Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Google Nest Mini vs. Google Home Mini: wat zijn de verschillen?

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2019, 11:23 CategorieBeeld en geluid

Google heeft gisteren de opvolger van de Google Home Mini gepresenteerd. De nieuwe Google Nest Mini lijkt op het eerste gezicht identiek aan de voorganger, maar toch zit er behoorlijk wat verschil tussen de twee kleine speakers. In dit artikel vertellen we je over de verschillen tussen de Google Home Mini en de Google Nest Mini.

Design

Wanneer je de twee kleine speakers naast elkaar ziet, dan lijken ze als twee druppels water op elkaar. Opnieuw heeft Google gekozen voor een kleine ‘puck’ met een luxe ogend stofje aan de bovenkant. Ook de vier led-lampjes zijn weer terug op de Nest Mini. Deze geven niet alleen het volume aan, maar laten wederom ook zien wanneer de microfoons open staan om te luisteren naar een stemcommando. De gebruikte materialen zijn echter dit keer behoorlijk anders. Google heeft gekozen om voor een deel gerecycled materiaal te gebruiken voor de behuizing. Zo is de stof voor honderd procent gemaakt van gerecyclede plastic flessen en ook de behuizing is voor een deel van gerecycled plastic gemaakt.

Qua uiterlijk is de grootste verandering de toevoeging van de wall mount. Op de onderkant van de Google Nest Mini zie je nu een gat zitten waarmee je de kleine speaker direct op de muur kunt bevestigen. Je hoeft dus niet meer optioneel een houder te kopen voor eventuele muurbevestiging.

Bediening

De Nest Mini beschikt over capacitieve knoppen. Deze vonden we ook al terug op de Google Home Mini, maar werden deels al voor de lancering uitgeschakeld omdat ze de microfoons regelmatig activeerden. Later werd dit gedeeltelijk weer ingeschakeld via de volumeknoppen. Dit keer kun je dus muziek starten, pauzeren en stoppen door bovenop de Nest Mini te tikken en ook moet je op deze manier de microfoons kunnen inschakelen voor een stemcommando. Overigens herkent de nieuwe slimme speaker wanneer jij in de buurt bent door middel van ultrasone detectie. De led-lampjes zullen namelijk oplichten wanneer jij naar de speaker loopt, zodat je direct het volume kunt zien en dit eventueel kunt aanpassen.

Geheel nieuw is de toevoeging van een speciale machine learning chip. Met deze AI-chip krijgen we straks de beschikking over de nieuwe Google Assistent die veel sneller kan reageren op commando’s en ook veel beter kan multitasken. Deze chip zorgt ervoor dat een deel van de dataverwerking ook lokaal kan plaatsvinden. Niet langer wordt een commando dus naar een datacenter van Google gestuurd, daar verwerkt, en komt dan weer terug met een antwoord. Dit moet straks, in ieder geval voor een deel, ook lokaal kunnen plaatsvinden. Veelgebruikte commando’s kunnen zo lokaal worden opgeslagen en direct worden uitgevoerd zonder dat deze informatie eerst de hele wereld over hoeft te gaan.

Dit opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden. De afgelopen jaren is de Google Assistent steeds verder verbeterd en van nieuwe mogelijkheden voorzien. De nieuwe machine learning chip zorgt ervoor dat de Google Nest Mini helemaal klaar is voor de toekomst en moet in ieder geval voor snellere reacties en betere privacy gaan zorgen. Je kunt straks gemakkelijk de geschiedenis van je stemcommando’s wissen over een bepaalde periode. In eerste instantie zal de nieuwe Google Assistant echter alleen in het Engels werken. Gebruikers die de Nederlandse taal willen gebruiken zullen nog even moeten wachten op de nieuwe Google Assistent-versie.

Geluid

Een veelgehoorde klacht van de Google Home Mini was het geluid. De kwaliteit was redelijk wanneer je de speaker op de achtergrond de radio liet spelen, maar voor het echt luisteren van muziek was de kwaliteit toch ondermaats. Google heeft dit keer een volledig nieuwe speaker ontwikkeld voor de Google Nest Mini. Hiervoor hebben ze een speciale testruimte gebouwd waarbij ze iedere invloed konden testen. Zo kwamen ze erachter dat de gebruikte materialen en zelfs het stofje en de kleur van het stofje van invloed was op de geluidskwaliteit. Uiteindelijk is uit deze testruimte de volledig nieuwe speaker gekomen.

Dit keer heeft de Google Nest Mini dan ook een veel luidere speaker die tevens moet zorgen dat de bas veel meer aanwezig is. Om precies te zijn moet de Nest Mini twee keer beter de kracht van de bas weergeven ten opzichte van de eerste Google Home Mini. Dit komt door een nieuwe 40 mm driver om de bas meer op de voorgrond te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van de overige geluidskwaliteit. De bijbehorende software moet zorgen voor een natuurlijk geluid dat rijker klinkt dan het origineel. Laten we hopen dat de geluidskwaliteit inderdaad veel beter gaat zijn dan bij de Google Home Mini.

Een andere nieuwe functie die we terug gaan zien is de mogelijkheid om een stereopaar in te stellen met twee Nest Mini’s. Zo kunnen twee kleine speakers straks echt stereogeluid laten horen. De nieuwe Nest Mini beschikt over drie far-field microfoons. Dit is ééntje meer dan op de Google Home Mini en moet er hopelijk voor zorgen dat jouw stemcommando’s beter gehoord worden. Deze microfoons worden ook gebruikt om het geluidsniveau van de slimme assistent en eventuele muziek aan het omgevingsgeluid aan te passen. Is het erg rumoerig in jouw woonkamer? De Google Assistent past zich automatisch aan naar het geluid in de woonkamer, zodat je het antwoord op jouw stemcommando’s altijd zult horen. Ook is bluetooth 5.0 dit keer aanwezig in tegenstelling tot bluetooth 4.1 op de oude versie.

Moet je upgraden?

De Google Nest Mini komt dus met meer verbeteringen dan je in eerste instantie zou denken. Hoe het verbeterde geluid in het echt klinkt is op dit moment nog onduidelijk, dus daar kunnen we nog niet over oordelen. Het is fijn om te zien dat de Google Nest Mini intern in ieder geval een flinke stap voorwaarts heeft weten te maken. Of je moet upgraden laten we in dit geval nog even in het midden, maar de toevoeging van de AI-chip, de wall mount en de mogelijkheid om twee Nest Mini’s als stereopaar te gebruiken is in ieder geval een mooie toevoeging. Voor de rest heeft de Google Nest Mini dezelfde functies als de Google Home Mini. Dit betekent dat je weer volop vragen kunt stellen aan de Google Assistant, je smarthome met je stem kunt bedienen en natuurlijk muziek kunt luisteren. Chromecast is wederom ingebouwd. Laten we hopen dat het geluid ook daadwerkelijk veel beter gaat klinken in de nieuwe versie, alhoewel we natuurlijk geen wonderen hoeven te verwachten in een dergelijk klein formaat speaker.

Prijs en beschikbaarheid

De Google Nest Mini is op 22 oktober verkrijgbaar in Nederland. Je kunt kiezen uit de kleuren Charcoal, Chalk, Coral en Sky Blue. De prijs bedraagt 59 euro.


€ 45,62

Binnen 3 werkdagen

Bekijk

€ 48,50

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 49,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 48,50

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 49,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 50,95

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. Stefan
  04 november, 2019 om 9:23

  Google Nest Mini heeft chromecast ingebouwd???

  • Tim
   25 november, 2019 om 22:53

   Voor de clarificatie: je hebt ‘normaal’ Chromecast en Chromecast Audio. Als het over speakers gaat kun je er van uit gaan dat wordt gesproken over Chromecast audio. Deze optie is bijvoorbeeld beschikbaar bij Spotify. Je kan via het cast-logo de audio casten naar je speakers.

 2. Rob
  01 december, 2019 om 11:52

  Ik rijg mijn mini niet aan een ruimte gekoppeld

 3. Walter
  13 december, 2019 om 12:14

  Is het inmiddels mogelijk om met de Google Nest Mini nieuwe uitvoering te communiceren met Google Assistant in het Nederlands?

  • Fred
   31 maart, 2020 om 13:17

   Dat kon volgens mij met de huidige, de eerdere mini

   • Fred
    31 maart, 2020 om 13:33

    met beiden dus, zowel de eerste als 2e generatie

 4. Michiel
  24 augustus, 2020 om 3:40

  Mijn Google nest mini wordt wel herkend door G Home, maar kan niet communiceren met het systeem. Er is al een GH mini geïnstalleerd. Wat kan het probleem zijn?

  • Wesley Akkerman
   24 augustus, 2020 om 9:05

   Geen idee, maar afgelopen weekend was er in elk geval een storing waardoor de Mini uit het netwerk van speakergroepen verdween. Dat probleem is inmiddels opgelost.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.