Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Samsung Powerstick Jet VS9000 – draadloze stofzuiger

Geschreven door
Geplaatst op30 november 2019, 8:54 CategorieReviews

We hebben de afgelopen jaren al tal van robotstofzuigers getest die geheel autonoom jouw huis stof- en vuilvrij maken. Toch krijgen we regelmatig de vraag of we ook eens een stofzuiger kunnen testen die misschien niet heel ‘smart’ is maar wel handig, draadloos en krachtig. Als antwoord op die vraag kijken we in deze review naar de Samsung Powerstick Jet VS9000, een krachtige draadloze stofzuiger.

Wat is de Samsung Powerstick Jet?

De Samsung Powerstick Jet is een draadloze stofzuiger, voor diegenen die toch de zuigkracht van een stofzuiger mét snoer willen hebben. Door de Digital Inverter Motor en het Multi Cyclone Systeem levert de Powerstick Jet een zuigkracht van 200 Watt. Dankzij Multi Cyclone hoeft het filter minder vaak schoongemaakt te worden en blijft de zuigkracht behouden.

Voor de Powerstick Jet ontwikkelde Samsung een 5-laags HEPA-filtersysteem. Dit filtersysteem zorgt ervoor dat uitgeblazen lucht voor 99,999% stof- en allergeenvrij is. In de eerste fase van het filtratieproces worden de grote stofdeeltjes gescheiden en opgevangen in een metalen roosterfilter. Bij de volgende stap vangt de zogenaamde Multi Cyclone samen met een microfilter de fijnere stofdeeltjes op. Tot slot verwijdert een ultrafijn stoffilter ook extreem kleine stofdeeltjes (0,3~10µm). Alle onderdelen en filters zijn wasbaar en kunnen daardoor eenvoudig schoongehouden worden. Bovendien bevindt de uitgang van het HEPA-filter zich aan de zijkant van de stofzuiger, waardoor schone lucht niet direct in je gezicht wordt geblazen.

De Samsung De Powerstick Jet is verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van 699 euro.

Design, montage en functies

Deze draadloze Samsung stofzuiger komt in een flinke doos en daarin zitten tientallen onderdelen die eerst op hun plek gezet moeten worden. Op het eerste gezicht lijkt dat een uitdaging te worden, maar het meeste wijst zichzelf en bovendien is de handleiding vrij eenvoudig. Eenmaal alle opzetstukken, verlengstukken en montagestukken uitgepakt is het een kwestie van het basisstation in elkaar zetten en de verschillende accessoires hun plek geven.

De Powerstick Jet komt met een nogal groot basisstation dat je tegen de muur, in een hoek kunt zetten of aan de muur kunt monteren. Dit station moet vanzelfsprekend in de buurt van een stopcontact geplaatst worden aangezien je de stofzuiger eraan kunt hangen om de accu op te laden. Onderop het basisstation is ruimte voor een extra – optionele – accu, die je tegelijkertijd met de accu op de stofzuiger kunt opladen.

Ook is er ruimte voor twee kleine opzetstukken die je achterop aan het basisstation kunt hangen. Aangezien er nog drie extra accessoires/opzetstukken meegeleverd worden moet je toch nog een extra plekje creëren voor je stofzuiger. We hadden graag gezien dat je alles bij elkaar, aan het basisstation gekoppeld, kunt bewaren.

Binnen enkele minuten is de stofzuiger in elkaar gezet en staat ook het basisstation tegen de muur. Het spreekt eigenlijk allemaal voor zich, maar het was ons in eerste instantie niet helemaal duidelijk waar elk opzetstuk nu precies voor gemaakt is. In de handleiding staat vrij summier omschreven waar elk opzetstuk voor dient, maar uiteindelijk is het een kwestie van proberen en ervaren waarmee je zelf de beste resultaten behaalt. Voor elke ondergrond en elke situatie wordt er echter wel een opzetstuk meegeleverd.

Zo is er een borstel met zachte actie voor houten vloeren, een borstel met turbo actie voor harde vloeren, een miniborstel voor banken of stoelen, een combinatie-opzetstuk voor meubels of kleine oppervlakken, een opzetstuk voor kieren en een flexibel opzetstuk waarmee je de andere opzetstukken ook in een hoek kunt zetten en dus eenvoudig op een kast of onder een bank kunt zuigen. Daarbij is de stofzuigerbuis in lengte verstelbaar waardoor je nooit gebukt of in een rare hoek met de stofzuiger in de hand hoeft rond te lopen. De opzetstukken zijn middels een simpele klik vast te zetten op de stofzuigerbuis.

Samsung heeft de Powerstick Jet strak en modern vormgegeven. De stofzuiger en accessoires stralen ondanks dat ze van plastic gemaakt zijn een premium kwaliteit uit en zijn netjes afgewerkt. Het blijft echter een stofzuiger, maar wat ons betreft een variant die ook in het zicht mag staan. Met een gewicht van minder dan 3 kilogram is de stofzuiger relatief eenvoudig met één hand te bedienen, al rust al dit gewicht met name op je pols waardoor je het wat sneller gaat voelen als de stofzuiger niet op de grond rust. Maar, het apparaat is mobiel en handzaam genoeg om comfortabel door het huis te gaan.

Samsung heeft de Powerstick Jet voorzien van een display dat snel met je hand te bedienen is. Op dit display vind je drie knoppen; de aan- en uitknop en twee knoppen met + en -. Hiermee kun je kiezen uit een lage, midden en hoge stand voor de zuigkracht. Ook toont het display mogelijke problemen, bijvoorbeeld als de accu leeg is of als de stofzuiger verstopt zit. De stofopvangbak heeft een inhoud van 0,5 liter en dat is niet heel veel. Natuurlijk hangt het af van de hoeveelheid vuil dat je opzuigt, maar na het hele huis gezogen te hebben moest de opvangbak in ons geval wel geleegd worden.

Het mooie aan het systeem van Samsung is dat deze opvangbak te verwijderen en volledig uit elkaar te halen is waardoor hij snel en volledig is schoon te maken. Niets blijft achter in kleine gaatjes, kiertjes of filters. Daarbij is elk onderdeel – zelfs de filters – te wassen waardoor je de volgende schoonmaakbeurt met een schone stofzuiger kunt beginnen. Hetzelfde geldt ook voor de grote borstels, die met een simpele klik uit elkaar te halen zijn en daardoor ook eenvoudig zijn schoon te maken. We zijn ervan overtuigd dat een schone stofzuiger zorgt voor een schoner huis en op dit vlak weet Samsung heel goed te scoren.

Hoe maakt de Powerstick Jet schoon?

We hebben de Samsung Powerstick Jet op nagenoeg elke ondergrond, in elke hoek en op elk meubel gebruikt en eigenlijk valt er maar weinig te klagen over dit model. De zuigkracht is enorm en doet ons de stofzuiger met snoer meteen vergeten. Het is even uitvogelen welk opzetstuk je nu het beste voor elke ondergrond kunt gebruiken, maar uiteindelijk wijst dit zichzelf. De zachte actieborstel is wat ons betreft ideaal voor een houten vloer want deze pakt de kleinste stofdeeltjes op en laat geen krassen achter. De wat hardere actieborstel bleek voor ons tapijt ideaal en zoog zelfs hardnekkig vuil tussen de plooien uit het tapijt. De mini-borstel bleek ideaal voor de houten trap en de bank, terwijl het combinatie-opzetstuk gebruikt werd om de vensterbanken, bureaus, stoelen en andere kleinere oppervlakken schoon te maken. Het meest handige was echter het flexibele opzetstuk waarmee snel en eenvoudig onder een bank, op een kast of op een andere lastig te bereiken plek gezogen kan worden.

En hoe goed maakt deze stofzuiger dan schoon? Ook op dit vlak zijn we positief verrast. De Powerstick Jet biedt voldoende zuigkracht en goede borstels om nagenoeg al het vuil direct op te zuigen, inclusief de kleinste stofdeeltjes. Met onze kat in huis zijn haren overal te vinden en ook hiermee heeft de stofzuiger geen enkel probleem. We hebben de stofzuiger onderworpen aan alle soorten vuil, van bladeren en zand tot aan hagelslag en steentjes. De borstels pakken het moeiteloos op, zonder het door de kamer te schieten. Ook op lastige te bereiken plekken, zoals tussen de kussens op de bank, biedt de stofzuiger voldoende zuigkracht om nagenoeg al het vuil direct op te nemen. In 80-90 procent van de gevallen biedt de minimale zuigstand voldoende kracht om al het huishoudelijke vuil op te zuigen. Voor hardnekkiger vuil zijn de midden en hoge stand ideaal.

Met deze grote hoeveelheid opzetstukken en de flexibiliteit van een draadloze stofzuiger is er eigenlijk niets wat de Powerstick Jet niet kan. Ja, hij kan niet dweilen. Of toch wel? Jazeker, want Samsung heeft zelfs een optioneel opzetstuk met twee dweilkoppen ontwikkeld. Die hebben we helaas niet kunnen testen, maar het kan dus wel.

Een nadeel van een draadloze stofzuiger is natuurlijk dat deze voorzien is van een accu met een beperkte gebruikstijd. De Powerstick Jet komt met een accu die je in de minimale zuigstand voorziet in 60 minuten zuigen. Kies je de voor de maximale stand dan houd je daar een minuut of 6 van over. De gebruikstijd is dus afhankelijk van de zuigkracht die je kiest, maar in ons geval kwamen we gemiddeld op zo’n 30-40 minuten uit. Het tapijt en de bank vereisten wat meer zuigkracht, maar de vloer en andere gladde oppervlakken werden schoon op de minimale stand. Is de accu leeg, dan heeft deze ongeveer 3,5 uur nodig om weer volledig opgeladen te worden. Je kunt zoals gezegd ook een extra accu aanschaffen die ook in het basisstation opgeladen kan worden. Hiermee verdubbel je de gebruiksduur. Als je een hele stille stofzuiger zoekt dan is de Powerstick Jet niet de allerbeste keuze. In de maximale zuigstand komt de stofzuiger tot 85dB en dat is vrij luid. Houd je het beperkt tot de laagste zuigstand dan kom de stofzuiger tot ongeveer 75dB.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is de Samsung Powerstick Jet één van de meest veelzijdige en flexibele stofzuigers die we tot nu toe gebruikt hebben, en dan hebben het opzetstuk voor dweilen nog niet eens getest. Alles dat je nodig hebt om je huis vuil- en stofvrij te krijgen wordt meegeleverd, is eenvoudig te monteren en is ook nog eens eenvoudig schoon te maken. De opvangbank is wat aan de kleine kant, maar ook weer eenvoudig te legen en compleet te reinigen. Wat betreft de zuigkracht biedt deze stofzuiger drie instellingen waardoor je zelfs het meest hardnekkige vuil zonder problemen opzuigt, en gecombineerd met goede borstels is alles van de kleinste stofdeeltjes tot steentjes en haren moeiteloos op te zuigen. De gebruikstijd komt gemiddeld op zo’n 30-40 minuten uit en als dat niet genoeg is kun je een extra accu aanschaffen. Het enige dat we graag nog zouden zien is extra ruimte op het basisstation zodat je alle opzetstukken bij elkaar kunt bewaren. Maar ook zonder die mogelijkheid kunnen we de Samsung Powerstick Jet absoluut aanraden.

Minpunten

  • Opzetstukken niet samen te plaatsen
  • Opvangbak aan de kleine kant
  • Niet goedkoop

Pluspunten

  • Zeer flexibel in gebruik
  • Goede zuigkracht
  • Eenvoudig en volledig schoon te maken
  • Uit te breiden met dweil en extra accu
Smarthome Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct


€ 599,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 699,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.