat in feite werkt als een tablet. Je kunt omhoog of omlaag swipen om de temperatuur aan te passen of naar links en naar rechts swipen om door de menu’s te bladeren. De voorkant is voorzien van glas, waardoor de thermostaat een luxe uitstraling heeft. Daarnaast is het apparaat voorzien van Ambient Light. De verlichting kan in verschillende kleuren op de muur stralen, afhankelijk van of je de temperatuur wijzigt of als er bijvoorbeeld sprake is van een storing op de cv-ketel.

Het display staat standaard uit, maar is voorzien van een bewegingssensor. Bevind je je in een straal van een halve meter tot een meter voor de thermostaat, dan gaat het display aan. Na twintig seconden gaat het display weer uit.

De slimme radiatorknoppen zien er iets minder luxe uit. Ze zijn namelijk niet gemaakt van het allerbeste plastic. Het oogt een beetje goedkoop en dat hoor je ook als je er op tikt. Het uiterlijk is echter wel ruim voldoende, voor zover dat belangrijk is voor een radiatorknop. De slimme radiatorknop heeft drie knoppen aan de zijkant en een eigen display voor de temperatuur.

Bosch EasyControl CT200 – app

De app van de Bosch EasyControl CT200 doet wat het moet doen. Het is een simpele app, met een sobere vormgeving, maar het is wel erg overzichtelijk. Op het beginscherm zie je dezelfde ronde cirkel als op de thermostaat zelf. Hier kun je de temperatuur wijzigen door te swipen. Daaronder vind je een schuifknop om te wisselen tussen handmatig en programma. Rechtsboven vind je de luchtvochtigheidsgraad van de kamer waar de thermostaat hangt. Is het niet helemaal duidelijk welke info je waar kunt vinden? Druk simpelweg op de ronde knop met een i om alle informatie over het startscherm te krijgen. Een groen blaadje op het startscherm geeft aan hoe energiezuinig je bezig bent met de temperatuur in huis.

Links: Het beginscherm van de app. Zie ook de bug met het groene eco-blaadje en het lege balkje. Midden: Grafieken met het gasverbruik. Rechts: Instellen klokschema’s is zeer eenvoudig.

De drie streepjes linksboven opent het menu. Hier vind je zes opties, namelijk Home (het startscherm), Planning (voor het maken van klokprogramma’s voor de verwarming en warm water), Energie (handige grafieken met informatie over het energieverbruik), de Instellingen, Service en Informatie. Het ziet er niet heel spectaculair uit, maar dat hoeft ook niet. Alle informatie is binnen handbereik.

Smarthome-integratie

Bosch promoot op de eigen website volop de ondersteuning voor de spraakassistent Amazon Alexa en IFTTT. Kijk je even wat verderop dan zie je dat de slimme thermostaat op een later moment compatibel zal zijn met Alexa en IFTTT. De Bosch EasyControl CT200 is in Nederland nog niet zo lang verkrijgbaar, maar in omringende landen al meer dan een jaar. Ook daar werd een jaar geleden al ondersteuning voor Alexa en IFTTT beloofd. Tot op heden is het nog altijd wachten op deze functies en dat is wel jammer. Bovendien is het voor de Nederlandse markt vervelend dat de Nederlandstalige Google Assistent niet zal worden ondersteund, alhoewel dat via IFTTT straks wel mogelijk zou moeten zijn. Via IFTTT kun je de thermostaat verbinden met andere smarthome-apparatuur. Wanneer deze functies eindelijk komen is echter nog altijd niet bekend.

In gebruik

In grote lijnen is de Bosch EasyControl CT200 een erg fijne thermostaat om te gebruiken. De installatie is eenvoudig en de app zorgt ervoor dat je nooit hoeft te zoeken om een instelling te wijzigen. Het display op de thermostaat zelf en in de app zijn hetzelfde, zodat hier ook geen onduidelijkheid over hoeft te bestaan. Het is van belang dat een slimme thermostaat zorgt voor een fijne temperatuur in huis, het liefst automatisch via een ingesteld programma, en dat je zelf via de app nog handmatig wat dingen kunt wijzigen als je niet thuis bent. Zo kun je de temperatuur alvast omhoog zetten als je eerder thuis komt van het werk, of als je onverwacht weg moet dat je de temperatuur gewoon even snel via de app kunt wijzigen. Dit werkt allemaal prima en ik ben dan ook geen gekke dingen tegengekomen in de communicatie tussen de slimme thermostaat en de cv-ketel.

Toch zijn er wel een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden. Sowieso zitten er een aantal kleine fouten in het geheel. Zo is het groene eco-blaadje een aantal dagen inactief geweest op zowel de thermostaat als in de app. Het balkje bleef gewoon leeg, maar werkte na een paar dagen weer. Daarnaast is de thermostaat soms een aantal minuten de verbinding met het wifi-netwerk kwijt. Op dat moment kun je dus niet met de app de thermostaat bedienen. Dit kan natuurlijk even gebeuren, maar dit komt elke week wel een paar keer voor en dat is dan op de momenten dat ik het zie. Het zou dus heel goed kunnen dat de verbinding vaker wegvalt, zonder dat ik toevallig langs de thermostaat loop of de app open heb staan.

Het meest vervelende was echter dat geofencing niet lekker werkte. Bij geofencing wordt de locatie van de smartphone gebruikt. Ga je van huis? Dan hoeft de verwarming niet te stoken en zal de thermostaat op een vooraf ingestelde lagere temperatuur blijven staan. Kom je weer thuis? Dan zou de thermostaat het ingestelde programma weer moeten volgen. De temperatuur staat hier standaard op 20 graden. Ga ik van huis? Dan wil ik graag dat de temperatuur op 18 graden komt te staan. Via de app kun je deze automatische home/away-instelling aanzetten. Via de EasyControl Bosch Location Services op de smartphone wordt mijn locatie in de gaten gehouden. In eerste instantie werkte dit niet goed. Het duurde soms wel een uur voordat er geregistreerd werd dat ik het huis had verlaten. Kwam ik weer thuis? Dan zat ik soms na twee uren nog in de kou. Het gevolg was dat ik de thermostaat dan handmatig maar weer hoger zette. De FAQ op de website bood geen uitkomst, dus was het tijd voor een telefoontje naar de helpdesk. Na wat stoeien met de instellingen bleek de oplossing binnen handbereik. De batterijbesparingsmodus kan roet in het eten gooien, maar dit bleek bij mij niet het probleem te zijn. Het automatisch beheren van de app bleek automatisch aan te staan op mijn smartphone om onnodige launches te beperken. Dit is een soort van energiebesparende stand, nog weer anders dan de algemene batterijbesparingsmodus van mijn smartphone. Geofencing werkt nu prima. Loop ik de deur uit, dan wordt al snel geconstateerd dat ik daadwerkelijk van huis ben. Nog voordat ik bij de voordeur sta is alweer geconstateerd dat ik thuis ben en schakelt de verwarming weer in. Het zou echter wel fijn zijn als Bosch wat meer informatie geeft op de website over de benodigde instellingen van de smartphone om geofencing te laten werken. Geofencing vergt overigens wel behoorlijk veel van de batterij van je smartphone. Ben je een dag weg en heb je op locatie niet zo’n goed gps-signaal? De batterij van 4.000 mAh in mijn smartphone is dan na een dag zo goed als leeg. Heb je een smartphone met een kleinere batterij, dan is het wel iets om rekening mee te houden.

De firmware van de slimme thermostaat wordt overigens automatisch geupdate en ook de app wordt regelmatig van nieuwe updates voorzien. Er wordt dus nog altijd aan gewerkt, waaronder aan het verbeteren van de home/away-instelling en het batterijgebruik bij de locatieservice zoals te lezen was in de laatste details van de nieuwe update. Het is goed om te zien dat Bosch/Nefit nog altijd werkt aan het apparaat.

EasyControl Smart Radiator Thermostat

De slimme radiatorknop stelt je in staat om per vertrek de temperatuur te regelen, waardoor je echt maximale controle over je hele huis kunt krijgen. Hiervoor zul je echter wel flink de portemonnee moeten trekken, want een slimme radiatorknop kost je 61,17 euro per stuk. De slimme radiatorknop is echter niet specifiek voor de EasyControl CT200 gemaakt, maar werkt ook met de al eerder verschenen Bosch Smarthome-controller.

De slimme radiatorknop heeft helaas veel problemen gegeven. De installatie is eenvoudig, zowel fysiek als het toewijzen aan een specifieke ruimte in de app, maar eenmaal aangesloten in mijn kantoor sloegen de radiatoren in huis zonder slimme radiatorknop volledig op hol. Na anderhalf uur was het al 23 graden in huis, terwijl de temperatuur toch echt maar op 20 graden stond ingesteld. De enige radiator die nog te bedienen was, dat was diegene in mijn kantoor. De enige oplossing om het opwarmen te stoppen was om de slimme radiatorknop weer te verwijderen en uit de app te gooien. De cv-ketel stopte direct met verwarmen en alles was direct weer goed. Vreemd.

Een zoektocht over de website van de Bosch EasyControl leverde niets op, totdat ik op de Engelstalige website terecht kwam. Hier vond ik de volgende zin: ‘ We recommend you install a smart TRV (slimme radiatorknop) in every room, but at a minimum one smart TRV must be installed in the same zone as your EasyControl.’ Ik nam het advies ter harte en plaatste de slimme radiatorknop opnieuw, dit keer in dezelfde ruimte (woonkamer) als de slimme thermostaat en dit gaf ik tevens ook aan in de app. En dit keer werkte het een stuk beter, zij het niet heel nauwkeurig. Het nut ontgaat me echter ook, want daar hangt de slimme thermostaat toch al? Bovendien, zodra je een slimme thermostaat plaatst, gaat het gehele systeem verplicht over op ‘weersafhankelijk regelen’. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil alles zelf kunnen regelen. Weersafhankelijk regelen staat voor comfort en is minder energiezuinig dan alles zelf regelen. Bij weersafhankelijk regelen bepaalt de buitentemperatuur de aanvoertemperatuur. Bovendien vereist het een behoorlijk nauwkeurige afstelling om het huis goed op de juiste temperatuur te kunnen houden. Dat werd dus bellen naar de helpdesk van Nefit/Bosch.

Weersafhankelijk regelen is zonder kennis niet in te stellen.

Volgens de vriendelijke medewerker van de helpdesk, die uitgebreid de tijd nam om al mijn vragen te beantwoorden, hoeft de eerste slimme radiatorknop niet perse in dezelfde kamer als de thermostaat te hangen. Waarom dit dan wel staat aangegeven op de Engelse website kon de beste man niet zeggen, want dat scheen volgens hem niet te kloppen. Waarom mijn cv-ketel en radiatoren zonder slimme radiatorknop op hol sloegen toen deze in een andere kamer geplaatst waren kon hij ook niet zeggen. Het weersafhankelijk regelen bij het gebruiken van een slimme radiatorknop bleek logisch te zijn. Er volgde een heel technisch verhaal waarom dit zou moeten, maar hier was ik de draad al snel kwijt. Je moet bijna zelf elektrotechniek gestudeerd hebben om verder mee te kunnen denken.

Uiteindelijk ben ik gekoppeld aan de ontwikkelaars bij Bosch/Nefit. Ik heb het systeem voor ze open gesteld, zodat ze mee konden kijken hoe de slimme thermostaat en de slimme radiatorknop hier in huis presteerden. Zij raden echter wel aan om de eerste slimme radiatorknop in dezelfde ruimte te hangen als de thermostaat, iets wat dus niet op de Nederlandse website staat aangegeven en volgens de helpdeskmedewerker ook niet nodig was. Aangezien de temperatuur bij deze opstelling in mijn eigen test niet heel constant bleek, was dit een uitgelezen moment om dit door de ontwikkelaars te laten controleren.

Na afloop van deze testperiode heb ik opnieuw contact gehad met de ontwikkelaars en kreeg ik een keurige grafiek met informatie hoe de slimme thermostaat in combinatie met de slimme radiatorknop heeft gepresteerd. De onnauwkeurigheid kwam hier ook duidelijk naar voren. De ingestelde temperatuur van 20 graden werd bij het opwarmen regelmatig overschreden naar 20,5 graden, de zogenaamde overshoot. De cv-ketel ging dus verwarmen zonder dat dit nodig was. Andersom was deze onnauwkeurigheid van een halve graad ook aanwezig. Zakt de temperatuur? Dan gaat het systeem pas bij 19,5 graden weer verwarmen en op naar de 20,5 graden in plaats van de temperatuur op 20 graden houden. Er zit dus een onnauwkeurigheid in van een halve graad aan de bovenkant en een halve graad aan de onderkant. Dit probleem heb je niet wanneer je enkel en alleen de slimme thermostaat gebruikt, dan zit het systeem gewoon altijd goed.

Aangezien het product wereldwijd op de markt is gebracht, en de behoefte per land kan verschillen, zijn de slimme radiatorknoppen niet specifiek op de Nederlandse markt gericht. Dit merk je bijvoorbeeld aan het verplichte weersafhankelijk regelen. Volgens Bosch is dit in veel andere landen de standaard, maar hier in Nederland gebruiken we normaal gesproken de zogenaamde ruimteregeling. Toch moet je het wel voor lief nemen, want zodra je de slimme radiatorknoppen gebruikt bepaalt de buitentemperatuur de aanvoertemperatuur. Nu kun je vanuit de app de zogenaamde weersparameters voor het weersafhankelijk regelen beter instellen, zoals voetpunt stooklijn en eindpunt stooklijn, maar dit zal voor veel consumenten net Chinees zijn. Dat is het ook voor mezelf. In de toekomst wil Bosch de consument de vrije keuze gaan geven tussen weersafhankelijk regelen en ruimteregeling zoals we dat in Nederland kennen, maar die keuze heb je op dit moment nog niet.

Informatievoorziening niet goed genoeg

Het grootste probleem is hier voornamelijk dat de informatievoorziening niet op orde is. Als gewone consument mis je simpelweg bepaalde informatie over het gebruik van de slimme radiatorknoppen. En als de Nederlandse helpdesk dan ook nog eens iets anders zegt dan op de Engelse website van de EasyControl CT200 staat, dan ben je het spoor als consument al snel bijster. De informatievoorziening op de website en in de app moet gewoon veel beter. Bij verkeerd gebruik en bij verkeerde informatie slaat het systeem gewoon op hol en zit je binnen een paar uur thuis in een sauna. Naar aanleiding van deze review geeft Bosch dan ook aan dat ze maatregelen gaan nemen. De slimme thermostaat en de app zal continue worden geoptimaliseerd. Daarnaast gaan ze de FAQ uitbreiden op de website en duidelijke meldingen voor de gebruiker toevoegen in de app. Zo zal de gebruiker vanaf nu ook uitdrukkelijk worden geadviseerd om ook een Smart Radiator Thermostat te installeren in dezelfde kamer als de EasyControl CT200.

Heb je eenmaal de slimme thermostaat en de eerste slimme radiatorknop in dezelfde ruimte hangen, dan kun je verder uitbreiden met slimme radiatorknoppen in andere ruimtes. Ook dit ging de eerste keer niet goed. Wanneer je hetzelfde klokprogramma gebruikt, dan slaat het systeem direct weer op hol met ongewenst opwarmen. In een gebruikersrecensie online vond ik de oplossing. Een apart klokprogramma per slimme radiatorknop instellen. Ook hier schiet de informatievoorziening van Bosch/Nefit dus weer de plank mis en moest ik de informatie weer elders gaan ophalen. En, na het aansluiten van de tweede slimme radiatorknop, kreeg ik opnieuw het probleem van het niet weergeven van het groene eco-blaadje/ Het lege balkje zie je ook terug op de foto’s in deze review.

Feit blijft natuurlijk wel dat, ook al slaat er nu niets meer op hol, het systeem niet heel nauwkeurig is. Je blijft met die speling zitten van een halve graad aan de boven- en onderkant van de ingestelde temperatuur. En hoe los je dat als gewone consument nu op? Eigenlijk moet er dan een installateur langskomen om alles goed in te stellen. De weersafhankelijke parameters aanpassen is iets waar je als consument geen verstand van hebt, waardoor het eigenlijk veel te ingewikkeld wordt. Smarthome staat tenslotte voor gemak. Het moet je leven simpeler maken, niet ingewikkelder. Bosch raadt dan ook aan om een installateur langs te laten komen om de weersafhankelijke regeling goed te laten afstellen. Bosch heeft mij uitstekend geholpen om de problemen te verduidelijken en heeft op afstand meegekeken naar de prestaties van het systeem. Als gewone consument zul je dit echter wat minder snel meemaken. En juist dan is het belangrijk dat de informatievoorziening op orde is.

Conclusie

De EasyControl CT200  van Bosch stelt me voor een dilemma. De slimme thermostaat zelf werkt namelijk nagenoeg perfect. Het is eenvoudig zelf te installeren en heeft een zeer overzichtelijke app. Klokschema’s instellen werkt eenvoudig, de grafieken voor energieverbruik zijn prima en ook het bedienen van de thermostaat via de app werkt goed. Er gebeuren geen gekke dingen in de communicatie tussen cv-ketel en thermostaat. De slimme thermostaat krijgt dan ook gewoon een goede beoordeling, ondanks de kleine ongemakken met betrekking tot verbindingsproblemen, het eco-blaadje wat soms niet werkt, de initiële problemen met geofencing en het nog altijd ontbreken van ondersteuning voor Alexa en IFTTT.

In combinatie met de slimme radiatorknoppen moet het gewoon beter. Bij verkeerd gebruik, wat met name door de gebrekkige informatievoorziening komt, slaat de cv-ketel op hol en blijft maar verwarmen, waardoor de temperatuur na anderhalf uur al drie graden warmer is dan staat ingesteld. Bosch gaat maatregelen nemen om de informatievoorziening te verbeteren, maar bij correct gebruik is de temperatuur bij een doe-het-zelf-installatie niet constant genoeg. De slimme thermostaat kun je gemakkelijk zelf installeren, maar in combinatie met de slimme radiatorkranen moet je eigenlijk een installateur laten komen om alles goed af te laten stellen, vooral op het gebied van het verplichte weersafhankelijk regelen en de bijbehorende weersparameters. En dat maakt het voor de consument nu juist niet bepaald gemakkelijker. Wellicht werkt het gehele systeem uiteindelijk prima na het instellen door een installateur, maar als consument met interesse in smarthome-apparatuur zul je ongetwijfeld tegen problemen aanlopen.

Aangezien de slimme thermostaat als los product te koop is, maar tevens ook in combinatie met de slimme radiatorkranen verkrijgbaar is, geven we twee cijfers. Een cijfer voor de slimme thermostaat en een cijfer voor de combinatie met de slimme radiatorkranen.

EasyControl CT200 van Bosch – slimme thermostaat:

Minpunten

 • Soms kortstondige verbindingsproblemen
 • Informatievoorziening over geofencing kan beter
 • Integratie met IFTTT en Alexa ontbreekt nog altijd

Pluspunten

 • Eenvoudige installatie
 • Zeer overzichtelijke app
 • Aanwinst voor ieder interieur
Smarthome Magazine
Beoordeling
8.510Tom Dijkemaproduct

EasyControl CT200 van Bosch – slimme thermostaat in combinatie met de Smart Radiator Thermostat:

Minpunten

 • Slaat volledig op hol bij foutief gebruik door gebrekkige informatievoorziening
 • Verplicht weersafhankelijk regelen
 • Ingestelde temperatuur wordt niet nauwkeurig genoeg aangehouden
 • Installateur noodzakelijk om temperatuur constant te krijgen

Pluspunten

 • Temperatuur per vertrek regelen
 • Fysieke installatie zeer eenvoudig
 • Radiatorknop doseert automatisch naar warmtebehoefte
Smarthome Magazine
Beoordeling
5.510Tom Dijkemaproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Witteveen
  31 maart, 2019 om 22:57

  Kan je dit iets verder toelichten??

  ”Het automatisch beheren van de app bleek automatisch aan te staan op mijn smartphone om onnodige launches te beperken. Dit is een soort van energiebesparende stand, nog weer anders dan de algemene batterijbesparingsmodus van mijn smartphone. Geofencing werkt nu prima. Loop ik de deur uit, dan wordt al snel geconstateer”

  Welke functie is dit automatisch beheren?

  • Tom Dijkema
   01 april, 2019 om 10:51

   Beste Witteveen,

   Van Bosch kreeg ik de tip om automatisch beheren van de app in te stellen, of eigenlijk dus uit te schakelen. Het was voor mij ook even zoeken waar ik dit op mijn smartphone kon vinden. Zelf heb ik een smartphone van Huawei. Deze draait op Android 9.0 Pie, maar heeft wel weer een eigen softwareschil. Mogelijk zijn de stappen die ik moet kiezen om de instellingen te veranderen dus wel weer anders op jouw smartphone.

   Ik kies hiervoor op de smartphone: Instellingen > Apps > Apps > EasyControl (of een andere app met geofencing) > Details over energiegebruik > App-opstartbeheer. Bij App-opstartbeheer stond bij mij een vinkje voor ‘Automatisch beheren: Onnodige launches beperken om energie te besparen.’ Dit vinkje heb ik toen uitgezet. Je zult een waarschuwing krijgen dat het systeem mogelijk niet slaapt wanneer je dit vinkje uitzet. De batterij van de smartphone raakt nu wel veel sneller leeg, maar de geofencing werkt hierdoor wel goed. Laat je weten of het gelukt is?

   Met vriendelijke groet,

   Tom Dijkema

 2. Henk
  31 maart, 2019 om 23:22

  Ja, ben ook benieuwd naar wat je precies bedoelt met apps automatisch beheren.
  Ik heb met andere apps ook problemen met geofencing, dus wellicht kan jouw oplossing ook bij mij soelaas bieden…

  • Tom Dijkema
   01 april, 2019 om 10:52

   Beste Henk,

   Zie de reactie hierboven.

   Met vriendelijke groet,

   Tom Dijkema

 3. Martijn
  01 april, 2019 om 7:22

  Wat er denk ik gebeurd als je de slimme thermostaat knop niet in de kamer van de thermostaat hebt hangen is :

  Ik de woonkamer is het 21 graden , in je kantoor is het 19 graden dan stuurt de knop een seintje naar de thermostaat het is hier koud en de ketel gaat stoken. Als je nu overal slimme knoppen hebt zullen die allemaal afsluiten en zal alle warmte naar je kantoor gaan. Als je die niet overal hebt dan zullen alle ruimtes verwarmd worden totdat het 20 graden is in het kantoor en die knop een seintje aan de thermostaat geeft stop maar met stoken het is warm, ondertussen is het inderdaad in de woonkamer al 23 graden

  • Arjan
   09 april, 2019 om 13:15

   Dat lijkt me inderdaad ook. Zoneverwarming zonder radiatorknoppen in de ruimte waar de easy hangt is vrij zinloos.

   • Floris
    01 mei, 2019 om 8:24

    Je zou verwachten dat de thermostaat dit self meer en regelt. Andere doen dit namelijk wel. Als een knop verplicht is dan Kan het systeem nooit gebruikt met Vloer verwarming

 4. Ruud
  01 april, 2019 om 14:00

  Beste Tom,

  Dank voor de duidelijke uitleg. Heb jij ook al kunnen testen wat hij doet met de Home/away functie in de nacht. Stel ik wil het vanaf 22.30 18 graden hebben omdat ik dan ga slapen maar het toestel ziet natuurlijk dat ik thuis ben. Als ik thuis ben wil ik natuurlijk dat het 20 graden is. Wat doet hij dan? Blijft hij het dan op 20 graden houden tot ik het handmatig lager zet of neemt de klok functie het over?

  Hoor het graag

  • Tom Dijkema
   01 april, 2019 om 14:11

   Beste Ruud,

   De klokfunctie is leidend. In principe volgt de slimme thermostaat altijd het aangegeven klokprogramma, welke je uiteraard zelf naar wens kunt instellen via de app. Verlaat je echter het huis, dan zal de thermostaat hiervan afwijken met de Home/away-functie. Via de app kun je instellen op welke temperatuur de slimme thermostaat ingesteld moet worden als je het huis verlaat.

   Stel je de temperatuur vanaf 22.30 uur dus via het klokprogramma in op 18 graden, dan is het 18 graden. Dat je telefoon dan ook thuis is maakt niet uit. Het is niet zo dat de slimme thermostaat het dan op 20 graden blijft houden omdat je smartphone ook aanwezig is.

 5. Kids2
  01 april, 2019 om 20:04

  Tis wel een mooie en handige thermostaat die solo alles doet wat je mag verwachten van een WiFi thermostaat.
  Alleen ontwikkeling loopt veel te traag, en als Google assistent niet ondersteund gaat worden in Nederland dan zal deze WiFi thermostaat niet super veel verkocht worden, dus ik hoop dat de ontwikkeling en een prmer mee leest en zsm Google assistent ook meeneemt voor dit jaar release.

  • Arjan
   09 april, 2019 om 13:16

   Het was voor mij wel de beste optie om met een Nefit ketel niet allerlei omzetters te hoeven gebruiken om bijvoorbeeld een Honeywell systeem te gebruiken.

   Dat de API/IFTTT mogelijkheden nog ontbreken doet wel vrezen voor forse vertraging.

  • Wim Van den Brande
   07 oktober, 2019 om 22:28

   Bewegingssensor: er wordt aangegeven dat wanneer je de thermostaat op 0,5 tot 1 meter nadert deze u opmerkt en actief oplicht.
   Bij mij en ook op alle 17 thermostaten die we zopas geplaatst hebben in ons gebouw moeten we met de hand op 5 cm van de thermostaat Swipen om deze actief te krijgen ? Wat is er dan verkeerd bij ons? Dank u wel voor je feed back, beste groeten Wim.

   • Gebruiker100
    07 oktober, 2019 om 23:11

    Dus alle 17 stuks reageren niet goed dan meld je dat bij de persoon die ze heeft geplaatst.

    Lijkt mij sterk verhaal dit.

   • Van den Brande Wim
    08 oktober, 2019 om 9:41

    Bewegingssensor: De thermostaat werkt voor de rest prima zoals er van wordt beschreven. Echter de bewegingssensor werkt ook maar je moet op 5cm voor de thermostaat bewegen anders wordt hij niet actief. Dus niet zo zoals men aangeeft dat je op 0,5 tot 1m reeds contact krijgt. En..daar kan de installateur niets aan doen. Het zou straf zijn dat alle 17 thermostaten slecht zouden geplaatst zijn dat geloof je zelf toch niet. Nogmaals dit zijn fantastische thermostaten en doen wat er gevraagd wordt enkel de bewegingssensor reageert niet zo zoals er van wordt geschreven.
    Mvg Wim.

   • Tom Dijkema
    21 oktober, 2019 om 13:01

    Beste Wim,

    De bewegingssensor is heel gevoelig voor spiegelingen. Hangt de thermostaat naast een raam, een glazen kastje of een ander object dat spiegelt, dan moet je inderdaad heel dicht met je hand voor de bewegingssensor langs bewegen om deze te kunnen activeren. Ik heb het hier nog even weer getest. Een meter is wellicht wat overdreven, maar op een halve meter moet de thermostaat (zonder objecten dat kunnen spiegelen) je toch wel kunnen zien. Voor de beste ervaring plaats je de thermostaat dan ook aan een muur zonder dat er iets omheen staat.

    Met vriendelijke groet,

    Tom Dijkema

 6. Andre
  02 april, 2019 om 19:06

  Goede review, dank!

  Over informatievoorziening gesproken; Ik kom op de site van Nefit het volgende tegen:
  “Compatibel met HomeMaticIP (686 MHz), Zigbee”
  Vraag:
  Is het zo dat de thermostaatknoppen van Bosch kunnen worden vervangen door knoppen van HomematicIP? Het communicatieprotocol is kennelijk hetzelfde/uitwisselbaar.
  Zo ja, wat zou dit doen met de stabiliteit van de ruimtetemperatuur geregeld door de thermostaatknoppen.

  Momenteel heb ik als test een losse Bosch thermostaatknop handbediend in de badkamer, ook
  hier ervaar ik echt een forse overshoot van 2 à 3 graden. Je bent zo een paar uur verder voordat de temperatuur ook echt hetzelfde is als de gewenste temperatuur.

  • Tom Dijkema
   03 april, 2019 om 11:05

   Beste Andre,

   Hier zou ik niets over durven zeggen en is eigenlijk ook nieuw voor mij. Ik ging er vanuit dat het systeem behoorlijk gesloten was en eigenlijk alleen de Smart Radiator Thermostat van Bosch ondersteund zou worden. Ik denk dat je het beste zelf even contact op kunt nemen met Bosch/Nefit.

 7. Piet
  17 april, 2019 om 13:54

  Lees hier eigenlijk dezelfde problemen als bij de voorganger, de Nefit Easy. Ook daar werd van alles beloofd dat nog steeds geïmplementeerd moet worden. Neem aan dat ook nog steeds de Bosch servers worden gebruikt om de data voor de app op te halen. Vandaar dat veel Nefit Easy gebruikers inmiddels overstappen naar andere systemen.

 8. Gert
  05 mei, 2019 om 21:24

  ik heb een nefit cv met moduline easy aansturing. dit werkt weersafh. beneden alleen vloerververwarming. warmteafgifte wordt gestuurd door een Netatmo kamerthermostaat die de klep van de vloerverw aanstuurt. tevens een aantal Netatmo slimme knoppen in bv badkamper, studeerkamer etc.
  eea werkt prima!

  ervaring met de easy is redelijk, hoewel ik wel de indruk heb dat de ontwikkeling er van niet super georganiseerd is. zo ontbreekt bv een changelog. kan je geen $ teken in je wifi sleutel invoeren…

 9. Martin Sharrott
  21 november, 2019 om 18:25

  In de details van deze review kan ik me als eigenaar van een CT200 en een aantal smart thermostaten vinden.

  Maar er is een situatie waar Bosch niet bij stilgestaan heeft, namelijk die waar de gehele begane grond van een woning voorzien is van vloerwarming als hoofdverwarming, zonder radiatoren. Boven heb ik wel radiatoren en smartthermostaten. Het is bij mij onmogelijk om het systeem ’s nachts ietsje lager te zetten. De ketel blijft draaien en de gewenste 19gr is 23gr geworden tegen de ochtend. De enige manier om dit te voorkomen is de CT200 uit de houder halen. Nogal drastisch. In een poging een workaround te regelen met een losse smartradiatorkraan op de tafel in de woonkamer, en geprogrammeerd voor locatie in de woonkamer, sloegen een voor een alle andere kranen op hol. Een factory reset was nodig, en erg lastig in de praktijk.

  Na de app en de hardware opnieuw te hebben geinstalleerd cq geplaatst, is het probleem hetzelfde. Mijn ketel is een 2 jaar oude Nefit Trendline II en de “samenwerking” tussen moeder en dochter is niet anders dan waardeloos te noemen. Wanneer komt Bosch met een smartafsluiter voor de vloerverwarmingverdeler?

  • koen v bussel
   28 september, 2020 om 16:46

   “ Maar er is een situatie waar Bosch niet bij stilgestaan heeft, namelijk die waar de gehele begane grond van een woning voorzien is van vloerwarming als hoofdverwarming, zonder radiatoren.”

   precies dit stukje heb ik ook last van, mensen zoals jij en ik die beneden GEEN radiatoren meet hebben en dus NIET in dezelfde ruimte als de thermostaat een radiatorknop kunnen aansluiten, hoe gaat het dan?

   Als het dus niet zo kan werken dan ga ik ook de easycontrol niet aanschaffen

 10. Egregius
  06 februari, 2020 om 10:17

  Ik kan je ondertussen melden dat IFTTT werkt voor deze thermostaat. Eindelijk, na 2 jaar…
  De belangrijkste instellingen kunnen: home, away en set temp. Er zijn ook triggers beschikbaar voor als de temperatuur wijzigt of de vochtigheid boven of onder een drempelwaarde komt.
  Handig om deze gegevens dan door te sluizen naar bv domoticz.

 11. Danielle
  06 maart, 2020 om 15:15

  Heeft iemand ervaring met de EasyControl in combinatie met de tafelstandaard?
  Wij willen graag een EasyControl, maar hebben (en willen) geen vaste aansluiting.

  • Easycontrol user
   21 maart, 2020 om 17:55

   Dat kan alleen als je stadsverwarming hebt, er is geen draadloze koppeling mogelijk met de cv ketel

 12. Annette
  21 maart, 2020 om 17:19

  wij hebben de EasyControl net aangeschaft en geïnstalleerd. wij hebben de dagen en tijden voor het klokprogramma ingevuld. ik heb van 17.00 tot 23.30 de temp op 20 graden staan. Wanneer ik nu om 20.00 uur handmatig de temperatuur iets verhoog, gaat om 23.30 uur dan automatisch het nachtprogramma in werking?

  • Easycontrol user
   21 maart, 2020 om 17:53

   Ja dat klopt, hij pakt dan laatste schakelpunt op.

  • Easycontrol user
   30 maart, 2020 om 18:50

   Ik zeg kopen Robin van dalen,en bestel ook gelijk de bijbehorende ketel er bij waar je die in kunt drukken, doe daar ook ff voorbeeld van bijvoegen, iets van klepel en klok verhaal
   Je krijgt toch geen reactie van de vraag schrijver.

  • Easycontrol user
   30 maart, 2020 om 18:52

   Hé Easycontrol user bedankt voor je snelle reactie.

   So wat spontaan nou graag gedaan.

 13. Jacolien
  06 april, 2020 om 20:35

  We hebben sinds vandaag de easy controle van Bosch en de thermostaat doet goed zijn werk. Alleen krijgen we de radiatorknoppen niet goed geïnstalleerd, elke keer nadat we op o gedrukt hebben krijgen we een rood lampje. We hebben alles gedaan volgens de beschrijving en ook de juiste adapter. Nu op 2 plekken geprobeerd maar het lukt niet. Weet iemand hier een oplossing voor?

  • Easycontrol
   07 april, 2020 om 23:21

   Montage is dan niet goed

   Als je op de 0 drukt gaat de knop calibreren en dat lukt niet, daarom roodledje knipperend.

   Bel met je installateur die lost dat wel op

 14. Wim
  01 mei, 2020 om 16:38

  Wij wonen in een huis met één warmwatercircuit. Op dit moment met een Nest thermostaat. Ik overweeg over te schakelen naar een zone-systeem. Maar twijfel tussen de Bosch Easycontrol en de Honeywell Evohome. Welke raden jullie aan? Ik ben sowieso voorstander van een systeem met een auto-away functie. En als dit kan in functie van wie thuis is. Bijvoorbeeld wanneer onze huurder er niet is, de studio boven niet wordt verwarmd. Kan dit?

  Alvast dank voor jullie reactie!

  • Easycontrol user
   01 mei, 2020 om 18:24

   De auto away, is voor heel de installatie, en niet voor 1 ruimte speciaal. Zou best handig kunnen zijn.

 15. Adrie
  26 september, 2020 om 9:40

  Treurig dat een gerenommeerd merk als Bosch zaken zo onduidelijk weet te maken.
  Blijkbaar zijn ze goed in het maken van apparatuur, maar niet gewend aan consumenten.
  De handleiding van de producten is véél te beperkt en dat terwijl de thermostaat en de radiator thermostaat best fors aan de prijs zijn.
  Als laatste: die radiorthemostaat is zo groot en lelijk. Dat moet toch beter kunnen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.