Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Aeotec Z-Wave producten – multisensor, deursensor, smart switch en schakelaar

12 juli 2020 + 10 minuten 3 Reacties
aeotec-new-1

In deze review kijken we naar zes Z-Wave producten van Aeotec, waaronder een dimmer, een slimme stekker, een deursensor en een veelzijdige multisensor.

Wanneer je wat verder kijkt dan losse producten voor je smarthome kom je al snel uit op protocollen waarmee producten in je slimme huis met elkaar kunnen communiceren. Eén van die protocollen is Z-Wave, en Aeotec is een fabrikant die zich volledig stort op onder meer slimme stekkers, sensoren en schakelaars die van dit protocol gebruikmaken. In deze review kijken we naar verschillende producten van Aeotec, waaronder de MultiSensor 6, de Nano Dimmer en de Wallmote Quad. Voor al deze apparaten geldt dat ze alleen te gebruiken zijn met een smarthomehub die Z-Wave ondersteunt. Voor onze review maken we gebruik van de Homey.

Het Z-Wave assortiment van Aeotec

Aeotec heeft een groot assortiment met Z-wave-producten, waarvan de meeste modellen inmiddels de Z-Wave Plus-standaard ondersteunen. Zo heeft het bedrijf onder meer een deurbel, een sirene, deursensoren, slimme stekkers, dimmers, schakelaars, energiemeters, radiatorknoppen en led-strips in het assortiment. Je kunt er dus alle kanten mee op, maar controleer wel of jouw Z-Wave-hub de betreffende producten ook ondersteunt. Het kan soms even duren voordat nieuwe producten compatibel zijn met specifieke hubs. In ons geval werd de slimme stekker nog niet ondersteund door de Aeotec-app voor Homey, maar net op tijd kwam er een bètaversie van de app uit die wel ondersteuning biedt.

Welke producten gebruiken we?

In deze review focussen we ons op zes producten van Aeotec;

  • Aeotec Nano Dimmer: een inbouwdimmer die je verlichting kan schakelen en dimmen. Deze is ook geschikt voor installaties zonder nuldraad. (50 euro)
  • Aeotec Smart Switch 7: een slimme stekker die ook het energieverbruik meet. (50 euro)
  • Aeotec MultiSensor 6: een veelzijdige sensor die beweging, sabotage, temperatuur, helderheid, luchtvochtigheid en UV (ultraviolet) meet. De sensor werkt op batterijen maar kan ook met de meegeleverde usb-kabel aangesloten worden. (60 euro)
  • Aeotec Nano Switch: een slimme inbouwschakelaar waarmee je de verlichting kunt schakelen. Een nuldraad is wel vereist. (60 euro)
  • Aeotec Door Sensor 7: een slimme deursensor waarmee je snel kunt zien of een deur open of dicht is. (40 euro)
  • Aeotec WallMote Quad: een slimme wandschakelaar met touch-bediening waardoor je allerlei scenario’s kunt starten of specifieke producten kunt bedienen. (65 euro)

Design en montage

Aangezien we met verschillende producten te maken hebben, hebben we ook met verschillende designs te maken. Maar, de stijl van Aeotec komt in alle producten deels terug. Het bedrijf gaat voor minimalisme en een strakke, moderne uitstraling. Alle producten zijn wit afgewerkt en volledig van plastic gemaakt. Dat laat ze hier en daar wat fragiel en goedkoop aanvoelen, wat vooral bij de MultiSensor merkbaar is. Een groot minpunt is het niet, zolang de producten doen wat ze beloven.

De inbouwdimmer en -schakelaar zie je niet dus het design van deze modellen is niet relevant. De afmetingen echter wel en met een afmeting van 42 x 39. 5 x 20 mm passen deze modellen zonder problemen in de gemiddelde inbouwdoos. De Nano Dimmer is de meest flexibele variant aangezien deze ook zonder nuldraad aangesloten kan worden. Je haalt simpelweg de stroom van de groep waarop de lamp zit, sluit de fase- en schakeldraad aan op de dimmer (en sluit de ingang voor de nuldraad aan op de fase-ingang) en koppelt de fysieke schakelaar aan de dimmer. De dimmer en schakelaar springen wanneer juist verbonden meteen aan, waarna je met een paar drukken op de knop de module kunt toevoegen aan je hebt. Eenmaal toegevoegd kun je alles terug in de inbouwdoos plaatsen en de schakelaar vastschroeven. Als je nog geen ervaring met elektra hebt zijn er online verschillende handleidingen te vinden, maar als je het eenmaal door hebt is het eenvoudig. Hetzelfde principe geldt voor de inbouwschakelaar, al moet die dus met nuldraad verbonden worden. Daarbij kan deze variant dus niet dimmen.

De deur/raamsensor kan bevestigd worden met schroeven of de meegeleverde plakstrip. Er wordt een kleine magneet (voor hele korte afstanden) en een grote magneet (voor normale kozijnen) meegeleverd. De sensor is netjes afgewerkt, maar het blijft een sensor die je op een kozijn niet snel kunt missen. De montage is vrij eenvoudig, vooral met plakstrip. Let wel op dat je eerst de beoogde positie uitprobeert. Hiermee controleer je of de sensor wanneer de deur dicht is ook de juiste melding geeft. Als de afstand tussen de magneet en de sensor nog te groot is wanneer de deur dicht is werkt het systeem vanzelfsprekend niet. Dus, voordat je alles vastzet, probeer het eerst uit. Ook wat de deursensor betreft is het een kwestie van een paar drukken op de knop om de sensor aan de gewenste hub toe te voegen.

De Smart Switch 7 is een slimme schakelaar die ook niet snel in het zicht zal belanden, maar deze ziet er degelijk uit en is strak afgewerkt. De stekker is overal eenvoudig te plaatsen dankzij een afmeting van 43,4 x 43,4 x 68 mm. Het is niet de kleinste stekker op de markt maar klein genoeg voor nagenoeg alle toepassingen. Je kunt de slimme schakelaar dus overal plaatsen waar je een stopcontact hebt, en middels een paar drukken op de knop is de schakelaar snel toegevoegd aan de hub.

De Multisensor 6 hangt waarschijnlijk wel in het zicht en daarom is het jammer dat de sensor wat oubolliger en fragieler overkomt dan de andere producten. Maar, aan de andere kant is het wel een zeer compacte en kleine sensor die dus niet snel zal opvallen. Je kunt de sensor met plakstrip of schroeven monteren, en zelfs middels een vaste usb-aansluiting van stroom voorzien. Wanneer je voor usb kiest moet je er wel rekening mee houden dat er nog een 230v-adapter vereist is en je die dus ook weg moet werken. De sensor wordt helaas niet met batterijen geleverd, dus die moet je zelf nog aanschaffen. De CR123a-batterijen zijn ook niet de goedkoopste varianten en je hebt er twee stuks nodig. Eenmaal geplaatst is het een kwestie van de sensor aan de hub toevoegen, de stappen volgen en binnen een minuut is de sensor toegevoegd.

Tot slot is er de WallMote Quad, een schakelaar die vol in het zich geplaatst kan worden en je bestaande schakelaars zelfs kan vervangen. Deze schakelaar heeft een vrij futuristisch uiterlijk, met leds die meekleuren met de acties. Trillingen en geluiden geven nog meer bevestiging van de gekozen actie. De schakelaar is voorzien van een plastic touch-paneel met vier vlakken die elk hun eigen functie toegewezen kunnen krijgen. Je kunt de schakelaar op de plek van een bestaande schakelaar hangen, middels schroeven of plakstrips. De montageplaat is magnetisch waardoor je de schakelaar zelf er nog altijd even af kunt halen. Dat moet overigens ook wel want het opladen doe je via usb. De WallMote Quad is een zeer moderne schakelaar en moet in onze optiek wel bij je interieur en schakelmateriaal passen om niet teveel aandacht te trekken. De installatie van de schakelaar is eenvoudig. Voeg de schakelaar via de hub toe, druk op de knop achterop de schakelaar en laat de hub naar de schakelaar zoeken.

Installatie

Zodra de verschillende producten eenmaal toegevoegd zijn aan de gekozen hub kun je aan de slag met specifieke instellingen om de werking van elk product naar eigen wens af te stellen. Hiervoor ben je echter wel volledig afhankelijk van het platform/de hub die je gebruikt. Zo is er voor Homey een Aeotec-app, maar die kan wel een update gebruiken. Niet alle beschikbare parameters (instellingen) verschijnen bij elk product en hier en daar zitten bugs waardoor instellingen verwisseld zijn. Dat maakt het proces iets lastiger, maar gelukkig kun je door wat proberen en het gebruik van de zogenaamde ‘raw parameters’ alle instellingen naar wens zetten. Daarbij is zoals gezegd de Smart Switch 7 alleen nog via de bètaversie van de app beschikbaar.

De Aeotec-producten zijn echter zeer snel en eenvoudig toe te voegen aan Homey. Je zoekt de Aeotec-app, selecteert het specifieke product en de installatie wijst zich vanzelf. Je hoeft hiervoor de producten niet dichtbij de Homey te houden. Eenmaal toegevoegd kun je van elk product verschillende parameters aanpassen.

De WallMote Quad heeft niet veel instellingsmogelijkheden. Je kunt de instellingen voor touch-geluiden, trillingen, led-kleuren en led-helderheid aanpassen. Meer is in principe ook niet nodig. De Smart Switch 7 bevat verschillende instellingen om hem te koppelen aan je Z-Wave alarmsysteem. Bijvoorbeeld; de Z-Wave rookmelder gaat af en de stekker gaat aan. Dit kun je direct via de instellingen van de stekker doen, maar natuurlijk ook via scenario’s van de hub. De parameters voor dit product kloppen niet helemaal, dus het is even proberen en de handleiding erbij pakken. In de handleiding vind je alle beschikbare parameters vanuit de fabrikant, en die kun je altijd nog via de ‘raw parameters’ toevoegen aan de app. De Smart Switch geeft het wattage en verbruik (kWh) van de aangesloten apparaten weer en kan deze naar de controller sturen bij een specifieke verandering of na een bepaalde periode. Ook kun je de gekleurde led van de stekker in of uitschakelen.

De Door Sensor geeft het contactalarm weer (aan of uit) en toont een sabotagealarm wanneer de sensor bewogen wordt. In de instellingen kun je onder meer de leds aan of uitzetten, de standaard positie (open/gesloten) kiezen, de annuleringsperiode (het aantal seconden na een alarm dat de sensor niet op een nieuw alarm reageert) instellen en een wakker worden-interval inschakelen zodat de sensor om een bepaald aantal seconden met de hub communiceert. De Nano Dimmer en Nano switch hebben een beperkt aantal parameters en ook wat parameters die niet helemaal kloppen of ontbreken. Je kunt het soort schakelaar (puls, 2-weg, 3-weg) selecteren en de wattage-verandering om een update naar de controller te sturen instellen. Zelf parameters doorvoeren (max. en min. helderheid of aantal sec. dimmen) kun je via de ruwe parameters instellen, maar hopelijk wordt de app snel ge-updatet met deze instellingen. Overigens is het belangrijk te vermelden dat je bij lage wattages (led-lampen van 1-4 watt) mogelijk een bypass nodig hebt. Deze bypass zorgt ervoor dat de lampen niet gaan flikkeren en volledig kunnen dimmen. Ook in ons geval (twee 3 watt led-lampen) zou een bypass handig zijn aangezien de lampen bij lagere dimniveaus beginnen te knipperen. Binnen Homey wordt een slider voor het dimmen getoond en krijg je het real-time verbruik en het totale verbruik van de aangesloten verlichting te zien.

De MultiSensor 6 is het meest uitgebreide product dat we testen. Hiermee kun je beweging, sabotage (beweging van de sensor zelf), temperatuur, helderheid, luchtvochtigheid en UV (ultraviolet) registreren. De combinatie van al deze sensoren zien we niet in één andere sensor terug dus de MultiSensor 6 is één van de meest veelzijdige sensoren op de markt. Het aantal instellingsmogelijkheden is hierdoor ook fors. Zo kun je instellingen of en hoe vaak de verschillende sensoren updates naar de controller moeten sturen, wat de annuleringsperiodes zijn en wanneer ze wakker moeten worden en dus moeten communiceren met de hub. Ook kun je elke sensor kalibreren, maar hiervoor heb je wel een eikinstrument nodig. Wijkt een waarde van de sensor af, dan kun je deze via de instellingen bijstellen. Helaas is er geen optie om een specifieke sensor uit te schakelen om zo de batterij langer mee te laten gaan. In Homey zie je alle waarden van de verschillende sensoren in één overzicht, maar houd er rekening mee dat het na de eerste installatie een uurtje kan duren voordat alle sensoren waardes weergeven.

Gebruik

Na het naar eigen wens en gebruik aanpassen van alle instellingen is het natuurlijk tijd om te testen of de verschillende sensoren ook doen wat ze moeten doen, en of ze dat accuraat doen. Daar kunnen we vrij kort over zijn; geen enkel product laat het afweten in onze setting. De producten maken snel verbinding met het bestaande Z-Wave netwerk, de communicatie is vlot en het bereik is vrijwel overal sterk.

De Smart Switch 7 reageert snel op input en is in scenario’s vlot te schakelen. Je kunt er apparatuur tot 2300 Watt en 10 ampère aanhangen, wat voor de meeste toepassingen meer dan voldoende is. De Door Sensor geeft het snel en accuraat weer wanneer een deur geopend wordt. Binnen één seconde krijgt de hub een signaal en kun je hiermee een flow starten of stoppen. De Nano Dimmer kan hier bijvoorbeeld op schakelen en reageert ook vlot op input vanuit de controller. Enig minpuntje van de Nano Dimmer / Switch is dat een druk op de fysieke schakelaar wel een kleine en zichtbare vertraging (1 sec) oplevert. Dit zou sneller moeten kunnen.

De WallMote Quad heeft heel veel gebruiksmogelijkheden en dat maakt het tegelijkertijd een veelzijdige maar ook lastige schakelaar. Zo kun je flows starten door op één van de vier vlakken te drukken, kun je flows starten door lang op één van de vier vlakken te drukken, kun je flows starten bij het loslaten van één van de vlakken én kun je flows starten door omhoog of omlaag te swipen op één van de vlakken. Super veelzijdig, maar je zult begrijpen dat wanneer je deze allemaal inzet de kans groot is dat je niet meer weet wat nu precies wat doet. Maar, keuze genoeg om de schakelaar geheel naar eigen wens af te stellen. Je kunt het swipen bijvoorbeeld ook gebruiken om een lamp te dimmen, al moet je dan zelf wel een flow aanmaken die bij elke swipe een specifieke lamp met bijvoorbeeld 10% dimt. Heel soepel gaat dit niet, maar het is een optie. Verder reageert de schakelaar snel en soepel, maar het is wel aan te raden om geluid of trilling aan te zetten zodat je wat feedback krijgt.

Tot slot de MultiSensor 6, wat een zeer handige en veelzijdige sensor is. Ook deze sensor verstuurt data op gewenste momenten of bij ingestelde veranderende waarden snel naar de controller. De kalibratie van die waarden is echter wel een uitdaging. Als het de enige sensor in een ruimte is dan zou je het nog zonder kalibratie (wellicht met uitzondering van temperatuur) kunnen stellen omdat het dan vooral gaat om de veranderingen in de waardes, maar wil je alles echt accuraat hebben dan zul je moeten eiken. Voor twee waarden hebben we dit gedaan en de waarden bleken iets af te wijken. Zo lag de temperatuur 1,5 graad te hoog en de helderheid 40 lumen te laag. Deze afwijkingen kom je echter altijd tegen en kun je dus zelf bijstellen in de instellingen. Verder is er eigenlijk niets dat de sensor niet kan of niet goed doet. De vier weken dat de sensor hier hangt heeft hij nog elke keer de juiste waarden op het juiste moment weergegeven.

Batterijduur

Twee van de vijf producten moeten voorzien worden van batterijen. De MultiSensor 6 komt zonder batterijen, dus daar moet je nog twee CR123a-batterijen in plaatsen. De Door Sensor komt wel met eigen batterijen. De WallMote Quad komt zonder batterijen maar met eigen accu die je middels de meegeleverde usb-kabel oplaadt. Volgens Aeotec ligt de batterijduur van de MultiSensor op zo’n 2 jaar en die van de Door Sensor op ongeveer 3 jaar. De WallMote Quad moet zeker een jaar meegaan op een volle lading, maar net als bij de sensoren is het allemaal afhankelijk van het gebruik. Wij hebben alledrie de producten nu een week of vier in gebruik en allemaal staan ze nog op 100%.

Scenario

De WallMote Quad kun je in elke situatie gebruiken, gekoppeld aan elk willekeurig scenario. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de slimme stekker, die kan communiceren met allerlei verschillende Z-Wave producten en in verschillende scenario’s gebruikt kan worden. Je kunt dit doen op basis van aan/uit maar je kunt ook andere apparaten in je netwerk laten reageren op bijvoorbeeld het wattage/verbruik van de stekker.

Wij hebben de Door Sensor, Nano Dimmer en MultiSensor in één specifieke situatie toegepast; het toilet. Dit is één van de meest lastige ruimtes in huis om te automatiseren. Je wilt immers niet dat iemand in het donker komt te zitten als hij of zij niet beweegt, maar je wilt ook niet dat de lamp voor lange tijd aanstaat terwijl er niemand op het toilet is. Daarnaast heb je rekening te houden met gebruiken in huis. Zo hebben sommige gezinsleden er hier een handje van om de deur niet altijd te sluiten én kan het bij een feestje voorkomen dat mensen na elkaar het toilet inlopen zonder dat de deur in de tussentijd gesloten wordt. Kortom, er zijn zoveel variabelen dat hét perfecte scenario voor het toilet niet bestaat, maar toch denken we met behulp van de deursensor, multisensor en Nano Dimmer dicht in de buurt gekomen te zijn. Hieronder vind je de flows die we gemaakt hebben om altijd op het juiste moment licht te hebben, licht te houden als er iemand in het toilet is en het licht tijdig uit te zetten als er niemand in het toilet is.

1) Bewegingsmelder gaat aan en variabele voor toilet staat op ‘nee’, dan gaat variabele toilet op ‘ja’.

2) Variabele toilet verandert, verlichting reageert hierop.

3) Toilet is bezet en bewegingsmelder gaat uit (iemand beweegt niet), dan gaat de zandloper lopen (180 seconden).

4) Zandloper is leeg (iemand heeft 180 seconden niet bewogen), dan is het toilet niet meer bezet.

5) Beweegt iemand tijdens het lopen van de zandloper? Dan is het toilet nog steeds bezet en stopt de zandloper.

6) Maar.. als het toilet bezet is en de deur dicht is, dan hoeft iemand maar één keer te bewegen om het licht aan te laten. Je moet immers de deur openen om uit het toilet te kunnen. De flow voor het registreren van bewegingen wordt meteen uitgeschakeld.

7) Als de deur dan eenmaal geopend wordt is de kans groot dat iemand het toilet verlaat en het dus niet meer bezet is. De flow voor het registreren van bewegingen mag weer actief worden en tegelijkertijd wordt onderstaande flow gestart.

8) Er wordt een zandloper (10 seconden) gestart nadat de bewegingsmelder uitgaat (10 seconden). In totaal duurt het dus 20 seconden voordat het licht uitgaat en in de tussentijd kan iemand nog zonder problemen het toilet binnenwandelen zonder in het donker te komen staan.

9) Als de zandloper leeg is en de bewegingsmelder niemand heeft waargenomen gaat de ‘toilet bezet’-variabele op ‘nee’ en mag de verlichting uit. Wordt er toch beweging waargenomen, dan wordt het toilet weer op ‘bezet’ gezet.

Conclusie

Aeotec is één van de fabrikanten die vol inzet op Z-Wave als protocol voor het slimme huis, en dat resulteert in een mooi assortiment producten. Ze hebben misschien niet de beste bouwkwaliteit of het mooiste design, maar de producten doen allemaal wat ze beloven, en dat doen ze snel en accuraat. We hebben de producten alleen in combinatie met Homey getest en wat die hub betreft mag Aeotec wat extra aandacht aan de integratie besteden. Hier en daar ontbreken instellingen (parameters) of zijn ze verwisseld, wat tot verwarring kan leiden.

Over de producten zelf hebben we weinig te klagen, al mag je voor 60 euro wel verwachten dat de MultiSensor 6 geleverd wordt inclusief (prijzige) batterijen. Dat wordt echter weer gecompenseerd doordat het wellicht de meest veelzijdige Z-Wave sensor is die je kunt kopen én de mogelijkheid om de sensor met usb aan vaste stroomtoevoer te leggen. De Nano Dimmer is een compacte en goed functionerende dimmer die ook zonder nuldraad werkt, maar houd er rekening mee dat je mogelijk een bypass nodig hebt. De Smart Switch is een prima slimme stekker en de Door Sensor 6 weet nauwkeurig in de gaten te houden of een deur open of dicht is. Tot slot is de WallMote Quad een futuristisch ogende schakelaar met erg veel mogelijkheden om alle flows in huis te starten. Bovendien is dit product middels usb op te laden.

Al met al bieden de Aeotec Z-Wave-producten veel waar voor je geld en is de kans klein dat ze je in de steek laten met foutieve waarden of trage communicatie. Wat ons betreft zijn deze producten dus zeker aanraders voor eenieder die een smarthome wil inrichten op basis van Z-Wave.

8.0
verzonken-deur-sensor-aeotec-zwave

Beoordeling
Aeotec raam/deursensor

Pluspunten
  • MultiSensor 6 komt met optie voor usb-voeding
  • MultiSensor 6 is meest veelzijdige sensor op de markt
  • Snelle en eenvoudige installatie
  • Nano Dimmer kan zonder nuldraad gebruikt worden
  • Producten werken snel, accuraat en stabiel
Minpunten
  • MultiSensor 6 komt zonder batterijen
  • Homey integratie kan beter / vollediger
  • Bouwkwaliteit kan soms beter
  • Producten zijn niet goedkoop
  • Nano Dimmer kan bypass vereisen

Beoordeling Aeotec raam/deursensor

Aeotec is één van de fabrikanten die vol inzet op Z-Wave als protocol voor het slimme huis, en dat resulteert in een mooi assortiment producten. Ze hebben misschien niet de beste bouwkwaliteit of het mooiste design, maar de producten doen allemaal wat ze beloven, en dat doen ze snel en accuraat. We hebben de producten alleen in combinatie met Homey getest en wat die hub betreft mag Aeotec wat extra aandacht aan de integratie besteden. Hier en daar ontbreken instellingen (parameters) of zijn ze verwisseld, wat tot verwarring kan leiden.

Prijsvergelijker Aeotec raam/deursensor

Reacties (3)