Review: Dyson Lightcycle Desk – meest veelzijdige taaklamp van dit moment

04 mei 2019 + 10 minuten 0 Reacties
dyson-lightcycle-desk-foto-1

De Dyson Lightcycle is een lamp die zich heel de dag aanpast aan de gebruiker, die rekening houdt met locatie, tijd en zelfs leeftijd. Voor een bedrag van 499 euro per stuk mag je heel wat van een product verwachten -- is de Lightcycle te mooi om waar te zijn?

Wat is de Dyson Lightcycle?

De Dyson Lightcycle is niet zomaar een opvallende lamp met een industrieel ontwerp. Het is een slimme lamp met enkele beloften. Zo moet de lamp zo’n zestig jaar meegaan, aangezien er een afvoersysteem aanwezig voor de hitte: heat pipe-technologie, die vaak ook in satellieten wordt gebruikt, aldus de fabrikant. Voor veel led-lampen geldt dat de kwaliteit achteruit kan gaan na veelvuldig gebruik door de hoeveelheid hitte die aanwezig is. Worden lampen niet voldoende koel gehouden, dan kan het zijn dat ze verkleuren of vervagen.

Bovendien kan deze lamp zich aanpassen aan de gebruiker. Binnen de app kun je een locatie en leeftijd opgeven. Ook wordt er rekening gehouden met de tijd. Op basis van deze informatie kan de lamp zijn helderheid en warmte constant bijstellen, mocht dat nodig zijn. Wanneer de lamp in verbinding blijft met een smartphone waar de app op geĆÆnstalleerd staat, dan wordt de informatie elke zestig seconden ververst. Uiteraard is het tevens mogelijk de instellingen helemaal handmatig aan te passen; binnen de app en op de lamp.

Design en installatie

Wanneer je de doos van de Dyson Lightcycle opent, dan zie je in Ć©Ć©n oogopslag alles dat je nodig hebt. Niet alleen zie je daar alle losse onderdelen van de lamp, ook staat op de zojuist open geklapte deksel een klein stappenplan met instructies voor het in elkaar zetten van de Lightcycle. Dit is gelukkig zo gebeurd, aangezien er maar weinig onderdelen zijn. Vervolgens kun je de gratis Dyson-app downloaden (dezelfde app als die van de luchtreinigingsventilators) en de stappen opvolgen die op je smartphonescherm verschijnen.

De lamp heeft een industrieel en minimalistisch ontwerp. Dat is een type ontwerp dat je meteen tof vindt of niet. De lamp leunt op een zware voet waar je de stang in plaatst (die je aan de onderkant vastzet). In die stang zit ook een usb-c-poort voor het opladen van smartphones en andere accessoires. Aan de zijkant zit een verzwaard element waarmee je de hoogte kunt aanpassen. Het systeem doet denken aan een liftsysteem: gaat het element omhoog, dan gaat de lamp omlaag. En gaat het element omlaag, dan gaat de lamp omhoog.

Aan de stang die rechtop staat zitten ook drie wieltjes. Het wieltje bovenin kun je verstellen. Dat is nodig wanneer je de arm van de lamp op het gevaarte wil plaatsen. Je schuift dat wieltje dan naar de zijkant, plaatst de arm (en koppelt hem aan het aansluitingspunt) en laat het wieltje weer zakken. Op deze arm vinden we ook de manuele bedieningselementen (de sliders) voor de lichttemperatuur en helderheid, evenals knoppen voor de verschillende standen. Helemaal aan het uiteinde zit de kop, met daarin de zes led-lampen.

Applicatie

Voor deze lamp heb je de Dyson Link-applicatie nodig. Die app kun je gratis downloaden uit Google Play en de App Store. Let wel op: wil je de lamp bedienen, dan moeten je bluetooth-verbinding en locatiefunctie altijd geactiveerd zijn. Dit kan een nadelig effect hebben op de accuduur van je telefoon. De lamp is dus niet via wifi te bedienen, waardoor je hem ook niet kunt bedienen als je uit huis bent. Het is de bedoeling dat je dus altijd in de buurt bent wanneer je iets wijzigt. Wat dat betreft is het prima dat er geen wifi op aanwezig is.

Dat gezegd hebbende vinden we het toch, onderaan de streep, vervelend. We hebben liever niet constant altijd onze bluetooth en locatie aanstaan, om verschillende redenen, en willen ook niet constant eerst handmatig die functies inschakelen voor gebruik, en uitschakelen na gebruik. In de praktijk betekent dit voor ons dat we de app weinig hebben gebruikt na de initiƫle installatie. Wanneer de lamp middels wifi bediend had kunnen worden, dan was er niets om over te klagen geweest. Die mobiele of wifi-verbinding staat toch wel aan.

De lamp aan je Dyson Link-app toevoegen gaat overigens simpelweg via het menu van de app (links). Heb je al slimme Dyson-producten in huis, dan weet je je weg ongetwijfeld al te vinden. De software voor het bedienen van de lamp is gelukkig wel gebruiksvriendelijk. Wanneer je de app opent dan zie je meteen op welke stand de lamp staat ingesteld. Ook kun je de synchronisatieknop meteen indrukken. En mocht dat niet genoeg zijn, dan tref je links de handmatige instellingen aan en rechts de verschillende lichtmodi.

Tap je op de handmatige instellingen, dan krijg je twee sliders te zien. Met de linker slider beheer je de warmte, terwijl de rechter slider de helderheid instelt. Ook kun je hier de lamp snel in- en uitschakelen en eventueel de Versterking inschakelen (handig voor wanneer je extra licht nodig hebt). Met de knop rechts van het midden kun je snel kiezen uit modi als Ontspanning (waarmee je snel warm licht opwekt) en Studie (de helderheid krijgt hier dan de voorkeur). Ook kun je in de app zelf je eigen instellingen bepalen en opslaan.

Omdat je tijdens de installatie al wat instellingen via de app hebt geregeld, zoals de locatie van de lamp, hoef je niet meteen opnieuw de instellingen van de app in te duiken. Maar we raden het wel aan, al is het maar even om dingen langs te lopen. Ook tref je hier de mogelijkheid aan om je leeftijd in te vullen, wat ook effect kan hebben op de helderheid van de lamp (hoe ouder je bent, hoe meer licht je nodig hebt). Bovendien vind je hier ook de instellingen voor de sensoren (knoppen die ook op de arm zitten, gelukkig).

De Dyson Lightcycle hoeft niet per se op een bureau gebruikt te worden, al zal dit wel vaak gebeuren. Je kunt de lamp (of zijn grotere broer die 699 euro kost) ook gebruiken als middel om mee wakker te worden (zoals Philips Hue-lampen dat bijvoorbeeld ook kunnen). Daarnaast is er een slaapmodus, waarmee de lamp automatisch in een zachtere en warmere kleur verandert naarmate het later wordt. De afwezigheidsmodus moet ervoor zorgen dat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is (een pre voor slimme lampen in het algemeen).

Gebruik

We hebben de Dyson Lightcycle gebruikt op het bureau waarop we werken, dus niet als verlichting voor in de huiskamer of slaapkamer. De lamp hangt dus constant boven de laptop of het papier dat we voor ons hebben staan. Wat meteen opvalt is dat het licht niet in de weg zit van het scherm. Het reflecteert niet, bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we ook geen last van de schaduw die onze handen over het toetsenbord laten zweven, voornamelijk omdat die handen zo dicht op het toetsenbord zitten waardoor ze weinig opvallen.

Datzelfde geldt voor de momenten waarop we iets op papier hebben gezet. Of we nu aan het schrijven of aan het tekenen zijn. Omdat de lamp recht boven je werk hangt, valt er geen schaduw over het blad. Er is wel een schaduw, maar je hebt er in feite geen last van. Bovendien is het mogelijk eventuele schaduw te beperken door de stand van de lamp te veranderen. Je kunt hem bijvoorbeeld meer naar beneden trekken met een soepele beweging of hem meer naar links of rechts duwen. Het bedienen van de lamp is geruisloos en intuĆÆtief.

Op de lamp zelf zitten dus ook nog knoppen. En dat is mooi, aangezien je dus niet van de app afhankelijk bent. In principe kun je alle functies bedienen, zoals temperatuur en helderheid instellen en het in- en uitschakelen van verschillende opties (de bewegingssensor, automatische stand en het synchronisatielicht). Wat helaas niet kan, is een lichtstand selecteren, zoals bijvoorbeeld Studie of je eigen ingestelde waarden. Daar heb je toch echt de app voor nodig. Dat is op zich niet vreemd, maar vanwege onze kritiek op de app soms wel jammer.

Licht, temperatuur en helderheid

Al die extra functies en intuĆÆtieve dingen zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar hoe zit het met de kwaliteit van de led-lampen? Binnen een reviewtijd van enkele weken kunnen we natuurlijk niet claimen dat het klopt dat de lampen zestig jaar mee zouden gaan. Dat is iets wat we zouden moeten aannemen van Dyson. Zo’n claim zomaar accepteren doen we niet zomaar, zeker niet als het een grote invloed heeft op de prijs. Het koelsysteem is niet heel goedkoop, waardoor de lamp dus ook een stuk duurder is — checken is echter nu niet mogelijk.

Over het algemeen zijn we overigens zeer tevreden over de kwaliteit van het licht dat uit de zes kleine led-lampen komt. Drie lampen zijn bedoeld voor de helderheid, terwijl de andere drie de taak van warmte (temperatuur) op zich nemen. De zes lampen werken perfect samen voor een mooi, egaal licht dat een toegevoegde waarde kan hebben in veel situaties. Teken je veel, dan kun je in de avond prima werken zoals je dat overdag zou doen. Houd je van schilderen? Dan kun je de lampen natuurgetrouw instellen voor de beste kleurenuitkomst.

Werk je veel op een computer? Ook dan kan deze lamp van dienst zijn. Je kunt namelijk heel duidelijk het toetsenbord zien, zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit van het computerscherm. Daarnaast kun je deze lamp gebruiken op een nachtkastje of klein tafeltje in de kamer wanneer je wil lezen, omdat het warme licht (of je hoe de lamp ook zelf wil instellen) zorgt voor een prettige leeservaring. Je kunt de lamp in elk geval in heel veel situaties gebruiken, vanwege het veelzijdige karakter van de led-lampen, evenals het industriƫle design.

Enig kritiekpuntje is wel op zijn plaats. De stand die heel de dag door het licht bepaalt, doet wat ons betreft net even te veel zijn best. Overdag lijkt het licht veel te wit te zijn voor ons gevoel; het is dus veel te koel. We snappen dat koeler licht overdag beter is, maar de lamp staat ook te helder ingesteld. Omdat dit heel persoonlijk is, kan het zijn dat jouw ervaring anders is. Ter referentie: ondergetekende is dertig jaar en werkt in de hoek van een kamer met ramen om zich heen, waardoor er dus al veel licht is. Dat kan ook effect hebben op de ervaring.

Maar dan nog is het fijn om deze lamp boven je hoofd te hebben hangen. Door het instellen van de juiste hoogte en dat te combineren met het witte licht dat veel minder helder is ingesteld, zorgt dat voor een prettige werkervaring. De lamp zorgt niet voor hoofdpijn of iets dergelijks, juist vanwege al die mogelijkheden die er zijn. Hoewel we meer het subtiele element van deze lamp kunnen waarderen dan de heldere of fellere standen, is er toch nog altijd verschil te zien met de momenten waarop de lamp uitstaat; hij doet z’n werk dus goed.

Conclusie

Maar zijn al die positieve ervaringen goed genoeg om een lamp aan te schaffen die 499 euro kost? Dat is een moeilijke vraag. We zijn in elk geval enthousiast over de mogelijkheden. Het design zorgt ervoor dat je snel een stand hebt gevonden die bij je werk of hobby past, terwijl de opties voor het instellen van de lamp je in allerlei situaties kan helpen — ongeacht of het nu ochtend, middag of avond is. Lezen, tekenen, schrijven, typen, het maakt ook niet uit wat je aan het doen bent, de lamp kan in veel gevallen een handig hulpmiddel zijn.

Wat dat betreft lost Dyson de belofte in met de Dyson Lightcycle. Er zijn ook enkele nadelen. Zo vinden we de prijs gewoonweg te hoog voor een bureaulamp (heel oneerbiedig gesteld), is er geen wifi-bediening aanwezig en vinden we het vervelend dat je altijd bluetooth en locatie aan moet hebben staan. De usb-c-poort is dan weer een mooi toevoeging, maar veel opladers vandaag de dag hebben vaak aan de andere kant een normale usb-aansluiting. De vraag is dus dan of je dat extra vaak zult gebruiken of niet (wij denken voorlopig van niet).

Het staat buiten kijf dat de Dyson Lightcycle de meest veelzijdige (taak)lamp is van dit moment. De bediening is gemakkelijk en het design zou in veel huishoudens of kantoren moeten passen. Bovendien zijn er veel lichtstanden mogelijk door individueel de temperatuur en helderheid te kunnen bedienen. De automatische stand werkt prima en het is ook fijn om te weten dat er rekening wordt gehouden met je leeftijd, maar doet over het algemeen net iets te goed z’n best. De prijs gooit eigenlijk het meeste roet in het eten voor de Lightcycle.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Handig hulpmiddel in veel situaties
  • Gemakkelijk in gebruik te nemen
  • Industrieel ontwerp

Minpunten
  • Geen wifi

  • Bluetooth en locatie voor app vereist
  • Duur

Reacties (0)