Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Google Assistent krijgt ondersteuning voor rookmelders en sensoren

Geschreven door
Geplaatst op10 maart 2020, 20:51 CategorieSensoren

Google’s digitale assistent krijgt eindelijk ondersteuning voor sensoren, zoals rook-en koolmonoxidemelders. Het betekent dat je de gegevens van deze apparaten zelf zult kunnen opvragen.

Ondersteuning voor passieve apparaten

Het feit dat je de gegevens van deze apparaten in kunt zien betekent een verandering van de manier waarop de Assistent eerst werkte. Voorheen werden vrijwel alleen apparaten die acties vereisen ondersteunt. Een slimme deurbel moet immers alleen een melding geven wanneer er iemand voor de deur staat. Lampen hoeven alleen aan wanneer er iemand licht nodig heeft. Nu zullen dus ook meer passieve apparaten worden ondersteund. Passieve apparaten verzamelen constant gegevens, maar die waren tot nog toe nooit makkelijk in te zien. Een rookmelder geeft bijvoorbeeld alleen een melding als het eigenlijk al te laat is.

De Google Assistent gaat een groot scala aan sensoren toevoegen. Het gaat daarbij om sensoren voor (lucht-)vochtigheid, temperatuur, luchtkwaliteit, helderheid, beweging en apparaten met een open/gesloten status. De sensoren kunnen nu eenvoudig worden toegevoegd aan je bestaande smarthomesysteem, mits deze natuurlijk het Google Home-platform ondersteunen. Rookmelders en koolmonoxidemeters gaan volgens Google onder een aparte categorie vallen, met hun eigen waarschuwingen en iconen. Dat betekent waarschijnlijk ook dat de Nest Protect van het bedrijf zelf binnenkort met de Assistent kan gaan communiceren.

Een écht slim huis

De toevoeging van de sensoren opent de deuren voor een huis dat daadwerkelijk op verschillende situaties kan inspelen. Stel je voor dat je raam vanzelf opengaat wanneer er koolmonoxide wordt gemeten. Of dat er midden in de nacht iemand met minder zuivere bedoelingen rond je huis sluipt, en dat vervolgens controleert of alle ramen en deuren wel zijn gesloten. Heeft je kopje thee of koffie ineens een vieze nasmaak, dan is er grote kans dat je een melding van de waterzuiveraar hebt.

Wanneer deze functies in het Nederlands beschikbaar zullen zijn is nog niet bekend. Meestal komen nieuwe functies het eerst naar de Engelstalige Assistant. Ze komen dan later tevoorschijn op het CV van de anderstalige Assistenten.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.