Review: Nuki Opener – nu hoef je echt niet meer van de bank af

15 december 2019 + 10 minuten 2 Reacties
Nuki opener

De Nuki Opener is een handige accessoire waarmee je de gezamenlijke voordeur in een appartementencomplex kunt openen via de intercom. Dat kun je dan vanaf je smartphone regelen, maar je kunt de Opener ook zo instellen dat de deur meteen opengaat wanneer iemand op de bel drukt.

Wat is de Nuki Opener?

Als je in een appartementencomplex woont, groot of klein, dan heb je meestal een gezamenlijke voordeur die je opent middels een intercom. Die voordeur is alleen te bedienen met de knoppen op het paneel van die intercom en dat is verder prima, behalve voor de bewoners die meer opties willen voor de deur aan de stoep. Met de Nuki Opener krijg je toegang tot opties waarvan je niet wist dat je ze nodig hebt. Je koppelt de Opener aan de bestaande intercom en ontgrendelt daarmee de mogelijkheden die beschikbaar zijn in de app.

De Nuki Opener is een klein kastje dat je naast je intercom kunt hangen. Het kastje communiceert middels bedrading met die intercom en staat draadloos in verbinding met een Nuki Bridge. Met de Bridge kun je de deur van afstand bedienen. Je hebt hem dus niet nodig voor gebruik van de Nuki Opener, maar het is wel een handige accessoire. De Opener werkt met vier AAA-batterijen, zodat er geen sprake van elektriciteitsdiefstal is. Ook kun je de Opener monteren zonder dat je daarvoor toestemming nodig hebt van de verhuurder.

Nuki Opener installeren

Nuki levert in de doos alle benodigdheden voor de installatie. Mogelijk heb je zelf een schroevendraaier nodig voor je eigen intercom, maar dat verschilt per model. In de doos zit de Nuki Opener, samen met een kleine schroevendraaier, de draden en batterijen. Ook levert de fabrikant schroeven mee voor wanneer je de Opener aan de muur wil bevestigen. Anders ben je aangewezen op de sticker aan de achterkant, waarmee je hem simpel en snel bevestigt. Deze sticker zou de muur niet moeten beschadigen wanneer je hem lostrekt.

In principe kun je de Nuki Opener als een zelfstandig apparaat gebruiken. Maar dan moet je er wel zeker van zijn dat de bluetoothverbinding sterk genoeg is en bereik heeft tot aan de voordeur. Dat is negen van de tien keer niet het geval, dus raadt Nuki aan om de Nuki Bridge erbij te nemen. Met de Bridge zorg je voor een stabiele verbinding tussen het systeem en je telefoon en is het tevens mogelijk de deur via wifi te openen. Dat betekent dat je zonder bridge de voordeur dus niet kunt ontgrendelen zonder daadwerkelijk thuis te zijn.

De Nuki Opener kost 99 euro en als je een pakket afneemt ben je 169 euro kwijt. Die extra 70 euro kan voor veel mensen als onnodig aanvoelen en dat begrijpen we best. Maar als je dan toch aan een dergelijk systeem begint, zorg er dan wel voor dat het meteen goed werkt en dat je de meest stabiele verbinding opzet. Heb je al een Smart Lock van hetzelfde merk? Dat is mooi, want dan kun je dezelfde Bridge gebruiken. Dan hoef je die extra 70 euro dus niet neer te leggen. Een voordeeltje voor Smart Lock-gebruikers.

Om de Nuki Opener te kunnen installeren heb je dus de Opener, een Bridge en de gratis app nodig. Na het openen van de app zal de software je stapsgewijs door het proces nemen. Laat je niet afschrikken door de draden en al die onderdelen, want als je goed oplet en leest wat je moet doen, dan wijst alles voor zichzelf. Nuki heeft hiermee een tamelijk ingewikkeld proces behoorlijk toegankelijk gemaakt. En ondergetekende kan het weten, want die heeft twee linkerhanden. Als het hier lukt, lukt het ongetwijfeld ook bij jou thuis.

Ondanks het feit dat je dit systeem zonder toestemming van de woningeigenaar kunt gebruiken, doe je er wel goed aan een foto te maken van de manier waarop de draden nu geconfigureerd zijn in de intercom. In principe hoef je waarschijnlijk geen draden ergens uit te halen, tenzij anders aangegeven. Dan nog is het fijn om een backup te hebben voor wanneer het misgaat. Oh en voordat je de Opener aanschaft, check dan eerst even op de website van de fabrikant of je intercom compatibel is. Dat scheelt een hoop gedoe en hoofdpijn.

De Nuki Opener gebruiken

Je kunt de Nuki Opener op verschillende manieren gebruiken en instellen. Als je naast het apparaat staat, dan kun je bijvoorbeeld op de grote, ronde knop drukken voor het activeren van verschillende opties. Door tweemaal te tikken zet je die optie ook weer uit. Met Auto Unlock zorg je ervoor dat de deur vanzelf opengaat wanneer je een notificatie opent als je dichtbij bent. Dat gebeurt wanneer je toestemming geeft tot je locatie en Nuki kan controleren dat je een vertrouwd persoon bent. Na het openen van de notificatie opent de deur vanzelf.

Dit geldt ook voor de mensen die je vertrouwt. Met de app en de juiste instellingen op hun telefoon, kunnen ze moeiteloos de benedendeur openen. Dat is helemaal handig wanneer je ook een slim slot hebt. In dit geval is het beter wanneer die ook van Nuki is, maar in ons geval hangt de Yale Entr aan de voordeur. Ook daar kun je digitale sleutels voor aanmaken hoor, dus het is nog niet het einde van de wereld. Maar dat betekent wel dat iedereen met toestemming voortaan twee apps en de juiste instellingen nodig heeft om binnen te komen.

Binnen de app heb je toegang tot behoorlijk wat instellingen. Je kunt de ervaring zodoende echt eigen maken en dat is van belang als het om je eigen huis en de veiligheid ervan gaat. Zo’n optie als Auto Unlock is niet alleen handig, het is ook de veiligste manier van het apparaat in gebruik nemen. De deur gaat alleen open als het systeem weet wie je bent, dus je hoeft niet te denken dat zomaar iedereen nu naar binnen kan. Wil je liever niet constant je locatie en bluetooth aan hebben staan, dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden.

Je locatie en bluetooth moeten normaliter aanstaan voor een directe verbinding met het systeem. Maar wanneer je dat niet doet (en dus geen gebruikmaakt van Auto Unlock), dan kun je de deur beneden ook openen door binnen de app in het thuisscherm vanaf de zijkant te vegen. Dan opent de deur zich vanzelf. Voor Android 10 gebruikers kan dit een beetje wennen zijn, helemaal als ze net geleerd hebben dat de terugknop op eenzelfde manier werkt. Maar dat is iets waar de meeste gebruikers op dit moment geen last van zullen hebben.

Binnen de app vind je ook de opties Ring to Open en de Continuïteitsmodus. Met beide opties zorg je ervoor dat wanneer iemand aanbelt, de deur automatisch opengaat. Je kunt zelf instellen hoeveel tijd er tussen het aanbellen en het openen zit en hoe lang de deur geautoriseerd wordt om open te gaan, waardoor het altijd lijkt alsof er iemand thuis is. Als je dit kunt combineren met een slimme deurbel, bij ons hangt de Ring Door View Cam, dan heb je helemaal zelf in de hand wat er voortaan gebeurt bij je voordeur.

Het verschil tussen Ring to Open en de Continuïteitsmodus is dat je met de eerstgenoemde optie kunt instellen dat er slechts één keer binnen een bepaalde tijdsframe aangebeld kan worden en de deur automatisch geopend wordt. Belt iemand na die zelf ingestelde periode aan, dan blijft de deur gesloten. Ook kun je ervoor kiezen dat de deur dicht blijft na één keer aanbellen. Met de Continuïteitsmodus zorg je er eigenlijk voor dat iedereen altijd naar binnen kan; handig voor wanneer je bijvoorbeeld een verjaardag viert.

Verder zijn er nog opties met betrekking tot belonderdrukking. Vind je het geluid van je intercom vreselijk, dan kun je die uitschakelen op drie momenten: wanneer je Ring, Ring to Open of de Continuïteitsmodus activeert. Dat betekent dat je geen geluid hoort van je intercom en dat mensen dus zomaar ineens voor je deur kunnen staan — maar als je aan de straat woont en geen gezamenlijke voordeur hebt, dan is dat eigenlijk altijd het geval. Je kunt de Nuki Opener en zijn applicatie niet gebruiken voor tweewegcommunicatie, helaas.

Koppeling met Google Assistent

Het is mogelijk de Nuki Opener te koppelen met de Google Assistent. Als je de Google Home-app opent dan is de kans groot dat er bovenin een melding staat dat je Nuki kunt toevoegen. Als je dit doet, en de simpele stappen opvolgt, dan zou je de deur beneden ook moeten kunnen ontgrendelen met een simpel commando als “Hey Google, ontgrendel de benedendeur”.  Je dient dat commando met een pincode te bevestigen, maar helaas werkt het invoeren daarvan niet goed in de Nederlandse versie van de Assistent. Het is nu dus onbruikbaar.

Nuki Opener – conclusie

Voor een product dat voor het eerst op de markt komt, hebben we verrassend weinig aan te merken op onze ervaring met de Nuki Opener. Het gaat om kleine dingen. De Google Assistent-integratie werkt niet goed in Nederland, maar is niet essentieel voor het gebruik. Daarnaast is het jammer dat de Bridge verplicht is, maar snappen we goed waarom we hem nodig hebben. En dan is er nog de kleur van de apparaten: zwart is niet altijd mooi en past niet overal bij, dus we hopen dat er meerdere kleurenvarianten op de markt uitkomen.

En dat is het eigenlijk wel. De Nuki Opener biedt vrijwel alleen maar gemak. Je hoeft niet moeilijk te doen met sleutels, hoeft sleutels niet uit te lenen en kunt mensen gemakkelijk op specifieke momenten of gewoon voor altijd binnenlaten. Niet iedereen heeft dit nodig, maar gezinnen met kinderen of bedrijven kunnen hier echt wel van profiteren. De Nuki Opener doet wat het belooft en biedt gebruikers echt een hoop opties aan waarmee de ervaring op je situatie afgestemd kan worden. En dat is van belang in het kader van veiligheid.

Net zoals bij andere slimme sloten is het ook belangrijk dat je van tevoren bedenkt of je wel van technologie afhankelijk wil zijn om je eigen huis binnen te komen. Sommige mensen vinden het eng, want er kan van alles misgaan. Dat begrijpen we ook ergens wel. Zorg er dus voor dat je altijd een backup achter de hand hebt, door bijvoorbeeld sleutels bij vrienden of familie neer te leggen (bijvoorbeeld wanneer de batterijen leeg zijn). Maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nuki Opener geven we een dikke aanbeveling.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Gemak
  • Veelzijdigheid aan opties
  • Geen goede met sleutels uitlenen
  • Installatie

Minpunten
  • Niet geschikt voor élke intercom

  • De kleur
  • Google Assistent-ondersteuning

Reacties (2)