Review: Princess Smart Tower Fan – alleen de stembesturing valt tegen

18 mei 2019 9 Minuten 3 Reacties
princess-smart-tower-fan-foto-1

De Princess Smart Tower Fan is een slimme, hoge ventilator die kan worden bediend via wifi en stemassistenten. Je kunt kiezen tussen de Google Assistent en Alexa, maar kunt alles ook gewoon regelen via de gratis beschikbare applicatie.

Design en specificaties

Met een hoogte van 103 centimeter is de Princess Smart Tower Fan een behoorlijk gevaarte dat je in huis haalt. Gelukkig is het apparaat niet zo heel breed en diep, waardoor het gelukkig weinig ruimte in beslag neemt. Daardoor past de slimme ventilator waarschijnlijk in elke kamer waar je hem in wil gebruiken. Aan de boven- en onderkant komen we geborsteld roestvrij staal tegen, terwijl de rest gemaakt is van plastic. Ondanks dat oogt de Smart Tower Fan niet goedkoop en zal die, dankzij z’n zwarte kleur, prima binnen je interieur passen.

De Princess Smart Tower Fan beschikt over drie snelheden (laag, middelmatig en hoog) en kan in drie verschillende standen gezet worden: normaal, slaap en natuurlijk. Het apparaat is verder in staat om te draaien, heeft een maximaal vermogen van vijftig watt en het snoer is anderhalve meter lang. Daardoor zul je waarschijnlijk ook geen probleem hebben een geschikt stopcontact te vinden. Bovenop de slimme ventilator zitten overigens nog wat knoppen, waarmee je het apparaat kunt bedienen wanneer je er naast staat.

Installatie

Aanvankelijk is het installeren van het apparaat niet heel moeilijk. Wanneer je de voet en de toren uitpakt, inclusief de meegeleverde schroeven, dan zul je binnen no-time de Princess Smart Tower Fan rechtop hebben staan. Het probleem zit hem echter in de koppeling met het wifinetwerk. Princess levert enkele instructies mee, maar die zijn helaas niet heel uitgebreid, waardoor je bent aangewezen op jezelf, een vriend of de klantenservice. De installatie is vergelijkbaar met de manier waarop je ook de lampen van Lifx koppelt aan je netwerk.

Je moet met de telefoon waar je de HomeWizard-applicatie op geïnstalleerd hebt, de app waarmee je de ventilator bedient, verbinding laten maken met de Smart Tower Fan. Dat is in eerste instantie niet meteen duidelijk. Erger is nog dat op het moment dat je daar achter gekomen bent, je een wachtwoord moet invullen — maar ook dat wachtwoord liet bij ons nog even op zich wachten. Toen dat eenmaal in beeld verscheen, hebben we de ventilator verder zonder problemen kunnen installeren. Daarna werkt ook alles meteen, gelukkig.

Gebruik

Je kunt de Princess Smart Tower Fan op drie manieren in gebruik nemen: met de knoppen bovenop, met de applicatie en middels een stemassistent. Bovenop treffen we vijf knoppen evenals een digitaal schermpje aan. Dat schermpje geeft aan in welke stand en op welke snelheid het apparaat te werk gaat. De knoppen zijn, van links naar rechts, timer, windsoort, windsnelheid en oscillatie (daarmee stel je in dat de ventilator in een hoek van tachtig graden heen en weer draait). In het midden zit er ook nog een grote aan-uitknop.

We kunnen ons voorstellen dat je – zeker in het begin – nog wel eens twijfel welke knop je nu moet indrukken voor de windsnelheid en windsoort, maar na verloop van tijd zul je de iconen prima kunnen herkennen. Bovendien zijn de knoppen meestal ook goed zichtbaar, doordat het witte lijnen op een zwarte achterkant zijn. Ze geven echter geen licht, dus in het donker zul je de Smart Tower Fan op een andere manier moeten gebruiken. Het schermpje licht wel op, zodat je altijd kunt zien in welke stand het apparaat nu staat.

Deze oplossing werkt eigenlijk prima, omdat je niet per se afhankelijk bent van de toetsen bovenop wanneer je de ventilator in de nacht zou willen bedienen. Je kunt dan de app gebruiken, bijvoorbeeld. Ook zit je niet met een nieuwe lichtbron in de slaapkamer die je wakker kan houden; je hebt alleen last van veel licht wanneer je waarschijnlijk je telefoon erbij pakt om een andere stand uit te kiezen of een timer in te stellen. Daarnaast kan de toren je dus ook niet storen door licht in je ooghoek te schijnen, wanneer je bijvoorbeeld tv kijkt.

Eén van de handigste functies is misschien nog wel de slaapstand. Gecombineerd met de timer kan dit een prima aanwinst zijn in je slaapkamer, wanneer je ’s nachts niet in slaap kan komen door de warmte. In de slaapstand maakt de ventilator nog minder lawaai dan in de normale stand en in de normale stand komt er al amper geluid uit. Schakel je over naar de derde stand, dan is het een ander verhaal. De timer kan er verder voor zorgen dat de toren uitgaat wanneer je al slaapt, waardoor je een beetje energie kunt besparen.

Ondanks het feit dat de ventilator dus amper geluid maakt, komt er wel genoeg lucht vanaf. Zeker als je hem aan de rand van je bed zet of gebruikt in de kamer wanneer er een grote groep mensen aanwezig is. Op stand twee voelen mensen een paar meter verderop ook nog een koele bries, dat wat dat betreft is de Princess Smart Tower Fan geslaagd. De enige stand die rudimentair aanvoelt is de Natuurstand. Daarmee moet de ventilator natuurlijke wind nabootsen. Een leuk idee, maar in de praktijk werkt dat helaas niet.

Applicatie

De HomeWizard Climate-app presenteert dezelfde vijf functies als op de ventilator gewoon binnen de app. Met een druk op de knop kun je de Princess Smart Tower Fan inschakelen. Onderaan die grote knop zit de timerfunctie, terwijl helemaal onderaan de overige functies staan. Voor dagelijks gebruik kun je hier het snelst de juiste stand en functie instellen, aangezien je niet twee keer op de knop hoeft te drukken voor de derde stand of modus (zoals dat wel moet op het paneel bovenop). Je kiest gewoon meteen wat je wil voelen.

Heb je meerdere HomeWizard Climate-apparaten in huis staan, dan kun je bovenin snel wisselen tussen de devices of een nieuw apparaat toevoegen. Links van die mogelijkheid zit een winkelwagen, die je uit de app gooit en vervolgens een browser opent op de pagina van HomeWizard. Hier kun je extra dingen aanschaffen. Rechts van het midden zitten de instellingen. Hier kun je nog een schema opstellen, zodat de ventilator op vaste momenten wordt in- en uitgeschakeld. Ook kun je het gekoppelde apparaat weer verwijderen.

Integraties

Verder is het mogelijk de Princess Smart Tower Fan te koppelen aan Amazon Alexa en de Google Assistent. Omdat Alexa officieel nog niet in Nederland te gebruiken is, concentreren we ons nu voornamelijk op de Assistent van Google. Om de ventilator te kunnen koppelen, dien je de HomeWizard-dienst op te zoeken en een account te hebben. Je voegt het apparaat toe op de gebruikelijke manier: binnen Google Home druk je op toevoegen, nieuw apparaat, hier zoek je HomeWizard op en vervolgens kun je inloggen en koppelen.

Is de koppeling gelukt, dan kun je aan de Google Assistent vragen of die de ventilator wil in- of uitschakelen. De Princess Smart Tower Fan zal dan op de laatste instellingen doorgaan waar die gebleven is. En dat is het dan ook meteen. De Nederlandse Google Assistent ondersteunt verder geen stemcommando’s. Je kunt dus niet vragen of de toren op een andere stand mag, of die van modus mag wisselen of dat die begint met draaien. De meest basale functie werkt dus wel — met Engelse stemcommando’s is er wel veel meer mogelijk.

Conclusie

En dan hebben we nog niet eens de prijs serieus in overweging genomen. Die ligt natuurlijk veel hoger dan ventilators gemiddeld kosten kosten, maar die apparaten beschikken dan ook niet over slimme functies, een app en stembediening. Het belangrijkste gaat echter goed: de Princess Smart Tower Fan levert flink wat lucht af, zonder te irriteren met het geproduceerde geluid. Hoe harder je hem zet, hoe harder het geluid is, maar we hebben nooit het idee gehad dat het geluid iets of iemand in de weg heeft gezeten tijdens het testen.

Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel enkele punten van kritiek. Zo kan de installatie tegenvallen, omdat niet alles goed wordt uitgelegd of op tijd in beeld verschijnt. Daarnaast is de modus die de wind nabootst behoorlijk rudimentair, waardoor je die waarschijnlijk niet vaak gebruikt. En het is natuurlijk jammer dat de stembediening tegenvalt. Maar over het algemeen zorgen de gemakkelijke bediening (via app of het paneel), de hoeveelheid wind en de overige mogelijkheden voor een fijne ervaring met de Princess Smart Tower Fan.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Komt genoeg wind uit
  • Mogelijkheden

Minpunten
  • Installatie

  • Windnabootsing rudimentair
  • Stembediening valt tegen

Reacties (3)