Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

IKEA Snelkoppelknop voor Home Smart-producten verschijnt in Nederland

Geschreven door
Geplaatst op5 januari 2020, 15:33 CategorieBediening

Afgelopen december kondigde IKEA al aan met zogenaamde ‘Shortcut Buttons’ te komen waarmee Home Smart-producten van het bedrijf en daaraan gekoppelde scenes bediend kunnen worden. Inmiddels is de knop, in Nederland de TRÅDFRI Snelkoppelknop genoemd, verschenen op de Nederlandse website van de Zweedse meubelgigant.

De Snelkoppelknop van IKEA is simpel gezegd een knop waarmee je een specifiek product van het bedrijf kunt bedienen of een specifieke scene waar meerdere producten aan gekoppeld zijn kunt uitvoeren. IKEA levert drie standaard icoontjes mee die je op de knop kunt plakken, maar je kunt ook zelf aan de slag met de drie blanco plaatjes die meegeleverd worden.

Met een druk op de knop lanceer je een scène: dat is een serie handelingen die in één keer in huis geregeld kunnen worden. Wil je bijvoorbeeld rust? Dan dimmen de lampen, gaan de gordijnen dicht en spelen de speakers relaxte muziek af. Je kunt de knoppen ophangen of ergens neerleggen. Ze zijn bedoeld als alternatief voor de app of stembesturing, zodat ook mensen zonder toegang tot die middelen dingen in huis kunnen regelen.

Gebruik de snelkoppelknop voor het sturen van verlichting, muziek en andere slimme producten van IKEA, tegelijkertijd en in alle ruimtes. Je kan één scène aan één snelkoppelknop koppelen. Een scène kan bestaan uit meerdere gekoppelde producten die gecombineerd zijn in een groep en zijn ingesteld om zich op een bepaalde manier te gedragen wanneer de scène geactiveerd wordt.

Om de Snelkoppelknop van IKEA te gebruiken heb je een TRÅDFRI verbindingshub en de IKEA Home smart-app nodig. In deze app kun je specifieke functies aan elke knop toewijzen. Zo kun je hier scenes aanmaken die je aan de knop kunt hangen. De Snelkoppelknop werkt samen met alle Home Smart-producten van IKEA, waaronder de Symfonisk-speakers, slimme lampen en slimme rolgordijnen.

De Snelkoppelknop van IKEA kost 7,99 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. Jeroen
  06 januari, 2020 om 7:35

  Kan deze knop ook gekoppeld worden met Nest producten (bijvoorbeeld thermostaat?) via de homey hub?

  • Martijn Chel
   06 januari, 2020 om 8:59

   Vooralsnog niet, maar mogelijk wordt dit wel aan de IKEA-app voor Homey toegevoegd. Maar, Homey ondersteunt geen Nest.

 2. Karel
  06 januari, 2020 om 8:23

  En kan deze met gewone Sonos speakers worden gebruikt? Gezien de samenwerking tussen IKEA en Sonos. Dan is het een interessant knopje.

  • Vincent
   06 januari, 2020 om 11:13

   In eerdere berichten stond dat dit wel kon, je kunt vanaf de IKEA app een scène inrichten. Binnen het Sonos systeem zit er weinig verschil tussen het bedienen van de symfonisk of de play1. Mij lijkt het ook wel handig alleen jammer dat deze knopjes via het zigbee protocol werken en je dus een speciale zigbee router (de Tradfri) nodig hebt.

 3. Jaap Smak
  06 januari, 2020 om 17:47

  Kan deze slimme knop ook samen met de Philips Hue werken, dus ook op de bridge van Hue?

  • Wim
   06 januari, 2020 om 20:01

   Dat zou ik ook wel eens willen weten, of de knop (en de andere zaken van IKEA) ook “echt” compatibel zijn met de jury bridge

   • Wim
    06 januari, 2020 om 20:02

    Hue bridge natuurlijk

   • Tb
    06 januari, 2020 om 20:56

    De lampen van IKEA werken wel met de hue lampen, volgens mij moet dit ook werken omdat zowel IKEA als Philips met protocol zigbee 3.0 werken.

   • Tb
    06 januari, 2020 om 20:57

    Ik bedoel dat de lampen van IKEA met de bridge van Philips werkt 🙈

 4. Deprez
  07 januari, 2020 om 16:27

  Zou deze goed samen werken met de hubitat?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.