Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Google Assistent: Routines beschikbaar in Nederland, maar werkt nog niet

Geschreven door
Geplaatst op10 december 2019, 13:50 CategorieBediening

De optie voor routines is opgedoken in de Nederlandse versie van Google Assistent. Met routines kun je verschillende handelingen bundelen. Door middel van één commando kan de Google Assistent dan verschillende taken uitvoeren. Helaas lijken gemaakte routines op dit moment nog niet te werken.

De optie is enkel beschikbaar in de Google Assistent-app op je telefoon en dus niet in Google Home. Om de routines zichtbaar te maken open je de Google Assistent-app en zeg of schrijf je ‘Routines’. Onderaan klik je dan op Routines om dit venster te openen.

Routines laten je, door middel van een enkel stemcommando, meerdere acties tegelijk uitvoeren. Een voorbeeld is ‘Hey Google, goedemorgen’. Zo kun je instellen dat dit ene commando de lichten in de slaapkamer aanzet, je telefoon van de stille modus haalt, het weerbericht voorleest, de temperatuur van de thermostaat hoger zet en vervolgens muziek van je favoriete playlist van Spotify wordt afgespeeld. In totaal zijn er zes routines in te stellen, namelijk Goedemorgen, Bedtijd, Vertrek van huis, Thuiskomst, Op weg naar werk en Op weg naar huis.

Ook Shortcuts zijn beschikbaar. Deze vind je bovenaan bij ‘Aangepast’. Zo kun je zelf een commando instellen voor een bepaalde actie. Hiermee maak je in feite snelkoppelingen. Ben je aan het sporten, dan kan het commando ‘Workout Time’ ervoor zorgen dat direct je favoriete playlist op Spotify voor tijdens het sporten wordt gestart.

Routines al wel in het Engels beschikbaar

Alhoewel de optie nu in het Nederlands beschikbaar is gemaakt lijken ingestelde routines en shortcuts nog niet te werken. We hebben verschillende opties geprobeerd, maar zonder succes. Aangezien routines nu wel zichtbaar zijn gemaakt hopen we dat Google deze optie snel actief maakt. Niet alleen in Google Assistent, maar ook in de Google Home-app. Routines zijn al wel beschikbaar in het Engels binnen de Google Home-app. Kun je niet wachten om Routines en Shortcuts te gebruiken? Lees dan het artikel Zo stel je routines en shortcuts in met Google Home en Google Assistant.

 • Delen:

Reacties

 1. Stefan
  10 december, 2019 om 14:20

  Menen dit jullie nu? De routines zijn op die manier al zeker sinds 18 september beschikbaar! En werkten toen ook niet… Wat is er dan veranderd? Hadden jullie geen inspiratie meer?

  • Gerard
   10 december, 2019 om 16:58

   Iets vriendelijker kan ook…..

   • Stefan
    11 december, 2019 om 9:07

    en wat is de meerwaarde van dit artikel? Dit is nu bijna wekelijks dat er wel ergens staat dat routines beschikbaar zijn. En telkens moeten ze er een “update” bijvoegen dat ze in het nederlands toch niet beschikbaar zijn…

  • Fred
   11 december, 2019 om 15:59

   Ja ik maak hier al langer gebruik van. Wat is er dan nieuw of wat is er nu mogelijk wat eerst niet mogelijk was? Beetje raar….. Een artikel uit 2018 misschien?

 2. Pascal Paquay
  08 maart, 2020 om 10:27

  Maart 2020 en nog steeds geen routines beschikbaar in Nederlands. WAAR-DE-LOOS !!!! Hoe lang gaat dit nog duren anders flikker ik de hele zooi eruit?!

  • Jess
   11 maart, 2020 om 19:33

   Pascal mocht je nou de hele zooi er uit flikkeren, mag je het wel naar mij sturen. Ik ben er super blij mee.

 3. Simon
  09 maart, 2020 om 15:24

  Ik zie het ook niet op een iPhone

 4. Jelle
  25 maart, 2020 om 16:29

  Best wel jammer dat Google geen product release beleid heeft. Van alles beloven maar toch niet kunnen waarmaken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.