Review: KlikAanKlikUit – 6 verschillende producten getest

23 november 2019 + 10 minuten 7 Reacties
klikaanklikuit-producten

In deze recensie bekijken we zes verschillende producten van het Nederlandse merk KlikAanKlikUit. Sommige producten bedien je via een app, terwijl andere apparaten alleen opzichzelfstaand werken. Ook is er in sommige gevallen Google Assistent- en Siri-ondersteuning aanwezig.

Een smarthome voor een klein budget

Je kunt je smarthome op verschillende manieren vormgeven of indelen. Je houdt daarbij rekening met allerlei factoren, zoals geld, ruimte, stemassistenten en platformen. Dat is een hoop uitzoekwerk en kost voor de meeste mensen waarschijnlijk veel tijd en energie. Wat nou als het allemaal iets simpeler mag en je er ook niet te diep voor in de buidel hoeft te tasten? Dat klinkt voor velen als muziek in de oren. Hier zijn complete systemen voor en één van die systemen is KlikAanKlikUit. In deze review kijken we naar zes producten van het merk.

Het mooie aan een systeem als KlikAanKlikUit is dat er sprake is van een veelzijdig karakter. Je kunt enkele producten koppelen aan een eigen smarthomehub (de Control Station ICS-2000) en daardoor via het internet bedienen, zoals de Set draadloos schakelen, Slimme wandknop, Wifi IP-camera met nachtzicht (IP-CAM 2000), Slimme draadloze rookmelder en de Inbouw led-dimmer. Op de laatstgenoemde na, kijken we naar al deze producten. Ook nemen we de Draadloze deurbel mee, die niet gekoppeld wordt aan de hub.

KlikAanKlikUit Control Station

De Control Station (hierna: Octopus) van KlikAanKlikUit is geen verplicht onderdeel wanneer je niet van plan bent om je apparaten via het internet en via de app van het platform te bedienen. In ons vorige artikel over het installeren van de hub, en het koppelen aan de Google Assistent, zijn we hier al uitgebreid op ingegaan. Ben je wel voornemens je slimme producten via wifi te bedienen, dan is de investering van 129,99 euro noodzakelijk. Voor sommige mensen is die investering misschien flink, maar je kunt er wel een hoop mee doen.

Met de Octopus kun je een aantal dingen doen. KlikAanKlikUit had hem beter de Spider kunnen noemen, want het is een echt spin in het web. Met de Octopus kun je bijvoorbeeld je lampen bedienen, je huis bewaken met verschillende sensoren of allerlei timers en scenario’s instellen. Dat gaat allemaal via een redelijk gebruiksvriendelijke applicatie, die gratis te downloaden is voor Android en iOS. De Octopus wordt geleverd met alle benodigdheden, waaronder een netwerkkabel voor koppeling met je eigen router, modem of meshnetwerk.

Op de doos van de KlikAanKlikUit Octopus staat verder goed aangegeven met wat voor systemen de smarthomehub werkt. De Control Station werkt met de drie verschillende lijnen van het merk, namelijk de Start-Line, Security Plus-Line en de meer geavanceerde Zigbee-Line. Bovendien is er bediening via Google Assistent mogelijk en kun je de KlikAanKlikUit-applicatie downloaden voor zowel Android als iOS. Voor een indruk van de app verwijzen we je wederom naar ons eerder gepubliceerde artikel over het systeem.

Naast spraakbesturing met Google Assistent en Amazons Alexa, is het ook mogelijk om via de Siri-app op je iPhone je KlikAanKlikUit-apparaten in huis te besturen. Dit gaat via zogenaamde shortcuts. Het idee van Siri Shortcuts is dat je via de KlikAanKlikUit-app een reeks aan taken koppelt, die Siri met één enkele spraakopdracht uitvoert.

KlikAanKlikUit Set draadloos schakelen

Een aantal meegeleverde producten hebben we gekoppeld aan de Octopus. Zoals de Set draadloos schakelen. Dit zijn in feite slimme stopcontacten – of in elk geval accessoires die tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat inzitten. De accessoires werken in principe prima zonder Control Station. Ze worden geleverd met een afstandsbediening en kunnen dus alsnog op afstand bediend worden, zonder tussenkomst van een hub of app. Zo heb je dus als consument de keuze hoe je je huis slim maakt.

Maak je de koppeling wel met de hub, dan zijn er natuurlijk meer mogelijkheden. Zo neem je bijvoorbeeld gekoppelde lampen op in je smarthomenetwerk. Als je het slimme stopcontact dan bijvoorbeeld de naam Keuken Lamp meegeeft (we weten het, het is lelijk Nederlands), dan weet de Google Assistent dat in dit stopcontact en lamp zit. Roep je dan: “Hey Google, zet alle lampen uit”, dan doet de stemassistent dus óók de lamp in de keuken uit. Ook al is de verlichting in de keuken dus helemaal niet van merken als Philips Hue of Lifx.

Je bent natuurlijk vrij om ook andere producten te koppelen. Zo hebben we de tweede schakelaar gebruikt voor een computerbeeldscherm. Als we nu roepen: “Hey Google, zet het beeldscherm aan”, dan scheelt dat ons welgeteld anderhalve seconde aan een knopje indrukken. Want je moet je hand nou eenmaal naar de knop toe bewegen voordat je hem kunt indrukken. Dit is natuurlijk gekscherend bedoeld, maar je kunt ermee doen wat je wilt natuurlijk. Maak het jezelf voor gemakkelijk thuis, daar is zo’n Set draadloos schakelen voor bedoeld.

Via de applicatie van KlikAanKlikUit kun je een aantal zaken regelen. Net zoals in de Google Home-app schakel je de lampen in en uit. Maar in de app van de fabrikant kun je ook een regel laten vastleggen dat een product aangaat op een specifiek moment. De Keuken Lamp gaat hier nu een half uur voor zonsondergang aan, bijvoorbeeld. En het beeldscherm gaat rond de klok van zes uur in de avond uit, zodat we niet te lang doorwerken. Met de optie Scenes kun je producten en handelingen aan elkaar rijgen en veel dingen snel voor elkaar krijgen.

 

KlikAanKlikUit Slimme wandknop

De Slimme wandknop van KlikAanKlikUit is een soort alles-in-éénknop waarmee je apparaten aan kunt sturen. Hier heb je helemaal geen app voor nodig. Wij gebruiken de knop om de Keuken Lamp aan of uit te zetten, bijvoorbeeld. Maar je kunt hem ook aan andere dingen koppelen, mocht je dat prettig vinden. Je neemt hem gemakkelijk in gebruik, het installeren is zo gebeurd en je hangt hem op een gemakkelijke locatie op dankzij de plakstrip. In feite is dit dus een afstandsbediening, maar dan in de vorm van een knop.

KlikAanKlikUit Wifi IP-camera met nachtzicht

De Wifi IP-camera van KlikAanKlikUit is eveneens te koppelen aan de Control Station. Daardoor kun je op afstand je huis, tuin of kantoor in de gaten houden en meldingen ontvangen wanneer er vreemde bewegingen geregistreerd worden. De camera ondersteunt beelden tot 720p, heeft nachtzicht en tweewegcommunicatie en ondersteunt micro-sd-kaarten tot 64 GB. Je hebt zo’n kaart nodig wanneer je beelden op wil slaan, anders ben je aangewezen op de live registratie. In de app kun je zelf ook screenshots maken van het beeld.

De camera heeft een verstelbare poot. Je kunt het beeld daardoor draaien en omhoog of omlaag bewegen. Dit doe je handmatig en kan niet via de applicatie. Wat je wel in de app kunt doen is het beeld flippen, bijvoorbeeld wanneer je de camera ondersteboven ophangt aan het plafond. Er zit een bewegingssensor in, maar geen geluidssensor. Dat is minder veilig dan camera’s die zo’n functie wel aanbieden. Bovendien kan de camera hierdoor niet goed samenwerken met de rookmelder, want ze communiceren helemaal niet.

Het is dus een redelijk simpele camera met een rechttoe-rechtaan bediening. Als je eenmaal alles ingesteld hebt, dan heb je er in principe geen omkijken meer naar — tenzij er onverhoopt iets gebeurt natuurlijk wat de camera ziet. Via de applicatie van KlikAanKlikUit kun je de camera wel koppelen aan het beveiligingssysteem, zoals raam- en deur of bewegingssensoren, maar verder is er geen integratie mogelijk. Wel is het fijn dat er überhaupt een camera is, voor wanneer je wil leunen op slechts één systeem en niet van alles door elkaar wil gebruiken.

Over de beeldkwaliteit zijn we positief te spreken. Wanneer er voldoende licht is dan zijn de beelden helder en kleurrijk, maar alsnog wel een beetje aan de donkere kant. Hoe minder licht, hoe donkerder het beeld; de camera lijkt hier niet heel goed mee om te gaan. In het donker schakelt het systeem automatisch over op nachtzicht en dan kun je alles wel goed in de gaten blijven houden. De geluidskwaliteit is in principe ook prima: je kunt iemand goed verstaan via de app, terwijl diegene jou duidelijk hoort via de speaker op de camera.

KlikAanKlikUit Slimme rookmelder

De Slimme rookmelder van KlikAanKlikUit is onderdeel van de Zigbee-lijn en dus wat geavanceerder dan de rest. Je kunt de rookmelder koppelen aan de app en via je telefoon op de hoogte gebracht worden van eventuele meldingen (maar laten we hopen van niet). Het koppelproces verloopt voorspoedig. Helaas missen we de rookmelder in de sectie voor het aanmaken van Scenes. Zo kunnen we dus niet de camera activeren op het moment dat er rook gesignaleerd wordt of wanneer die geluid oppakt van de keiharde sirene.

KlikAanKlikUit Drukknop + Draadloze deurbel

De Drukknop en Draadloze deurbel is zowel een slimme als een ‘domme’ deurbel. Je kunt het product prima los gebruiken zonder Octopus. Maar als je extra functies wil, dan kun je de bel koppelen aan de Control Station. Als iemand dan voor de deur staat, dan krijg je daar melding van op je smartphone. Je krijgt twee losse units: de bel voor bij de deur en een ontvanger die je op een centrale plek in huis plaatst zodat je de bel hoort. Als de de bel koppelt aan de Octopus, dan krijg je dus melding van de ontvanger en een notificatie op je telefoon.

De ontvanger heeft nog het meeste weg van een ouderwetse babymonitor. Voorop zit een klein ledlampje dat brandt wanneer er aangebeld wordt, zodat je in elk geval een visuele aanwijzing krijgt na het aanbellen. Ook klinkt er een deuntje door de speaker. Dat deuntje kun je zelf aanpassen en hetzelfde geldt voor het volume. Heel veel opties zijn er echter niet. Het grote voordeel aan dit product is dat je zelf bepaalt wat je ermee doet: maak je hem slim of houd je hem ‘dom’? Voor de slimme functies heb je dus wel de Control Station nodig van het merk.

KlikAanKlikUit-systeem – conclusie

Al met al hebben we een positieve indruk gekregen van het KlikAanKlikUit-systeem. Wat in deze testperiode niet heel goed naar voren kwam, zijn de mogelijkheden op het gebied van Scenes maken (waarin je een serie regels aan elkaar kunt koppelen, vergelijkbaar met IFTTT of Yonomi). Dar ligt aan de producten die we getest hebben, niet zozeer aan de mogelijkheden van het systeem. KlikAanKlikUit kan in elk geval op betaalbare wijze de mogelijkheden van een smarthomesysteem introduceren voor de minder tech-onderlegde mensen.

Bovendien zijn we blij met de veelzijdigheid van enkele producten die we hier noemen, zoals de Set draadloos schakelen. Dat product kunnen we nu op vijf manieren bedienen: via de meegeleverde afstandsbediening of de Slimme wandknop en na de koppeling aan de Octopus ook via de Google Assistent, de KlikAanKlikUit-app en Google Home-app. Met die extra investering in de Control Station opent zich dus een serie aan mogelijkheden en voor zover wij dat nu kunnen inschatten, lijkt dat voor alle producten te gelden die je kunt koppelen.

KlikAanKlikUit biedt nog veel meer producten via zijn eigen website en verkoopkanalen aan, waardoor je toegankelijk en relatief goedkoop je huis zo slim kunt maken als je zelf wil. In bijna elke categorie is er wel een product en bij elk product zit een handleiding die uitlegt hoe de installatie werkt. Ideaal voor wanneer je dus wel geïnteresseerd bent in meer gemak in huis, maar daar niet de technische kennis voor hebt. Ben je dus op zoek naar een gemakkelijk en betaalbaar smarthomesysteem, dan kun je met een gerust hart KlikAanKlikUit overwegen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Relatief betaalbaar en toegankelijk
  • Veel keuze in producten…
  • … en (vaak) veel opties voor die producten in de app

Minpunten
  • Niet elk product is op te nemen in Scenes

  • Rookmelder vrij ‘dom’ voor een slim product
  • Camera niet heel uitgebreid

In een eerder versie van dit artikel stond dat de Drukknop en Draadloze deurbel niet aan de Octopus te koppelen is. Dit is een fout van onze kant en inmiddels hersteld in het artikel.

Reacties (7)