Review: Ring Stick Up Cam Battery – draadloze en flexibele beveiligingscamera

11 mei 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Ring Stick Up Cam Battery review 13

In deze review bespreken we de Ring Stick Up Cam Battery, een compleet draadloze en flexibel te plaatsen beveiligingscamera met een prijs van 159 euro.

Ring kennen we natuurlijk van de slimme deurbel, maar het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels ook een aardig assortiment slimme camera’s. Eind 2018 bracht Ring de Stick Up Cam op de markt, in een draadloze Battery-variant en een bekabelde Wired-versie. In deze review bespreken we de Ring Stick Up Cam Battery, een draadloze en flexibele beveiligingscamera.

Wat is de Ring Stick Up Cam Battery?

Ring heeft in december van 2018 twee nieuwe beveiligingscamera’s gepresenteerd; de Ring Stick Up Cams (Wired en Battery). Deze beveiligingscamera’s zijn geschikt voor gebruik binnen en buiten het huis. De camera’s zijn weerbestendig, beschikken over een IPX5-rating en kunnen dankzij een geïntegreerde steun flexibel geplaatst of gehangen worden.

De Ring Stick Up Cams hebben een bewegingssensor aan boord, geven beelden in een 1080p Full HD-resolutie, beschikken over nachtzicht en hebben een ingebouwde microfoon en speakers. De beveiligingscamera’s hebben een brede kijkhoek en beschikken ook over een sirene bij calamiteiten. Je kunt bewegingszones instellen op beide modellen, maar de Wired-versie heeft hiervoor de meest geavanceerde opties. De Wired-versie werkt daarnaast via Power over Ethernet (PoE) en micro-usb. De versie op batterijen is draadloos, werkt met een oplaadbare accu en is compatibel met de Ring Solar Panel om de camera van de benodigde hoeveelheid energie te voorzien. Beide modellen zijn te integreren met Amazon Alexa.

In deze review kijken we naar de variant met oplaadbare accu, de Ring Stick Up Cam Battery, die een prijs van 199 euro meegekregen heeft en in een witte en zwarte variant te koop is.

Design

De Ring Stick Up Cam Battery is een compacte en netjes afgewerkte camera met een afmeting van 9,6 bij 6 bij 6 centimeter. Dat maakt de camera eenvoudig en onopvallend te plaatsen. Het design is simpel maar strak; met een cilindervormige behuizing die in het zwart of wit afgewerkt is. De voorzijde is voorzien van de lens, de infraroodleds, de statusled en zowel een speaker als een microfoon. Het belangrijkste aan het design is echter de standaard, of voet.

Deze is namelijk multifunctioneel en maakt het plaatsen of monteren van de camera kinderlijk eenvoudig. Je kunt de voet in nagenoeg elke hoek draaien en de onderzijde van de voet kan gebruikt worden om de camera stabiel op en kast of plank te plaatsen, of om de camera tegen een plafond of wand te monteren. Elke hoek is mogelijk  – zowel aan de wand of het plafond als op de standaard – waardoor je complete vrijheid en flexibiliteit in de plaatsingsmogelijkheden hebt. Je kunt de camera dankzij de IPX5-rating ook buitenshuis gebruiken.

Installatie

Net als bij de installatie van andere Ring-producten in de afgelopen maanden is onze ervaring met de installatie van de Ring Stick Up Cam Battery zeer positief. Ring levert alles dat je nodig hebt mee, in een overzichtelijke doos en met duidelijke aanwijzingen. Zelfs de boor en schroevendraaier worden voor je meegeleverd. Alles wordt duidelijk uitgelegd en er zijn video’s beschikbaar voor alle onderdelen van de installatie.

Het is verstandig de meegeleverde accu eerst op te laden met de meegeleverde usb-kabel. Eenmaal opgeladen kun je de accu in de camera stoppen en de camera activeren. Download vervolgens de Ring-app, maak een account aan, voeg een product toe in de app, scan de QR-code van de camera en binnen no-time is de camera toegevoegd aan de Ring-app, waar je direct het live-beeld kunt bekijken. Dit is handig want het laat je zien hoe je de camera het beste kunt positioneren én het geeft je aan of de camera op de positie waar je hem wilt hebben voldoende bereik heeft. Een slechte verbinding zorgt in de toekomst alleen voor irritaties dus zorg voor een goede WiFi-verbinding.

Vervolgens kun je de camera gaan monteren. De camera wordt geleverd met een voet die ervoor zorgt dat de camera stabiel op een plank of kast geplaatst kan worden, dat je hem met schroefjes aan de muur kunt hangen en zelfs dat je hem aan het plafond kunt hangen. Wat je ook wilt; het is mogelijk. En daarbij kun je de camera op de steun ook nog tilten of kantelen, waardoor je het perfecte beeld kunt creëren.

Je kunt de Ring Stick Up Cam Battery overigens ook gebruiken samen met het Ring Solar Panel. Dit zonnepaneel heeft een prijs van 59 euro en kan in de buurt van de camera opgehangen worden om deze continu van stroom te voorzien. We hebben het zonnepaneel eerder in onze review van de Ring Spotlight Cam Battery Solar besproken.

Abonnement

Net als bij de andere Ring-camera’s en -deurbellen is een abonnement vereist wanneer je video-opnamen vanuit de cloud wilt bekijken. Bij aankoop krijg je 30 dagen gratis toegang tot het basisabonnement van 30 euro per jaar. Zonder abonnement kun je de camera als normale camera gebruiken. Dat wil zeggen dat je middels de app live kunt kijken naar wat er zich voor de camera afspeelt en dat je kunt praten met de persoon voor de camera. Daarnaast krijg je notificaties als er een beweging waargenomen wordt. Wat niet mogelijk is, is het terugkijken van opnamen wanneer er een beweging waargenomen is.

Wil je dit wel dan moet je na die 30 dagen een Ring Protect Abonnement afsluiten. Protect Basic is het basisabonnement en biedt voor 30 euro per jaar (en per camera/deurbel) dertig dagen opslag van events. Daarnaast kun je opgenomen video’s delen met anderen. Protect Plus biedt onbeperkte camera’s/deurbellen, geeft je extra garantie op aangekochte producten en 10 procent korting bij de aankoop van een volgend product. Dit abonnement kost 100 euro per jaar.

Gebruik

Op het gebied van gebruik is de Ring-applicatie voor je smartphone natuurlijk een belangrijk onderdeel. Deze app is echter al tijden hetzelfde en afgezien van wat kleine verbeteringen en uitbreidingen is de functionaliteit onveranderd gebleven. Over de app zijn we ook in eerdere reviews positief geweest en dat is nu niet anders. De app is strak vormgegeven, heeft een duidelijke lay-out meegekregen en biedt voldoende eenvoudige instructies om snel aan de slag te kunnen. Alles is op een logische plek geplaatst, zoals de instellingen per product, en met grote iconen kun je toegang krijgen tot belangrijke functies.

Zodra je de app opent verschijnt het zogenaamde dashboard, met daarin de laatste meldingen die je kunt filteren op onder meer oproepen (van een deurbel), bewegingsmeldingen en opnamen. Vanuit dit scherm kun je ook direct naar de verschillende Ring-producten in je systeem, zoals de camera die wij ‘Tuin’ genoemd hebben. In het homescherm van de camera zie je in één oogopslag hoe het met de batterij gesteld is en kun je de bewegingsmeldingen en bewegingsopnamen direct aan- of uitzetten. Middels ‘Live View’ krijg je een live-weergave van de camera te zien. Let wel de live-weergave ervoor zorgt dat de batterij sneller leegraakt.

Het scherm bestaat verder uit verschillende opties voor het personaliseren van de Ring-producten. Een aantal opties, waaronder ‘Linked chimes’ en ‘App Alert Tones’ zijn met name bedoeld voor de Ring deurbel. Bij ‘Event History’ krijg je een overzicht van de laatste bewegingsmeldingen, zoals in het dashboard. ‘Device Health’ geeft je toegang tot de status van de camera, waaronder het accuniveau en het WiFi-signaal. Verder kun je vanuit dit scherm de camera delen met andere gebruikers en het registreren van bewegingen tijdelijk stopzetten.

Wellicht de belangrijkste optie is ‘Motion Settings’. Hier vind je de instellingen voor het personaliseren van de bewegingsdetectie. De Ring Stick Up Cam Battery heeft hiervoor drie instellingen. Bij ‘Motion Zones’ is het beeld in drie delen opgedeeld en kun je zelf bepalen welke van die drie delen gebruikt wordt voor bewegingsdetectie. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van het beeld waarin de straat verschijnt uitsluiten. Eenmaal gekozen kun je in het volgende venster de gevoeligheid van de bewegingsdetectie aanpassen. Krijg je bijvoorbeeld teveel meldingen van bewegende takken of langslopende katten, dan pas je de gevoeligheid naar beneden aan. Daarnaast kun je de ‘Motion Frequency’ kun je aangeven hoe vaak je een bewegingen wilt opnemen en meldingen wilt ontvangen; bij elke beweging of met (onbekende) tussenpozen. Hoe vaker je meldingen laat doorgeven en bewegingen laat opnemen, hoe sneller de accu leeg is. Tot slot kun je nog een schema aanmaken waarmee je aangeeft wanneer de camera wel en niet aan moet staan.

Op het gebied van bewegingsmeldingen zijn de mogelijkheden op het naar eigen wens aan te passen niet heel uitgebreid en dat heeft een reden. Ring voegt de meest uitgebreide aanpassingsmogelijkheden alleen toe aan de bekabelde versies van zijn camera’s. De Ring Stick Up Cam Wired komt dus met opties om nog exacter te bepalen welke delen van het scherm belangrijk zijn en wanneer meldingen verstuurd moeten worden. Zo kun je aangeven dat alleen bewegingen van personen opgenomen mogen worden. De draadloze versie met accu krijgt minder mogelijkheden omdat dit ten koste zou gaan van de accuduur. Je hebt geen keuze tussen alles of alleen personen en kunt maar drie bewegingszones gebruiken. Dat is een klein nadeel en in vergelijking met de concurrentie wat minimaal, dus als dit iets is dat je per se wilt dan is de Wired-versie de beste keuze.

Dit alles heeft dus ook invloed op de prestaties van de bewegingsmelder. We kunnen geen huisdieren of bewegende takken compleet uitsluiten dus zo nu en dan krijg je een valse melding, al valt dit nog mee in vergelijking met de Ring Spotlight Cam Battery die we eerder testten. Met de gevoeligheidsinstelling kun je dit beperken, maar dit heeft tot gevolg dat een persoon die wat verder weg in het beeld loopt ook niet gezien wordt. Het is dus lastig om de perfecte balans te vinden wat betreft de bewegingsmelder, en het ontbreekt aan de echte slimmigheid die andere slimme camera’s wel hebben. Dat is dus iets waar je op inlevert als je compleet draadloos wilt werken, bij Ring althans. Dat gezegd hebbende krijgen we meldingen binnen enkele seconden op onze smartphone binnen, kunnen we binnen 30 seconden een video terugkijken en kun je met een juiste plaatsing en afstelling van de zones en gevoeligheid toch prima met deze camera werken.

De beeldkwaliteit (1080p) van de Ring Stick Up Cam Battery is redelijk te noemen. Niet spectaculair goed zoals bijvoorbeeld de Nest Cam IQ met zijn 4K-resolutie, maar er is voldoende detail en contrast zichtbaar om je huis goed te beveiligen en goede opnamen te maken. Hier en daar is het wat korrelig en flets maar overall is de beeldkwaliteit prima voor beveiligingsdoeleinden. Hetzelfde geldt voor het infraroodbeeld in de nacht; er is voldoende detail en scherpte om personen duidelijk te zien. Inzoomen is mogelijk, maar de beeldkwaliteit gaat dan wel snel achteruit waardoor details niet zichtbaar zijn. Met een kijkhoek van 115 graden horizontaal en 65 graden verticaal kun je ook prima een grote ruimte in beeld brengen. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat de camera geen preroll heeft en dus pas gaat opnemen nadat de beweging waargenomen is. Dit zorgt voor een beweging die al aan de gang is. Mogelijk is de persoon zelfs al uit beeld wanneer de camera aangaat. Ook hier snappen we dat dit ten kosten gaat van de accuduur maar je zou in ieder geval de optie moeten hebben om de preroll te activeren omdat het cruciale informatie kan bevatten. De microfoon en speaker zijn handige extra’s. Beiden zijn van goede kwaliteit; geluiden zijn duidelijk hoorbaar en een gesprek is redelijk goed te voeren. En dan is er nog de 110dB sirene, die je alleen handmatig via de app kunt activeren. Deze doet wat hij belooft; een zeer harde sirene die indringers zeker zal doen afschrikken.

Tot slot de accu; deze moet volgens ring zeker een half jaar meegaan op een volle lading, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe je de camera gebruikt. Kijk je vaak naar de live-weergave, dan gaat de accuduur snel achteruit. Registreert de camera veel bewegingen? Ook dan verbruikt hij veel energie. Tijdens onze reviewperiode van vijf weken, met intensief gebruik, is de accu van 100 procent naar 50 procent gezakt. Ga er dus vanuit dat je de accu om de twee tot drie maanden moet opladen.

Smarthome-integratie

Op het gebied van smarthome-integratie, de samenwerking met andere slimme producten in huis, is er bij Ring maar weinig gebeurd de afgelopen tijd. En dat is jammer, want op dit vlak is er zeker ruimte voor verbetering. Ring heeft Ring+ programma maar dat is alleen voor de slimme deurbel. Voor de camera’s van het merk zijn er nog geen echt geïntegreerde partners. Er is echter wel ondersteuning voor IFTTT. Dit betekent dat je de camera middels een IFTTT recept kunt koppelen aan andere producten die IFTTT ondersteunen. Er is ook integratie voor Amazon Alexa, waardoor je middels spraak en een Alexa-speaker het beeld van de camera op een Alexa-compatibel scherm zou kunnen tonen. Google Assistant is niet aanwezig, waarschijnlijk omdat Ring inmiddels eigendom is van Amazon.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Ring Stick Up Cam Battery niet de slimste of beste camera van dit moment, maar wel een betaalbare camera die flexibel te gebruiken is, nagenoeg overal snel te plaatsen is en een overall prima ervaring biedt. Met name op het gebied van bewegingsdetectie vallen de personalisatie-opties wat tegen, wat ook meer valse meldingen veroorzaakt. Er zijn camera’s van concurrenten die geavanceerdere opties bieden, maar dan zit je weer met die kabels en ligt de prijs in veel gevallen ook iets hoger. Overigens biedt de bekabelde Stick Up Cam Wired wel betere en meer opties voor bewegingsdetectie, dus dat is een afweging die je kunt maken. Wat we wel van Ring mogen verwachten is dat de smarthome-integratie wat verder uitgebreid wordt. Op dit gebied staat het bedrijf een beetje stil. Daarbij moet ook bij deze camera – net als bij vele concurrenten – vermeld worden dat je er pas het maximale uithaalt met een betaald abonnement van minimaal 30 euro per jaar. Echter, zonder abonnement krijg je helemaal geen opnamen, zelfs niet voor 24 uur. Kortom, perfect is de Ring Stick Up Cam Battery zeker niet maar voor 199 euro krijg je een compacte camera met een goede beeld- en audiokwaliteit, een gebruiksvriendelijke app en vooral veel flexibiliteit in het gebruik.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie en montage
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Compleet draadloos
  • Prima beeld- en audiokwaliteit

Minpunten
  • Niet de slimste camera (met name qua bewegingsdetectie)

  • Geen preroll en dus mis je soms beelden
  • Smarthome-integratie is mager
  • Alleen opnamen bij betaald abonnement

Reacties (0)