Smarthome Beoordeling 7.5

Review: LSC Smart Connect – smarthome-producten van de Action

16 november 2019 + 10 minuten 184 Reacties
LSC Smart Connect

Smarthome-producten koop je sinds kort ook bij Action. In deze review kijken we naar de vijftien verschillende producten van LSC Smart Connect.

Voor smarthome-producten hoef je niet meer naar een elektronicawinkel. Ook bij winkelketen Action vind je tegenwoordig een ruim assortiment aan slimme verlichting, beveiligingsproducten en een slimme stekker van het merk LSC Smart Connect. En dat voor een Action-prijsje. Wij gingen aan de slag met het complete assortiment van LSC Smart Connect. Onze ervaringen lees je in deze review.

Wie begint met het aanschaffen van een eerste set aan slimme verlichting is toch al gauw meer dan 100 euro kwijt. En dan heb je waarschijnlijk nog lang niet genoeg slimme lampen om je woonkamer te voorzien. Bij Action koop je al een slimme ledlamp vanaf 7,95 euro. Deze kun je gewoon bedienen met een app en ook biedt LSC Smart Connect ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Je hebt tevens geen hub nodig. De slimme producten van de Action maken gebruik van het Tuya-platform en kun je gemakkelijk via wifi (2.4ghz) instellen en bedienen.

Tuya-platform

De producten van LSC Smart Connect werken via een app genaamd LSC Smart Connect. Deze kun je gratis downloaden voor iOS en Android. LSC Smart Connect werkt via het Tuya-platform. Tuya is wellicht nog niet bij iedereen bekend, maar het is een zeer grote speler op de IoT-markt. Oud medewerkers van Alibaba zijn enkele jaren geleden Tuya begonnen. De meeste producten die Tuya-enabled zijn werken via wifi, dat geldt ook voor de smarthome-producten van LSC Smart Connect. Tuya ondersteunt echter ook Zigbee, Bluetooth en GPRS. In het geval van deze smarthome-producten van de Action heb je dus geen hub nodig. Je kunt ze rechtstreeks aan je eigen wifi-netwerk hangen.

Feitelijk kan iedereen een licentie kopen en een branded-app bij Tuya laten maken. Tuya levert de software en de achterliggende cloud. Aangezien dit een zogenaamde White Label-app is die gebruikmaakt van het Tuya-platform, heb je deze app eigenlijk helemaal niet nodig. Ook andere Tuya-apps zoals Tuya of Smart Life kun je gewoon gebruiken in combinatie met deze producten van de Action.

Electro Cirkel Retail BV, het bedrijf achter de slimme producten van de Action, heeft dus een licentie gekocht en de LSC Smart Connect-app laten maken. Dit bedrijf ken je ook van het merk Calex, dat je in diverse woonwinkels en bouwmarkten kunt vinden.

Het assortiment van LSC Smart Connect

Aangezien de Action maar liefst vijftien verschillende producten van LSC Smart Connect in het assortiment heeft opgenomen, zullen we deze per productgroep gaan behandelen. Zo vinden we slimme ledlampen met een grote fitting, kleine fitting en spotjes terug in het assortiment. Ook heeft de Action verschillende soorten filament-ledlampen, een ledstrip, een complete plafonnière, een afstandsbediening, bewegingsmelder, deursensor en een slimme stekker in het assortiment opgenomen. Voor het grootste deel bevallen deze producten prima, maar er zijn uitzonderingen.

Slimme ledverlichting

In het assortiment vinden we drie verschillende slimme ledlampen terug, respectievelijk met een grote fitting (E27, 806 lumen), kleine fitting (E14, 400 lumen) en een spotje (GU10, 380 lumen). Voor 7,95 euro per lamp zijn de lampen veel goedkoper in vergelijking met de lampen van de andere spelers op de markt. Helemaal als je bedenkt dat dit ook gelijk kleurenlampen zijn. Je kunt dus niet alleen verschillende wittinten kiezen en de lampen dimmen, ook heb je toegang tot alle kleuren van de regenboog, net als de kleurenlampen van andere merken.

Leveren we dan in op de bouwkwaliteit? Eigenlijk niet. Zet je een slimme ledlamp van de Action naast de lampen van Philips Hue of IKEA Tradfri, dan is Philips qua bouwkwaliteit de grote verliezer. Het witte omhulsel van de Philips Hue-lampen lijkt uit veel goedkoper plastic te bestaan dan bij de andere twee merken. Qua vorm is de Philips Hue-lamp ook verschillend. IKEA en Action hebben nagenoeg hetzelfde design, alleen bestaat de lamp van IKEA uit iets meer glas dan de lamp van Action.

Van links naar rechts: IKEA Tradfri, Philips Hue en LSC Smart Connect

De bouwkwaliteit van de slimme ledlampen van LSC Smart Connect is dan ook meer dan prima. De lampen met een grote fitting hebben ook een uitstekende lichtopbrengst. Via de app kun je met een grote kleurencirkel, vergelijkbaar met Philips Hue, de kleur veranderen. Houdt er wel rekening mee dat je altijd last hebt van een kleine vertraging. Waar de kleuren bij Philips Hue en IKEA Tradfri direct veranderen, daar duurt het bij deze wifi-lampen even een halve seconde voordat de geselecteerde kleuren zijn ingesteld. De grote variatie aan te selecteren kleuren zijn uitstekend en alhoewel de kleuren iets minder uitgesproken zijn dan bij de Philips Hue-lampen, is het voor deze prijs absoluut geen miskoop. De slimme ledlampen van de Action zijn de prijs meer dan waard.

Slimme filament-ledlampen

Waar andere merken pas sinds kort zijn begonnen met slimme filament-ledlampen, daar legt de Action ze direct al in de winkels. Zo haal je de sfeer van een ouderwetse gloeilamp in huis. Het zijn dan ook geen kleurenlampen, maar Warm White Ambiance. Je hebt verschillende wittinten tot je beschikking en kunt deze lampen tevens dimmen.

Action heeft vijf verschillende filament-ledlampen in het assortiment. Vier hiervan zijn voorzien van een grote fitting (E27, 470 lumen) en er is tevens een lamp met een kleine fitting (E14, 400 lumen). Bij de lampen met grote fitting kun je kiezen uit verschillende vormen en groottes.

Met de slimme filament-ledlampen zul je wat voorzichtiger moeten zijn. Deze lampen zijn nu eenmaal voorzien van een dunne glazen bol, wat erg kwetsbaar is. Tijdens het indraaien zul je dan ook ongetwijfeld vingervlekken achterlaten. Dit hoort echter bij dit soort lampen. Ze leveren dan ook niet zo heel veel licht op, maar helpen om een goede sfeer in huis neer te zetten. De lampen kun je helemaal instellen van koud blauw licht naar warm geel licht.

Een nadeel is er echter ook, want de kwaliteitscontrole lijkt bij dit type lampen op een lager pitje te hebben gestaan. Twee van de vijf lampen produceren een hele hoge pieptoon wanneer deze zijn ingeschakeld. Oudere mensen zullen dit waarschijnlijk niet horen, maar kinderen en huisdieren worden er gek van. Dit is niet alleen toevallig zo bij de producten die wij hebben mogen testen. Online zijn er meerdere verhalen te vinden van consumenten met hetzelfde probleem. Haal je dus een slimme filament-ledlamp in huis met een hoge pieptoon, dan zul je deze weer om moeten ruilen. Voor de rest doen de slimme filament-ledlampen wat ze moeten doen. Ze verhogen de sfeer in huis en zijn gemakkelijk te bedienen met de app.

Beveiligingsproducten

Naast de slimme verlichting kun je ook je eigen beveiligingssysteem in huis halen bij de Action. In het assortiment vind je een bewegingsmelder, deursensor, bewegingsmelder en een slimme sirene. Via de app kun je hiervoor automatiseringsregels instellen. Zodra er beweging wordt gedetecteerd door de deursensor kun je de sirene af laten gaan. Detecteert de bewegingssensor beweging? Dan kun je dit ook koppelen aan je verlichting, zodat de lampen aan zullen gaan.

Het lijkt in de basis prima te werken, maar toch zijn dit de producten waar ik wat minder tevreden over ben. Aangezien de bewegingsmelder over wifi werkt, zou de batterij binnen no-time leeg zijn wanneer deze bewegingsmelder altijd aan zou staan. Er zit dus een soort standby-tijd in verwerkt. Het duurt niet alleen een paar seconden voordat het licht aangaat, maar eenmaal geactiveerd duurt het een paar minuten voordat de bewegingssensor weer opnieuw ingeschakeld kan worden. Dat werkt prima voor een alarmsysteem, want je krijgt direct een notificatie bij beweging, maar gebruik je het als bewegingsmelder in combinatie met een lamp voor op het toilet of in een berging, dan zit je niet alleen de eerste paar seconden in het donker, maar gaat het licht eenmaal uit, dan duurt het een paar minuten voordat deze weer aan gaat. Dat werkt dus niet.

Via de automatiseringsregels kun je trouwens wel instellen dat het licht langer aan moet blijven, totdat de bewegingsmelder weer geactiveerd wordt. Zo kom je niet in het donker te zitten, maar staat het licht wel veel te lang aan als je bijvoorbeeld maar kort in een bepaalde ruimte moet zijn.

Als basis voor een alarmsysteem werken de beveiligingsproducten beter. Je krijgt iedere keer direct een notificatie op je smartphone binnen. Door het ontbreken van een camera blijft het echter ook bij een notificatie, meer informatie krijg je niet. Als alarmsysteem is het geheel dus nogal beperkt. Aangezien dit met Tuya werkt kun je wel een Tuya-camera van een ander merk kopen. Die kun je er gewoon op aansluiten. De sirene is overigens wel zeer luid, dus eventuele inbrekers zul je er waarschijnlijk wel mee wegjagen.

Overige producten

Naast de bovenstaande producten zijn er ook nog de plafonnière, de multicolor ledstrip, de slimme stekker en de afstandsbediening. De afstandsbediening van 9,95 euro heeft een bereik van twintig meter en kun je gebruiken met de lampen en de slimme stekker. De afstandsbediening voelt vrij goedkoop aan en ook de knoppen drukken niet erg lekker in vergelijking met de afstandsbediening van IKEA of Philips Hue. Toch werkt het allemaal wel prima. Naast het aan- en uitschakelen kun je het licht ook dimmen.

De plafonnière is eigenlijk het slechtste product in het assortiment. Bij woonwinkels koop je al een basic plafonnière van glas voor een paar euro. De slimme plafonnière van de Action kost 16,95 euro (White Ambiance) en heeft een plastic behuizing. Het ziet er erg goedkoop uit. Koop dus gewoon een glazen plafonnière van een paar euro en plaats hier zelf een slimme lamp in, dan heb je dezelfde functies tot je beschikking voor een goedkopere prijs en een mooiere behuizing.

De multicolor ledstrip kost 19,95 en is het duurste product in het assortiment. Vergeleken met ledstrips van andere fabrikanten is 19,95 euro echter behoorlijk goedkoop. Helemaal als je kijkt naar de lengte van vijf meter. Toch neemt de lichtopbrengst behoorlijk af, naarmate je verder richting de vijf meter komt. De eerste drie meter zijn prima, daarna is het licht gewoon veel minder fel. Gelukkig kun je deze ledstrip prima op maat knippen. Doe dit dan ook, want de laatste twee meter zijn gewoon niet echt bruikbaar. Alsnog is 19,95 euro voor een dergelijke ledstrip behoorlijk goedkoop en het geheel werkt dan ook prima.

De slimme stekker (Smart Power Plug) is verrassend klein van formaat. In vergelijking met andere slimme stekkers, die vaak behoorlijk groot zijn en hierbij ook de naastgelegen stopcontacten bezet houden, past er bij de Smart Power Plug van de Action nog prima een andere stekker naast. Mits deze voorzien is van een platte stekker dan. Pluspunt voor het formaat in ieder geval. De werking is echter ook uitstekend. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld klinkt er wel een goedkope ‘tik’ in vergelijking met andere modellen, maar deze slimme stekker van 8,49 euro doet het verder gewoon uitstekend. Ook kun je dit model met je stem via Google Home bedienen.

Installatie en de app

Alle producten van LSC Smart Connect kun je dus bedienen met de LSC Smart Connect-app of een andere app die gebruikmaakt van het Tuya-platform. En met de app zelf is niet zo heel veel mis. Vanuit het beginscherm heb je direct toegang tot je geïnstalleerde producten en de aangemaakte scenes. Onderaan vind je drie tabbladen genaamd ‘Mijn familie’, ‘Smart’ (voor scenes en automatiseringsregels) en ‘Profiel’.

Na het aanmaken van een account kun je producten gaan toevoegen. Hiervoor klik je rechtsboven op het plusje, selecteer je het te installeren product, klik een paar keer op bevestigen en vul je ondertussen je wifi-wachtwoord in en klaar. Het installatieproces is erg gemakkelijk. Alhoewel een fysieke handleiding wordt meegeleverd is deze qua kwaliteit erg matig. Gelukkig is de app redelijk intuïtief en heb je ieder product dan ook binnen twintig seconden toegevoegd.

Vanuit het beginscherm klik je onderaan op ‘Smart’ om scenes en automatiseringsregels te maken. Een scene verschijnt als een snelkoppeling op het beginscherm. Zo kun je meerdere lampen met elkaar koppelen en deze met één snelkoppeling bijvoorbeeld inschakelen. Ook de helderheid, kleur en eventuele automatiseringsregels kun je hieraan koppelen.

Bij automatisering krijg je in feite een kleine IFTTT in de app meegeleverd. IFTTT staat voor If This Then That. Als er dus een bepaalde actie gebeurd, kun je dit weer koppelen aan een andere actie. Detecteert de bewegingssensor een beweging, dan kun je bij automatisering ervoor kiezen om een bepaalde lamp in te schakelen. Het werkt redelijk gemakkelijk, maar een beginner zal hier toch wel even de weg kwijtraken. Aangezien de handleiding verder ontbreekt zal dit voor de meeste mensen een kwestie van trial en error zijn. Uiteindelijk kom je met logisch nadenken echter altijd tot een bevredigend resultaat. Het is goed om te zien dat een dergelijke app deze uitgebreide mogelijkheden heeft.

Bedienen met Google Home

Voor die 7,95 euro krijg je niet een slimme kleurenlamp en een degelijke app, ook krijg je ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Home. Je kunt de slimme lampen en de slimme stekker ook bedienen via je stem met een slimme speaker. De beveiligingsproducten kun je overigens niet via Google Home of Amazon Alexa bedienen. Wil je weten hoe je de slimme lampen en de smart plug met Google Home kunt koppelen? Lees daarvoor dit artikel.

Privacy en beveiliging

De slimme producten van de Action hang je rechtstreeks aan je wifi-netwerk en Tuya is een Chinees bedrijf. Hoe zit het precies met de privacy en de beveiliging? Alhoewel je vooraf de privacy policy kan lezen staat er niet veel meer dan ‘We zullen je gegevens niet misbruiken’. Feit blijft dat Tuya een Chinees bedrijf is en je je gegevens dus ook naar China stuurt.  Tuya is echter wel een grote speler dat wereldwijd gebruikt wordt en niet zomaar één of ander vaag Chinees bedrijf. Het is aan jezelf of je hier een probleem mee hebt of niet.

Verder maak je geen gebruik van een hub en sluit je de producten direct aan op je wifi-netwerk. Geavanceerde gebruikers kunnen bijvoorbeeld een apart deel van het netwerk gebruiken zodat je de slimme producten van de Action kunt scheiden van je overige internetverkeer, maar dit is voor de gewone consument vaak niet haalbaar. Het is ook goed om te weten dat je de slimme lampen kunt flashen en deze eventueel via Home Assistant kunt gebruiken. Ook dit is iets waar de gewone consument echter weinig mee kan.

Er zijn geen verhalen bekend van misbruik door Tuya, maar je gegevens vliegen wel weer de hele wereld over. Dat is echter ook bij andere bedrijven het geval en onze gegevens van Facebook en Google vinden we ook terug in de Verenigde Staten. Het ligt dus vooral aan jezelf wat je hiermee wilt doen.

Conclusie

De LSC Smart Connect-producten hebben me over het algemeen positief verrast. De normale slimme kleurenlampen zijn uitstekend en ook de slimme stekker doet het behoorlijk goed. Er zitten wel wat maandagmorgenmodelletjes tussen de slimme filament-ledlampen, maar over het algemeen werken deze ook uitstekend. De beveiligingsproducten werken redelijk voor een beperkt beveiligingssysteem, maar om de bewegingssensor voor een lamp te gebruiken in een berging of de wc raden we af. Door de vertragingstijd duurt het even voordat de lamp wordt ingeschakeld en door de standby-tijd van ongeveer vijf minuten zit je daarna in het donker.

De plafonnière moet je ver bij uit de buurt blijven en de multicolor ledstrip zul je zelf even wat korter moeten knippen. De app doet wat het moet doen en ook de ondersteuning voor Google Home en Amazon Alexa is mooi meegenomen. Niet alle producten zijn dus even goed, maar winkelketen Action maakt smarthome voor de gewone consument nu wel bereikbaar. LSC Smart Connect biedt een betaalbaar alternatief voor de veel duurdere concurrenten.

7.5
Action product

Beoordeling
LSC Smart Connect

Pluspunten
  • Zeer betaalbaar
  • Ruim assortiment
  • Degelijke app
  • Ondersteuning voor stemassistenten
Minpunten
  • Gegevens richting China
  • Plafonnière
  • Lengte ledstrip laat lichtopbrengst afnemen
  • Maandagochtendmodelletjes

Beoordeling LSC Smart Connect

De LSC Smart Connect-producten hebben me over het algemeen positief verrast. De normale slimme kleurenlampen zijn uitstekend en ook de slimme stekker doet het behoorlijk goed. Er zitten wel wat maandagmorgenmodelletjes tussen de slimme filament-ledlampen, maar over het algemeen werken deze ook uitstekend. De beveiligingsproducten werken redelijk voor een beperkt beveiligingssysteem, maar om de bewegingssensor voor een lamp te gebruiken in een berging of de wc raden we af. Door de vertragingstijd duurt het even voordat de lamp wordt ingeschakeld en door de standby-tijd van ongeveer vijf minuten zit je daarna in het donker.

De plafonnière moet je ver bij uit de buurt blijven en de multicolor ledstrip zul je zelf even wat korter moeten knippen. De app doet wat het moet doen en ook de ondersteuning voor Google Home en Amazon Alexa is mooi meegenomen. Niet alle producten zijn dus even goed, maar winkelketen Action maakt smarthome voor de gewone consument nu wel bereikbaar. LSC Smart Connect biedt een betaalbaar alternatief voor de veel duurdere concurrenten.

Reacties (184)