Review: Google Nest Hub – meer dan een digitaal fotolijstje?

07 juni 2019 + 10 minuten 12 Reacties
Google Nest Hub

De Google Nest Hub is een slimme speaker met Google Assistent en een display van 7-inch en is sinds 28 mei in ons land verkrijgbaar. Biedt het display daadwerkelijk een meerwaarde? Of is het niets meer dan een digitaal fotolijstje? Lees het in onze review.

Vorig jaar kondigde Google de Google Home Hub aan. Een slimme speaker zoals de Google Home en de Google Home Mini, maar dan inclusief een display met touchscreen. Het display geeft de gebruiker extra mogelijkheden om te communiceren met de Google Assistent. Begin mei van dit jaar kondigde Google aan dat we dit slimme display ook in Nederland mogen verwachten met ondersteuning voor de Nederlandse Google Assistent. Sinds 28 mei is het apparaat ook daadwerkelijk in ons land verkrijgbaar voor een prijs van 129 euro. Daarnaast heeft het apparaat een nieuwe naam gekregen: de Google Nest Hub.

Wat is de Google Nest Hub?

De Google Nest Hub is in feite een slimme speaker, maar dan met een tablet van 7-inch daar bovenop. Het werkt echter precies hetzelfde als je huidige slimme speaker. Je kunt in het Nederlands (of een andere taal) vragen stellen en via de speaker op het apparaat geeft Google Assistent je een antwoord. Dit keer hoor je niet alleen het antwoord, maar kun je dit via het display ook gelijk zien. Vraag naar het weerbericht en je krijgt niet alleen via de luidspreker een antwoord, maar ziet op het display ook gelijk de weersverwachting. Vertrek je bijna richting je werk en vraag je naar de verkeerssituatie? Je ziet direct de knelpunten in het verkeer op je scherm. Benieuwd naar je afspraken voor de dag? Via Google Calendar zie je direct je agenda in beeld. Daarnaast kun je jouw smarthome bedienen via het touchscreen, kun je foto’s laten weergeven via Google Foto’s, video’s via YouTube bekijken of muziek via bijvoorbeeld Spotify of je favoriete radiozender luisteren. Voor een overzicht van alle functies kun je Google Nest Hub: alles wat je moeten weten over dit slimme display lezen.

Design van de Google Nest Hub

De Google Nest Hub bestaat uit een ovalen speaker met daarop een 7-inch tablet die schuin rechtop de speaker ligt. De speaker zelf is voorzien van een mooi stofje, terwijl ook het 7-inch display prima voldoet. De resolutie ligt vrij laag, maar dat zie je er niet aan af. De bouwkwaliteit is bijzonder degelijk en de Google Nest Hub misstaat dan ook helemaal niet tussen je meubels. Je kunt kiezen uit een witte of een zwarte variant. De onderkant is voorzien van rubber, zodat het smart display stevig op een kast of tafel kan staan. De Google Nest Hub is voorzien van fysieke knoppen. Rechtsachter vinden we de volumeknoppen en bovenaan aan de achterkant de fysieke privacy-switch. Hiermee kun je de Google Assistent tijdelijk uitschakelen. Aan de voorkant bovenaan vinden we de Ambient EQ-sensor en twee far-field microfoons. De Ambient EQ-sensor zorgt ervoor dat het display je niet kan verblinden. Is het donker in huis? De sensor dimt het scherm, zodat deze minder fel aan je ogen is. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Bij fel licht zal deze sensor het display ook helderder zetten om het beter te kunnen zien.

Installatie van de Google Nest Hub

De installatie is zoals je van een slimme speaker gewend bent. Stop de stekker in het stopcontact en de Google Nest Hub gaat aan. Via de Google Home-app zal het slimme display direct herkend worden en kun je deze toevoegen aan een kamer in jouw huis. Indien je meerdere speakers in huis hebt staan kun je de Google Nest Hub ook weer onderdeel maken van een speakergroep. Eventuele updates worden automatisch gedownload en geïnstalleerd. Is alles gereed? Dan krijg je een filmpje te zien op het display van de Hub waarin de functies worden uitgelegd. Wees echter gewaarschuwd. want in het filmpje klinkt meerdere keren ‘Hey Google’, waardoor al je andere slimme speakers met Google Assistent ook gaan praten.

Is eenmaal alles gereed, dan kun je het beginscherm naar wens aanpassen. Gebruik je de Google Nest Hub niet, dan kun je deze namelijk jouw eigen foto’s laten tonen via Google Photos, kiezen voor mooie wallpapers van Google zelf of kun je kiezen om een digitale klok in beeld te laten staan. Deze laatste mogelijkheid zorgt ervoor dat je dit slimme display ook erg goed op je nachtkastje kunt gebruiken. Door de Ambient EQ-sensor dimt het scherm automatisch, zodat je daar in je donkere slaapkamer geen last van zult krijgen.

Touchscreen, stembediening en Google Home-app

Op het beginscherm kun je simpelweg van rechts naar links swipen om door de menu’s te bladeren. Wil je een pagina terug of helemaal terug naar het beginscherm? Swipe dan van links naar rechts. Je kunt je smarthome bedienen door van boven naar beneden te swipen. Wil je zaken aanpassen? Dan kan dat via de Google Home-app op je smartphone.

Hoofdzakelijk gaat het er natuurlijk om dat je de Google Nest Hub met je stem bediend. En stel je een vraag, dan zie je deze ook gelijk boven in beeld verschijnen. Slimme speakers met Google Assistent zijn soms nogal hardhorend, of verstaan je vraag niet, en nu kun je dus meteen zien waar het fout is gegaan. Afhankelijk van je vraag krijg je ook meteen visueel het antwoord in beeld. Zo zie je het weerbericht of bijvoorbeeld files op weg naar je werk via je ochtendroutine direct ook op het beeld verschijnen. Luister je naar de radio? Je ziet meteen in beeld welke radiozender, radioprogramma en welke radio-dj je hoort. Ook bij Spotify zie je meteen de artiest, het album, het nummer en de albumcover in beeld. Bij YouTube zijn de mogelijkheden iets groter en kun je ook fysiek door aanbevolen video’s scrollen. Je hebt echter niet de interface van YouTube die je kent van je pc, smartphone of tablet. Je zult dus een combinatie van stembediening en het touchscreen moeten gebruiken om de juiste video’s te vinden en af te spelen, want de mogelijkheden zijn hier beperkter dan je gewend bent.

Door het touchscreen kun je het display ook gebruiken om fysiek jouw smarthome te bedienen. Via Home View, dat lijkt op de Google Home-app, kun je al jouw verbonden smarthome-apparatuur gemakkelijk bedienen. Zo schakel je de verlichting in, zet je de thermostaat een graadje warmer of kun je live meekijken met je Nest-beveiligingscamera’s. Heb je een Nest Hello en belt iemand aan? Op het schermpje van de Google Nest Hub zie je meteen wie er voor de deur staat. Ook andere merken beveiligingscamera’s worden ondersteund. Kijk hiervoor op de lijst met ondersteunde beveiligingscamera’s.

Beter geluid dan de Google Home Mini

Natuurlijk draait het niet alleen om het visuele aspect, want de Google Nest Hub is ook gewoon een slimme speaker. Hoe zit het met de kwaliteit van het geluid? Eigenlijk wel zoals je het zou verwachten. De speaker is groter dan de Google Home Mini en kleiner dan de gewone Google Home. Qua geluidskwaliteit zit het dan ook tussen beide slimme speakers in. Het is minder vlak dan de Google Home Mini, maar mist de bas en het vollere geluid van de Google Home. Gelukkig kun je via de equalizer-instellingen in de Google Home-app nog wel het één en ander aan het geluid instellen. Tip: Zet de bas een stukje hoger. Als achtergrondmuziekje zal de speaker in deze smart display dan ook wel voldoen. Voor serieus muziek luisteren kun je beter een andere speaker gebruiken, daarvoor is het geluid niet goed genoeg, alhoewel dit model prima uit de voeten kan binnen een gecreëerde speakergroep met je andere slimme speakers.

Google Nest Hub – in gebruik

Het is belangrijk om te realiseren dat de Google Nest Hub niet boordevol nieuwe functies zit. Het is in feite een slimme speaker zoals de Google Home en de Google Home Mini, maar dan niet alleen met geluid, maar ook met beeld. Zie het daarom ook niet als een vervanging van je tablet of een apparaat om allerlei content op te kijken. Je kunt YouTube-filmpjes bekijken en bijvoorbeeld je playlist op Spotify bedienen, maar even lekker een serie op Netflix kijken op het display of surfen over het internet behoort niet tot de mogelijkheden. Mogelijk komt er in de nabije toekomst wel ondersteuning voor Netflix naar dit slimme display.

Gebruik je jouw huidige Google Home of Google Home Mini nauwelijks? Dan hoef je ook zeker de Google Nest Hub niet aan te schaffen. Ben je dagelijks in de weer met je slimme speakers, stuur je jouw smarthome er mee aan en haal je alles uit de huidige Google Home en Google Home Mini wat er in zit? Dan zul je zeker veel plezier beleven aan de Google Nest Hub. Met name in de keuken heeft het apparaat een grote meerwaarde, doordat je bijvoorbeeld recepten kunt bekijken of live mee kunt koken met je favoriete YouTubers.

Stel je een kennisvraag via de Google Nest Hub, dan krijg je niet alleen het antwoord te horen, maar ook gelijk te zien. Dit werkt verrassend goed en geeft een extra dimensie aan de interactie met de slimme assistent. Wil je weten wie Chewbacca uit Star Wars ook alweer is? Je krijgt direct via audio het antwoord te horen, terwijl je op het display ook een foto getoond krijgt met wat extra informatie omtrent dit personage. Informatie over geschiedenis, mensen, gebouwen en vele andere zaken worden ook direct op het display met een afbeelding weergegeven, wat absoluut een meerwaarde is.

Functies die we missen

Al direct bij de aankondiging van de Hub in de Verenigde Staten vorig jaar was ik teleurgesteld dat er geen camera op zit. Via de camera kun je dan bijvoorbeeld videobellen, waar het apparaat bij uitstek geschikt voor is. Ook zou je de Google Nest Hub dan kunnen gebruiken als beveiligingscamera. Deze twee functies komen er echter wel aan, maar dan niet op dit apparaat, maar op de grotere Nest Hub Max. Wij lopen in Nederland altijd een jaar achter, maar in de Verenigde Staten is deze opvolger alweer gepresenteerd met een groter scherm én een camera aan boord. Dat maakt de Nest Hub Max het apparaat wat de Google Nest Hub eigenlijk had moeten zijn. Heb je juist helemaal geen belang bij een camera, omdat je je wellicht zorgen maakt of er mensen in huis met je meekijken? Dan zul je juist blij zijn dat deze functie op de Google Nest Hub ontbreekt.

Dat je geen apps en dergelijke op de Google Nest Hub kunt zetten is prima, daar is die ook niet voor bedoeld. Wel is het jammer dat er geen browser aan boord zit. Ook Netflix kun je niet casten naar de Google Nest Hub, terwijl YouTube en Spotify bijvoorbeeld wel werken. Je moet de Google Nest Hub dan ook niet zien als een kleine mini-computer, maar puur als een slimme speaker dat toevallig wat extra informatie kan geven via het display.

Conclusie

De Google Nest Hub is absoluut een meerwaarde in de familie van de Google Home-speakers, maar is niet voor iedereen geschikt. Het blijft in de basis een slimme speaker, maar kan daarnaast ook visuele informatie tonen op het touchscreen. Wees er dan ook bewust van dat je niet de functies mag verwachten zoals op een tablet. De Google Nest Hub is meer dan een digitaal fotolijstje, maar biedt wellicht ook niet zoveel extra’s als we graag hadden gezien.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Antwoord via audio én beeld
  • Display is daadwerkelijk een meerwaarde
  • Smarthome bedienen via touchscreen
  • Ondersteuning voor Google’s apps en Spotify

Minpunten
  • Als standalone luidspreker geen fantastisch geluid

  • Geen camera aan boord
  • Geen ondersteuning voor Netflix
  • Iets meer functies had zeker gemogen

Reacties (12)