Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: EcoBright EcoDim smart led dimmer met Z-Wave of ZigBee (ECO-DIM.07)

Geschreven door
Geplaatst op16 mei 2020, 8:54 CategorieReviews

Het eerste waar veel mensen aan denken als ze hun huis slimmer gaan maken is de verlichting. Er zijn tal van opties om je lampen een slimme make-over te geven, van onder meer Philips Hue, LIFX, Innr en IKEA. Maar, je kunt ook kiezen voor slim schakelmateriaal en zo je bestaande lampen behouden. In deze review kijken we naar de EcoDim smart led dimmers van EcoBright (ECO-DIM.07) die communiceren middels Zigbee of Z-Wave en zo eenvoudig onderdeel kunnen uitmaken van je smarthome. Wat deze dimmers uniek maakt is dat ze komen met een draaiknop.

Wat is de EcoBright EcoDim smart led dimmer?

In 2019 bracht het Nederlandse EcoBright zijn eerste smart led dimmer met draaiknop op de markt. Deze prijzige dimmer kon communiceren middels Zigbee én Z-Wave. Dit jaar heeft het bedrijf twee nieuwe versies op de markt gebracht waarmee Zigbee en Z-Wave gescheiden worden. Op zich een logische stap aangezien gebruikers vaak één van de twee standaarden gebruiken en de prijs van elk product lager gehouden kan worden. Beide smart led dimmers zijn volledig uitgeruste dimmers, wat betekent dat ze geleverd worden inclusief afdekraam en dimmerknop en dus vrijwel direct gebruikt kunnen worden.

De Zigbee-versie van de EcoDim is voorzien van Touchlink-ondersteuning. Daardoor is het apparaat te koppelen aan andere Touchlink producten, zonder dat daar een hub of controller voor nodig is. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een draadloze wisselschakeling op te zetten. Deze versie heeft een adviesprijs van 99,95.

De Z-Wave variant kost een tientje meer. Daar staat tegenover dat gebruik wordt gemaakt van de nieuwste Z-Wave Plus chip. Daarnaast is er een verbruiksmeter beschikbaar, maar die is enkel in te zien wanneer de gebruikte controle-app dit ondersteunt. Zo kun je zien hoeveel watt de aangesloten lampengroep verbruikt. De dimmer kan ook gebruik worden in een wissel- of hotelschakeling.

Beide versies zijn aan te sluiten met twee draden, waardoor er geen nuldraad en bypass nodig zijn. De dimmers zijn geschikt voor alle bekende afdekmaterialen en ondersteunen meer dan 90 procent van alle dimbare LED-lampen met een totaalvermogen van 200 Watt. Ook dimbare halogeenlampen en spaarlampen met een maximaal vermogen van 300 Watt worden ondersteund.

Let wel: afgezien van de TouchLink-functie voor de Zigbee-variant geldt voor beide dimmers dat ze gekoppeld moeten worden met een hub. Deze hub moet Zigbee of Z-Wave ondersteunen om de dimmer te kunnen koppelen. De Zigbee-variant kan gekoppeld worden met onder meer Homey, Philips Hue, Trust, Samsung SmartThings en Wink. De Z-Wave-variant kun je koppelen met Homey, Fibaro, Homee, Wink en Vera. Beide varianten zijn (nog) niet geschikt voor Apple HomeKit of IKEA Trådfri. Wel is er ondersteuning voor spraakbediening met Google Home of Amazon Alexa.

Design en montage

Zodra we de dimmers uit hun doosjes halen valt meteen op dat EcoBright alle benodigdheden met de EcoDim dimmers meelevert. Naast de slimme dimmodule, een afdekraam en de dimmerknop levert het bedrijf ook hulpstukken mee voor Busch-Jaeger, Niko en JUNG afdekramen. De kans is dus klein dat je de dimmer niet in jouw bestaande schakelmateriaal kunt plaatsen.

Het afdekraam is vrij traditioneel vormgegeven en vanzelfsprekend is de dimmerknop een ronde draaiknop. Je kunt de knop zoals gezegd in ander afdekmateriaal gebruiken en naast het draaien voor het dimmen is er een drukfunctie om de verlichting aan of uit te zetten.

De momtage van de EcoDim smart led dimmers is een fluitje van een cent, mits je wat basiskennis van elektra hebt. Schakel de groep van de verlichting uit, verwijder het bestaande schakelmateriaal en volg de stappen in de duidelijke handleiding voor het aansluiten van de schakeldraad en fasedraad. De EcoDim smart led dimmers merken met 2-draads aansluiting waardoor je de dimmers ook in oudere huizen kunt gebruiken. Voordat je het geheel in de muur verstopt is het verstandig de verlichting eerst aan te zetten en twee stappen te doorlopen.

Als eerste kun je het minimale en het maximale lichtniveau afstellen. Dit doet je met twee kleine draaischroefjes. Zo kun je eenvoudig bepalen wat de laagste en hoogste stand is voor jouw verlichting. Vervolgens is het een kwestie van de paringmodus (staat standaard aan bij het aanzetten van de dimmer) activeren en middels de hub naar de dimmer zoeken. Hoe deze stap precies werkt hangt af van de hub die je gebruikt.

In ons geval hebben we de Homey-hub gebruikt en downloaden we de EcoDim-app voor Homey. Vervolgens zoeken we de dimmer op via de app en laten we Homey naar de dimmer zoeken. Binnen enkele seconden wordt de dimmer gevonden en toegevoegd aan het overzicht van apparaten. Dit werkt voor beide dimmers hetzelfde.

Overigens hebben Zigbee-dimmer ook gekoppeld aan de Philips Hue Bridge. Het enige verschil is dat je in de Philips Hue-app laat zoeken naar nieuwe apparaten zodra de dimmer in pairingmodus staat. Vervolgens verschijnt er een dimbare lamp in de app en kun je deze toevoegen en instellen zoals elke andere Hue-lamp, natuurlijk zonder de mogelijkheid om de kleur aan te passen.

Gebruik

In onze situatie hebben we de EcoDim smart led dimmer met Zigbee aangesloten op een kroonluchter met zes halogeenlampen in de slaapkamer. De EcoDim smart led dimmer met Z-Wave is aangesloten op de kroonluchter in de woonkamer die ook voorzien is van zes halogeenlampen. Daarnaast hebben we de Z-Wave-variant ook nog met zes led-lampen van 4 Watt per stuk getest.

Qua bediening van de dimmer zelf is er weinig spannends te melden. De dimmer doet immers precies dat wat je mag verwachten en zoals we de dimmer al jaren kennen. Met een druk op de dimmerknop schakel je de lampen aan of uit, en met het draaien van de knop verlaag of verhoog je de helderheid. Dit dimmer werkt zeer soepel en zonder zichtbare stappen in helderheid. De verlichting gaat dus vloeiend van heel donker naar heel licht, en andersom. Ook verloopt het dimmen geruisloos, zonder piepende of zoomende lampen. Bij de led-lampen zien we tijdens het dimmen soms wel een kleine flikkering, maar dit is niet storend en bovendien niet zichtbaar wanneer er niet aan de dimmer gedraaid wordt. Wel moet de dimmerknop aardig ver gedraaid worden om van donker naar fel verlicht te gaan, of andersom. Er is geen mogelijkheid om de snelheid te verhogen. Beide dimmers beschikken ook over een zogenaamde ‘soft-start-systeem’ waarmee de lampen op de laatst gebruikte stand waar aangezet kunnen worden. Hierdoor hoef je niet steeds de helderheid terug te draaien wanneer de lamp aangezet wordt.

Ook de integratie met Homey werkt nagenoeg perfect. Beide dimmers worden zonder problemen door Homey gevonden en behouden daarna ook continu een stabiele verbinding. De dimmers reageren snel op input via Homey, of dat nu middels een virtuele knop of een flow (scenario) is. Ook wanneer we virtueel dimmen reageert de dimmer vrijwel direct. Het voordeel van de Z-Wave variant is dat we ook inzage krijgen in het energieverbruik. Zie zien we wat de kroonluchter op dat moment aan energie verbruikt. Enig puntje van kritiek is dat dit verbruik op willekeurige momenten niet updatet, maar dit moet volgens EcoBright met een update opgelost worden. De Zigbee-variant heeft helaas geen energiemeter. Let wel: het energieverbruik is een functie die door de app/hub ondersteund moet worden.

Smarthome-integratie

Aangezien de EcoDim smart led dimmers met Z-Wave en Zigbee werken zijn de mogelijkheden voor smarthome-integratie natuurlijk uitgebreid. Als je een hub hebt die met deze protocollen om kan gaan dan is de kans groot dat je de dimmers kunt toevoegen aan jouw smarthome. Ook is het erg handig dat je de Zigbee-variant aan Philips Hue kunt toevoegen, wat wat meer een instapsysteem is ten opzichte van Homey of Fibaro. Dit maakt de dimmers iets toegankelijker. De Zigbee-variant kan zelfs zonder hub gekoppeld worden, mits TouchLink door de hardware ondersteund wordt.

Tot slot is er nog integratie van Google Home en Amazon Alexa. Wanneer de dimmers gekoppeld zijn via een hub is het mogelijk om middels een spraakcommando te dimmer te bedienen en bijvoorbeeld het licht naar een specifiek percentage te dimmen.

Conclusie

De EcoBright EcoDim smart led dimmers met Zigbee en Z-Wave (ECO-DIM.07) zijn met prijzen van respectievelijk 100 euro en 110 euro niet goedkoop, maar daar tegenover staat wel een traditionele draaiknop, gebruiksgemak, een hoge kwaliteit, flexibiliteit en vooral ook compatibiliteit. Je kunt de dimmers in nagenoeg elke situatie gebruiken, met vrijwel alle afdekmaterialen van de grotere merken. Het enige dat je nodig hebt is hardware die TouchLink ondersteunt (Zigbee) of een hub die Zigbee of Z-Wave ondersteunt. We raden overigens altijd aan voor die hub te kiezen aangezien je de lampen dan op kunt nemen in scenario’s en je huis echt kunt automatiseren. Voor de beginner is de integratie met Philips Hue een groot pluspunt. Het dimmen zelf gaat heel vloeiend, geruisloos en stabiel. De Z-Wave-variant heeft als extra pluspunt dat je het energieverbruik kunt monitoren. Wat ons betreft zijn beide dimmers dus absolute aanraders wanneer je bestaande dimbare lampen op een onzichtbare manier wilt opnemen in je smarthomesysteem en ze tegelijkertijd met een traditionele draaiknop wilt kunnen bedienen. Zijn de draaiknop en het meegeleverde afdekmateriaal geen vereiste? Dan zijn er goedkopere opties, zoals de Fibaro Dimmer 2 of Qubino Mini Dimmer. Voor deze oplossingen dien je een zogenaamde pulsdrukker te gebruiken om te kunnen dimmen.

Minpunten

 • ZigBee-variant zonder energiemonitoring
 • Energiemonitoring Z-Wave-variant hapert soms
 • Niet goedkoop

Pluspunten

 • Vloeiend en geruisloos dimmen
 • Compatibel met veel afdekmaterialen en lampen
 • Eenvoudige montage en installatie
 • Energiemonitoring voor de Z-Wave-variant
 • Uitgebreide smarthome-integratie
 • Verborgen slimme oplossing
Smarthome Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Pascal
  16 mei, 2020 om 12:02

  Kan deze dimmer per twee boven elkaar ingebouwd worden? Dus in een dubbele inbouwdoos.
  Op het eerste gezicht lijkt mij niet dit het geval.

  Met welk merk van Ledlampen hebben jullie getest?

  • Martijn Chel
   16 mei, 2020 om 12:44

   Hoi Pascal, dat ligt er aan wat de afmetingen van de inbouwdoos zijn maar bij ons niet in ieder geval. We hebben halogeenlampen en led-lampen van LSC getest.

  • Jeroen
   16 mei, 2020 om 16:49

   Ik heb een halogeen lamp met een ouderwetse transformator met 3 20 watt lampen er in.

   Veel dimmers gaan zoemen of het licht gaat knipperen bij dimmer.

   Hoe is dat bij deze dimmer.

   • Jorien
    17 mei, 2020 om 8:10

    Hoi Jeroen,
    Of je (led) lampen of (led) dimmer in combinatie met (led) trafo gaan zoemen is compleet afhankelijk welke types je gebruikt en of de combinatie juist is. Er bestaan namelijk verschillende dimtechnieken die goed op elkaar afgestemd dienen te zijn, maar het gros (>90%) werkt op fase afsnijding. Dit is tevens de dimtechniek die voor de minste problemen zorgt qua zoemen/onstabiel licht. Daar werkt dus uiteraard deze dimmer ook op. Indien je halogeenlampen wilt blijven gebruiken is het belangrijk dat de trafo en dimmer dezelfde techniek gebruiken (beide RC/RL/Elektronisch/Magnetisch, etc). Mocht je hier niet uit komen, bel of mail ons (info@ecobright.nl of 0314 840 165) dan gerust (graag met foto van je trafo, lampen en dimmer).

  • Jorien
   17 mei, 2020 om 7:59

   Hoi Pascal,
   Ja de dimmer past in 2 inbouwdozen naast of onder elkaar. Let wel, je kan het meegeleverde afdekmateriaal dan niet gebruiken, omdat je bij aanschaf van 2 dimmers bij ieders een enkel raamwerk ontvangt. 2 enkele raamwerken passen nooit naast elkaar.
   Wat jij dan nodig hebt is een dubbel raamwerk met 2x een dimmerknop van een ander willekeurig bekend merk (bijv. PEHA, Busch-Jaeger, Berker by Hager, GIRA, Merten by Schneider, Niko, JUNG en Kopp). Deze afdekmateriaal/dimmerknoppen passen allemaal op het basiselement van deze dimmer.

  • Jorien
   17 mei, 2020 om 8:02

   Oja en geschikte led lampen op deze dimmers zijn:
   -IKEA (m.u.v. Tradfri)
   -Philips (m.u.v. Hue)
   -Osram
   -Megaman
   -Sylvania
   -Livarno Lux/Lidl
   -EcoBright

   Niet geschikt:
   -Pharox
   -Calex E14, met gedraaid staafje of Gold serie
   -Handson
   -Slimme led lampen, zoals Hue led lampen/Tradfri led lampen, etc.

 2. Jan Verhoeven
  18 mei, 2020 om 7:53

  Deze dimmer werkt perfect met mijn Homey. Inmiddels alle dimmers vervangen. Minpuntje is een lichte flinkering in sommige Philip LED spots. Ik krijg het er niet uit.

  • Jorien
   18 mei, 2020 om 9:34

   Hallo Jan, Het beste kunt u daarover even contact opnemen met mijn collega’s Mark-Jan of Martijn bij EcoBright. De (mogelijke) oplossing is namelijk afhankelijk van het ‘type’ flikkering. Bel gerust even naar 0314 840 165 of mail naar info@ecobright.nl .

 3. Frank Deckers
  18 mei, 2020 om 22:29

  Is het mogelijk om deze zigbee dimmer via Homey op te nemen in HomeKit? Zeker omdat dit dus via de Philips Hue app niet mogelijk is.

  • Jorien
   19 mei, 2020 om 9:37

   Hoi Frank,
   Homey geeft aan dat dit kan, maar het is wel een experiment bij Homey. Dit kan ingeschakeld worden via Instellingen –> Experimenten.
   Groeten, Jorien (www.ecobright.nl)

   • Frank Deckers
    22 mei, 2020 om 12:53

    Dankjewel.

    Aangezien ik dit als experiment op mijn homey al heb draaien. Worden ze een heel stuk interessanter.

 4. Suus
  06 augustus, 2020 om 17:06

  Ik heb een ecodimmer aangeschaft om deze aan Mn Google nest te koppelen. Helaas is het me nog niet gelukt om via de app van Google home de dimmer te vinden en dus te koppelen. Reset geprobeerd (blauwe lampje knippert idd ook) maar niets. Wat doe ik verkeerd?
  Het zou wel moeten kunnen.
  Overigens zit er een gewone Philips led lamp in de lamp en geen hue, maar goed t gaat toch om t koppelen tussen de Google nest en dimmer

 5. EcoBright
  10 augustus, 2020 om 17:02

  Goedemiddag Suus,

  Vervelend dat het niet lukt om de dimmer te koppelen in Google Home.

  U weet wel dat dit niet mogelijk is zonder tussenkomst van een Hub?
  Ik weet niet welk protocol u gebruikt? Mocht u de Zigbee dimmer hebben, dan heeft u bijv. de Philips Hue bridge nodig. Dan kunt u de dimmer integreren in de Philips Hue app. Vervolgens kunt u Philips Hue weer integreren in Google Home, en spraakopdrachten uitvoeren.

  Mocht u er niet uitkomen, stuurt u dan een mail naar info@ecobright.nl. Dan help ik u daar graag verder.

  Met vriendelijke groet,
  Mark-Jan – EcoBright

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.