Smarthome voor beginners: dit zijn de belangrijkste platformen

30 juli 2022 + 10 minuten 2 Reacties
privacy

Wil je starten met je eigen smarthome? Dan zul je ook een keuze moeten maken voor een smarthome-platform. In dit artikel kijken we naar de grootste spelers van smarthome platformen in Nederland en België.

Als je een smarthome wilt gaan opzetten is het een goed idee om je vooraf in te lezen over de verschillende smarthome platformen. Je kunt natuurlijk allerlei losse producten aanschaffen die je vervolgens allemaal individueel via een eigen app kunt aansturen, maar dat is niet helemaal de bedoeling van het slimme huis. Je wilt tenslotte dat de slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren via één systeem en dat je binnen dat systeem kunt gaan automatiseren. Wat heb je dan nodig? Een smarthome platform. Deze platformen zijn er van eenvoudige en goedkope oplossingen tot uitgebreide domotica-systemen die je kunt inbouwen of waarmee je zelf kunt programmeren. In dit artikel kijken we naar de ‘instapsystemen’ waar je zonder groot budget en vrijwel meteen mee aan de slag kunt.

Wat is een smarthome platform?

Simpel gezegd is een smarthome platform een systeem waarin je tal van slimme producten kunt koppelen en samenvoegen. Vervolgens kun je deze producten ook met elkaar laten communiceren middels scenario’s of scenes. Het ene product geeft een trigger, het andere product voert een actie uit. Ook kun je producten in groepen bedienen, meerdere producten laten reageren op bijvoorbeeld de lichtsterkte in een ruimte of producten simpelweg via een app van het betreffende platform bedienen. De schakel in dit geheel is het smarthome platform, waar alle producten in gekoppeld zijn en de data verzameld wordt.

Vandaag de dag zijn er tientallen smarthome platformen waar je uit kunt kiezen. In dit artikel behandelen we hier een groot aantal van: Google Home, Apple HomeKit, Homey, Fibaro, IKEA Home Smart, Tuya, Home Assistant en Samsung SmartThings. Er zijn nog veel meer opties, van dure en geavanceerde systemen als KNX en eenvoudige maar beperktere systemen zoals Philips Hue.

Verschil smarthome platform en smarthome protocol

Anders dan je misschien zou denken is een smarthome protocol en een smarthome platform niet hetzelfde. Een protocol zorgt er op de achtergrond voor dat apparaten met elkaar kunnen verbinden. Een smarthome protocol kun je zien als bijvoorbeeld bluetooth of wifi, waarbij producten op dezelfde frequentie met elkaar kunnen communiceren. Het is dus eigenlijk een specifieke taal. Voorbeelden van een smarthome protocol zijn bijvoorbeeld ZigBee of Z-Wave. Een smarthome platform daarentegen is een overkoepelend systeem. Denk bijvoorbeeld aan Google Home, waarin je verschillende slimme producten kunt onderbrengen en deze vanuit de Google Home-app en met je stem via de Google Home-speakers kunt bedienen. Een protocol is dus eigenlijk iets op de achtergrond, een taal waarmee slimme apparaten met elkaar kunnen verbinden. Een platform is iets op de voorgrond en is het softwareprogramma waarmee je zelf de slimme producten kunt aansturen. Welke protocollen er allemaal zijn en waar je voor moet kiezen lees je op onderstaande pagina met alles over protocollen.

smarthome header nieuw 2
Lees ook

Tips en adviezen over smarthome platformen, software en protocollen

In de wereld van het slimme huis is er niet één standaard  voor het smarthome platform. Dit zou betekenen dat je alle slimme producten op de markt met ditzelfde platform kunt bedienen. In plaats daarvan moet je bij de aanschaf van je eerste slimme apparaat ook een keuze maken voor een smarthome platform. Niet alleen voor dit eerste product, ook bij toekomstige producten die je wellicht wilt aanschaffen is het belangrijk dat je voor een platform kiest dat helemaal aan jouw wensen voldoet. Zo kun je jouw smarthome straks via één platform bedienen. Welke grote smarthome platformen zijn er allemaal, en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel geven we een overzicht van een aantal grote spelers. Alle platformen die we behandelen hebben we op de redactie al eens (uitgebreid) getest. Onderaan dit artikel helpen we je met het maken van de juiste keuze voor jouw situatie.

Matter

Voordat we in de platformen duiken is er één protocol dat we nog moeten benoemen: Matter. Je hebt er op het moment van schrijven nog niet veel aan aangezien het nog niet officieel gelanceerd is, maar Matter zou in de toekomst heel interessant kunnen worden. Het is namelijk een standaard die ontwikkeld is om smarthome-producten met elkaar te laten communiceren, ongeacht het merk. Eén standaard voor het merendeel van de slimme producten, gesteund door grote partijen als Apple, Amazon, Google, Samsung, IKEA en vele anderen. Matter is de overkoepelende standaard, met daaronder technologieën als Thread, WiFi en bluetooth low energy. Matter moet straks de keuze voor bepaalde producten een stuk eenvoudiger maken én moet het mogelijk maken dat verschillende eilandjes van merken en platformen met elkaar kunnen praten. Echter, momenteel is de exacte implementatie nog onduidelijk. Zo kan elke partij nog steeds zelf bepalen hoe Matter in een eigen platform gebouwd wordt. Zodra er meer duidelijk is over deze standaard vullen we het artikel aan. Voor nu kun je alles over Matter lezen in onderstaand artikel.

Matter
Lees ook

Alles over Matter: de verbindende factor voor je smarthome

Google Home

Google Home is één van de meest populaire platformen in Nederland en België, met name dankzij de Google Assistant spraakassistent. Deze assistent kan vragen beantwoorden maar ook jouw smarthome-producten bedienen. Google Home is het overkoepelende platform met bijbehorende app waar jouw smarthome-producten mee gekoppeld kunnen worden. Er zijn inmiddels heel veel producten die ondersteuning voor Google Home bieden en dus met het platform verbonden kunnen worden, van slimme verlichting en stofzuigers tot luchtreinigers en tuinsproeiers. Het enige waar je op moet letten is dat het product compatibel is met Google (Assistent). Google heeft overigens zelf ook diverse smarthome-apparaten die vanzelfsprekend met dit platform werken, waaronder de Nest Hub, de Nest Mini, de Nest Cam en de Nest Thermostat.

Het koppelen van apparaten aan Google Home vindt negen van de tien keer plaats via de cloud. Dit betekent dat je een slimme lamp of een stofzuiger eerst koppelt aan de app van de betreffende fabrikant en vervolgens de koppeling met Google Home legt. Dit is heel eenvoudig maar heeft als nadeel dat er door de cloudcommunicatie wel eens vertragingen kunnen ontstaan. Ook ben je afhankelijk van fabrikanten die ondersteuning voor Google Home moeten blijven aanbieden.

Eenmaal gekoppeld kunnen de apparaten met spraak (via de Google Assistent) bediend worden maar je kunt ook zelf aan de slag met routines. De routines binnen Google Home zijn nogal beperkt, maar mogelijk voldoende voor jouw eisen. Op dit moment kun je triggers maken op basis van een spraakcommando, de tijd, zonsopgang en -ondergang en de wekker. Met deze triggers is een actie te starten, zoals het afspelen van muziek of het aanzetten van een lamp. Triggers en acties zijn afhankelijk van de gekoppelde producten. Wil je toch meer halen uit het automatiseren? Dan kun je beter verder kijken naar andere platformen, zoals Homey, Fibaro en Home Assistent.

google-nest-mini-groot
Lees ook

Alles wat je moet weten over Google Home en Google Assistant

Apple HomeKit

Apple HomeKit is eigenlijk te tegenhanger van Google Home. Ook Apple heeft met HomeKit een platform waarbinnen compatibele producten gekoppeld kunnen worden en waarmee producten middels spraak (Siri) bediend kunnen worden. Apple gebruikt hiervoor de Woning-app, beschikbaar op alle Apple-apparaten. En dat is ook meteen een belangrijk verschil met Google Home: het is wel erg handig als je Apple-gebruiker bent. In ieder geval dien je één hub te hebben die altijd aanstaat en je huis aanstuurt. Dit kan een Apple TV, een iPad of een HomePod-speaker zijn. Daarnaast is HomeKit alleen te bedienen met een Apple-apparaat, zoals een iPhone of een iMac.

Ook een verschil met Google Home is dat Apple iets strenger is als het aankomt op het uitdelen van ‘werkt met’ certificaten. Apple stelt bijvoorbeeld hogere eisen aan privacy maar ook aan de mogelijkheden van een apparaat. Dit zorgt ervoor dat er minder apparaten compatibel zijn met Apple HomeKit dan met Google Home. Vergelijkbaar met Google Home is dat de meeste apparaten middels WiFi verbonden worden met HomeKit. Wil je andere protocollen zoals Zigbee gebruiken dan heb je een extra bridge nodig of je koppelt HomeKit via een ander platform als Home Assistent of Homey. Dat laatste is wellicht wat ingewikkeld maar niet onmogelijk.

HomeKit is dus wat geslotener dan Google Home en het aanbod van producten is kleiner, maar aan de andere kant kun je met HomeKit wel meer doen met automatiseren. Ook sensoren kunnen gebruikt worden als trigger, bijvoorbeeld de lichtsterkte in een ruimte of de temperatuur. Vervolgens kun je daar alle gekoppelde apparaten mee ‘starten’.

apple-homekit-2020-1
Lees ook

Apple HomeKit voor je smarthome: dit wil je weten over het platform

Tuya

De naam Tuya heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord of gelezen. Er zijn namelijk heel veel fabrikanten die van dit platform gebruikmaken. Denk aan Kruidvat, Action, HEMA, Woox, Marmitek en Duux. Tuya is een Amerikaans-Chinees bedrijf en is opgericht door ex-medewerkers van Alibaba. Alibaba ken je onder andere van Aliexpress en de Alibaba Cloud. Het groepje ex-medewerkers had dus voldoende ervaring met een dergelijk groot platform en de stap werd dan ook gezet naar een eigen bedrijf. Tuya bestaat nog maar enkele jaren, maar heeft inmiddels kantoren in de Verenigde Staten, Duitsland, India, Japan en China. Tuya stelt fabrikanten in staat om in slechts een paar stappen een smarthome-oplossing te ontwikkelen en heeft op dit moment 180.000 klanten in 190 verschillende landen. Volgens het bedrijf zijn er op dit moment 90.000 Tuya-enabled producten in meer dan 500 verschillende productcategorieën. Hiermee is Tuya hard op weg om één van de grootste smarthome-platformen ter wereld te worden.

Tuya maakt zelf geen smarthome-producten, maar zorgt voor de achterliggende techniek en het cloudverkeer via het IoT Platform. Het levert hardwaretoegang tot netwerkmodules, de achterliggende cloud en software om je eigen app te ontwikkelen. Tuya is echter wel veel meer dan dat. Sterker nog, iedereen kan via Tuya een eigen smarthome-lijn beginnen. Het bedrijf werkt samen met 3000 fabrikanten (veelal Chinese bedrijven) waarmee je via het achterliggende platform direct in zee kunt gaan om je eigen serie producten op te zetten.

Voor jou als gebruiker betekent dit dat je Tuya overal tegen kunt komen, waaronder bij bovengenoemde merken. Deze merken kunnen allemaal hun eigen versie van de Tuya-app ontwikkelen maar moeten zich aan de structuur en mogelijkheden van het platform houden. Er is echter ook een tweetal overkoepelende Tuya-apps waar producten van alle merken aan toegevoegd kunnen worden. Vrijwel alle producten die op het Tuya-platform gebaseerd zijn kunnen met elkaar samenwerken. Zelfs binnen apps van specifieke merken kun je soms op Tuya-gebaseerde apparaten van andere merken toevoegen. Het aanbod van Tuya-producten is enorm, vooral als je zoekt naar betaalbare producten. Het nadeel is echter dat de kwaliteit niet altijd even hoog is, dat privacy minder streng meegenomen wordt dan bij andere platformen en dat het niet altijd duidelijk is of een product nu gebruikmaakt van het Tuya-platform en te koppelen is met andere producten die er gebruik van maken. Daarom kiezen veel fabrikanten dus voor een eigen app met eigen producten, draaiend op Tuya. De mogelijkheden binnen de apps zijn aardig. Zo kun je leuke scenario’s maken en verschillende triggers gebruiken, maar ook hier kan het weer per implementatie verschillen. Een voordeel van Tuya is ook dat het vaak eenvoudig te koppelen is aan andere platformen zoals Homey en Home Assistent. Hierdoor krijg je toegang tot een hele berg aan goedkope smarthome-producten.

Tuya
Lees ook

Tuya: de smarthomegigant achter de schermen wordt steeds groter

IKEA Home Smart

IKEA heeft al een paar jaar zijn eigen smarthome-platform op de markt genaamd IKEA Home Smart. Dit platform begon met slimme verlichting, maar inmiddels kun je er speakers, luchtreinigers, raamdecoratie, stekkers en sensoren mee koppelen. Natuurlijk allemaal te koop bij IKEA zelf, en dat voor een schappelijke prijs. IKEA Smart Home gebruikt het ZigBee-protocol voor communicatie met sensoren en lampen, en WiFi voor de overige producten. Er is dan ook een IKEA Trådfri-bridge vereist waarmee alle apparaten gekoppeld kunnen worden.

Een nadeel van IKEKA Home Smart is dat je er alleen producten van IKEA aan kunt koppelen. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld een slimme Hue-lamp toe te voegen aan de IKEA Home Smart-app. Deze app communiceert lokaal met de Trådfri-bridge en maakt het mogelijk alle gekoppelde producten te bedienen. Helaas is het vooralsnog niet mogelijk om de producten buitenshuis te bedienen. Wel kun je bijvoorbeeld met een tijdschema de lampen uitzetten of aanzetten, zonder dat je thuis bent. De mogelijkheden met betrekking tot automatiseren zijn ook niet reuze, maar als IKEA er een sensor voor heeft dan kun je deze inzetten om een lamp aan te zetten. De geavanceerde instellingsmogelijkheden ontbreken echter, dus als je meer controle wilt over tijdsduur, lichtsterkte of andere details dan zijn er platformen met meer mogelijkheden. Overigens biedt IKEA Home Smart ondersteuning voor Google Home zodat je via die weg alsnog producten buitenshuis kunt bedienen én producten via spraak kunt bedienen. Daarnaast zijn de IKEA-producten toe te voegen aan platformen als Homey en Home Assistant waardoor je het beste van twee werelden krijgt en de producten kunt gebruiken in geavanceerde scenario’s. Puur het Home Smart-systeem is vooral interessant voor een kleine opstelling en voor gebruikers die geen hoge eisen stellen aan de mogelijkheden.

IKEA Fyrtur
Lees ook
Smarthome 09 november 2019

Review: IKEA Fyrtur – betaalbare slimme rolgordijnen van IKEA

Samsung SmartThings

Ook Samsung heeft een eigen platform om apparaten met elkaar te verbinden en samen te laten werken. Dit platform wordt Samsung SmartThings genoemd. Je kunt apparaten verbinden via de SmartThings-app, gekoppeld aan de SmartThings Hub. SmartThings van Samsung heeft bij ons nooit een volwaardige lancering gekregen. Dat is ook de voornaamste reden waarom dit smarthomeplatform op FWD nooit uitgebreid behandeld werd, ondanks 62 miljoen gebruikers wereldwijd en toch wel heel sterke ondersteuning door derden. Overigens kreeg SmartThings in andere gebieden wel goede ondersteuning vanuit Samsung. Je kon bij de Koreaanse gigant onder meer een hub aanschaffen waarmee je smarthome-apparaten die functioneerden via Zigbee, Z-Wave, WiFi en Bluetooth kon koppelen. Er waren uiteraard verschillende toestellen en sensors van Samsung zelf, maar in het platform was ook altijd een ruime ondersteuning voor toestellen en diensten van derden ingebakken. Bovendien staat het SmartThings-platform open voor code van tweakers en derden, waardoor het wel veel integratiemogelijkheden biedt. Inmiddels heeft Samsung de hardware die valt onder SmartThings verkocht aan Aeotec maar blijft het platform – de software – wel onderhouden. Daarnaast belooft het bedrijf het Matter-project te ondersteunen met het platform.

Als je voor SmartThings kiest krijg je dus nu te maken met de Aeotec SmartThings Hub. Dit apparaat kan lokaal via bluetooth, Zigbee en Z-Wave communiceren en biedt ondersteuning voor een groot aantal apparaten. WiFi wordt ook ondersteund, maar dan koppel je diensten en apparaten via de cloud. Het mooie van SmartThings is niet alleen de grote community waar je met vragen terecht kunt maar ook het grote aantal mogelijkheden om te automatiseren. Je kunt niet zo diep gaan als met Home Assistant (of zelfs Homey) maar het is gebruiksvriendelijk en biedt voor het merendeel van de gebruikers voldoende opties.

Aeotec SmartThings
Lees ook

Review: Aeotec SmartThings – SmartThings wordt bereikbaarder

Homey (Pro)

Homey is een Nederlands platform, met twee hardwareproducten: de Homey Bridge en de Homey Pro. De Bridge is een pure cloudhub die alleen verbinding kan maken met het platform via de cloud. De Homey Bridge beschikt wel over antennes waarmee alle protocollen ondersteund worden: ZigBee, Z-Wave, bluetooth, 433Mhz en WiFi. Hiermee kun je dus direct communiceren met sensoren, actoren en andere apparaten in huis. Voor de rest ben je afhankelijk van de cloud. Daar gebeurt het automatiseren, het toevoegen van apparaten en het uitvoeren van flows. De volledige Homey software bevindt zich in de cloud waardoor je dus afhankelijk van een actieve internetverbinding. Wil je toch lokaal producten kunnen aansturen, dan is de Homey Pro de oplossing. Deze is duurder maar werkt ook zonder internetverbinding, wel met uitzondering van diensten of producten die via de cloud gekoppeld worden.

Homey heeft diverse voordelen ten opzichte van de hierboven genoemde platformen. Homey maakt zelf geen sensoren, lampen of andere producten. Alleen de hubs en de software. Daar ligt dan ook de focus op. Daarnaast is er een zeer groot aanbod van apps waarmee producten van andere fabrikanten gekoppeld kunnen worden. Vrijwel alle populaire diensten en smarthome-producten kun je aan Homey koppelen. Ook is er een grote en actieve community én biedt homey oneindige mogelijkheden voor het maken van scenarios en automatiseringen. Je kunt middels de gebruiksvriendelijke interface met ‘kaarten’ volgens het ‘als dit, dan dat-principe’ eenvoudig flows (scenarios) maken, maar je kunt ook de diepte in gaan en ze zo uitgebreid en geavanceerd maken als je wilt. Daarnaast is Homey eenvoudig te koppelen met Google Home waardoor je binnen Homey gekoppelde producten meteen ook met Google Home (en dus spraak) te bedienen zijn.

Toch heeft Homey ook wat nadelen. Zo wordt het merendeel van de apps ontwikkeld door (vrijwillige) developers. Je bent dus afhankelijk van de toewijding van deze developers. Stopt iemand ermee? Dan kan het zijn dat de app niet meer werkt. Homey is hier niet verantwoordelijk voor en het succes hangt dus deels af van de toewijding van de community. Gelukkig is die groot en hebben wij vooralsnog niet veel problemen ervaren. Daarnaast heeft Homey, ondanks dat het een gebruiksvriendelijk systeem is, een aardige leercurve. Je moet er echt even voor gaan zitten. Niet alleen om de functionaliteit onder de knie te krijgen, maar ook om van te voren goed uit te zoeken of alle producten die jij wenst toe te voegen aan je huis met Homey werken. Tot slot is Homey niet goedkoop. De Bridge kost 69 euro maar maakt je dus afhankelijk van de cloud. De Homey Pro kost 399 euro en kan dus wel alles lokaal uitvoeren.

Wil je meer weten over het automatiseren met Homey? Lees dan ons Smart Living Project eens door. Hierin hebben we een huis gebouwd en volledig geautomatiseerd met de Homey Pro.

FWD SLP iPad dashboard
Lees ook

Smart Living Project – de basics van het automatiseren en de eerste ervaringen

Fibaro

Fibaro is een smarthome platform dat deels te vergelijken is met Homey. Fibaro bestaat al wat langer en heeft onlangs alweer de derde versie van zijn Home Center uitgebracht. Deze hub is het centrale punt, vergelijkbaar met de Homey Pro. Ook dit apparaat beschikt over ondersteuning voor verschillende protocollen en kan middels een app bediend worden. Integraties maken het mogelijk tel van producten van populaire diensten te koppelen en middels een gebruiksvriendelijke interface kun je eenvoudige of juist hele geavanceerde automatiseringen maken.

In tegenstelling tot Homey produceert Fibaro zelf ook smarthome-producten, die vanzelfsprekend perfect met de Home Center werken. Overigens werken deze producten ook prima met andere platformen zoals Homey en Home Assistant, maar bij die platformen kan er nog wel eens een bug verschijnen of een specifieke functie niet (goed) werken. Fibaro maakt onder meer stekkers, dimmers, sensoren, schakelaars, relays en rookmelders. Je kunt er bijna een compleet smarthome mee maken, en bovendien zijn deze producten van hoge kwaliteit.

Ondanks dat Fibaro een grote community heeft en veel integraties voor apparaten kent is het aantal ondersteunde apparaten wat kleiner dan bij Homey. Dit kun je ondervangen door zelf een script te schrijven, maar dat is voor de meesten onder ons niet weggelegd. Aan de andere kant biedt Fibaro wel een mooie visuele interface om alles in huis te bedienen én biedt de Home Center een beter bereik voor de lokale communicatieprotocollen. Sommige gebruikers vinden het ook een voordeel dat de Home Center over een ethernetpoort beschikt, terwijl Homey alleen met WiFi verbonden kan worden.

Uiteindelijk zijn de mogelijkheden voor het maken van scenarios en automatiseringen grotendeels gelijk. Het is een kwestie van persoonlijke smaak waar je de voorkeur aan geeft. Zo geven wij de voorkeur aan de interface en functionaliteit van de Homey Pro, die in onze optiek net wat gebruiksvriendelijker en overzichtelijker is. Wel moet gezegd worden dat Fibaro een aantal handige presets heeft voor bijvoorbeeld een alarm of je verwarmingssysteem. Tot slot moet ook gezegd worden dat hoewel de Home Center 3 Zigbee op papier ondersteunt dit nog steeds niet werkt.

fibaro-home-center-2
Lees ook
Smarthome 08 februari 2020

Review: Fibaro – Home Center 2 met verschillende sensoren en ontvangers

Home Assistant

Het laatste smarthome platform uit onze lijst is Home Assistant. En dat is meteen ook het meest uitgebreide platform, met de meeste mogelijkheden. Echter, tegelijkertijd vereist het ook de meeste kennis van zaken. Home Assistant is een open-source platform met de focus op lokale communicatie, het beschermen van je data en oneindige mogelijkheden om te automatiseren. Het platform is gratis te downloaden en installeren, maar je hebt wel een apparaat nodig waarop je dit doet. Dit kan bijvoorbeeld een Rasberry Pi of een NAS zijn. Daarnaast heb je nog antennes (in de vorm van USB-sticks) nodig als je bijvoorbeeld producten met Z-Wave of Zigbee wilt koppelen.

Home Assistant is niet voor iedereen weggelegd. De installatie is al een stuk lastiger dan bij de hierboven genoemde platformen. Je moet je dus absoluut gaan inlezen voordat je hieraan begint, en enige kennis van computers (en zelfs code) is gewenst. Toch kun je met wat motivatie een heel eind komen want voor alles zijn uitgebreide (video) tutorials te vinden. Het kost je een hoop tijd en energie maar het bespaart je ook een hoop kosten (ten opzichte van bijvoorbeeld Homey) en je krijgt er een systeem met onbeperkte mogelijkheden voor terug.

Hoewel de leercurve steil is, is de interface van Home Assistant gebruiksvriendelijk. Als je weet waar je moet zijn kun je vrij snel scenario’s maken, integraties toevoegen en zelfs een fraai dashboard maken. Via de makkelijke weg is echter niet altijd alles mogelijk. Soms moet je de YAML-code induiken om bijvoorbeeld geavanceerde scenarios of een indrukwekkend dashboard te maken. Ook kun je het systeem uitbreiden met add-ons en stukjes code die extra functies ontsluiten. Home Assistant heeft gelukkig een zeer grote en actieve community waardoor je altijd wel een oplossing kunt vinden. Die community is voor een deel vergelijkbaar met die van Homey. Ook hier worden de meeste integraties ontwikkeld door developers uit de community, waar je dus afhankelijk van bent. Een update voor Home Assistant of een integraties kan zomaar iets wijzigen dat jouw scenarios overhoop gooit dus het is verstandig niet zomaar alles te updaten, je eerst in te lezen en tijd te nemen om problemen op te lossen. Dit is dus ook belangrijk: je moet er de tijd voor en zin in hebben om je smarthomesysteem actief te onderhouden.

De automatiseringsmogelijkheden van Home Assistant zijn dus eindeloos, afhankelijk van hoeveel tijd en energie je erin wilt steken. Elk apparaat dat gekoppeld kan worden kan op tal van manieren als trigger of juist als actor ingezet worden. En als iets populair is dan is er in 9 van de 10 gevallen een integratie voor te vinden. Mocht je wat hulp willen hebben bij het maken van automatiseringen dan kun je gebruikmaken van zogenaamde Blueprints. Dit zijn vooraf geschreven automatiseringen waarin je zelf de beschikbare apparaten kunt selecteren. Ook biedt Home Assistant met Nabu Casa een clouddienst aan. Hier betaal je een paar euro voor en krijg je er toegang buitenshuis en integratie van Google Home voor terug.

Sweet Home 3d 2
Lees ook

Smart Living Project – Dashboard met 3D floorplan en Home Assistant

HOME ASSISTANT banner

Waar moet je nu voor kiezen?

Nu we alle smarthome platformen doorlopen hebben komt waarschijnlijk de vraag bij je op waar je nu voor moet kiezen. Met de hierboven genoemde voor- en nadelen kun je al een selectie maken, maar met onderstaande vragen helpen we je nog iets verder op weg.

Eenvoudig of onbeperkte mogelijkheden?

Eén van de vragen die je jezelf moet stellen is of je een eenvoudig systeem zoekt dat eenmaal ingesteld gewoon werkt maar weinig (geavanceerde) mogelijkheden biedt of dat je een systeem zoekt met onbeperkte mogelijkheden maar dat wel veel tijd en energie kost. Het is maar net hoe ver je wilt gaan met je slimme huis, maar we geven wel de waarschuwing mee dat het maken van een smarthome verslavend werkt. Gelukkig kun je in een later stadium altijd nog voor platformen als Homey en Home Assistant kiezen aangezien deze vrijwel alle populaire producten ondersteunen en niet gebonden zijn aan specifieke hardware.

Lokaal of cloud?

Een andere belangrijke vraag is of je de voorkeur geeft een lokale communicatie of afhankelijk wilt zijn van de cloud. Ben je afhankelijk van de cloud, dan zijn de (instap)kosten vaak iets lager maar loop je het risico dat zaken niet werken als het internet eruit ligt. Bij lokale communicatie krijg je meer stabiliteit, minder afhankelijkheid en soms ook iets hogere kosten.

Welke producten heb je al?

Als je nu een smarthome op wilt gaan zetten dan is het ook belangrijk om te kijken naar de producten die je al hebt. Heb je al een slimme deurbel, camera’s, luidsprekers, stekkers, lampen of andere smart devices? Kijk dan even of deze apparaten compatibel zijn met de platformen waar je voorkeur naar uitgaat.

Protocollen

Ook de protocollen waar je mee gaat werken zijn van belang. Kies je voor WiFi dan is het belangrijk om te weten dat bij een groot aantal producten het Wifi-netwerk snel overbelast kan raken. Kies je voor Z-Wave of Zigbee, dan heb je daar geen last van maar deze protocollen hebben weer hun eigen nadelen en voordelen. Wel kan het verstandig zijn om alvast te kijken naar producten die Matter (gaan) ondersteunen aangezien deze standaard de mogelijkheden je producten met elkaar te koppelen straks waarschijnlijk een stuk makkelijker maken.

smarthome-algemeen-new2
Lees ook

Een smarthome met wifi als protocol: alles wat je moet weten

Tot slot

Wil je beginnen met je eigen slimme huis, lees je dan goed in over de verschillende smarthome platformen. Alhoewel je in de basis in elke productcategorie wel apparaten kunt vinden die werken met jouw gekozen platform, blijft het uiteindelijk toch vervelend dat je meerdere apps en platformen naast elkaar moet gebruiken als je per ongeluk een product kiest dat niet wordt ondersteund. Let daarom goed op de specificaties van het product, zodat je jouw slimme huis met één en hetzelfde smart home platform kunt bedienen. En kijk ook naar de toekomst: wil je op een later moment nog verder uitbreiden en geavanceerdere automatiseren gaan maken, dan kun je nu al werken richting dat toekomstige platform.

Smart,Home,With,Internet,Of,Things,Isometric,Concept.,Iot,Technology
Lees ook

De voordelen en nadelen van een smarthome

Reacties (2)