Smart Living Project: de techniekruimte is het brein van je slimme huis

13 september 2020 7 Minuten 9 Reacties
Smart home netwerk tekening

Als je een huis gaat bouwen, grondig gaat verbouwen of je koopt een woning in de projectbouw dan is de kans groot dat je niet direct denkt aan een techniekruimte. In dit artikel vertellen we je alles over deze belangrijke, centrale ruimte die het brein van je slimme huis is.

We zijn onlangs eindelijk van start gegaan met het FWD Smart Living Project waarin we een nieuwbouwhuis volledig smart gaan maken. Momenteel wordt de definitieve planning nog samengesteld dus nemen we die ruimte om door een aantal belangrijke basisonderdelen van het slimme huis te lopen. Twee weken terug stonden we stil bij het belang van een smarthomeplan en in dit artikel bespreken we het belang van een techniekruimte.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners gaat FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gaan maken. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

De techniekruimte - het brein van je huis

Als je een huis gaat bouwen, grondig gaat verbouwen of je koopt een woning in de projectbouw dan is de kans groot dat je niet direct denkt aan een techniekruimte. De slaapkamers, badkamers, woonkamer, werkkamers, etc. zijn veel vanzelfsprekender. Toch is de techniekruimte een zeer belangrijke ruimte om in ieder geval aan te denken wanneer je voor een echt smarthome wilt gaan. Moet je er je huis op aanpassen? Niet per se, maar als er wat ruimte is om te schuiven is het altijd een goede keuze.

Maar, wat is die techniekruimte nu precies? Ook wij waren er voordat we met dit project van start gingen nog niet echt van op de hoogte, totdat de architect het opperde en we ook van steeds meer betrokken partijen te horen kregen dat dit toch wel een belangrijk onderdeel van de woning gaat zijn. Simpel gezegd is de techniekruimte het brein van je huis. Vanuit deze ruimte lopen de slagaders naar de belangrijke plekken in je woning en in de ruimte worden de belangrijke beslissingen genomen van je smarthome. De exacte indeling van een techniekruimte verschilt per huis en is afhankelijk van onder meer de grootte en de te plaatsen producten, maar om je een idee te geven komen de volgende apparaten en toepassingen vaak terug in de techniekruimte.

  • Warmtepomp binnenunit en boiler
  • Omvormer zonnepanelen
  • Router/modem
  • Switches en patchpanelen voor alle CAT-kabels
  • Centrale punt voor je CAT-kabels (komen allemaal hier bij de switch uit)
  • Mediaservers, een NAS en andere opslagmedia
  • Verlichting (bekabeling uitkomend in de techniekruimte, waar ze vervolgens met actoren gekoppeld worden en vanuit het hele huis bediend kunnen worden)
  • Hubs (smarthome, verlichting, alarm, etc.)
  • AV-apparatuur (spelers, versterkers, audiokabels, luidsprekerkabels)
  • WTW-installatie
  • Etc.

Wat er in jouw techniekruimte moet komen te staan of hangen is niet eenvoudig aan te geven. Een overzicht van alle installaties, apparaten en technieken die gebruikt gaan worden is hiervoor van belang. Ook is de grootte van je techniekruimte van belang, zowel voor de positie van de apparaten als voor de bewegingsruimte die je in de ruimte hebt. Sommige mensen zweren bij een techniekruimte van minimaal 8m2 en anderen kunnen prima uit de voeten met 3m2. Het is allemaal afhankelijk van de mogelijkheden en beperkingen van je woning. Daarbij kun je natuurlijk ook voor twee techniekruimten (of centrale punten) kiezen. Bijvoorbeeld een op de begane grond en een op zolder. Bespreek deze mogelijkheden met de installateurs en architect om tot een optimale plaatsing van de belangrijkste componenten te komen.

In het huis van het FWD Smart Living Project is uiteindelijk gekozen voor de techniekruimte op de begane grond, centraal in het huis. De ruimte is met iets minder dan 4m2 niet groot, maar na overleg met de installateurs en het virtueel plaatsen van wat apparatuur in die ruimte was dit een prima compromis. Groter is wellicht fijner, maar dat betekende aardig wat grote aanpassingen aan het ontwerp. Daarbij hebben we ervoor gekozen om een aantal installaties dat veel ruimte inneemt naar de zolder te verplaatsen, als soort van tweede techniekruimte. Hier komt onder meer de WTW-installatie en de installatie voor de zonnepanelen te staan. Dit laat voldoende ruimte voor installaties en bewegingsruimte over in de techniekruimte, maar mocht er toch beperkte ruimte zijn dan hebben we nog de mogelijkheid om via het installatiekanaal naar de wasruimte te gaan of zelfs de bijkeuken. Kortom, aan plan B en C is gedacht. In de techniekruimte op de begane grond komen onder meer de binnenunit van de warmtepomp, de boiler, een patchpaneel voor de CAT-kabels, een DIN-rail voor een groot aantal lampen, en een patchkast voor onder andere de ethernetswitch, NAS, videoserver, blurayspeler, modem, settopbox en een aantal hubs. In die ruimte komen dus alle vaste internetpunten, een aantal van de lichtpunten en de belangrijkste AV-kabels uit.

Overigens hebben we nog wat ruimte voor aanpassingen nadat de installateurs hun installaties daadwerkelijk ingetekend hebben. Op dat moment bekijken we de techniekruimte opnieuw en passen we waar nodig de indeling van de ruimte (in combinatie met de bijkeuken) aan.

Aandachtspunten techniekruimte

Samengevat kunnen we een aantal aandachtspunten voor de techniekruimte onder elkaar zetten:

  • Ga voor een centrale plek in huis als de warmtepomp dit mogelijk maakt. Zoek anders een centrale positie bij een buitenmuur.
  • Het is geen probleem om de techniekruimte op te delen, bijvoorbeeld een ruimte in de kelder en een op zolder.
  • Let op de grootte. Zorg dat je ruimte hebt voor de installaties, apparatuur en jezelf (bewegingsruimte).
  • Bespreek van te voren goed met architect, aannemer en installateurs welke technieken installaties er gebruikt gaan worden zodat je de ruimte virtueel al kunt invullen.

Plan van aanpak

Het plan van aanpak is sinds de vorige update over het smarthomeplan niet veranderd. We wachten rustig af tot de planning geaccordeerd is door alle betrokken partijen en de komende twee maanden zorgen we er met het kernteam voor dat we van elke productgroep duidelijk hebben welke producten er exact komen, hoe we deze kunnen koppelen met het domoticasysteem en wat we hier nog exact voor nodig hebben. De installateurs werken ondertussen aan de technische tekeningen waarin alle installaties een plek krijgen. Zodra de bouw van start gaan we daar natuurlijk regelmatig een kijkje nemen. Via onze social media en korte updates op de website houden we je daar ook van op de hoogte.

FWD SLP logo
Lees de volledige gids met alle artikelen en updates

FWD Smart Living Project

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Over drie weken publiceren we onze volgende update waarin we de planning van de bouw delen, je een overzicht geven van de verschillende productgroepen waar we aandacht aan gaan besteden, en het basissysteem uit de doeken doen waarmee we het huis gaan aansturen. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (9)