Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Slimme speakers kunnen commando’s ontvangen via laserstralen

Geschreven door
Geplaatst op5 november 2019, 9:15 CategorieBeeld en geluid

Uit onderzoek blijkt dat slimme speakers, en andere apparaten, commando’s kunnen ontvangen die via laserstralen overgebracht worden. Een slimme speaker, zoals de Google Home, interpreteert de laserstraal als een verbaal commando en reageert daar tevens correct op.

Slimme speakers reageren op laserstralen

Cybersecurityonderzoeker Takeshi Sugarawa heeft ontdekt dat slimme speakers laserstralen kunnen interpreteren als een menselijke stem. De Google Home die in dit onderzoek gebruikt werd registreerde de laser als een verbaal commando en reageerde daar ook correct op. Sugarawa legt uit dat microfoons op licht kunnen reageren alsof het geluid is. Dat betekent in dit geval dat elke commando die overgebracht wordt via licht, hetzelfde is als een commando die overgebracht wordt via geluid. Dat meldt de website Wired.

Dit geldt overigens niet alleen voor de Google Home. Ook andere slimme speakers, zoals de Amazon Echo, zijn vatbaar voor de hack. In theorie zou dit gelden voor elk apparaat met een microfoon en stemassistent aan boord. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, sommige wearables en zelfs auto’s met stembesturing. De kwaadwillende moet dan wel dichtbij het object zijn. Android-smartphones kunnen vanaf ongeveer 4,8 meter reageren op de laserstraal, terwijl de slimme speaker dat al kan doen vanaf 150 meter.

Google heeft gereageerd op de situatie en zegt de situatie op de voet te volgen.

  • Delen:

Reacties

  1. Lexy
    02 januari, 2020 om 11:45

    oh leuk om te weten dit haha. Denk je dat dit ook bij nieuwe Google Nest zo is?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.