Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Deze verbeteringen en toevoegingen komen naar Amazon Alexa

Geschreven door
Geplaatst op26 september 2019, 10:15 CategorieSoftware en apps

Alexa heeft een flinke sloot aan verbeteringen en toevoegingen gepresenteerd voor stemassistent Amazon Alexa. Zo krijg de digitale assistent een nieuwe stem, moet het installeren van apparaten toegankelijker worden en kan die helpen bij het herkennen van keukenspullen.

Menselijke stem voor Amazon Alexa

Tijdens een jaarlijks evenement dat in het teken staat van nieuwe Amazon-producten en Amazon Alexa, heeft de online winkelketen en techgigant veranderingen aangekondigd voor stemassistent Alexa. Zo komt er onder meer een stem aan die wat natuurlijker klinkt. De stem is gebaseerd op neurale tekst-naar-spraak-software dat leunt op deep learning-technieken. Dat leren kan gesuperviseerd, semi-gesuperviseerd of niet gesuperviseerd en gebeurt op basis van kunstmatige neurale netwerken.

De nieuwe, neurale tekst-naar-spraak-modus stelt Amazon in staat een menselijke stem na te bootsen. Zo kunnen ook stemmen van beroemde mensen nagebootst en als alternatief aangeboden worden, zoals Samuel L. Jackson. Dankzij de nieuwe technologie is het niet zo dat de stemassistent vooraf opgenomen berichten nodig heeft. Amazon zal versies aanbieden die kunnen vloeken en versies die dat niet doen, voor 0,99 dollar wanneer je het pakket in 2019 koopt of 4,99 dollar wanneer je dat op een later moment besluit te doen.

Ondersteuning voor meerdere talen

Daarnaast zal Alexa gebruikt kunnen worden in huishoudens waar meerdere talen gesproken worden. Deze functie rolt als eerste uit in de Verenigde Staten, waar Engels en Spaans ondersteund worden, Canada, waar Frans en Engels ondersteund worden, en India, waar Hindi en Engels ondersteund worden. Amazon Alexa kan straks tevens opmerken wanneer je gefrustreerd bent wanneer ze je niet goed begrijpt, zodat ze haar excuses kan aanbieden. De volgende wordt volgend jaar uitgerold en werkt aanvankelijk met muziekaanvragen.

Vorig jaar werd Alexa Hunches aangekondigd en daar gaat Amazon nu meer verder. De stemassistent zal je straks kunnen vertellen wanneer er iets mis is met één van je smarthomeapparaten. Bijvoorbeeld wanneer de accu van je slot leeg is of de printer bijna geen inkt meer heeft. Amazon Alexa zal daarnaast routines voorstellen via Hunches, op basis van acties die je doorgaans onderneemt. Denk bijvoorbeeld aan je wekker zetten of ’s ochtends vragen om het weer. Alexa Guard zal ook werken met de Alexa-routines.

Alexa Communications for Kids

Amazon heeft Alexa Communications for Kids gepresenteerd, een middel voor kinderen om met elkaar te kunnen communiceren via de stemassistent. Ouders moeten de dienst eerst inschakelen en dan kind voor kind toevoegen voordat er onderling gecommuniceerd kan worden. Dat betekent dat ouders van kinderen die praten aan de andere kant hetzelfde moeten doen. Met Alexa Guest Connect kunnen bijvoorbeeld Airbnb-gasten of vrienden toegang tot hun eigen Amazon-account en data krijgen, zonder gedoe.

Certified for Humans-programma

Ook komt er een speciaal Certified for Humans-programma. Met dit programma wil Amazon het gemakkelijker maken slimme apparaten te installeren. Wanneer apparaten dit certificaat dragen, dan heb je aanzienlijk minder installatiestappen om alles werkende te krijgen en aan Amazon Alexa te koppelen. Die apparaten moeten wel doen aan bepaalde voorwaarden, zoals technische specificaties en automatische firmware-updates. In een video op de website van het programma kun je zien hoe het installatieproces kan werken.

Show and Tell met Amazon Alexa

Er is nu een nieuwe toegankelijkheidsoptie beschikbaar voor de eerste en tweede generatie Amazon Echo Show-modellen beschikbaar: Show and Tell. Blinden en slechtzienden kunnen spullen vanuit de keuken voor de camera van het apparaat houden, waarna Alexa kan vertellen wat je precies vasthoudt. Hiervoor maakt Amazon gebruikt van zowel computer vision als machine learning. Zo kan nu beter onderscheid gemaakt kunnen worden tussen bijvoorbeeld kruiden en andere potjes: van buitenaf voel je niet altijd wat het nou is.

Helaas is het zo dat Show and Tell momenteel alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten. Voor de overigen functies op z’n minst hetzelfde, tenzij anders aangegeven. Omdat Amazon Alexa de Nederlandse taal nog niet ondersteunt, is het geen groot gemis. Maar wanneer Alexa dan uiteindelijk beschikbaar is in Nederland, dan weten we in elk geval wat voor soort functies we in de toekomst kunnen verwachten. Helaas is niet bekendgemaakt wanneer de stemassistent officieel naar Nederland komt. Op dat nieuws moeten we dus nog even wachten.

 • Delen:

Reacties

 1. Joeke
  17 januari, 2020 om 13:11

  Hallo Wesley,

  Ik heb laatst contact gehad met Amazon over de stem in het Nederlands en daar wisten ze het ook zelfs niet eens.
  Omdat jullie tekst suggereert dat het wel komt, is mijn vraag: Hebben jullie dan een indicatie van Amazon (of elders) gekregen wanneer het zou kunnen gaan komen?

  • Wesley Akkerman
   17 januari, 2020 om 14:50

   Nee hoor, die informatie hebben wij ook niet in handen.

  • Peter de Koning
   03 mei, 2020 om 23:58

   Hoi Joeke,

   Uit ervaring weet ik dat vaak de mensen binnen een bedrijf vaak net zoveel weten of toekomst plannen van het bedrijf waar voor ze werken dan jij en ik als gebruiker. Dat is niet omdat het personeel dom is ofzo. Maar vaak blijft het geheim om voortijdig uitlekken te voorkomen. Ook ik wil graag Alexa naar Nederland. Want alles om de boel te belazeren zoals aangeven dat je in de VS woont ( heb er zeker over nagedacht) besloten om het niet te doen. Daardoor is Alexa voor mij als gebruik nog niet echt geschikt. Maar ben wel iemand die van proberen houd en kan dus niet wachten tot ze wel komen. En eerlijk van mij hoeft het niet eens in het Nederlands. Laat het van mijn part lekkers. Maar wel dat Sonos, of andere producten legaal zonder fake adres kunnen werken. Nederlands is gewoon een moeilijk taal. Dat zie je ook met de Google assistent. Daar ben ik als eerste mee begonnen en die staat letterlijk door me hele huis en alles werkt er goed mee. Maar omdat ik van proberen en testen hou. Maar ook omdat ik de ring2 deurbel heb wilde ik toch een los scherm voor in huis. Dus de echo 8 gekocht. Mooier en groter scherm als de nest hub mini. Maar we gaan het zien 😉👍

   • Joeke
    04 mei, 2020 om 20:36

    Hey Peter,

    Ik snap ook wel dat ze dat binnen Amazon voor het “normale” personeel geheim houden totdat er daadwerkelijk zicht is op een streef datum.
    Het is voor mij ook niet een heel groot probleem hoor, maar ik was gewoon nieuwsgierig of iemand ook iets wist. :-)

    En aangezien Amazon nu ook in Nederland is gekomen (met de .NL website) ga ik er vanuit dat we toch wel eens gaan horen wanneer het in het Nederlands komt. :-D
    Maar inderdaad, wat je ook zegt, is het wel irritant om meer mogelijkheden te krijgen als je je adres faked.
    Ik heb dit inmiddels ook terug gedraaid en mooi op mijn normale adres gezet.

    Al het goede komt langzaam. ;-)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.