Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Alles wat je moet weten over Google Home en Google Assistant

Geschreven door
Geplaatst op22 december 2019, 8:31 CategorieTips en advies

De komst van Google Assistent en Google Home heeft smarthome bereikbaar gemaakt voor iedereen. Je hoeft niet langer ingewikkelde domotica-systemen te gebruiken, maar kunt gewoon de slimme assistent op je telefoon of een Google Home-speaker gebruiken zonder dat je veel ingewikkelde kennis nodig hebt. In dit artikel kijken we naar Google Home en Google Assistant. Wat kun je er precies mee? En wat kunnen we nog verwachten?

Google Assistant

Google Assistant werd in mei 2016 gelanceerd binnen Google’s eigen berichtendienst Allo. Google Allo was in feite een berichtendienst als WhatsApp, maar het bedrijf ontdekte al snel de meerwaarde van de virtuele assistent. De Google Assistant was eerst exclusief voor de Pixel en Pixel XL-telefoons en kwam in februari 2017 ook naar andere Android-apparaten. In november 2016 verscheen de Google Assistant voor het eerst op de Google Home-speakers. Het is in feite een vervolg op de virtuele assistent Google Now, maar waar je bij die virtuele assistent maar eenrichtingsverkeer had, kun je met de Google Assistent naar twee kanten toe communiceren. In juli 2018 werd de Nederlandstalige versie gelanceerd, de Google Assistent.

Google Assistant is in staat een gesprek te volgen, de context te achterhalen en op basis van die informatie een hoorbare reactie te geven. Wat begon als een hulpje om via je stem zoekopdrachten uit te voeren is uitgegroeid naar iets veel groters. Nog altijd kun je zoekopdrachten uitvoeren, maar met de komst van de Google Home-speakers is het geheel uitgegroeid tot één van de grootste smarthome-platformen ter wereld. Google Assistant is beschikbaar op alle Android-telefoons en in een groot aantal slimme speakers. Niet alleen voor de Google Home-serie van Google zelf, maar ook in speakers van andere merken.

Je kunt de Google Assistent op je slimme speaker of smartphone oproepen via het commando: ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’. Vervolgens kun je een vraag stellen. Deze vraag wordt razendsnel via de cloud naar de servers van Google gestuurd, geanalyseerd en vervolgens wordt er een antwoord teruggestuurd. Deze krijg je vervolgens weer te horen. Het versturen en analyseren gaat razendsnel, waardoor je nauwelijks op je antwoord hoeft te wachten.

Oorspronkelijk is de Google Assistant dus een hulpje om via je stem zoekopdrachten uit te voeren. Nog altijd is dit mogelijk. Vraag bijvoorbeeld om het weerbericht of het laatste nieuws, maar ook allerlei feitjes en weetjes kun je op deze manier opvragen. De Google Assistant kan via Voice Match jouw stem herkennen, zodat jij je persoonlijke agenda te horen krijgt, eventuele files op weg naar je werk, het laatste nieuws van de dag en je favoriete muziek. Stelt je partner bijvoorbeeld deze zelfde vragen, dan zal het antwoord dus specifiek op hem of haar gericht zijn.

Google Home

In 2016 verscheen de Google Home samen met de Google Home Mini. Deze slimme speakers laten je niet alleen muziek afspelen, maar beschikken ook over de Google Assistent. Zo kun je bijvoorbeeld het weerbericht opvragen, eventuele files op weg naar je werk of vragen wat de naam van die ene acteur uit een bepaalde films ook alweer is. Deze speakers zijn voorzien van Google Assistant en zijn dus jouw persoonlijke hulp in huis. Jij stelt een vraag, deze vraag wordt razendsnel naar de servers van Google gestuurd en verwerkt, het antwoord komt terug en de Google Assistant vertelt het antwoord op jouw vraag.

De Google Home is echter meer dan alleen een slimme speaker. Ook het achterliggende platform heet Google Home en deze kun je bedienen met de Google Home-app. Niet alleen kun je de Google Home-speakers vanuit deze app bedienen, maar ook kun je andere slimme apparaten opnemen in de app en dus in het Google Home-platform. Google Home kan dus het overkoepelende platform van jouw smarthome zijn. Hierin kun je dus verschillende slimme producten onderbrengen en deze vanuit de Google Home-app en met je stem via de Google Assistent bedienen. Het is dus anders dan een protocol. Een protocol is een (achterliggende) taal waarmee slimme apparaten kunnen communiceren. Een platform is op de voorgrond en is het softwareprogramma van waaruit je de slimme apparaten kunt aansturen. Sta je in de winkel en zie je het logo ‘Works with Google Assistant’, dan kun je deze producten opnemen binnen de Google Home-app en met je stem aansturen.

Inmiddels zijn er verschillende Google Home-speakers op de markt. Wat ze gemeen hebben is de interactie met de Google Assistant, maar ze verschillen met name in design en de geluidskwaliteit. De Google Home Mini is de kleinste slimme speaker van Google en heeft inmiddels een opvolger gekregen in de vorm van de Google Nest Mini. De reguliere Google Home is de normale slimme speaker, terwijl we ook nog de Google Home Max hebben. Deze grootste slimme speaker heeft de beste geluidskwaliteit, maar wordt officieel niet in Nederland en België verkocht.

Google Nest Hub en Google Nest Max

Tegenwoordig heb je niet alleen meer slimme speakers, maar kan de speaker ook worden gecombineerd met een display. Dit display zorgt voor de visuele informatie. De komst van deze slimme display’s als de Google Nest Hub en de Google Nest Hub Max (deze laatste is nog niet officieel in Nederland verkrijgbaar) hebben nog meer functies voor de gebruiker geopend. Je krijgt niet alleen antwoorden te horen, maar tevens ook te zien. Vraag hoe hoog de Eiffeltoren is en je krijgt niet alleen het antwoord te horen, maar krijgt ook direct een afbeelding te zien van deze trots van Parijs. Zijn er files op weg naar je werk? Je ziet direct op het scherm waar de knelpunten liggen. Via het touchscreen kun je direct ook jouw smarthome bedienen, YouTube-video’s bekijken of muziek van je favoriete streamingdienst bedienen. Wanneer het display inactief is kun je ervoor kiezen om je zelfgemaakte fotoalbums via Google Foto’s weer te geven. In dat geval werken deze slimme display’s dus tevens als digitaal fotolijstje.

Google Nest Hub

De toekomst

Uiteraard staat de Google Assistant nog in de kinderschoenen. Een volwaardig gesprek voeren is nog niet mogelijk en zal ook nog vele jaren duren. Een persoonlijke assistent in huis zoals je in science-fiction films ziet, waar je volwaardige gesprekken mee kunt voeren, is dan ook nog altijd toekomstmuziek. Toch is dat wel de richting waar we op gaan. Google krijgt natuurlijk heel veel feedback binnen van de miljoenen gebruikers rond de wereld. Deze feedback wordt gebruikt om de Google Assistant steeds verder te verbeteren. De optie Continued Conversation is zo’n stap. Deze is in het Engels al beschikbaar, maar in Nederland nog altijd niet werkend. Dit zorgt ervoor dat je na een vraag direct een vervolgvraag kunt stellen zonder dat je opnieuw ‘Hey Google’ hoeft te zeggen. De conversaties zijn nog altijd behoorlijk éénzijdig en is op dit moment een vraag-antwoord gesprek. Jij stelt een vraag en Google Assistant geeft een antwoord. Voor 2020 hopen we dan ook dat we meer opties vanuit de Engelstalige Google Assistant kunnen verwelkomen. Naast de optie Continued Conversation zijn ook de Routines een welkome toevoeging aan de Nederlandse Google Assistent.

 • Delen:

Reacties

 1. Luc Verhaegen
  23 december, 2019 om 14:10

  Mooi en goed artikel.
  Hieronder even een groot euvel met assistent op mijn smartphone (mi9).
  Hopelijk kunnen jullie hier een antwoord op geven of onderzoeken?
  Te pas en onpas opent assistent op mijn scherm. Zoals nu tijdens het schrijven van dit bericht is het al 4 keer gebeurd.
  Ook tijdens het navigeren via maps of Waze. Kan geen enkele instelling vinden om dit te vermijden. Graag een reactie, groeten, luc

  • A.van den Brande
   13 mei, 2020 om 9:11

   Ik heb een vraag.
   Hou kan in de Google chromecast installeren op mijn tv en smartphone.
   Hoor graag van U.
   Heb hem gekregen in deze moeilijke tijd. Maar weet niet wat ik allemaal moet doen.

   • Sunil Dwarka
    14 mei, 2020 om 19:59

    De Chromecast aansluiten op de HDMI aansluiting van de tv en uiteraard de voedingsadapter van de Chromecast in de stopcontact. Ook moet je de app Google Home installeren op je smartphone. Ik neem aan dat je ook een wifi aansluiting thuis hebt. Zorg dat je smartphone hiermee is verbonden en start de app Google Home op. Je app gaat zelf op zoek naar je Chromecast en verbindt dit met je smartphone. Mocht dit keer op keer mislukken dan heb je als het goed is een kleine reset knopje op Chromecast. Druk dit in en start opnieuw. Dit moet je vooral doen als je een keer je Chromecast elders gebruikt bijvoorbeeld bij familie op een ander wifi netwerk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.