Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Slide – maakt je ‘domme’ gordijnen slim

07 maart 2020 + 10 minuten 14 Reacties
slide-new
FWD award

De Slide van het Amsterdamse Innovation in Motion maakt je oude gordijnen slim. Deze smarthome-oplossing hang je simpelweg aan je bestaande gordijnrails en gordijnen. In deze review vind je een uitgebreide test van de Slide.

De Amsterdamse startup Innovation in Motion wil ‘het alledaagse opnieuw uitvinden’ omdat ze ervan overtuigd zijn dat veel dingen in het leven makkelijker, veiliger en prettiger kunnen. Het eerste product van het bedrijf is de Slide. De Slide maakt ‘domme’ gordijnen slim. Het product werd in 2016 aangekondigd en is sinds eind vorig jaar verkrijgbaar. In deze review kijken we of het eerste product van Innovation in Motion het leven inderdaad makkelijker maakt.

Wat is het?

IKEA heeft al laten zien dat slimme rolgordijnen voor een betaalbare prijs op de markt gezet kunnen worden. Voor gewone gordijnen is dit een ander verhaal. Voor een relatief simpel product hebben we het hier vaak over duurdere en complexe systemen, wat toch best vreemd te noemen is. Het enige wat een dergelijk systeem moet doen is de gordijnen openen en sluiten. Vaak moet je hierbij ook de gordijnrails zelf vervangen of zelf ingewikkelde stappen doorlopen.

Innovation in Motion wil met de Slide een betaalbaar en gebruiksvriendelijk systeem op de markt zetten om je bestaande gordijnen slim te maken. Volgens het bedrijf kun je de Slide binnen een kwartier zelf ophangen op je bestaande gordijnrails, zonder dat je gereedschap nodig hebt. Vervolgens kun je de gordijnen met de Slide-app openen en sluiten, routines instellen om dit automatisch te regelen of de optie ‘Touch & Go” gebruiken. Hierbij is een kleine handmatige beweging aan de gordijnen al voldoende om deze te openen of te sluiten. De Slide kost 299 euro. Betaalbaar is in dit geval dan ook relatief, maar vergelijkbare systemen zijn vaak veel duurder en ingewikkelder.

Alles wat je nodig hebt om de Slide te installeren is in de doos aanwezig. Het geheel komt in een luxe doos waarbij direct de grote motor opvalt. Deze is voorzien van een grijze stof en al het bevestigingsmateriaal ziet er stevig uit. De Slide past op vrijwel alle rails tot maximaal zes meter lang en werkt met enkele of dubbele gordijnen. De Slide kan de gordijnen niet rond een bocht trekken, dus je bent wel gebonden aan rechte gordijnrails. Later in 2020 worden naast gordijnrails ook roedes ondersteund. Op de website van Slide kun je zelf de compatibiliteitscheck doen om te kijken of de Slide ook op jouw gordijnen kan worden geïnstalleerd.

Installatie van de Slide

Het idee is heel simpel. Je hoeft zelfs je gordijnen niet eens van de rails af te halen. Wij gingen aan de slag met dubbele gordijnen, maar ook een enkel gordijn is geen probleem. Het installatieproces is dan wel iets anders. Aan beide uiteindes haal je twee gordijnhaakjes los. Het buitenste haakje zit altijd vast en kan dus niet bewegen. Hierop plaats je een houder die je vervolgens door de haakjes haalt. Aan één van beide kanten plaats je de motor. Dat is het grote witte blok met het grijze stofje. Je trekt vervolgens het buitenste kleine blokje helemaal naar de andere kant van de gordijnrail die je daar op de houder bevestigd. Er loopt een (dubbel) koord tussen de blokken die je dus over de hele lengte van de gordijnrails trekt. Vervolgens doen we een vergelijkbare stap aan de binnenkant van de gordijnen. Aan beide binnenkanten van de gordijnen haal je ook twee gordijnhaakjes los. Aan de kant van de motor plaats je het grotere blok, aan de kant zonder motor een nieuwe houder. Vervolgens hang je de haakjes weer terug. Niet op de bestaande gordijnhaakjes, daar hangen de nieuwe houders, maar juist aan de nieuw bevestigde houders die horen bij de Slide. Vervolgens steek je de stekker onderaan in de motor naar een stopcontact en de de fysieke installatie is klaar.

Vervolgens is het zaak om je wifi-netwerk in te stellen en het midden te bepalen van de gordijnen. Ook kun je de kracht van de motor zelf instellen. Zelf heb ik zeer zware verduisterende gordijnen (ook nog dubbel aan beide kanten) en dat weegt behoorlijk veel. Op de lichte stand had de Slide daar dan ook wel moeite mee. Op de middelste stand was er echter totaal geen probleem en sluiten en openen de gordijnen soepel en gemakkelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of de Slide ook zeer zware gordijnen wel kan openen en sluiten. Je kunt de motorstand zelfs nog verder opvoeren.

Volgens de makers kun je de Slide in ongeveer 15 minuten helemaal installeren. Voor een eerste keer heb ik hier iets langer over gedaan. De app loodst je door het gehele installatieproces heen met zeer duidelijke filmpjes. Je kunt eigenlijk niets verkeerd doen. Wil je na de eerste Slide ook nog een tweede Slide in huis plaatsen, dan zal die vijftien minuten zeker kloppen. Op het installatieproces is dan ook helemaal niets aan te merken. Iedereen kan het. Doordat de motor achter je gordijnen valt zie je er dan ook helemaal niets van. Het geheel sluit goed aan, zodat je geen kieren aan de buitenkant van je gordijnen zult zien. Het is fijn dat de motor van de Slide voorzien is van een luxe stofje, maar eenmaal in gebruik zul je de motor nooit weer zien. Wanneer je dichtbij de gordijnrails staat zie je twee witte draden lopen van de ene kant van de gordijnrails naar de andere kant. Sta je iets verder weg, dan valt dit in het geheel niet op.

De Slide-app

De Slide-app loodst je dus door de gehele installatieprocedure heen. Eenmaal klaar gebruik je de Slide-app om je gordijnen te bedienen. Deze is beschikbaar voor Android en iOS. De app is vrij sober vormgegeven waarbij alleen de kleuren donkerblauw en wit gebruikt worden. Je ziet de stand van je gordijnen in het midden aangegeven worden. waarbij je de schuifbalk gebruikt om je gordijnen naar keuze te openen of te sluiten. Dit kan ook gedeeltelijk. Hier ben je helemaal vrij in.

Onderaan maak je je eigen routines. Klik simpelweg op ‘Add routine’ om een routine in te stellen. Hierbij kun je zelfgekozen tijden opgeven, de alarmklok, maar ook zonsopkomst of zonsondergang gebruiken. Selecteer vervolgens waar nodig tijden en dagen en klaar ben je. De routines werken erg goed en bleken tijdens de testperiode altijd goed te werken. Iedere avond om acht uur gaan de gordijnen volgens de ingestelde routines keurig dicht.

De app toont dus de stand van je gordijnen middels een afbeelding en een schuifbalk. De schuifbalk toont altijd de juiste stand, maar de afbeelding niet. Heb je de gordijnen handmatig via de app geopend en gebruik je een routine om deze te sluiten? Dan zul je zien dat de afbeelding van de gordijnen nog op open staat, terwijl ze eigenlijk gesloten zijn. Het is niet heel storend en het doet niets af van de werking van de Slide, maar hier moet nog even aan gesleuteld worden. De app is verder erg sober, voor sommigen wellicht te sober. Aan de andere kant is dit helemaal niet erg. Doordat de app zo overzichtelijk is opgebouwd en zulke duidelijke installatie-instructies geeft is de Slide-app ook voor mensen die niet zo thuis zijn in de wereld van smarthome direct te gebruiken.

Smarthome-integratie

De makers achter de Slide zijn druk bezig om het product verder te ontwikkelen. Hierbij moet je met name aan verdere integratie binnen je smarthome denken. Zo worden op dit moment Homey en Home Assistant ondersteund, terwijl ook de Open Cloud API van de Slide beschikbaar is. Binnenkort moeten ook Google Assistant, Amazon Alexa en Fibaro Homecenter ondersteund worden. Het is dus straks de bedoeling dat je de gordijnen ook kunt openen en sluiten met je stem via je smartphone of een Google Home- of Amazon Alexa-speaker.

Slide in gebruik

Tijdens deze testperiode heb ik geen enkel probleem gekend met de Slide. De routines werken uitstekend en ook handmatig kun je de gordijnen naar wens in de juiste stand openen. Ik ben echter wel tegen één probleem aangelopen, maar dat is niet zozeer een minpunt van de Slide. Ik heb hier gebruikgemaakt van een uitschuifbare gordijnrail. Alhoewel deze gordijnrail goed aan het plafond bevestigd zit, is er wel wat speling tussen de uitschuifbare stukken. In de eerste week schoof de gordijnrail door de krachtige motor steeds verder een stukje in. Na een week zat er een opening van ongeveer vijftien centimeter aan de rechterkant. Aan de kant van de muur sloten de gordijnen dus niet goed meer aan. Dit probleem zal ongetwijfeld komen door gebruik te maken van een relatief goedkope gordijnrail die nog kan schuiven wanneer deze goed aan het plafond bevestigd zit.

De oplossing was uiteindelijk om de gordijnrails weer goed op te hangen, de gordijnen te sluiten, het midden te markeren van de dubbele gordijnrails en hier vervolgens een klein gaatje in te boren. Dit gaatje ging dus door beide stukken van de uitschuifrail heen. Vervolgens heb ik hier een schroef in gedraaid en kan het geheel niet meer schuiven. Sinds die tijd kan de krachtige motor de gordijnrails niet meer verschuiven. Het is dan ook een pluspunt van de Slide dat de motor zo krachtig is, zodat ook hele zware gordijnen kunnen openen of sluiten. Het openen en sluiten ging de eerste week ook wat stroef. Dit kwam niet door de motor, maar door de gordijnrails waar de haakjes soms met horten en stoten doorheen gingen. Gelukkig bestaat er zoiets als WD40, waardoor ook dit probleem verholpen kon worden.

Voor een smarthome-apparaat is zoiets als de Slide natuurlijk erg simpel. Je hebt weinig opties, want je kunt de gordijnen alleen openen en sluiten. De Slide biedt je echter wel de mogelijkheid om dit op veel manieren te doen en biedt daardoor veel waar voor het geld. De Slide hangt goed verborgen achter je gordijnen, waardoor het apparaat altijd uit het zicht zal hangen.

Conclusie

De belofte van Innovation in Motion om het leven makkelijker te maken is met hun eerste product zeker gelukt. De Slide is een aanwinst voor iedere smarthome en is een betaalbare oplossing om je oude gordijnen slim te maken. Voor 299 euro haal je met de Slide een product in huis die alles doet wat je van een slimme gordijnoplossing mag verwachten. De prijs van 299 euro is natuurlijk nog altijd veel geld, maar vergeleken met andere systemen, die vaak veel duurder en ingewikkelder zijn, is de prijs zeker te verantwoorden. Met name omdat je diverse besturingsmogelijkheden met de Slide krijgt. Je kunt de app gebruiken, routines instellen, de gordijnen handmatig bedienen of Touch & Go gebruiken. En de steeds verder toenemende smarthome-integratie met andere systemen zorgt ervoor dat de Slide je alles biedt wat je van een dergelijk systeem mag verwachten.

8.5
f8c5efb5cd000e40e29e04bde491b122_12009
FWD award

Beoordeling
Slide

Pluspunten
  • Veel bedieningsmogelijkheden
  • Slide hangt altijd uit het zicht
  • Zeer gemakkelijke installatie
Minpunten
  • App is wellicht iets te sober
  • Afbeelding in de app toont niet altijd de juiste stand

Beoordeling Slide

De belofte van Innovation in Motion om het leven makkelijker te maken is met hun eerste product zeker gelukt. De Slide is een aanwinst voor iedere smarthome en is een betaalbare oplossing om je oude gordijnen slim te maken. Voor 299 euro haal je met de Slide een product in huis die alles doet wat je van een slimme gordijnoplossing mag verwachten. De prijs van 299 euro is natuurlijk nog altijd veel geld, maar vergeleken met andere systemen, die vaak veel duurder en ingewikkelder zijn, is de prijs zeker te verantwoorden.

Prijsvergelijker Slide

Reacties (14)