De beste slimme speakers voor in je smarthome van 2019 / 2020

03 januari 2020 + 10 minuten 5 Reacties
google-nest-mini-foto-2

Er zijn in 2019 een hoop slimme speakers uitgebracht: speakers met een internetverbinding en vaak ook stemassistenten aan boord. In dit overzicht plaatsen we de beste die we vorig jaar tegengekomen zijn, zodat je ook in 2020 de beste keuze kunt maken als je er eentje op het oog hebt.

De beste slimme speakers van 2019 / 2020

Met een slimme speaker in huis krijg je een voorproefje van hoe een smarthome kan werken. Omdat het product altijd met het internet verbonden is, kun je hem altijd meteen gebruiken wanneer je thuis bent en je telefoon verbonden is met hetzelfde netwerk. De slimme speaker staat voor gemak en toegankelijkheid en dat zijn twee belangrijke pilaren voor de ervaring van een smarthome. Heb je nog slimme speakers op het oog, maar weet je niet zo goed welke je kunt nemen? Check dan ons nieuwste overzicht van 2019-2020.

Waar moet je op letten?

Als je een slimme speaker koopt, dan zijn er wel zaken waar je rekening mee moet houden. Als eerste natuurlijk de ondersteuning voor specifieke spraakassistenten: welke assistent wil je gebruiken en wordt deze ondersteund? Vandaag de dag is het vooral de keuze tussen Google Assistant en Amazon Alexa. Apple’s Siri is vooralsnog niet te vinden op speakers van derden. Denk daarnaast ook aan een stabiele internetverbinding op de positie waar de speaker moet komen te staan of de juiste plaatsing in het kader van akoestiek. Wat betreft de geluidskwaliteit is het lastig op specificaties vergelijken dus ga vooral luisteren maar lees ook reviews van experts.

Stel ook je verwachtingen bij. In de Verenigde Staten kunnen stemassistenten vaak meer dan in Nederland, waardoor sommige functies hier dus niet beschikbaar zijn. Dit is wel afhankelijk van de spraakassistent die je kiest dus is het verstandig is eerst in te lezen. Tot slot werkt niet elke spraakassistent samen met elk smarthome-product in huis en zul je dus moeten kijken in welke producten je het beste kunt investeren. bijvoorbeeld; werk je met Siri, dan moeten producten gekoppeld kunnen worden met Apple HoneKit. Werk je met Google Assistant, dan moeten producten met Google Home kunnen werken. Meer over spraakassistenten en het gebruik ervan op speakers lees je in ons tip-archief over spraakbediening.

Google Nest Mini

De Google Nest Mini is misschien het apparaat waaraan je denkt wanneer je het over slimme speakers hebt waarmee je met gemak een ruimte kunt vullen met geluid. Daar is die dan ook niet voor bedoeld. Het is een toegankelijk apparaat dat snel toegang biedt tot de Google Assistent en ondertussen kun je hem op kantoor, in de keuken of op de slaapkamer gebruiken voor wat muziek voor op de achtergrond. Uit onze test blijkt dat de muziekweergave er écht op vooruitgegaan is sinds het vorige model; dat klinkt toch als muziek in de oren?

Conclusie van onze review:

Al met al is de Google Nest Mini een behoorlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De muziek die eruit komt klinkt inderdaad beter dan zijn voorganger, al moet je hem niet willen gebruiken om een grote kamer met muziek te vullen. Maar op een bureau of slaapkamer klinkt het prima voor de prijs. Daarnaast kun je muziek via bluetooth afspelen. Op het gebied van bediening zijn er drie opties: via het apparaat, een app van een muziekstreamingdienst of Google Home en natuurlijk via de stem en alles werkt naar behoren.

Lees verder in onze recensie van de Google Nest Mini

Sonos Move

Veel fans van het merk Sonos hebben er misschien wel jaren op gewacht: ondersteuning voor bluetooth. Je zou het misschien niet verwachten met speakers die tegenwoordig alles via een wifiverbinding kunnen regelen — maar bluetoothspeakers hebben als grote voordeel dat je helemaal zelf bepaalt naar welke muziekstreamingdienst je luistert. Je bent niet verplicht iets te kiezen dat Sonos ondersteunt of voor Spotify te gaan (ook al is dat de grootste muziekstreamingdienst van dit moment). De keuze is dit keer echt aan jou.

Conclusie van onze review:

De Sonos Move is de meest veelzijdige luidspreker die het Amerikaanse bedrijf heeft uitgebracht. Er is ondersteuning voor wifi, bluetooth, Airplay 2, Spotify Connect en meer dan genoeg muziekstreamingdiensten. Ook Sonos Trueplay is verder geoptimaliseerd en doet z’n werk nog steeds perfect. En het feit dat je de speaker moeiteloos kunt oppakken en vervolgens tot tien uur lang in de tuin kunt zetten voor een feestje is wat ons betreft de kers op de slagroomtaart. De stembediening is ook méér dan welkom.

Lees verder in onze recensie van de Sonos Move

Harman Kardon Citation One

Hoewel slimme speakers natuurlijk al een tijdje bestaan, hebben ze in Nederland geen vlucht kunnen nemen door het gebrek aan een goede, Nederlandstalige stemassistent. Sinds dit jaar is de Google Assistent dan ook in Nederland beschikbaar en daardoor was er ook ineens een nieuwe markt geopend in Nederland: die van slimme speakers. Harman Kardon speelde hier slim op in door de Citation One aan te bieden met de Nederlandstalige Google Assistent. Vooral op het gebied van geluid is deze speaker beter dan Google Home- of Nest-speakers.

Conclusie van onze review:

De Harman Kardon Citation One is in potentie één van de beste Google Assistent-speakers tot 200 euro. Het design is fantastisch, het geluid blijft ook op hoger volume erg helder en weet een middelgrote kamer goed te vullen met geluid. Google Assistent werkt prima op de Citation One, maar het is jammer dat de microfoons je stem niet altijd goed herkennen. Daarnaast komt er een klein beetje ruis uit de luidspreker wanneer deze geen muziek afspeelt. Je hoort het niet van een afstandje, maar dat zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Laten we hopen dat de app met equalizer snel op de markt wordt gebracht, want dan kunnen we pas echt genieten van de hoge kwaliteit die Harman Kardon met de Citation One op de markt heeft gebracht.

Lees verder in onze recensie van de Harman Kardon Citation One

LG WK7

Met een prijskaartje van 199 euro was de LG WK7 iets duurder dan de reguliere Google Home. Dat is niet geheel zonder reden, aangezien de WK7 een betere speaker aan boord heeft dan de Home. Hoewel dat prijsverschil dus te verklaren en mogelijk ook te rechtvaardigen is, hoeft dat niet meer — de speakers kosten nu ongeveer evenveel en kunnen ook dezelfde dingen. Het grote verschil tussen de Google Home en de WK7 ThinQ is dus de geluidskwaliteit. Dat is voor veel gebruikers – met recht – een belangrijk punt in de ervaring.

Conclusie van onze review:

Een slimme speaker is net zo slim als zijn stemassistent. Natuurlijk zijn er ook hardwareaspecten die meetellen voor een evenwichtig oordeel. Zo zijn we erg te spreken over de bouwkwaliteit en het design van de LG WK7 ThinQ en vinden we dat het geluid dat eruit komt veel beter is dan we tot nu toe hebben gehoord op bijvoorbeeld de Google Home. Het installatieproces is simpel en de speaker laten opnemen in een multiroom speakeropstelling gaat ook zonder slag of stoot. Het enige dat echt roet in het eten gooit, is de Google Assistent.

Lees verder in onze recensie van de LG WK7

Harman Kardon Citation 100, 300 en 500

Met de lancering van de Chromecast-compatibele Citation-familie heeft Harman Kardon eindelijk het multiroom-segment weer wakker geschud. Wie voorheen een draadloze speaker zocht met multiroom-functies, ging bijna gegarandeerd met een Sonos-speaker naar huis. Uitzonderlijk misschien een Bose of een HEOS. Maar ondanks vele moedige pogingen van merken als HEOS, LG en Samsung, leek het wel alsof Sonos niet van zijn troon te stoten viel. Met recht een geduchte uitdagen van het multiroomsysteem van Sonos.

Conclusie van onze review:

De Citation-speakers zijn geslaagde draadloze speakers met multiroom-mogelijkheden en een heel elegant, modern design. Je haalt ze met plezier binnen om in de woonkamer te plaatsen. Dat ze geen eigen app hebben, deert meestal niet. Dankzij Chromecast kun je de meeste streamingdiensten gebruiken. Google Home is niet optimaal om een audioapparaat te bedienen, maar de goed werkende stembediening via Google Assistent maakt veel goed. De Citation 500 is de sterkste van de drie geteste Citation-speakers, met dank aan een grotere behuizing en betere drivers, maar de Citation 300 is niet veel zwakker.

Lees verder in onze recensie van de Harman Kardon Citation 100, 300 en 500

Sonos One

Hierboven noemen we al een Sonos-product, maar laten we niet vergeten dat er nog eentje beschikbaar is die met wifi werkt en via stembesturing te bedienen is. De Sonos One is de eerste speaker van het merk met deze functies. Je kunt de slimme speaker aansturen met Amazon Alexa en sinds dit jaar ook de Nederlandssprekende Google Assistent. Daardoor is de One een stuk interessanter geworden dan toen die in 2018 op de markt uitgebracht bracht. Wil je geen draagbare Sonos? Dan is de One nog steeds een prima alternatief.

Conclusie van onze review:

De ONE is puur als speaker gezien best goed. Je moet de beperkingen van het formaat en prijs accepteren én het Sonos-systeem is niet volmaakt, maar benadert toch dichter de perfectie dan de meeste concurrenten. Het is vooral helemaal hassle-free in het gebruik, waardoor echt iedereen in huis – en niet enkel de hifi-liefhebber die dit leest – het kan gebruiken. Om een bekende uitspraak uit de fotografie te parafraseren: de beste speaker is de speaker die je echt gebruikt.

Lees verder in onze recensie van de Sonos One

Meer lezen?

Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (5)