Een slimme camera met of zonder abonnement: de voor- en nadelen

01 maart 2020 8 Minuten 1 Reacties
Arlo Pro 3

Er komen steeds meer camera’s op de markt van verschillende fabrikanten gebaseerd op verschillende platformen. Een grote afweging om een product aan te schaffen is de prijs. Sommige camera’s vereisen een betaald abonnement bovenop de aanschafprijs, anderen weer niet. Lees hier over de voor- en nadelen van beide categorieën.

Soorten beveiligingscamera’s

Camera’s die je huis moeten beveiligen zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je de slimme deurbellen van Google Nest, Amazon’s Ring en anderen. Deze hebben een camera ingebouwd die in feite werkt als digitaal deurgat. De apparaatjes kunnen door hun compacte formaat op, naast of zelfs in een deur geplaatst worden.

Zodra er iemand voor de deur staat of aanbelt wordt hetgeen de deurbel filmt op je computer of mobiele apparaat geprojecteerd. Het voordeel hiervan is dat er geen extra hardware aangeschaft hoeft te worden. De deurbellen zijn meestal niet veel groter dan hun ‘domme’ tegenhangers, en springen niet zo in het oog als grotere beveiligingscamera’s.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van losse camera’s. Deze zijn er in varianten voor binnenshuis en buitenshuis gebruik, en beschikbaar in allerlei formaten. De versies die bedoeld zijn om buiten te gebruiken worden zijn vaak voorzien van een bepaalde mate van waterdichtheid, zodat ze slecht weer kunnen weerstaan. Soms worden ze geleverd met een montagebeugel om het apparaat mee aan muren te kunnen bevestigen. Ze kunnen vervolgens gericht worden op de belangrijkste ingangen van het huis, met name deuren en ramen.

De binnenblijvers zijn vaak beter in vermommen. Ze zijn doorgaans bedoeld om in of bovenop kasten weggemoffeld te worden, en werken het beste wanneer ze op een plek neergezet worden met zicht op het grootst mogelijke deel van de kamer.

Basisfuncties of betaalde extra’s

De meeste slimme camera’s zijn gelukkig niet helemaal nutteloos als je niet bereid bent om een betaald abonnement af te sluiten. Verreweg de meeste camera’s met een optionele abonnementsvorm zijn voorzien van de meest gebruikte basisfuncties. Een abonnement erbij afsluiten geeft dan toegang tot handige extra’s zoals het opnemen en delen van videobeelden in de cloud. Zo komt Google binnenkort met een uitbreiding van het Nest Aware-abonnement. Met Nest Aware worden de opnames van alle deurbellen en camera’s uit de Nest-familie opgeslagen op Google’s cloudplatform. De opnames zijn vervolgens op alle apparaten met een scherm terug te kijken. Grote concurrent Ring biedt een vergelijkbare optie met het Protect Plan.

Bij kleinere fabrikanten heeft een abonnement vaak minder meerwaarde. Vaak kunnen beelden opgenomen worden op externe bronnen, zoals een SD-kaartje, een harde schijf of een NAS-oplossing. Apparaten van onder andere Eufy, Foscam en Netatmo bieden naast lokale opslagmogelijkheden de mogelijkheid om beelden (soms beperkt) gratis op te slaan op een clouddienst. In de eerste twee gevallen is dat er één van eigen makelij, terwijl Netatmo daarvoor gebruik maakt van Dropbox. Bij fabrikanten die beide mogelijkheden aanbieden zit het voordeel van een abonnement meestal in de geavanceerdere opnameopties. De Arlo-familie biedt bij een abonnement bijvoorbeeld gezichts- en objectherkenning door kunstmatige intelligentie via de cloud.

Wordt je privacy gewaarborgd?

Bij de elektronicareuzen zal privacy waarschijnlijk de grootste ‘maar’ zijn. Zowel Google als Amazon staan er natuurlijk om bekend dat ze data van gebruikers vergaren en die verwerken voor hun eigen doeleinden. Of het nu om gerichte advertenties of het aanbevelen van producten op een webshop gaat, je informatie wordt op deze manier tegen je gebruikt. Ook kwam Ring recent negatief in het nieuws nadat duizenden inloggegevens op straat lagen. Daarop maakte het bedrijf bekend tweestapsverificatie bij het inloggen te verplichten voor alle Ring-apparaten.

Beide bedrijven geven aan dat alle beelden die door hun slimme camera’s gemaakt worden standaard worden versleuteld. Dat betekent dat alleen de gebruiker toegang zou moeten hebben tot de beelden. Er is wel een optie om de beelden beschikbaar te maken voor de fabrikanten, maar daar moet in beide gevallen uitdrukkelijk toestemming voor worden gegeven. Amazon biedt bijvoorbeeld de Neighbours by Ring app aan, waarin buren beelden kunnen uitwisselen in het geval van verdachte activiteiten. Beelden die op sociale netwerken zoals deze zijn gedeeld mogen wel door de bedrijven worden verwerkt.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Als je het aanbod van andere fabrikanten wilt vergelijken, moet je vooral letten op de functies die producten hebben. Vrijwel alle beveiligingscamera’s beschikken over de mogelijkheid om beelden op een extern apparaat op te slaan, maar bij de één is dat een SD-kaartje en bij de ander gaat het draadloos via een PC of NAS-oplossing. Deze vormen van opslag hebben natuurlijk als voordeel dat jouw gegevens niet worden verstuurd naar derde partijen. Daarnaast is er geen beperking op de hoeveelheid opnames die je bewaart. Je kunt immers heel makkelijk extra SD-kaartjes of harde schijven erbij kopen. Het nadeel is dat je al je data kwijt kunt raken wanneer een opslagmedium stuk gaat, of in het geval van diefstal. Valt het internet thuis weg, dan kun je op je vakantieadresje niet bij je beelden.

Ook de functies van cloudopslag zijn per aanbieder verschillend. Zo zijn er onderlinge beperkingen op de grootte van de opslag, of hoeveel apparaten er maximaal op het netwerk kunnen worden aangesloten. Het voordeel van opslag in de cloud is dat je jouw gegevens in principe nooit kwijt kunt raken. Gebeurt dat wel, dan kun je een vette rekening sturen naar de fabrikant. Er is echter nog geen camera die met onbeperkte cloudopslag wordt geleverd. Tevens zijn de gegevens vaak niet jouw eigendom, en behouden fabrikanten zich het recht om data van hun systemen te verwijderen. Tenslotte moet je je afvragen welke partijen er mee kunnen kijken, zowel in de normale situatie als in het geval van een (grootschalige) hack.

Zoals het nuchtere Hollanders (en Vlamingen) betaamt zullen de kosten een grote rol spelen bij de aanschaf van een beveiligingscamera. Als er een duur abonnement moet worden afgesloten voor het gebruik van een al net zo prijzig apparaat, dan zal dat veel mensen afschrikken. Grote camerapartijen als Google, Ring en Arlo bieden een elk een basisabonnement aan met daarnaast één of twee duurdere varianten. Het grootste verschil tussen de abonnementen is het aantal dagen dat beelden in de cloud blijven staan, en de kwaliteit waarin dat gebeurt. Wanneer je thuis een uitgebreid smarthomesysteem bij elkaar hebt gesprokkeld, moet je natuurlijk weten welke camera’s het beste in jouw netwerk integreren. Google Home en Apple HomeKit worden het meest ondersteund, maar kleinere ecosystemen zullen misschien niet compatibel zijn.

Wat zijn de beste camera’s van dit moment?

Wat zijn nu eigenlijk de beste camera’s van dit moment? Dat hebben we onlangs gepubliceerd in onze overzichten met de beste camera’s voor binnen en de beste camera’s voor buiten. Wat de buitenspelers betreft komt de Nest Cam IQ als overwinnaar uit de bus. Dit is zeker geen budgetmodel, maar doet alles zo goed dat we het in dit geval door de vingers zien. De camera neemt op in superscherpe 4K-resolutie, herkent gezichten en activiteitszones uitstekend en de bijbehorende app is erg gebruiksvriendelijk. Let wel dat je met deze camera eigenlijk wel een abonnement nodig hebt.

Wat betreft de binnenblijvers is de Arlo Ultra de kampioen. Door zijn uitstekende beeldkwaliteit en uitgebreide instellingsmogelijkheden heeft niemand reden tot klagen. Ook zal de Ultra je niet om onbenulligheden storen, want meldingen krijg je echt alleen wanneer het nodig is. De Ultra komt wel met een flink prijskaartje. Zo kost het starterspakket je al gauw zo’n 600 euro. Wil je het hele huis beveiligen, dan kun je er gerust van uitgaan een getal met vier cijfers uit je portemonnee te moeten trekken. Je videomateriaal opslaan kan echter zowel in de cloud als lokaal.

Meer informatie

Wil je meer weten over slimme beveiligingscamera’s? Bekijk dan dit artikel eens dat je alles vertelt wat je over de aanschaf ervan moet weten. Je blijft natuurlijk het beste op de hoogte door ons dagelijks nieuws te volgen en onze recente reviews door te nemen.

Reacties (1)