Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Ring Indoor Cam – prima voor de Ring-gebruiker

02 februari 2020 9 Minuten 1 Reacties
ring-indoor-cam-new

Ring heeft onlangs zijn Ring Indoor Cam uitgebracht in Nederland. Voor een relatief laag bedrag van 59 euro kun je de camera in huis halen. Maar zou je dat wel moeten doen? Voor Ring-gebruikers hebben we goed nieuws - maar als je nog niets van het merk hebt, dan hebben we zo onze kanttekeningen.

Dit is de Ring Indoor Cam

Zoals de naam al doet vermoeden is de Ring Indoor Cam een beveiligingscamera die je binnenshuis gebruikt. De camera is behoorlijk smal en compact en kan daardoor vrijwel overal in huis geplaatst worden. Of dat nu een plank, kast of tafel is. En anders hang je hem aan de muur of het plafond.

Het kleine apparaatje beschikt neemt video’s op in 1080p (full hd dus) en heeft zowel een speaker als microfoon aan boord. Je kunt dus met iemand in gesprek gaan aan de andere kant. Naast een nachtzicht is er ook Live View aanwezig. Daarmee kijk je live mee naar wat er op de plek gebeurt waar de camera op gericht staat. Onder de lens zit een klein blauw led-lampje dat aangeeft wanneer Live View aanstaat of wanneer er opgenomen wordt, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Dat opnemen kan geactiveerd worden door bewegingsdetectie. Daarnaast kun je binnen de app een aantal handige dingen instellen, zoals audio uitschakelen of de bewegingsmelder uitzetten. In totaal heeft de camera drie modi, namelijk thuis, uitgeschakeld of weg van huis. Zo kun je de Ring Indoor Cam dus al behoorlijk instellen zoals je zelf wil.

Ring Indoor Cam installeren

De Ring Indoor Cam is gelukkig zo geïnstalleerd. Het is zaak dat je de Ring-app downloadt op je Android- of iOS-apparaat. Maak een account aan (vergeet de tweestapsverificatie niet!) en open dan het menu. Heb je al een account, dan hoef je natuurlijk alleen de app te openen. Druk in dat menu op Apparaten. Rechts onderin tref je nu een plusknop aan. Druk daarop en je kunt meteen beginnen met de installatie. Als je de stappen opvolgt die op het scherm gepresenteerd worden, dan is de installatie binnen tien minuten achter de rug.

Wat vervolgens ontzettend fijn is, is dat de app je een aantal andere mogelijkheden presenteert met betrekking tot de fysieke installatie (zet je hem neer of hang je hem op), enkele privacyfuncties en of je de camera deelt met meerdere gebruikers. Zo kun je vlak na de installatie dus al meteen basale functies regelen, zonder dat je daarvoor in het menu hoeft te duiken.

Ring Indoor Cam in gebruik nemen

Zoals het een goede beveiligingscamera betaamt heb je eigenlijk helemaal geen omkijken meer naar de camera na de installatie. Hij staat en hij doet z’n werk prima. Een groot nadeel vinden we de bewegingssensor. Die meet namelijk de kleinste verschillen in beeld, of er nu beweging geregistreerd wordt of niet. Zodra de camera kleurverschil vastlegt, dan wordt er een opname gemaakt. Dat kan zijn wanneer de zon achter de wolk verdwijnt of wanneer een bureaulamp aan of uit gaat. Dat betekent dat de Ring Indoor Cam dus in feite heel de dag van alles opneemt en als je dan de bewegingsmelder aan hebt staan, dan krijg je behoorlijk wat notificaties.

Dat heeft ertoe geresulteerd dat we in elk geval die notificaties uitgezet hebben, maar dan blijven we met twee problemen achter. We krijgen ook geen melding wanneer er wel iets aan de hand is en de camera blijft ondertussen heel de dag opnamen maken. In principe is dat niet erg, want de beeld staan veilig in de cloud — maar het gaat nog wel eens mis bij het bedrijf.

Je zou de gretigheid van het opnemen ook als een positief punt kunnen zien. Want met kleine verschillen in het beeld (het lijkt dus niet per se om daadwerkelijke bewegingen te gaan) maakt de camera een opname aan die je later kunt bekijken (mits je een abonnement hebt, daar later meer over). Aangezien de Ring Indoor Cam geen stand heeft voor 24/7 opnemen, kun je zodoende toch beelden van heel de dag inzien. Uiteraard kun je ook leunen op de Live View, maar dan worden er dus geen opnamen gemaakt en kun je de beelden later dus niet bekijken. Het is een vreemde oplossing voor een probleem waar je mogelijk mee zit, maar het kan dus in je voordeel uitpakken.

De camera heeft verder een meer dan prima nachtvisie. Zelfs wanneer het pikdonker is kunnen er nog bewegingen gedetecteerd worden, al zal dat dus meer iets te maken hebben met een verandering in beeld in het algemeen. Maar dat doet hier niet ter zake: met weinig licht ben je er dus van verzekerd dat de Indoor Cam zijn werk doet. Omdat de Ring-camera verder goed werk levert en veel functies standaard zijn (zoals de beeldkwaliteit) heb je niet heel veel extra dingen in te stellen. Het bedrijf levert een prima plug-and-play-product af waar je weinig omkijken naar hebt.

De Ring Indoor Cam is een redelijk betaalbare camera, waardoor je mogelijk een aantal functies mist. Zo heb je altijd te maken met een stekker en werkt die niet op batterijen, wat de flexibiliteit niet ten goede komt. Daarnaast is er geen persoonsherkenning aanwezig en kun je beelden niet lokaal opslaan. Dit zijn gelukkig geen onoverkomelijke dingen, maar het zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden.

De opties van de applicatie

De app van Ring is natuurlijk de plek waar je de camera verder instelt en beheert. Na het installeren krijg je meteen wat opties voorgeschoteld, maar dan ben je aangewezen op je eigen wensen. Wanneer je de instellingen induikt, dan ontdek je daar functies als nachtvisie met kleur en de mogelijkheid het beeld te draaien. Heel vaak zul je de app niet gebruiken wanneer er niets gebeurt in huis en dat is op zich fijn. Maar als je wat zoekt of wil aanpassen, dan vind je zo wat je zoekt. De app is namelijk even overzichtelijk als altijd en binnenkort wordt dat overzicht vergroot met de toevoeging van een privacydashboard.

De interface voor de Live View en de opnamen is intuïtief. Zodra je de camera opent in de app, dan krijg je de optie voor het livebeeld te zien. Onderop is er een balk waarmee je naar de juiste dag of het juiste tijdstip kunt scrollen. Belangrijke gebeurtenissen worden duidelijk aangegeven en vallen dus op, waardoor je zo bij het moment bent waar je zijn moet. Daarnaast kun je ook met een druk op de knop de tweewegcommunicatie beginnen. De iconen en de mogelijkheden spreken allemaal voor zich. Wil je oude beelden herbekijken, dan heb je echter wel een abonnement nodig. Zonder abonnement heb je alleen de live feed.

Het abonnement voor de Ring Indoor Cam

Er zijn twee soorten abonnementen. Het Basic-abonnement kost je drie euro per Ring-apparaat per maand (of dertig euro per jaar). Met dat abonnement kun je video’s opslaan, bekijken en delen. Het uitgebreide abonnement biedt dezelfde voordelen aan, maar dan in principe voor een onbeperkt aantal camera’s en deurbellen. Dat kost je een tientje per maand en anders honderd euro. Bovendien krijg je dan ook een verlengde garantie en de mogelijkheid Ring-producten met tien procent korting te kopen.

Bij de Ring Indoor Cam zit een proefabonnement van dertig dagen, zelfs wanneer je al een ander Ring-product gebruikt. Zonder een abonnement kun je de beelden echter niet terugkijken, aangezien er dus geen manier is om beelden lokaal op te slaan. Dat is toch wel het grootste nadeel van deze verder prima beveiligingscamera.

Ring Indoor Cam – conclusie

Eigenlijk is er gewoon niet zo heel veel mis met de 59 euro kostende Ring Indoor Cam. Het is een relatief uitgebreide camera die niet zou misstaan in je huis, zeker als je van weinig gedoe houdt. Je installeert hem, loopt een keer de instellingen na en hebt er verder geen omkijken meer na. Daarnaast is het een lekker compact apparaat en heb je redelijk wat vrijheid in de plaatsing (al kan die stekker roet in het eten gooien, maar dan ben je simpelweg op zoek naar een ander soort beveiligingscamera).

De Ring Indoor Cam heeft ook een aantal dingen niet, zoals gezichtsherkenning en 24/7-opnamen, maar daar valt mee te leven. En ook hier geldt: dan wil je gewoonweg wat anders. Wat wel vervelend is, is dat je niet om het abonnement heen kunt als je opnamen terug wil zien en dat er geen geluidsdetectie is; je bent dus aangewezen op de bewegingsdetectie, die in feite constant kleine veranderingen in beeld controleert.

Mocht je al geïnvesteerd hebben in Ring en het systeem willen uitbreiden (je kunt verschillende Ring-producten met elkaar laten samenwerken) of houd je niet van veel apps op je telefoon en wil je zo veel mogelijk producten binnen één app samenbrengen, dan doe je er als eigenaar van Ring-producten goed aan de Indoor Cam in huis te halen wanneer je op zoek bent naar een camera. Mocht je nog niets van Ring in huis hebben gehaald, dan zal deze camera ook niet je eerste keuze hoeven zijn, want voor hetzelfde bedrag – of ietsje meer – zijn er camera’s die veel meer aanbieden in het kader van (lokale) opslag en bedieningsmogelijkheden.

8.0
IDC_front_1024x1024@2x

Beoordeling
Ring Indoor Cam

Pluspunten
  • Beeldkwaliteit
  • Installatie
  • Nachtzicht
  • Overzichtelijke app
Minpunten
  • Abonnement verplicht voor beelden terugkijken
  • Geen geluidsdetectie
  • Geen lokale opslag

Beoordeling Ring Indoor Cam

Eigenlijk is er gewoon niet zo heel veel mis met de 59 euro kostende Ring Indoor Cam. Het is een relatief uitgebreide camera die niet zou misstaan in je huis, zeker als je van weinig gedoe houdt. Je installeert hem, loopt een keer de instellingen na en hebt er verder geen omkijken meer na. Daarnaast is het een lekker compact apparaat en heb je redelijk wat vrijheid in de plaatsing (al kan die stekker roet in het eten gooien, maar dan ben je simpelweg op zoek naar een ander soort beveiligingscamera).

Prijsvergelijker Ring Indoor Cam

Reacties (1)