Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Google Nest Hub: alles wat je moet weten over dit slimme display

Geschreven door
Geplaatst op26 mei 2019, 9:31 CategorieTips en advies

Afgelopen dinsdag werd tijdens de Google I/O 2019 bekendgemaakt dat Nederland op 28 mei de Google Nest Hub mag verwachten. De Google Nest Hub stond voorheen bekend als de Google Home Hub en verscheen een jaar eerder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Australië. Wat is de Google Nest Hub precies? En wat kun je ermee?

Dit is de Google Nest Hub

De Google Nest Hub is in feite een slimme speaker zoals de Google Home en de Google Home Mini, maar dan voorzien van een display van 7-inch. De Nederlands sprekende Google Assistent is ook op dit apparaat aanwezig en dat betekent dat je wederom vragen kunt stellen en je smarthome kunt bedienen met je stem. Daarnaast krijg je nu echter ook visuele informatie te zien. Vraag je om het weerbericht? Naast een antwoord via de speaker dat de Google Assistent je geeft, krijg je ook meteen visuele informatie te zien over het weer van de komende dagen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld recepten inzien, een YouTube-video starten en op het display bekijken of je smarthome bedienen via het touchscreen op de Google Nest Hub.

De Google Nest Hub is eigenlijk een nieuwe categorie in de wereld van de slimme speakers. Het display zorgt ervoor dat we zo’n apparaat een smart display, of slim display, noemen. Het heeft alle functies die je kent van de Google Home-speakers, maar dan tevens met een visuele weergave. Wil je weten hoe hoog de Martinitoren in Groningen is? Je vraag verschijnt ook direct als tekst in beeld. Vervolgens krijg je antwoord via de speaker en krijg je ook een plaatje te zien van de Martinitoren met de tekst dat deze 97 meter hoog is.

Wat kun je met de Google Nest Hub?

De Google Nest Hub doet dienst als slimme speaker en toont direct informatie op het display. Google heeft verschillende diensten beschikbaar gesteld voor deze smart display. YouTube, Google Maps, Google Search, Google Calendar en Google Photos zijn allemaal beschikbaar. Daarnaast kun je het slimme huis bedienen. De weergave zoals je die kent in de Google Home-app op je smartphone vind je ook weer terug op het display, maar dan net even anders. Google noemt deze weergave ‘Home View’. Hiermee hoef je dus niet met je stem het smarthome te bedienen, maar kun je direct de lampen aanzetten, de thermostaat een graadje warmer zetten of een slimme schakelaar uitzetten via het touchscreen.

Heb je een beveiligingscamera in huis of een videodeurbel? Het display van de Google Nest Hub kan tevens live de beelden tonen. Zo weet je meteen wie er voor de deur staat. Heb je geen zin om open te doen? Je kunt meteen via het display een reactie kiezen of via je stem antwoord geven, welke vervolgens via je slimme deurbel wordt afgespeeld. Overigens werken niet alle slimme beveiligingscamera’s of videodeurbellen op de Google Nest Hub. De producten van Nest zelf uiteraard wel.

Een belangrijk onderdeel van de Google Home-speakers is je eigen persoonlijke ochtendprogramma. Wens je jouw Google Home-speaker goedemorgen? Dan vertelt ze je het weer, je agenda voor de dag, de verkeersinformatie naar je werk en krijg je tevens het laatste nieuws te horen. Op de Google Nest Hub werkt dit hetzelfde, met als voordeel dat je nu op het scherm de weersverwachting ziet, jouw agenda voor de dag in beeld staat en je direct de verkeersinformatie via Google Maps getoond krijgt.

Je hoeft overigens niet elke keer je stem gebruiken om de Google Nest Hub te activeren. Dit kan ook door simpelweg het scherm aan te raken. Het dashboard toont bijvoorbeeld het weer, muziek waar je naar aan het luisteren bent, YouTube-video’s, populaire berichten of een alarm dat je wilt aanzetten. Hier kun je gemakkelijk van links naar rechts doorheen swipen.

Uiteraard is dit model ook gewoon een speaker. Je kunt dus gewoon muziek luisteren en je kan de Google Nest Hub ook weer onderdeel maken van je zelfgemaakte speakergroep in je smarthome.

Wat kun je niet met de Google Nest Hub?

Belangrijk om te weten is dat je geen apps kunt downloaden op het slimme display. Je zult het moeten doen met de functies die beschikbaar zijn, alhoewel Google natuurlijk wel voortdurend voor nieuwe updates zorgt voor een betere ervaring. Een webbrowser is ook niet aanwezig, dus je kunt niet even gemakkelijk internetten op het display. Casten van bijvoorbeeld Spotify of YouTube Music is erg gemakkelijk en werkt precies zoals je het gewend bent, maar het casten van je favoriete film of serie via Netflix is bijvoorbeeld (nog) niet mogelijk. Via Google Play Films is dit bijvoorbeeld wel mogelijk.

Wat ook niet kan is videobellen. Een smart display is ideaal om mee te videobellen, maar in tegenstelling tot de smart displays van concurrenten en de nieuw aangekondigde Nest Hub Max, kun je niet videobellen met dit model. Er is geen camera aanwezig. Wel kun je bellen via Google Duo. Naast alleen audiogesprekken kun je hier ook videogesprekken mee voeren, waarbij je de ander op het display kunt zien, maar zij kunnen jou natuurlijk niet zien door het ontbreken van een camera.

Digitaal fotolijstje

Gebruik je de Google Nest Hub niet? Door middel van je fotoverzameling via Google Photos kan het display dienst doen als digitaal fotolijstje. Je kunt zelf gemakkelijk foto’s uitkiezen of bijvoorbeeld foto’s van familie of vrienden gebruiken. Via Live Albums kun je zo bijvoorbeeld de vakantiefoto’s van je familie al zien, terwijl ze zelf nog op vakantie zijn. Wil je dit liever niet? Je kan er ook voor kiezen om gewoon de tijd in beeld te zetten of kiezen voor foto’s van Google zelf.

De Google Nest Hub heeft tevens ook een fysieke knop om de Google Assistent uit te zetten. Ook zijn er fysieke volumeknoppen en twee far field-microfoons aanwezig, zodat het apparaat je ook kan horen als je er wat verder vanaf staat. Nieuw is de EQ-sensor. Deze zorgt ervoor dat de helderheid van het scherm naar behoefte hoger of lager wordt. In een lichte omgeving wordt de helderheid hoger om het scherm goed af te kunnen lezen, maar in de nacht wordt de helderheid van het scherm juist veel lager. Zo word je nooit verblind door het display.

Of alle functies die we kennen van de Amerikaanse Google Nest Hub ook direct beschikbaar zijn voor Nederland is nog niet bekend. De Google Nest Hub zorgt dus voor een completere ervaring, door niet alleen geluid te laten horen, maar ook beeld te tonen.

Prijs en beschikbaarheid

De Google Nest Hub is sinds 8 mei vooruit te bestellen. Het slimme display ligt op 28 mei in de winkels voor een bedrag van 129 euro.

Nest Hub Max

In Nederland lopen we helaas altijd een jaar achter in vergelijking met de Verenigde Staten. Een jaar na de lancering van de Google Home Hub krijgen wij nu de Google Nest Hub, maar tegelijkertijd krijgt de Verenigde Staten alweer de opvolger: de Nest Hub Max. De Nest Hub Max heeft een groter scherm van 10,1-inch, verbeterde speakers en heeft een camera aan boord. Deze camera zorgt ervoor dat je niet alleen kunt videobellen, maar kan ook dienst doen als beveiligingscamera in je smarthome.

De camera zorgt er ook voor dat je niet perse je stem hoeft te gebruiken. Heb je een timer gezet in de keuken en loopt deze af? Middels een handgebaar stopt de timer. Zo hoef je niet meer ‘Hey Google, stop’ te roepen. De Nest Hub Max is te koop voor 229 dollar en is in Nederland voorlopig nog niet te koop. Importeren is natuurlijk altijd mogelijk, maar de Nederlands sprekende Google Assistent heb je dan waarschijnlijk niet tot je beschikking. De Nederlands sprekende Google Assistent vind je uiteraard vanaf 28 mei wel op de Google Nest Hub.
€ 79,95

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 84,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 89,95

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


  • Delen:

Reacties

  1. de Hr C. Wittkampf
    24 maart, 2020 om 18:55

    L.S., kan ik ook mijn zelf-gemaakte filmpjes (met mijn foto-camera) vertonen op de Google Nest hub ? En zo ja, hoe dan ?
    Bij voorbaat dank voor Uw reactie.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.