Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Zo verwijder je je stemopnamen van Google Assistent via Google Home

Geschreven door
Geplaatst op10 november 2019, 8:54 CategorieTips en advies

Via de Google Home-app is het mogelijk je stemopnamen van de Google Assistent te verwijderen. Dat kun je per stuk doen, bijvoorbeeld, maar je kunt er ook voor kiezen om veel opnamen in één keer te verwijderen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit moet doen.

Privacy is en blijft een belangrijk onderwerp in de smarthomewereld. Bedrijven weten steeds meer over hun gebruikers: wat ze zeggen, wat ze doen en wat ze willen. Daarom is het van belang dat je hier niet alleen van bewust bent, maar ook weet dat je zelf in de hand hebt welke info bedrijven over je bewaren. We hebben bijvoorbeeld al eens eerder geschreven over privacy en de Google Assistent en dingen die je daarover wil weten. Daar kwam ook al aan het licht hoe je precies je data kunt beheren bij de Google-stemassistent.

Uiteraard is het zo dat bedrijven zoals Google die informatie nodig hebben om je een goede dienst te kunnen voorschotelen. Gelukkig is het zo dat die data geanonimiseerd wordt — maar inmiddels is duidelijk dat dit geen waterdicht systeem is. Daarom is het fijn dat je ook via de Google Home-app je stemopnamen kunt verwijderen, mocht je dit prettiger vinden. Hieronder staat een stappenplan voor de verschillende mogelijkheden. Gelukkig heeft Google hier geen moeilijk proces van gemaakt. De stappen zijn redelijk simpel.

Individuele opnamen verwijderen

Je kunt ervoor kiezen individuele opnamen te verwijderen. Je opent de Google Home-app en klikt onderaan op het icoontje van je account (helemaal rechts). Vervolgens tap je op de regel Mijn activiteit. Hier vind je een lijst met opnamen die in de afgelopen periode gemaakt zijn. Je kunt per opname beslissen of je hem wil beluisteren of verwijderen door erop te tappen (al zul je vaak iets als ‘onbekende opname’ zien staan). Verwijderen doe je door rechts op de drie puntjes te tappen en de optie Verwijderen te kiezen.

Stemopnamen van een bepaalde periode verwijderen

Binnen de Google Home-app kun je ook opnamen van een bepaalde periode verwijderen die zijn gemaakt met de Google Assistent. Na het openen ga je daarvoor wederom naar je profiel en je activiteiten. Bovenaan zie je een zoekbalk staan met daarin drie puntjes aan de rechterkant. Kies nu voor Activiteit verwijderen op basis van. Vervolgens kun je alles verwijderen van het afgelopen uur, de afgelopen dag of altijd. Je kunt zelfs handmatig een periode instellen en de opties voor het automatisch verwijderen bereiken.

Stemopnamen automatisch laten verwijderen

Open wederom de Google Home-app en ga ook nu naar je activiteitenpagina. Voordat je ergens op tapt, scroll je eerst een stukje naar beneden. Het duurt niet lang voordat je het kopje ‘Activiteit word bewaard totdat je deze handmatig verwijdert’ ziet staan. Tap hierop en kies vervolgens voor de optie die je prettig vindt. Je kunt kiezen tussen handmatige verwijdering, verwijdering tot achttien maanden en verwijdering tot drie maanden. Na de gekozen optie worden de gegevens automatisch door het Google-systeem verwijderd.

Is je Google Assistent-data ook echt weg dan?

Wanneer je je data verwijdert op één van de bovenstaande manieren, dan is je data ook echt verwijderd van de servers van Google, laat het bedrijf weten. De gegevens zijn dan permanent verwijderd. Echter, Google heeft ook al aangegeven dat het kan dat bepaalde informatie over je account bewaard wordt om de diensten te kunnen verbeteren en spam te voorkomen. Om welke het data het precies gaat (het betreft aan diensten gerelateerde informatie) weten we niet, maar na het verwijderen zijn de gegevens niet meer op te vragen.

Meer lezen?

We hebben een grote hoeveelheid artikelen geschreven die je allemaal kunt terugvinden in onze sectie voor tips en advies, waarin we verschillende dingen uitleggen. Ben je naar iets specifieks of juist iets algemeens op zoek, dan is de kans groot dat we erover geschreven hebben. Mocht je iets niet kunnen vinden of mis je iets, dan kun je altijd terecht in onze sectie voor vragen en antwoorden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.