Review: IKEA Trådfri E14 led-lamp met Symfonisk tafellamp en Hue Bridge

25 augustus 2019 7 Minuten 6 Reacties
IKEA tradfri E14 review 1

In deze review voorzien we de tafellamp-speaker van de IKEA Trådfri E14 led-lamp, een gekleurde led-lamp die niet alleen in de tafellamp-speaker past maar overal in huis gebruikt kan worden.

Daarbij voegen we de lamp toe aan de Philips Hue Bridge.

Wat is IKEA Trådfri?

Trådfri is de overkoepelende naam voor het assortiment met slimme verlichting van IKEA, bestaande uit lampen die wit licht geven, lampen die gekleurd licht geven en zelfs diverse andere oplossingen, waaronder lichtpanelen. Alle lampen zijn te bedienen middels een afstandsbediening, een bewegingssensor en de Home Smart app. Voor bediening middels de Home Smart app is wel de Trådfri hub vereist. Ook zijn de Trådfri-lampen compatibel met de Hue-lampen (Bridge) en kun je de lampen inmiddels bedienen met de Google Assistant, Apple Homekit (Siri) en Amazon Alexa. In deze review kijken we naar de Trådfri E14 (22,95 euro), de gekleurde variant met een helderheid van 600 lumen.

IKEA Trådfri of Philips Hue Bridge

Je kunt de slimme led-lampen van IKEA natuurlijk in combinatie met de Trådfri hub en de Home Smart-app (voorheen Trådfri-app) gebruiken, zoals we ook in onze eerdere Trådfri-review gedaan hebben. Het is echter ook mogelijk om de lampen aan de Philips Hue Bridge te koppelen, zoals we in deze review doen. Daar zit echter wel kleine nadelen aan. De accessoires van Trådfri kunnen niet aan Hue gekoppeld worden en ook kun je de Trådfri-lampen niet in HomeKit gebruiken zodra ze aan Hue gekoppeld zijn. Tot slot kun je de lampen alleen updaten als ze aan de Trådfri-hub hangen waardoor je ze dus weer van Hue moet loskoppelen, aan de hub moet koppelen, moet resetten en aan Hue moet koppelen. Als je geen HomeKit en geen accessoires van IKEA gebruikt is dit echter geen groot probleem.

Design

Als we naar het design van de IKEA Trådfri lampen, waaronder deze E14-variant, kijken dan zijn we aardig positief. Ja, de producten zijn allemaal grotendeels van plastic gemaakt, voelen niet echt premium aan en hebben misschien een wat goedkoper ogend design dan we gewend zijn. Maar, daar gaan we niet over klagen want in de meeste gevallen zie je de lamp niet eens. De lampen zelf zijn dus weinig bijzonder maar voelen stevig aan. Het draait uiteindelijk echter allemaal om de werking.

Installatie

Als je de IKEA Trådfri lampen in combinatie met de IKEA-accessoires, waaronder de dimmer, wilt gebruiken of de lampen wilt koppelen aan de Trådfri hub, dan raden we aan onze eerdere en volledige Trådfri-review door te nemen. In deze review kijken we naar de installatie met de Philips Hue Bridge, die iets anders verloopt.

Heb je al een Philips Hue Bridge en wil je daar IKEA-lampen aan koppelen, dan is dat mogelijk. In de basis zou dit heel eenvoudig moeten zijn, precies zoals je een Hue-lamp zou toevoegen. Het enige dat je moet doen is de IKEA-lamp resetten door hem zes keer aan en uit te zetten, waarna de lamp kort knippert. Eenmaal gedaan moet je de lamp kunnen vinden in de Hue-app door bij de instellingen naar nieuwe lampen te laten zoeken.

Dat klinkt natuurlijk eenvoudig en snel, maar helaas was dit bij ons niet het geval. De lamp werd niet gevonden, wat we ook deden. Er is echter een omweg om de Hue-app de lamp wel te laten vinden. Hiervoor download je de app ‘Hue Lights’ en koppel je deze aan de Hue Bridge. Ga vervolgens naar de instellingen en kies ‘Touchlink’. Laat de app zoeken naar nieuwe lampen door Touchlink te starten. Zorg ervoor dat de IKEA-lamp zich dichtbij de Bridge bevindt en als het goed is knippert de lamp eenmaal als hij gevonden is. Vervolgens keer je terug naar de Hue-app en laat je wederom naar nieuwe lampen zoeken. De lamp wordt nu gevonden, waarna je deze een eigen naam kunt geven en aan een specifieke ruimte kunt toewijzen.

Bediening (app)

Aangezien de IKEA Trådfri-lampen nu in de Hue-app geplaatst zijn, zijn ze ook als Hue-lampen te bedienen. Je kunt ze gebruiken in ruimtes samen met Hue-lampen, ze bedienen met de Hue-afstandsbediening of sensoren, en ze in scenes plaatsen samen met andere lampen. In onze eerdere reviews over Philips Hue lees je meer over alle mogelijkheden van de Hue-app. Wij hebben de lamp in de Symfonisk tafellamp-speaker in de woonkamer geplaatst en de IKEA-lamp dus aan de woonkamer toegevoegd. Direct speelt de lamp dan mee in de scenes die voor de woonkamer ingesteld zijn, al moet je hier en daar de kleur wat aanpassen.

Over het gebruik van de Trådfri-lamp valt afgezien van de lastige installatie weinig te klagen. De lamp reageert snel op input van de afstandsbediening (Hue Dimmer Switch) en kleurt direct mee in vooraf ingestelde scenes. Ook kun je de lamp eenvoudig en snel via de Hue-app van kleur wijzigen of de helderheid aanpassen. De lamp wordt hiermee een stabiel en niet te onderscheiden onderdeel van je Hue-systeem.

Gebruik en kwaliteit

Als we kijken naar de lichtkwaliteit dan valt op dat de IKEA Trådfri E14-lamp iets feller is dan de Philips Hue E14-lamp (het scheelt 134 lumen) maar weer 200 lumen minder fel is dan de Hue E27-lampen. Afhankelijk van hoe je de verschillende lampen door elkaar gebruikt kan dit opvallen. Maar, wanneer je zelf scenes aanmaakt heb je hier controle over en kun je er dus voor zorgen dat het samenspel soepel is.

Dat geldt overigens ook voor de kleuren. De Trådfri-lamp neemt niet direct exact de juiste kleuren aan die we middels de Hue-app binnen een scene vooraf hebben ingesteld. Dit vergt wat finetuning, waarschijnlijk omdat de Trådfri-lamp een iets minder groot en gevarieerd kleurbereik heeft. Sommige kleuren komen nooit exact overeen, hoe goed je ook probeert te finetunen. En daarbij beschikt de Symfonisk tafellamp-speaker over een kap die een licht diffuus verspreidt en dus ook wat invloed heeft op de kleurweergave en helderheid. Een groot probleem is het niet want met een goede finetuning zal het niet overduidelijk opvallen, maar verschil is er wel degelijk. Dat gezegd hebbende zijn de kleuren die door de Trådfri E14-lamp weergegeven worden natuurlijk en intens.

Conclusie

Als we kijken naar de prijs van 22,95 euro dan kun je met de IKEA Trådfri E14-lamp eigenlijk geen miskoop doen. Voor dit bedrag krijg je een prima lamp die kleuren intens en natuurlijk kan weergeven. Gebruik je de lamp met de Trådfri hub en andere Trådfri-lampen en -accessoires dan zal het vanuit de doos prima werken. Wil je de lamp in combinatie met de Hue Bridge gebruiken dan kan de installatie wat meer voeten in de aarde hebben. De Hue-app biedt vooralsnog echter meer geavanceerde mogelijkheden voor het bedienen van je slimme verlichting, dus de extra moeite tijdens de installatie is het wat ons betreft wel waard, mocht je al Hue-lampen gebruiken. Ben je op zoek naar een slimme E14-lamp die kleuren kan weergeven, dan is de Trådfri-versie een prima koop.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Betaalbare optie
  • Kleurweergave is natuurlijk en intens
  • ZigBee-standaard (universeel te gebruiken)

Minpunten
  • Installatie icm Hue verloopt stroef

  • Kleurweergave wijkt iets af tov Hue

Reacties (6)