Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Philips Hue Play HDMI Sync Box synchroniseert Hue-lampen met je tv

Geschreven door
Geplaatst op17 september 2019, 15:09 CategorieVerlichting

Signify, het bedrijf achter de Philips Hue-lampen, introduceert vandaag een nieuw product waarmee je jouw Hue-verlichting kunt synchroniseren met alles dat op tv te zien is. De Philips Hue Play HDMI Sync Box is een compacte HDMI-box waarop je jouw bronnen kunt aansluiten en waardoor de Hue-verlichting de kleuren van wat er op tv gebeurt overneemt.

Philips Hue Play HDMI Sync Box

Met de Hue-lampen van Signify kun je al heel wat, mede dankzij de grote hoeveelheid opties in de app en de Hue Sync-optie waarmee je Hue-lampen kunt laten meekleuren met wat er op je computer gebeurt. Een manier op de lampen te laten meekleuren met wat er op tv gebeurt was er nog niet, tenzij je over een Philips-televisie met Ambilight beschikt. Met de Philips Hue Play HDMI Sync Box komt hier nu verandering in.

De Philips Hue Play HDMI Sync Box is een kleine, zwart box waarop vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang te vinden zijn. Op de ingangen kun je jouw bronnen aansluiten, bijvoorbeeld een Blu-rayspeler, een gameconsole of een settopbox. De HDMI-box analyseert het signaal dat binnenkomt (en kiest de actieve HDMI-input) en past hier de kleuren van jouw gekoppelde Philips Hue-lampen op aan. De TV wordt aangesloten via de HDMI-uitgang waardoor al je bronnen via één HDMI-kabel richting je televisie gaan.

Het instellen van de Hue Play HDMI Sync Box  gebeurt via de speciaal hiervoor ontwikkelde app. Hier kun je aangeven welke lampen moeten reageren op de box, waar de gekoppelde lampen staan, hoe fel de verlichting mag zijn en hoe sterk het effect mag zijn. Zo kun je bijvoorbeeld drie Hue Play-lampen achter de tv plakken en deze laten meekleuren met de content die op tv verschijnt. Ook kun je nog lampen op andere plekken in je tv-kamer toevoegen aan de opstelling en ze laten meekleuren. Je kunt tot maximaal 10 lampen in één opstelling meenemen en alle Hue-lampen (bij voorkeur de kleurvarianten) zijn te koppelen, dus ook de Lightstrip en de spots.

Alle gekoppelde lampen spelen in op de kleuren die op tv verschijnen en houden hierbij rekening met de positie van de kleuren op het scherm. Is er een oranje explosie links op beeld, dan zie je ook alleen de lampen links oplichten. Voor muziek geldt dat alle gekoppelde lampen ritmisch kunnen meekleuren met de muziek. Volgens Signify houdt de Sync Box bij het analyseren van het beeldsignaal en de omzetting naar lichteffecten ook rekening met de diepte in het beeld. Een groene auto in de verte zal daardoor bijvoorbeeld alleen door de voorste Hue-lampen worden opgepikt.

De Hue Play HDMI Sync Box is voorzien van HDMI2.0b-poorten en biedt vooralsnog alleen ondersteuning voor HDR10 en HLG. Dit is belangrijk voor diegenen die bijvoorbeeld Dolby Vision willen bekijken via een aangesloten Blu-rayspeler. Wanneer aangesloten via de Hue HDMI-box komt dat Dolby Vision-signaal echter niet door en blijft het steken op HDR10. Signify geeft wel aan dat Dolby Vision mogelijk in de toekomst ondersteund zal worden. Let er ook op dat je bij je televisie meerdere extra stopcontacten nodig hebt; voor de HDMI-box maar ook voor de extra lampen die je daar plaatst.

Wij hebben tijdens IFA 2019 in Berlijn al een korte eerste indruk van de Hue Play HDMI Sync Box gekregen en waren aangenaam verrast. De Hue Play-lampen achter de televisie en een aantal lampen in de kamer zelf kleurden snel mee met wat er op tv gebeurde, wat voor een indrukwekkende ‘surround light’ ervaring zorgde. Van vertraging tussen lampen of lampen en het scherm was nauwelijks tot geen sprake.

Prijs en beschikbaarheid

De Hue Play HDMI Sync Box moet vanaf 15 oktober te koop zijn voor een prijs van 249,95 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. Rob Stalenburg
  21 september, 2019 om 9:35

  Wat ik nergens terug zie, en helaas kan ik ook nog geen manual vinden is of deze box ook werkt met ARC, in mijn LG zitten apps voor Netflix en meerdere tv applicaties, werkt dan deze box ook met bijbehorende licht effecten.
  Anders wordt deze box voor 250 euro behoorlijk nutteloos voor veel smart tv bezitters.

 2. Ramon
  16 oktober, 2019 om 17:14

  Er word gesproken over het aansluiten van 4 HDMI-apparaten op de box, en dan vervolgens aansluiten op de TV.

  Echter, al mijn HDMI-apparaten zijn al aangesloten op mijn AV-Receiver. Is het mogelijk om de Sync Box aan te sluiten op de HDMI uitgang van de receiver, en dan van de Sync Box naar de HDMI ingang van de TV?

  M.i. heeft het merendeel van de geïnteresseerden in een “licht-surround” ook al een “geluid-surround” middels een AV-Receiver.

  Ik zie deze vraag nergens beantwoord op de officiële sites, en komt geregeld terug in diverse forums.

  • Martijn Chel
   16 oktober, 2019 om 23:03

   Dat kan, zonder problemen. Heb hem hier staan. Review komt dit weekend.

 3. Marielle Vd velde
  08 november, 2019 om 14:32

  Kun je de hue sync ook laten afspelen alleen op de dagelijkse televisie?
  Game console werkt perfect, digitale televise niet.

 4. Ramon
  08 november, 2019 om 15:30

  Dat kan alleen als je tv signaal binnen komt via een apart kastje met HDMI aansluiting. Zoals bv T mobile heeft. Dit kan niet als je nv een CI module in je tv steekt.

  Het signaal moet altijd via HDMI naar de sync Box gaan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.