Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Wifi-repeater of toch een meshnetwerk: welke is beter?

Geschreven door
Geplaatst op31 maart 2020, 9:08 CategorieTips en advies

Als je je netwerk in huis wil uitbreiden, dan heb je heel wat mogelijkheden. Maar het begint bij de vraag: wifi-repeater of een meshnetwerk? Is het ene apparaat inherent beter dan het andere of kun je ze beide in verschillende situaties gebruiken?

De wifi-repeater (wifi-extender)

De wifi-repeater (ook wel wifi-extender genoemd) is een apparaat waarmee je in feite een gat opvult in je thuisnetwerk. Heb je een dode wifihoek in huis? Dan is de kans groot dat je met een repeater in de buurt dat probleem verhelpt. Echter, wifi-repeaters hebben wat nadelen. De repeaters maken namelijk verbinding met een centraal kastje dat dicht bij je modem hangt en daarop aangesloten is. Vervolgens delen ze het netwerk met elkaar: dat gaat draadloos, maar kan ook via het elektriciteitsnetwerk gaan (de powerline-adapter).

Onze ervaring is dat het aansluiten an sich wel meevalt, maar het instellen en koppelen van het netwerk levert soms wat problemen op. Meestal vergt zo’n systeem iets meer kennis van technische termen. Dat is niet erg, maar daar moet je dus wel op voorbereid zijn. Daarnaast is het zo dat zo’n wifi-repeater een eigen netwerk aanmaakt, waardoor het dus kan zijn dat je bijvoorbeeld je smartphone handmatig van netwerk moet laten wisselen wanneer je in de dode zone staat. Dat werkt niet heel erg gebruiksvriendelijk.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat zo’n extender in feite de snelheid van je wifinetwerk (in veel gevallen) halveert. Je behaalt niet de beloofde snelheid van je provider. Bovendien kan het zo zijn dat er bepaalde condities zijn die ervoor zorgen dat de verbinding slecht blijft. Dat zijn dan dezelfde condities waardoor je aanvankelijk al een slecht bereik hebt op die specifieke plek. Het grote voordeel van wifi-repeaters is dat dergelijke apparaten vaak goedkoop zijn, waardoor je dus voor een relatief laag bedrag ietwat beter internet in huis hebt.

Het meshnetwerk

Voor heel veel gebruikers gaat de voorkeur echter uit naar een meshnetwerk. Je tast daarvoor vaak wel (veel) diep(er) in de buidel, maar daar krijg je ook een beter product voor terug. Niet alleen verhelpt het netwerk alle dooie plekken in huis (je kunt vaak meerdere meshpunten toevoegen), ook werken ze naadloos aan de kant van de gebruiker. Je hoeft nooit zelf van netwerk te wisselen in huis. Als er gewisseld wordt, dan regelt het meshnetwerk dat zelf. Bovendien is er nu één netwerk in huis (los van een eventueel gastnetwerk).

Meshnetwerksystemen hebben doorgaans tenminste één hub en één ander punt. De hub koppel je aan je eigen router, waardoor het internet verspreid wordt in huis. Het meshnetwerk is overigens niet hetzelfde als het netwerk van je router, maar gelukkig zijn er vaak overzichtelijke apps waarmee je alles snel instelt. Vervolgens is het vaak heel gemakkelijk een extra node (zoals een koppelpunt genoemd wordt) toe te voegen. Meestal werkt dat zo: je koopt er een, plaatst hem in huis, voegt hem toe aan je netwerk en klaar is Kees.

De betere opties

We hebben in het verleden verschillende meshnetwerk getest op Smarthome Magazine. Eén van de betere producten is nog steeds Google Wifi. Zeker voor de meer casual gebruikers, al zijn er tegenwoordig meer opties voor mensen die meer uit hun netwerk willen halen. Daarnaast zijn we ook erg te spreken over de Netgear Orbi en de TP-Link Deco M9 Plus. Daarnaast zijn er ook producten die repeaters mixen met een meshnetwerk, zoals de FRITZ!Repeater 3000 en de Devolo Magic 2. Allemaal de moeite waard.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over all-in-one-systemen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

 • Delen:

Reacties

 1. Justin
  31 maart, 2020 om 22:46

  Toch vergeten jullie een hele belangrijke speler. Namelijk Asus, veel mensen hebben misschien al een Router die Aimesh capable is.
  Je koopt er tweedehands een AC-68u bij, bijvoorbeeld en klaar. Werkt uitstekend. En daarbij behoud je de uitgebreide router mogelijkheden waar het bij velen aan schort.

  • Wesley Akkerman
   01 april, 2020 om 9:11

   Als we het niet hebben getest of in werking gezien hebben, dan kunnen we het ook niet aanbevelen. Vergeten dus niet, maar met de producten waar we onderaan het artikel naartoe linken hebben we daadwerkelijk ervaring mee (en in sommige gevallen worden ze nog dagelijks gebruikt).

   • Mark Muizer
    06 juni, 2020 om 8:37

    Same here, beste lezer, kijk eens naar Asus, vooral als je daarvan al een apparaat in huis hebt. Een 2-pack van de AC67U (stiekem inteen identiek aan de 68) kost onder de 200 euro. Zéér betaalbaar, zéér goed werkend, zéér instelbaar en plain goedkoop als je al een oud maar compatibel Asus-apparaat hebt.

  • Richard
   01 april, 2020 om 11:58

   Wat ik mis is de optie om bedrade acces points te plaatsen. Dan heb je geen snelheidsverlies. Ik heb zes bedrade ap’s in huis met allen dezelfde naam en wisselende kanalen. Ik had ook graag een mesh netwerk willen hebben maar dat zou erg duur worden als ik hetzelfde bereiken zou willen.

 2. Cyriel
  01 april, 2020 om 0:17

  U zegt:
  Daarnaast moet je er rekening mee houden dat zo’n extender in feite de snelheid van je wifinetwerk halveert. Je behaalt nooit de beloofde snelheid van je provider.

  Dit is onjuist.. Als je de powerline versie neemt, raak je in principe geen bandwith kwijt, mits je een snel genoege neemt.

  Als je dan toch voor een simpele WiFi repeater gaat, raak je enkel de helft van je WiFi bandwith kwijt van het apparaat met de laagste bandbreedte. Als je een 100 mbps internet hebt op 300 mbps WiFi, houd je dus 150mbps WiFi over en haal je nog steeds de beloofde snelheid van je provider.

  • Wesley Akkerman
   01 april, 2020 om 9:10

   Dank voor je aanvulling! Ik heb het artikel erop aangepast.

 3. Ivo
  01 april, 2020 om 14:21

  Even een korte aanvulling over mijn “geval” ik zit bij kpn en wilde ook een wifi repeater. Dit werd mij afgeraden omdat ik ook al via het stopcontact een extra tv heb aangesloten. Dit zou gaan storen. Gr ivo

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.