Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Amazon overwoog stemassistent Alexa altijd mee te laten luisteren

Geschreven door
Geplaatst op24 mei 2019, 9:34 CategorieSoftware en apps

Er is een patent van Amazon opgedoken waarin wordt beschreven hoe stemassistent Alexa in feite altijd meeluistert. De assistent zou dan commando’s in een andere vorm aan kunnen nemen: zo zou je het activatiecommando niet aan het begin van de zin hoeven te gebruiken.

Alexa gebruiken zonder commando

Amazon heeft een patent ingediend, die nog niet is toegekend, waarin wordt beschreven hoe stemassistent Alexa altijd meeluisteren en in feite zonder activatiecommando aan het begin van de zin gebruikt kan worden. Zodoende zouden gebruikers op een natuurlijkere manier met de assistent kunnen communiceren, door dat commando aan het einde van de vraag te plaatsen. In theorie zou je dus kunnen vragen: “Speel eens wat muziek af, Alexa”. Nu luistert de persoonlijke assistent pas wanneer je Alexa aan het begin van de zin plaatst.

Om dit voor elkaar te krijgen zou de kunstmatige intelligentie dus altijd mee moeten luisteren, om zinnen en andere gegevens te kunnen verwerken. De dienst moet effectief kunnen terugkijken op wat er zojuist gezegd is, wil dit goed kunnen werken. Dit levert grote privacyzorgen op, maar in het patent staat een methode beschreven die deze zorgen weg moet nemen. Gebruikers zouden namelijk kunnen kiezen hoe lang de assistent achteraf kan opnemen. Er zijn twee keuzes beschikbaar: tien en dertig seconden.

Tegenover Engagdet laat een Amazon-vertegenwoordiger het volgende weten.

The technology in this patent is not in use, and referring to the potential use of patents is highly speculative. Like many companies, we file a number of forward-looking patent applications that explore new scientific ideas that may not make it into customer-facing products. Patents take multiple years to receive and do not necessarily reflect current or near-future state of products and services.

Mocht deze functie daadwerkelijk naar Alexa komen, dan zal het opnamelimiet mogelijk niet genoeg zijn voor mensen. In de afgelopen maanden is er veel nieuws over het opnamebeleid van Amazon naar buiten gekomen. De Alexa-opnames zijn namelijk niet zo privé als je zou mogen verwachten. Zo is er een team dat deze opnames beluistert en verwerkt — en dat team heeft mogelijk ook toegang tot locatiedata. Daarnaast is het voorgekomen dat een persoon de gegevens van een ander opgestuurd gekregen heeft.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.