Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Philips Hue met bluetooth: dit zijn de dingen die je wel en niet kunt doen

Geschreven door
Geplaatst op8 september 2019, 8:54 CategorieTips en advies

Er zijn nu ook Philips Hue-lampen te koop die je met bluetooth bedienen kunt. Helaas is het zo dat deze versies niet dezelfde mogelijkheden hebben als de ZigBee-varianten, daarom is het handig om te weten wat de bluetoothversies nou allemaal wel en niet kunnen.

Philips Hue-lampen met bluetooth

Signify, het bedrijf achter de Philips Hue-lampen, heeft onlangs Hue-ledverlichting met bluetoothondersteuning aangekondigd. De lampen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar, namelijk met een GU10 of E27-fitting. De lampen verschillen onderling in kleurtemperatuur, maar kunnen voor de rest vrijwel allemaal hetzelfde. Echter, in vergelijking met de ZigBee-lampen van hetzelfde merk, zijn er een groot aantal verschillen waarmee je rekening moet houden. De bluetoothlampen kunnen namelijk een hoop dingen niet.

Philips Hue: de bluetooth-app

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je de speciale Philips Hue Bluetooth-app downloadt. Dit is een gratis applicatie die je voor zowel Android als iOS kunt binnenhalen. Deze applicatie heb je nodig voor de verbinding en bediening van de lampen, aangezien je ze dus niet via wifi bedient. Niet elke Hue-lamp werkt helaas met deze app. Gelukkig kun je snel op de verpakking zien of de lamp geschikt is voor de bluetoothapplicatie, aangezien de fabrikant duidelijk zal aangeven. Let hier dus op wanneer je in de winkel staat.

Philips Hue Go

Verschillen tussen bluetooth en bridge

Zoals gezegd bestaan er dus verschillen in de manier waarop je het lichtsysteem van Signify kunt gebruiken wanneer je kiest voor bluetooth, ten opzichte van de mensen die gebruikmaken van de bridge en dus het internet. Zo kun je slechts tien lampen gebruiken via bluetooth, terwijl dat aantal naar vijftig oploopt wanneer je de bridge gebruikt. Daarnaast is het bereik van de bediening ook niet erg ver natuurlijk (dat is inherent aan het gebruik van bluetooth), waardoor je dus vrijwel altijd in de kamer moet zijn om de lampen te bedienen.

Daarnaast is het zo dat spraakbediening wel degelijk beschikbaar is, maar ietwat beperkt. Zonder bridge kun je met een Amazon Alexa-apparaat je lampen bedienen met eenvoudige spraakcommando’s zoals “Alexa, dim the lights”. Verder is het helaas niet mogelijk het bluetoothsysteem te combineren met de slimme accessoires van het merk en is het helaas ook niet mogelijk timers en schema’s in te stellen. Daarnaast is bediening vanuit huis onmogelijk — ook dat zijn onderdelen alleen toegankelijk voor bridge-eigenaars.

De laatste drie verschillen zijn wellicht iets minder erg, maar kunnen nog steeds ervoor zorgen dat je liever toch de ZigBee-lampen wilt aanschaffen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk gebruik te maken van de ontwaak- en slaapfuncties. De lampen kunnen niet geleidelijk aan in de ochtend automatisch aangaan, bijvoorbeeld. Bovendien kun je de ledlampen niet synchroniseren met muziek en films en kun je ze ook niet met je games laten samenwerken. Het zijn als het ware losse onderdelen van je smarthome, binnen een eigen systeem.

Overeenkomsten tussen bluetooth en bridge

Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen mogelijk. Zo kun je de Philips Hue-lampen met bluetooth eenvoudig dimmen vanuit de app, bijvoorbeeld. Ook kun je de lichtschakelaar gebruiken (de dimmer switch) en voor jezelf ‘het juiste licht’ instellen (door uitgebreid de temperatuur en de kleur in te stellen). Daarnaast kunnen sommige versies van de lampen ook vooraf ingestelde scenes presenteren en kunnen er tot zestien miljoen kleuren weergeven worden. Dit zijn dingen die je kunt doen zonder wifi en mét bluetooth.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

 • Delen:

Reacties

 1. Neil
  08 september, 2019 om 17:48

  Philips hue heeft helemaal geen wifi lampen. Alle lampen bedien je via zigbee protocol. Veel van de nieuwste hue lampen kan je óók via bluetooth aansturen als je geen bridge hebt.

  • Stefan
   08 september, 2019 om 19:47

   Heel juist. De berichtgeving is hier niet altijd even juist.

 2. Edwin
  09 september, 2019 om 6:53

  Inderdaad… Zigbee is geen WiFi! Dat klopt echt niet.

  • Martijn Chel
   09 september, 2019 om 9:04

   Relax allen. Er zit een redenatie achter die benaming, al kan ik begrijpen dat die voor de kenner niet juist is. Le wel; we schrijven vaak (oa dit) voor de beginnende gebruiker en proberen die zaken duidelijk te maken. In dit geval bedien je de lampen via WiFi (richting de bridge) of bluetooth via de lamp zelf. Vandaar. Maar, aangezien het blijkbaar verwarring oproept die we kunnen begrijpen passen we het aan.

   Dank voor de input. En als onze berichtgeving ‘niet altijd even juist is’ dan horen we het graag. Ook wij hebben soms iets gemist, fout of op een andere manier bedoeld.

   • Stefan
    13 september, 2019 om 15:00

    Voor beginnelingen? Reden te meer om het ineens juist uit te leggen.
    Er zijn namelijk lampen van andere merken die wel via wifi werken…

   • Martijn Chel
    13 september, 2019 om 20:28

    Ik denk dat je mijn punt mist, Stefan. Ik snap wat jij bedoelt hoor, maar de insteek lag niet op het communicatieprotocol (wat je als gebruiker vaak niet eens kent of weet) maar het direct gebruik. Anyway, het is aangepast.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.